| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
| Autor |
Wiadomo¶æ |
| WielkiBialyKrolik
 | | Do³±czy³: 08 Cze 2008 | | Posty: 1422 | | Sk±d: Reykjavik |
|
Wys³any: 21 Sie 2008, 18:04 Temat postu: |
|
|
ja nie wiem co mysle, ale nie czuje potrzeby, by o tym rozmawiac zwlaszcza jak mi chrzescijanskim fanatyzmem zalatuje.
na trudne pytania nie znajduje latwych odpowiedzi. _________________ "Najczęściej nadmierne wymagania w stosunku do kobiet mają ćwokowate oblechy. " |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | | Do³±czy³: 03 Lut 2004 | | Posty: 2552 | | Sk±d: Pl. Od Słońca 3/Europa |
|
Wys³any: 9 Wrz 2008, 18:46 Temat postu: |
|
|
UWAGA, to jest post off-topikujący, proszę na niego nie odpowiadać.
| WielkiBialyKrolik napisa³: | | ja nie wiem co mysle, ale nie czuje potrzeby, by o tym rozmawiac zwlaszcza jak mi chrzescijanskim fanatyzmem zalatuje. | Prosiłbym o nie włączanie do dyskusji takich określeń jak "fanatyzm chrześcijański". Nawet jeśli takie zjawisko istnieje, to nie ma nic wspólnego z tematem i jest tak zwanym argumentem zmylającym (fałszywym).
Wypowiedź ta jest też sama w sobie fałszywa, gdyż z jednej strony następuje deklaracja o tym, że się nie chce o czymś rozmawiać, a potem nastepuje pewne pejoratywne określenie, które jednak jest zajęciem stanowiska.
Proszę dyskutować zgodnie z normami dyskusji. Proszę używać rozsądne argumenty dzielące się w skrócie na:
a) obiektywne: wynikające z wiedzy i nauki
b) subiektywne: wynikające z czyjejś religii, etyki, wiary, własnego odczucia - należy jednak wskazać, że tego typu argument nie jest idealny, gdyż jest właśnie subiektywny.
Podobnie - jeśli któryś z dyskutantów się jąka, nie może być argumentem drugiej strony kwestia jąkania się, gdyż błędy wymowy nie wpływają na słuszność racji.
Dokładnie tak samo jest z ewentualnym fanatyzmem (zarówno chrześcijańskim jak i gorszym np. feministycznym). Choć nie można wykluczyć, że któryś z tych fanatyzmów ma jednak rację i tenże fanatyzm jest wtedy nawet uzasadniony.
----------------------------------------------------
To był post porządkowy, proszę ze mną tutaj nie dyskutowac na poruszone tematy, lecz zastosować się do wskazówek. Jeśli ktoś ma coś do powiedzenia odnośnie dyskutowania, to proszę utworzyć osobny wątek. _________________ CHCESZ WSPOMÓC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPŁAĆ DATEK!
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wys³any: 5 Lis 2008, 17:57 Temat postu: |
|
|
Szanowny O.E. nie rozumiem Twojego protestu wobec sformuowania "fanatyzm chrzescijanski", gdyby to dotyczylo garstki spoleczenstwa to owszem ale dotyka to wiekszosci POLSKIEGO spoleczenstwa, bo jak nazwac tolerowanie pazernosci kleru na wszelkie dobra doczesne, budowanie gdzie sie da obrzydliwych molochow zwanych kosciolami gdzie jest wszystko oprocz Boga, obsesyjne uwielbienie pewnego pana z Watykanu( nadawanie jego imienia ulicom, budynkom , placom, stawianie pomnikow na kazdym skrzyzowaniu), tolerowanie takiego debila jak Rydzyk czy Jankowski z Gdanska, przeciez to samo cisnie sie na usta "fanatyzm chrzescijanski", i jest to rak toczacy polskie spoleczenstwo. ale przepraszam bo odbieglem chyba od tematu  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| WielkiBialyKrolik
 | | Do³±czy³: 08 Cze 2008 | | Posty: 1422 | | Sk±d: Reykjavik |
|
Wys³any: 5 Lis 2008, 19:23 Temat postu: |
|
|
Józef, przecie O.E. napisał post offtopicujacy nie odpowiadac
