Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| em1919 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 19 Mar 2008 | Posty: 18 | |
|
Wysłany: 17 Lip 2008, 11:50 Temat postu: |
|
|
ja neistety nie bÄde pilnowaÄ pracodawcy wole zmieniÄ robote. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 17 Lip 2008, 12:37 Temat postu: |
|
|
A jakÄ
masz pewnoĹÄ,Ĺźe nastÄpna bÄdzie ok. Najlepiej zawsze sprawdzaÄ kaĹźdy miesiÄ
c. Nie ma chyba innej opcji. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ĺukasz
| Dołączył: 27 Lis 2007 | Posty: 46 | Skąd: PoznaĹ Hfj |
|
Wysłany: 20 Lip 2008, 21:29 Temat postu: |
|
|
czy ktos sie orientuje jesli dojezdzam do pracy swoim samochodem tj 100 km w dwie strony czy koszty paliwa powinny mi byc zwracane jesli ktos cos wie na ten temat prosze o odpowiedzi na priv dzieki z gory pozdro _________________ West Coast |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 20 Lip 2008, 22:10 Temat postu: |
|
|
Ĺukasz napisał: | czy ktos sie orientuje jesli dojezdzam do pracy swoim samochodem tj 100 km w dwie strony czy koszty paliwa powinny mi byc zwracane jesli ktos cos wie na ten temat prosze o odpowiedzi na priv dzieki z gory pozdro |
to nie polska i tutaj Ci nie zwrocÄ
,niestety |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ĺukasz
|
Wysłany: 20 Lip 2008, 22:13 Temat postu: |
|
|
predzej tu zwroca jak w polsce a to ciekawe skad to wiesz bo troche mi szef zwraca miesiecznie ale moze jest tak ze powinien calosc _________________ West Coast |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 20 Lip 2008, 22:26 Temat postu: |
|
|
Hmm... A ja sĹyszaĹem, Ĺźe w prawie jest tak, Ĺźe jeĹli masz do pracy powyĹźej iluĹ tam kilometrĂłw jednÄ
stronÄ to pracodawca MUSI dopĹaciÄ na paliwo, tyle, Ĺźe nie wiem czy caĹoĹÄ czy jakÄ
Ĺ czÄĹÄ. Najlepiej zapytaÄ w zwiÄ
Ĺźkach zawodowych. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ĺukasz
|
Wysłany: 20 Lip 2008, 22:35 Temat postu: |
|
|
wlasnie highlander masz te informacje co ja ze powyzej 30 km ale lepiej sie upewnic jutro dzwonie do zwiazkow zapytac _________________ West Coast |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
 | Dołączył: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 21 Lip 2008, 10:49 Temat postu: |
|
|
Wszystko zalezy od tych nieszczesnych umow zwiazkowych. W jednej z firm placono mi za dojazdy, bo tak wynegocjowaly zwiazki (ze wzgledu na fakt, ze firma zmienila lokalizacje). W obecnej - to moj problem, jak nie chce placic za dojazdy to sie moge przeprowadzic  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 29 Lip 2008, 17:36 Temat postu: |
|
|
W mojej nowej pracy kazdy do wyplaty ma bonus na paliwo okolo 20 tys. czy ma samochod czy nie,czy ma 5 km do pracy czy 50.Jednakw poprzedniej tak nie bylo,w ogole tam kantowali ze wszystkim,ucinali nawet przepisowe 8h,jak nie bylo roboty to do domu i za to nie placili.Jak pracowalismy w sobote czy niedziele a, ktos musial dojezdzac autobusem i przypuscmy pierwszy autobus mial o 10,a praca byla od 8 w weekendy to zostawal w pracy 2h dluzej ,nie bylo mowy o czyms takim,zeby bra taxi ,a firma musialaby za to zaplacic,ponoc takie jest tu prawo.Ciesze sie,ze tam juz nie robie... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 10 Sie 2008, 13:19 Temat postu: |
|
|
pracowaĹo ze mna rodzeĹstwo z Akranes i codziennie dojeĹźdĹźali do Hafnarfjordur i co miesiac szef im dawaĹ 40 000 na dojazdy. Ale prawde mĂłwiÄ
c nie wiem czy to jego dobra wola czy odpowiedni przepis... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| janiszelk ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 21 Paź 2007 | Posty: 40 | Skąd: elk |
|
Wysłany: 25 Sie 2008, 23:00 Temat postu: |
|
|
Swego czasu jak dojezdzalem do pracy okolo 100 km(raz wtygodniu w ta i z powrotem,plus na miejscu)zwracane mi byly pieniadze,tylko bralem rachunek na firme(padla,a ja dalej czekam na kase nie tylko zreszta za paliwo,sprawa ze zwiazkow trafila do prawnikow)...........niedawno sie dowiedzialem, ze jesli np. pracuje sie nazwijmy to po polsku delegacja,nalezy sie tez wyzywienie lub kasa na jedzonko........informacja niestety nie sprawdzona........ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| guga
