Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| Nina
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 35 | Sk眃: reykjavik |
|
Wys砤ny: 21 Sie 2008, 8:37 Temat postu: |
|
|
cze艣膰 dziewczynki , mam pytanie bo ju偶 si臋 troch臋 pogubi艂am. czytam tutaj, 偶e polski akt urodzenia wyrabiacie dopiero po przyjezdzie do PL .... to nie potrzebujecie go tutaj do wyrobienia paszportu dla dziecka ? gdy pyta艂am jakie dokumnety nale偶y z艂o偶yc powiedziano mi, 偶e musz臋 mie膰 polski akt urodzenia zanim dostane paszport . Wiec jak Wy dosta艂yscie paszport skoro akt urodzenia za艂atwiacie po przylocie do domu? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| elza74
| Do潮czy: 22 Sty 2006 | Posty: 293 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 21 Sie 2008, 9:34 Temat postu: |
|
|
jak ja wyrabia艂am paszport dla dziecka to wzie艂am,akt urodzenia stad i zanios艂am go do konsula.a po wyrobieniu paszportu konsul mi oddal.a teraz nie wiem jak to jest,bo ja wyrabia艂am rok temu. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mamma
| Do潮czy: 07 Kwi 2008 | Posty: 14 | |
|
Wys砤ny: 21 Sie 2008, 10:18 Temat postu: |
|
|
jesli chodzi o normy islandzkie to faktycznie 3,5 kg to raczej male dziecko. Tutaj sie rodza koloy. Moj synek mial 3245 i 49 cm wiec tez malutki, ale nikt mi slowem na ten temat nie powiedzial.
a czy jet tu jakas mama dziciaczka, ktorego ojcem jest islandczyk? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Arina
 | Do潮czy: 16 Sty 2007 | Posty: 388 | Sk眃: Keflavik |
|
Wys砤ny: 21 Sie 2008, 11:13 Temat postu: |
|
|
Moja mala posiada islandzkie obywatelstwo , automatycznie otrzymala (dlatego iz dziecko ma to samo co matka) . Wiec niestety nie zajmowalam sie jak narazie formalnosciami w Polsce.
Dokumenty po polsku? Super , wiele osob bedzie mialo mniej klopotow  _________________ Dziekuje wiatru ,bo chroni mnie przed sloncem  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| AGNIECHA25
| Do潮czy: 09 Lip 2008 | Posty: 46 | Sk眃: REYKJAVIK |
|
Wys砤ny: 21 Sie 2008, 12:16 Temat postu: |
|
|
CZY KTOS MOGLBY MI WYTLUMACZYC O CO CHODZI Z TYM WYBOREM SALI PORODOWEJ?/TZW.GNIAZDKA...SLYSZALAM,ZE JESLI WYBIERAMY WLASNIE TE GNIAZDKO,TO DECYDUJEMY SIE NA POROD BEAZ ZNIECZULENIA?CZY TO PRAWDA?I JAK TO JEST Z TYM DZWONIENIEM?JUZ SIE W TYM POGUBILAM... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 21 Sie 2008, 12:28 Temat postu: |
|
|
Ale g艂upot Ci kto艣 naopowiada艂. Oczywi艣cie 偶e mo偶esz sko偶ysta膰 ze znieczulenia, a tak偶e z innych 艣rodk贸w 艂agodz膮cych b贸l. Nic sie nie b贸j bo tam b臋dziesz mia艂a wszystko  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| aniapl Og艂oszeniodawca zweryfikowany
 | Do潮czy: 30 Kwi 2006 | Posty: 219 | Sk眃: by艂 Reykjavik - teraz Polska |
|
Wys砤ny: 21 Sie 2008, 16:38 Temat postu: |
|
|
Ja te偶 tak s艂ysza艂am, 偶e w gniazdku nie daj膮 znieczulenia w kr臋gos艂up. Ale nie wiem czy to prawda. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Nina
|
Wys砤ny: 21 Sie 2008, 17:38 Temat postu: |
|
|
dok艂adnie, w gniazdku jest wszystko opr贸cz znieczulenia zewn膮trzoponowego . tak nam przynajmniej m贸wi艂a po艂o偶na na kursie wi臋c je偶eli chcesz epidural to na czas porodu przenios膮 Ci臋 do innej sali. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| AGNIECHA25
| Do潮czy: 09 Lip 2008 | Posty: 46 | Sk眃: REYKJAVIK |
|
Wys砤ny: 21 Sie 2008, 19:25 Temat postu: |
|
|
