reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna

ICELAND.PL :: Islandia - strona g艂贸wna portalu

ZANIM CO艢 NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEI KTO CI OBRA疉 LUB MIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U縴tkownicyU縴tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼i   

Por贸d na Islandii
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 60, 61, 62 ... 314, 315, 316  Nast阷ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat  
Autor Wiadomo舵
aadrianna

Do潮czy: 29 Lip 2008
Sk眃: Reykjavik
PostWys砤ny: 26 Sie 2008, 20:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,
Mam takie pytanie; czy kt贸ra艣 z Was p艂aci艂a tutaj za por贸d?
Pozdrawiam
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
yasminum
Og艂oszeniodawca zweryfikowany
Do潮czy: 11 Pa 2006
PostWys砤ny: 26 Sie 2008, 21:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chodzily sluchy o kwotach 500.000 i wiecej...
Najlepiej zrobisz dzwoniac do szpitala i pytajac u zrodla ile kosztuje porod dla osoby nieubezpieczonej.
Powr髏 do g髍y
yasminum
PostWys砤ny: 26 Sie 2008, 21:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mowimy oczywiscie o samym porodzie, bez kosztow wczesniejszych wizyt u poloznej, lekarza, czy robionego badania usg.
Powr髏 do g髍y
kathyn

Do潮czy: 06 Mar 2006
Sk眃: Mosfellsbaer
PostWys砤ny: 26 Sie 2008, 21:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No Basia powodzonka..ja zacze艂am wielkie odliczanie tygodni ale strasznieeeee sie d艂uzy Smile
Powr髏 do g髍y
lew
=konto odzyskane=
Do潮czy: 17 Lip 2008
PostWys砤ny: 26 Sie 2008, 21:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej dziewczyny
Pyta艂am w pracy o moj膮 prac臋 nocn膮 i niestety na razie bez odzewu. Ze zmian膮 godzin maj膮 pomy艣le膰 cho膰 us艂ysza艂am 偶e woleliby bym jednak zosta艂a na swoim stanowisku. (z w艂asnej woli podobno mo偶na) Orientujecie si臋 czy w jaki艣 spos贸b zagra偶a to dziecku czy chodzi tu o niewyspanie i przem臋czenie?
Je艣li chodzi o m贸j powr贸t do Polski to jednak na 100% chc臋 wr贸ci膰. Id膮c za waszymi radami musz臋 pozosta膰 tu do okresu min. 2 miesi膮ce przed porodem. B臋dzie to te偶 okres kiedy z艂o偶e dokumenty o macierzy艅ski...mam nadziej臋 ze nie b臋dzie to te偶 za p贸藕no by wej艣膰 na pok艂ad samolotu.
Moja decyzja nie wi膮偶e si臋 tylko ze strachem przed rodzeniem tu ale i z bardzo z艂膮 sytuacj膮 pomi臋dzy mn膮 i m臋偶em. Nie uk艂ada nam si臋 dobrze a boj臋 si臋 by膰 tu sama w tych najci臋偶szych chwilach dlatego te偶 wracam do domku.
Jednak przez najbli偶szych par臋 miesi臋cy b臋d臋 zadawa膰 wam sporo pyta艅 o ci膮偶e itp. wi臋c do us艂yszenia i pozdrawiam gor膮co. Exclamation Exclamation Exclamation
Powr髏 do g髍y
aadrianna