| Dołączył: 23 Maj 2008 | Posty: 37 | Skąd: reykjavik |
|
Wysłany: 2 Wrz 2008, 19:49 Temat postu: |
|
|
mam pytanie jeĹźeli wrocilam z urlopu i w miesiÄ
cu rozliczeniowym zdÄ
ĹźyĹam przepracowaÄ 4 dni w tym 24h zwykĹe i 10 nadgodzin to czy jakoĹ inaczej nalicza siÄ podatek bo sĹyszalam Ĺźe powinni daÄ mi go do rÄki a wyplaty dostaĹam dziwnie maĹo bo 36 tysiÄcy |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
| Dołączył: 19 Lut 2007 | Posty: 542 | |
|
Wysłany: 2 Wrz 2008, 21:01 Temat postu: wyplata |
|
|
podatku nigdy do reki nie dostaniesz, mozna go tylko odliczyc, czy jesli pracowales 4 dni to pewnie za te 4 dni nie zaplaciles zadnego podatku, a reszta pojdzie w rozliczneie w nastepnym miesiacu.To sie zbiera ale to nie sa pieniadze do reki to jest upust, czyli o tyle mniej placisz podatku. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| @ni@
| Dołączył: 16 Sie 2008 | Posty: 326 | |
|
Wysłany: 3 Wrz 2008, 0:53 Temat postu: |
|
|
Czy wiecie moĹźe jak to jest z nadgodzinami,tzn.jak powinny byÄ naliczane-chodzi mi o godziny powyĹźej Ăłsmej. MĂłj mÄ
Ĺź w obecnej pracy ma od dziewiÄ
tej godziny liczone 180 %,ale dostaĹ propozycjÄ innej pracy,gdzie zaproponowano mu wiÄkszÄ
stawkÄ,ale jak siÄ okazaĹo wszystkie godziny nawet 9,10,11 sÄ
liczone tak samo czyli tÄ
stawkÄ
podstawowÄ
. Zastanawiam siÄ z mÄĹźem czy jest to moĹźliwe,bo wydawaĹo nam siÄ,Ĺźe wszÄdzie nadgodziny powinny byÄ pĹacone inaczej,moĹźe coĹ Ĺşle zrozumieliĹmy. Czy jest jakiĹ przepis ,ktĂłry to reguluje? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 3 Wrz 2008, 8:24 Temat postu: |
|
|
To zaleĹźy jas sporzÄ
dana jest umowa miedzy pracownikami , a pracodawcÄ
. To nie sÄ
czÄste przypadki, ale czasami obie strony sÄ
zgodne na na takie warunki, na zasazie CoĹ na CoĹ.Ale to sÄ
wyjÄ
tkowe przypadki. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 3 Wrz 2008, 9:59 Temat postu: |
|
|
@ni@ napisał: | Czy wiecie moĹźe jak to jest z nadgodzinami,tzn.jak powinny byÄ naliczane-chodzi mi o godziny powyĹźej Ăłsmej. MĂłj mÄ
Ĺź w obecnej pracy ma od dziewiÄ
tej godziny liczone 180 %,ale dostaĹ propozycjÄ innej pracy,gdzie zaproponowano mu wiÄkszÄ
stawkÄ,ale jak siÄ okazaĹo wszystkie godziny nawet 9,10,11 sÄ
liczone tak samo czyli tÄ
stawkÄ
podstawowÄ
. Zastanawiam siÄ z mÄĹźem czy jest to moĹźliwe,bo wydawaĹo nam siÄ,Ĺźe wszÄdzie nadgodziny powinny byÄ pĹacone inaczej,moĹźe coĹ Ĺşle zrozumieliĹmy. Czy jest jakiĹ przepis ,ktĂłry to reguluje? |
Jest to moĹźliwe na dwa sposoby (a moĹźe i na wiÄcej? ale ja akurat znam te dwa).
W budowlance zdarza siÄ, Ĺźe stawka godzinowa jest wysoka ale jest stawkÄ
pĹaskÄ
- bez podziaĹu na godziny i nadgodziny, kiedyĹ gdzieĹ znalazĹem, Ĺźe wyraziĹy na to zgodÄ odpowiednie ZwiÄ
zki Zawodowe.
Albo drugie rozwiÄ
zanie - przy pracy nieregularnej lub zmianowej. Pierwsze przepracowane 168 godzin pracodawca traktuje jako godziny zwykĹe - np. 14 dni po 12 godzin. Później kaĹźda nastÄpna godzina jest traktowana jako nadgodziny (jeĹli wystÄ
pi). |
|
Powrót do góry |
|
 |
| 1409883839
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 46 | |
|
Wysłany: 3 Wrz 2008, 20:30 Temat postu: problem!!! |
|
|
witam mam takÄ
sytuacje ze: bylem 8 dni roboczych na zwolnieniu lekarskim i dostalem od lekarza zwolnienie dla pracodawcy a po wyplacie sie zdziwilem bo nie szef mi nie zaplaciĹ za te dni kto pomoĹźe??? dodam ze na islandii pracuje legalnie 11 miesiecy |
|
Powrót do góry |
|
 |
| malwina86
| Dołączył: 07 Paź 2007 | Posty: 189 | Skąd: PoznaĹ-Keflavik |
|
Wysłany: 3 Wrz 2008, 21:07 Temat postu: |
|
|
witam!czy ktos moze mi powiedziec na czym polega system pracy 2 2 7? _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
| Dołączył: 19 Lut 2007 | Posty: 542 | |
|
Wysłany: 3 Wrz 2008, 21:12 Temat postu: hej |
|
|
malwina86 napisał: | witam!czy ktos moze mi powiedziec na czym polega system pracy 2 2 7? |
a nie 2 2 3 ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 3 Wrz 2008, 21:32 Temat postu: |
|
|
malwina86 napisał: | witam!czy ktos moze mi powiedziec na czym polega system pracy 2 2 7? |
2 dzionki, 2 nocki, 7 dni wolnych....
Da siÄ odpoczÄ
Ä  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|