ACHA...TERAZ ROZUMIEM.A JAK TO JEST Z TYM DZWONIENIEM I ZAMAWIANIEM SALI?MAM 2 NUMERY O TEGO GNIAZDKA I NA TA SALE PORODOWA.CZY JAK ZACZNE RODZIC ,TO MUSZE ZADZWONIC POD KTORYS Z TYCH NUMEROW I ZAMOWIC SALE? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
|
Wys砤ny: 21 Sie 2008, 22:44 Temat postu: |
|
|
u mnie to by艂o tak 偶e kiedy juz skurcze naprawde by艂y nie do wytrzymania zadzwoni艂am (ale nie pamietam kt贸ry z numer贸w wybra艂am) i opwiedzia艂am moja sytuacje i kobieta kaza艂a nam przyjechac.Oni zajeli si臋 reszt膮 a sala juz czeka艂a gotowa. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Arina
 | Do潮czy: 16 Sty 2007 | Posty: 388 | Sk眃: Keflavik |
|
Wys砤ny: 22 Sie 2008, 3:25 Temat postu: |
|
|
Zamawiac sale? Nigdy tego nie robilam ; ) i mysle iz nie jest to konieczne .Poprostu gdy juz mialam pozadne skurcze pojechalismy do szpitala . Byla noc wiec trzeba bylo pare sekund poczekac na otwarcie drzwi a pozniej na oddzial i reszta sie sama potoczyla . Personel sie mna zajol , bardzo fachowo i nic o nic nie pytal  _________________ Dziekuje wiatru ,bo chroni mnie przed sloncem  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
|
Wys砤ny: 22 Sie 2008, 17:34 Temat postu: |
|
|
hej mam pytanie . Wybieram si臋 do konsula bo chc臋 wyrobi膰 dla niuni paszport i chcia艂am sie zapyta膰 jakie dokumenty musz臋 ze soba zabra膰 偶eby nie je偶dzi膰 kilka razy i czy co艣 jeszcze musze mie膰 ze sob膮. A i jeszcze jedno- jak tu jest ze zdj臋ciem do paszporu bobasa, gdzie takie mog膮 zrobi膰?? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Basia
 | Do潮czy: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 23 Sie 2008, 9:59 Temat postu: |
|
|
Sale porodowa sie zamawia. Oczywiscie, jak sie nie zamowi i przyjedzie z bolami to tez przyjma, tylko, ze moze byc wiecej zamieszania, przenosin, etc. Wiec lepiej zadzwonic - dla ich i swojej wygody. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Basia
 | Do潮czy: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 23 Sie 2008, 10:05 Temat postu: |
|
|
Co do gniazdka i znieczulenia - jest tak, jak pisza dziewczyny. W gniazdku dostepne sa wszystkie znieczulenia, za wyjatkiem epiduralu (zewnatrzoponowe). Jesli wybierzesz porod w gniazdku, a potem wymiekniesz i poprosisz o epidural to najpierw beda musieli przewiezc cie na zwykla sale, a dopiero potem dostaniesz epidural.
Ja postanowilam, ze rodze na normalnej sali (akurat z glupiego powodu - fajniejsze wanny , a do gniazdka idziemy tylko na noc. Ze znieczulen obstawiam gaz rozweselajacy, i bede siedziec w wodzie ile sie da. Mysle, ze to wystarczy  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Nina
|
Wys砤ny: 23 Sie 2008, 17:01 Temat postu: |
|
|
PASZPORT ... Wymagane dokumenty wg. nowych zasad : polski akt urodzenia dziecka, 2 zdj臋cia dziecka, wa偶ne dokumenty to偶samo艣ci rodzic贸w (paszport lub dow贸d osobisty)oraz op艂ata 2087 ISK (wnoszona z g贸ry w got贸wce).  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mgj
| Do潮czy: 25 Wrz 2007 | Posty: 58 | Sk眃: Kopavogur |
|
Wys砤ny: 23 Sie 2008, 23:19 Temat postu: alergia |
|
|
Witam,
moja corka od dwoch miesiecy ma wysypke, bylismy juz z nia cztery razy u lekarza, w tym raz w szpitalu dzieciecym. Stwierdzono u niej alergie ...... ale na tym koniec . Nie robiono zadnych testow, zadnych badan, dostala dawke jakiegos sterydu i leki histaminowe. Niestety dalej nie ma zadnej poprawy. Alergia ma byc ( prawdopodobnie) na tle pokarmowym. Ale na co jest uczulona.....chyba to zbyt lekarzy nie interesowalo. Prawie na calym ciele wysypka, juz porobila sie skora jak skorupa, smaruje jej to masciami, ale nic nie pomaga. Leki zapisane tez nie daja zadnej poprawy. Jesli ktos zna lub slyszal o jakim miejscu, gdzie mozna zrobic testy alergiczne, bede wdzieczna za pomoc!!!!!! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Grazyna