Do潮czy: 29 Lip 2008
Sk眃: Reykjavik
PostWys砤ny: 26 Sie 2008, 22:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pozosta艂o mi do rozwi膮zania 6 tyg. Jak dotychczas p艂ac臋 za ka偶d膮 wizyt臋 u po艂o偶nej i za ka偶de USG. (Nie s膮 to wielkie kwoty, no ale....) Do dzi艣 by艂am przekonana, 偶e mam dosta膰 ubezpieczenie 18 sierpnia tak jak mi to kiedy艣 powiedzia艂 (starszy) pan w urz臋dzie... Dzi艣 z ciekawo艣ci posz艂am do urz臋du zapyta膰 co z moim ubezpieczeniem... Tym razem posz艂am do innego Pana (m艂odego) kt贸ry mi powiedzia艂, 偶e dostan臋 to ubezpieczenie 18 wrze艣nia je偶eli wcze艣niej, a dok艂adniej pisz膮c, w tym tygodniu albo zaraz na pocz膮tku nast臋pnego donios臋 polski druk NFZ E-104... ;/ I teraz mnie troszk臋 strach oblecia艂, 偶e czasem mo偶e co艣 p贸j艣膰 "nie tak" i b臋dziemy jednak musieli zap艂aci膰 za por贸d... Najta艅szy tzn. naturalny bez znieczulenia wiem, 偶e kosztuje ok. 100 tys koron. Ale ja jestem histeryczka i jestem tego pewna, 偶e b臋dzie mi potrzebne znieczulenie, a to s膮 dodatkowe koszty... Sad Z ciekawo艣ci pyta艂am czy kt贸ra艣 z Was p艂aci艂a...

Dzi臋kuj臋 yasminum za inf. Smile
Powr髏 do g髍y
yasminum
PostWys砤ny: 26 Sie 2008, 22:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lew, o prace nocna powinnas spytac w zwiazkach, a nie u pracodawcy, bo tylko tam zostanie Ci udzielona rzetelna i wiarygodna informacja.
Jelsi zwrocisz sie do nich z pytaniem nie wiaze sie to z zadnymi konsekwencjami dla pracodawcy, chyba ze wniesiesz oficjalna skarge.

Druga kwestia dotyczy dobrowolnego pracowania w w/w godzinach. Rozumiem, ze moze chodzic o kwestie finansowe, jednak pracodawca nei moze Cie do niczego zmusic.
Zalecenia lekarzy i poloznych co do trybu zycia prowadzonego przez ciezarne kobiety sa raczej jednoznaczne - spokojny tryb zycia, bez stresow, regularne posilki, odpowiednia ilosc snu itp. itd.
Praca na nocki jakos srednio mi z tym sie godzi. Dorabialam tu swojego czasu pracujac na nocki i wiem co to znaczy. W zyciu bym sie na cos takiego nei zgodzila w okresie ciazy. Poza tym kobieta szczegolnie w poczatkowym okresie ciazy wydaje sie, ze co tam. Jednak uwierz mi z przybywajacymi kilogramami zaczyna byc coraz ciezej i to co poczatkowo bylo trywialnym zajeciem zaczyna stanowic problem nie do przeskoczenia.
No ale to Twoje dziecko i Twoj wybor.

Odnosnie przelotu do Polski na 2 miesiace przed planowanym porodem tu masz fragment z regulaminu przelotu liniami lotniczymi:
"Women in their 35th week or more of pregnancy are not allowed to travel with Iceland Express".
W Icelandair jest podobnie.
Na wczesniejszy okres musisz miec zaswiadczenie od lekarza ze mozesz leciec - bodajze od 28 tygodnia jelsi mnie pamiec nie myli.
Policz wiec kiedy najpozniej bedziesz miala mozliwosc skorzystania z drogi powietrznej.
Powr髏 do g髍y
kazimiera

Do潮czy: 26 Sie 2007
Sk眃: Reykjav铆k
PostWys砤ny: 27 Sie 2008, 9:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to tak na ko艅c贸wce ju偶 si臋 w ci膮偶y nie czuje tak super, raczej jest si臋 przecie偶 obola艂ym i ci臋偶kim. wiec nie ma co si臋 dziwi膰 ze jest si臋 troch臋 nerwowym Smile trzymam kciuki za was dziewczyny i dajcie zna膰 jak jest w islandzkim szpitalu, jak og贸lnie wra偶enia
Powr髏 do g髍y
Nina

Do潮czy: 05 Lut 2008
Sk眃: reykjavik
PostWys砤ny: 27 Sie 2008, 10:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lew : je偶eli chodzi o prac臋 w trybie nocnym to jest przeciwskazana dla kobiet ci臋偶arnych. Tak mi powiedzia艂a po艂o偶na a poza tym prawie na ka偶dej stronie dotycz膮cej ci膮偶y czyta艂am, 偶e nie powinno si臋 pracowa膰 w godzinach nocnych.
Osobi艣cie pracowa艂am na dwie zmiany ( gdzie druga by艂a od 15 do 24 ) i ju偶 pod koniec piatego miesiaca przenioslam sie na zmiane dzienna i szczerze powiedziawszy na prawde czu艂am si臋 o wiele lepiej. Tak wi臋c decyzja nale偶y do Ciebie a pracodawca nie mo偶e Ci odm贸wi膰. pozdrawiam Very Happy
Powr髏 do g髍y
malwina86

Do潮czy: 07 Pa 2007
Sk眃: Pozna艅-Keflavik
PostWys砤ny: 27 Sie 2008, 11:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

aadrianna napisa:
Witam,
Mam takie pytanie; czy kt贸ra艣 z Was p艂aci艂a tutaj za por贸d?
Pozdrawiam

ja placilam za porod ale nie bylo to duzo bo 75 tys koron natomiast kiedy usilowalam sie dowiedziec ile kosztuje porod nikt i nigdzie nie potrafiono mi odpowiedziec na to pytanie nawet w szpitalu.Chodzac do poloznej nie placilam za wizyty oraz za badania na ktore mnie wysylala bo powiedziala mi ze ciezarne nie placa Very Happy
yasminum
PostWys砤ny: 27 Sie 2008, 11:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

malwino, ale dlaczego placilas za porod? Bylas nieubezpieczona??
Bo jelsi tak to nieplacenie za wizyty u poloznej bylo dobra wola poloznej.
Niestety wszystkie kobiety jelsi nei maja ubezpieczenia za badania powinny placic nawet jelsi sa ciezarne.

Choc czasem trafia sie jakas ludzka osoba. Mialam np sytuacje, w ktorej lekarz pulmonolog po przeprowadzeniu szczegolowych badan w przychodni, spytal mnei czy mam pieniadze zeby zaplacic, bo jelsi nie to placic za te badania nie musze...
Powr髏 do g髍y
malwina86

PostWys砤ny: 27 Sie 2008, 18:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zasminum wlasnie chodzi o to ze nie mialam ubezpieczenia i cieszy mnie fakt ze musialam zaplacic tak malo szczeze to liczylam na znacznie wiekszy rachunek. Very Happy
malwina86

PostWys砤ny: 27 Sie 2008, 18:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przepraszam mialo byc yasminum lol
yasminum
PostWys砤ny: 27 Sie 2008, 21:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Znam ten bol jak sie y z zetem zamieniaja na klawiaturze Wink(musialam odinstalowac jeden jezyk polski, bo ciagle uzywalam jakiegos tajemnego skrotu klawiszowego, ktory mi to samoczynnie zamienial).

A tak ogolnei ciesze sie ze nie zbankrutowalas z racja wydania potomka na swiat.
Tutaj niestety nikt nic nie wie i jak zwykle ze wszystkim czeski film - to odnosnie rzetelnosci informacji na temat kosztow porodu. Ja ostatnio duzo czasu spedzilam dzwoniac w sprawie macierzynskiego i kazda osoba podawala mi inne informacje - czesto sprzeczne.
Ale zdecydowanie najbardziej rozbawila mnie jedna "panienka", ktora na kazde zadane przeze mnie pytanie odpowiadala: "Prosze poczekac, zaraz zapytam" po czym puszczala mi jakas melodyjke i po chwili znow sie wlaczala by udzielic odpowiedzi. lol
Zabijcie mnie, nie wiem kto i w jakim celu ja posadzil za sluchawka.
Powr髏 do g髍y
julci3k
Go舵
PostWys砤ny: 27 Sie 2008, 21:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

yasminum napisa:
Znam ten bol jak sie y z zetem zamieniaja na klawiaturze Wink(musialam odinstalowac jeden jezyk polski, bo ciagle uzywalam jakiegos tajemnego skrotu klawiszowego, ktory mi to samoczynnie zamienial).

ten tajemniczy skr贸t klawiszowy to ctrl + shift (kontrol i szift). Jak naci艣niesz jeden po drugim i przyci艣niesz naraz to Y zamienia si臋 w Z i odwrotnie Wink
Powr髏 do g髍y
Lipaza666