| Do潮czy: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Sk眃: Islandia |
|
Wys砤ny: 23 Sie 2008, 23:26 Temat postu: |
|
|
Taka alergia nie koniecznie musi byc pokarmowa. Ale ja nie jestem specjalist膮 wi臋c mog臋 si臋 myli膰. Dziewczynce mo偶e pom贸c k膮piel w lekkim krochmalu. Oczywi艣cie naprawd臋 lekkim i ciep艂ym. Ugotowa膰 m膮k臋 ziemniaczan膮 jak kisiel , a nast臋pnie wla膰 j膮 do wanny z ciep艂膮 wod膮. To stary spos贸b na r贸偶nego rodzaju wysypki, kt贸ry poleci艂a mi kiedy艣 lekarka z du偶ym do艣wiadczeniem. Na pewno nie wyleczy to dziecka, ale przynajmniej ul偶y. _________________ Brunetka |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Grazyna
|
Wys砤ny: 23 Sie 2008, 23:32 Temat postu: |
|
|
Czasami dziecko mo偶e by膰 uczulone np. na proszek do prania idt. Mo偶ecie Panstwo spr贸bowa膰 ubranka wypra膰 w szarym mydle. Oczywi艣cie wapno musuj膮ce te偶 mo偶e troszeczk臋 pom贸c.Moj synek mia艂 kiedy艣 atopowe zapalenie sk贸ry, wyleczy艂am go , bo po ka偶dej kapieli wmasowywa艂am w jego cia艂ko oliw臋 dla dzieci w nadmiarze nawet, by艂 od tego sliski jak rybka. Ale efekty by艂y szybkie i trwa艂e. _________________ Brunetka |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mgj
| Do潮czy: 25 Wrz 2007 | Posty: 58 | Sk眃: Kopavogur |
|
Wys砤ny: 23 Sie 2008, 23:50 Temat postu: ... |
|
|
Ja juz wszystko prawie wyprobowalam, malutka wysmarowana jest ciagle, ale widac, ze cos ja ciagle uczula. Wczesniej nie bylo zadnego problemu, zawsze uzywalam takiego samego proszku i plynu do prania, tych samych kosmetykow dla niej i nic sie nie dzialo. Lekarze stwierdzili alergie pokarmowa, niby po rodzaju wysypki i potwierdzili sobie tylko w ten sposob, ze corka zaczela jest juz wszystkie potrawy i dlatego teraz to wyszlo. Malutka ma 1,5 roku. Dla mnie jest to niewiarygodne, ze na takiej podstawie mogli stwierdzic alergie!!! Kiedy bylismy z nia w szpitalu, wygladala jakby sie poparzyla na calym ciele, nie dosc, ze cala byla wysypana, to jeszcze napuchnieta, szczegolnie buzia :-( Czekalismy po wizycie prawie godzine na przyjazd jakiegos superspecjalisty od skory i problemow alergiczno-skornych. Przyjechal, owszem, patyczkiem do sprawdzania stanu gardla, ktorego uzywaja lekarze poskrobal ta wysypke, stwierdzil silna alergie pokarmowa, dal ze strzykawki steryd, polecil zapisanie lekarstw i...... pojechal. A corcia dalej ma to samo, nie jest juz tak napuchnieta, ale wysypka nadal jest. Odstawilam jej mleko i produkty mleczne, produkty maczne, owoce.... nie wiem juz co mam jej dac jesc :-( I nic nie pomaga. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Grazyna
|
Wys砤ny: 24 Sie 2008, 0:01 Temat postu: |
|
|
Ja niestety nie znam 偶adnego dobrego specjalisty w tych sprawach, mog臋 ewentualnie si臋 popytac w艣r贸d znajomych islandczyk贸w. Ale opuchlizn臋 mo偶e tak偶e cos innego wywo艂ywac ni偶 alergia, ale ja nie jestem lekarz, wi臋c tak se gdybam. Ale krochmal swoj膮 drog膮 zawsze przynosi ulg臋, ja mam ju偶 tr贸jk臋 dzieci, a czwarte tez ju偶 nied艂ugo przyjdzie na 艣wiat. I zawsze w ten spos贸b 艂agodzi艂am r贸偶ne wysypki. _________________ Brunetka |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|