Do潮czy: 30 Lip 2007
Sk眃: Eskifjordur Islandia
PostWys砤ny: 27 Sie 2008, 22:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

CZe!chcia艂abym si臋 dowiedzie膰 ile kosztuje wizyta u lekarza z ma艂ym dzieci膮tkiem roczne. Jestem tu z ma艂膮 od miecha i nie estem ubezpieczona i czekam jeszcze na kenitala bo teraz si臋 pozmienia艂o i trzeba samemu wysy艂a膰 dokumenty do Rejkiaviku. Jak to wygl膮da mam zadzwonoi膰 do miejscowej przychodni i co? ma艂a nie jest chora ale ma skaze bia艂kow膮 i teraz chyba katar alergiczny kt贸ry mnie martwi mam to powiedzie膰 ? czy kt贸ra艣 zna mniej wi臋cej koszta wizyty? pozdr贸wki dla mamusiek kt贸re maj膮 i kt贸re oczekuj膮 na dzidzie
kazimiera

Do潮czy: 26 Sie 2007
Sk眃: Reykjav铆k
PostWys砤ny: 28 Sie 2008, 14:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jak patrze na rachunek to wychodzi kolo 5000 isk przed dotacja. polecam domus medica jest to swojego rodzaju prywatny kompleks gabinetow ale maja dobrych pediatrow. ta suma to nie ostateczna, moze kosztowac mniej ale najlepiej nie pytac na forum tylko zadzwonic i zapytac bo z dzieckiem nie ma zartow.
Powr髏 do g髍y
margaretka898

Do潮czy: 04 Sie 2008
Sk眃: Reykjavik Szczecin
PostWys砤ny: 28 Sie 2008, 16:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkie mamy...te przyszle r贸wnie偶.Tak czytam wasze posty i mam pare pyta艅.Czy wiecie jak jest tutaj gdy nie jest si臋 ma艂偶e艅stwem tylko para i pojawia si臋 dziecko.Czy istnieje tu co艣 takiego jak rodzinne lub co艣 innego.I jak to jest z tym ubezpieczeniem czy piszecie o tym kt贸re dostaje sie po 6-tym miesi膮cu pobytu na Islandii czy jak.I czy majac pobyt tymczasowy tez sie op艂aca po艂o偶na,USG i wszystkie przed i po porodowe badania.Dzi臋kuje za odpowiedzi...
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Numer GG
Lipaza666

Do潮czy: 30 Lip 2007
Sk眃: Eskifjordur Islandia
PostWys砤ny: 28 Sie 2008, 16:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzi臋kuje bardzo kazimiera za udzielenie mi odpowiedzi w pierwszej i drugiej sprawie jeste艣 w porz膮dku zrobi臋 tak jak mi podpowiadasz jeszcze raz wielkie dzi臋ks Very Happy
Nina

Do潮czy: 05 Lut 2008
Sk眃: reykjavik
PostWys砤ny: 29 Sie 2008, 9:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lipaza666 napisa:
CZe!chcia艂abym si臋 dowiedzie膰 ile kosztuje wizyta u lekarza z ma艂ym dzieci膮tkiem . Jak to wygl膮da mam zadzwonoi膰 do miejscowej przychodni i co?

je偶eli b臋dziesz w Reykjaviku , to podam Ci adres do Centrum Zrowia dla nieubezpieczonych imigrant贸w tam informacji dowiesz si臋 r贸wnie偶 po polsku .

Baronsstigur 47 , 101 Reykjavik
tel. 4589000 od 8.30 do 16.00

pozdrawiam Very Happy
Powr髏 do g髍y
Wy秝ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 60, 61, 62 ... 314, 315, 316  Nast阷ny
Strona 61 z 316

Skocz do:  
Nie mo縠sz pisa nowych temat體
Nie mo縠sz odpowiada w tematach
Nie mo縠sz zmienia swoich post體
Nie mo縠sz usuwa swoich post體
Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chi駍ka, tajska, indyjska, japo駍ka, wietnamska itd.