słuchaj sie władzy!  _________________ "Najczęściej nadmierne wymagania w stosunku do kobiet mają ćwokowate oblechy. " |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wys³any: 5 Lis 2008, 20:43 Temat postu: |
|
|
slucham, slucham , ale juz pisalem ze ja po angielsku nie kumaty  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| HARRY75
 | | Do³±czy³: 15 Cze 2007 | | Posty: 417 | | Sk±d: z Kątowni |
|
Wys³any: 5 Lis 2008, 22:28 Temat postu: |
|
|
a niech was piekło pochłonie , przelęci hiporyci  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wys³any: 5 Lis 2008, 23:32 Temat postu: |
|
|
| HARRY75 napisa³: | a niech was piekło pochłonie , przelęci hiporyci  | a o czym Ty Harry do mnie rozmawiasz?  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
Wys³any: 9 Lis 2008, 4:23 Temat postu: |
|
|
| Sxxxxn napisa³: | | Szanowny O.E. nie rozumiem Twojego protestu wobec sformuowania "fanatyzm chrzescijanski", gdyby to dotyczylo garstki spoleczenstwa to owszem ale dotyka to wiekszosci POLSKIEGO spoleczenstwa, bo jak nazwac tolerowanie pazernosci kleru na wszelkie dobra doczesne | Jeśli będziesz obrażał organizację, która cieszy się powszechnym szacunkiem, i będziesz to robił w sposób chamski bez liczb, statystyk i dowodów, a za to z wyzwiskami, pejoratywnymi obelgami, to będę Cię musiał zbanować.
Możesz krytykować kościoły i religia. Ale rób w sposób kulturalny i rzeczowy, bez stosowania postawy, którą sam krytykujesz.
Bo obrażając jakąś instytucję tylko na podstawie swego wyczucia i opinii zachowujesz się jak średniowieczne sądy gminne, które uznawały, że to one wiedzą najlepiej i kazały spławiać kobiety oskarżone o czary.
| Cytat: | | budowanie gdzie sie da obrzydliwych molochow zwanych kosciolami gdzie jest wszystko oprocz Boga | Udowodnij, że nie ma tam boga.
Poza tym każdy ma prawo budować takie molochy jak chce.
Biznesemeni budują sobie drapacze chmur i też wmawiają ludziom, że to dobre.
| Cytat: | | obsesyjne uwielbienie pewnego pana z Watykanu( nadawanie jego imienia ulicom, budynkom , placom, stawianie pomnikow na kazdym skrzyzowaniu) | Każdy ma prawo uwielbiać jakichś ludzi. Czy Ty chcesz tego zabronić, bo wolisz jak twój patron, by uwielbiano Ciebie?
Znów jakieś kompleksy....
Gdybyś zadał sobie trud przeczytania tego co napisał ten Pan z Watykanu, a był wybitnym filozofem, to sam zmieniłbyś imię na jego...
O ile byś zrozumiał, bo mam wrażenie, że Ty wolisz komiksy niż tomy filozoficzne...
| Cytat: | | tolerowanie takiego debila jak Rydzyk czy Jankowski z Gdanska, przeciez to samo cisnie sie na usta "fanatyzm chrzescijanski" |
Po pierwsze: UPOMINAM Cię na serio: nie będe tolerował obrażania kogoś bez podania argumentów. Mamy już wątek o RM i Rydzyku.
Tam możesz podac argumenty, które sprawią, że każdy sam stwierdzi jaki jest Rydzyk i jego organizacja.
Ale Ty umiesz rzucać tylko obelgi, bo przecież jesteś ekspertem, oglądasz codziennie FaktyTVN i Kropkę nad i... Jako wybitny ekspert oglądasz nawet Szkło Kontaktowe, które pozwala Ci ogarnąć całą prawdę o ludzkości...
| Cytat: | i jest to rak toczacy polskie spoleczenstwo. ale przepraszam bo odbieglem chyba od tematu  | Rakiem toczącym społeczeństwo jest głupota. A szczególnie taka jej odmiana, którą ktoś nazwał "wykształciuchem". Taki człowiek myśli, że zjadł wszystkie rozumy, bo skończył zawodówkę, liceum a może nawet studia. Bardzo jest spory ich odsetek wśród doktorów i to także habilitowanych.
Tacy ludzie opierając swą wiedzę na sprytnych mediach, czują się jak esperci. A okazuje się, że mają wiedze wybiórczą.
Jeśli choć trochę są ambitni i będą pogłębiać wiedzę, to w wieku 50-60 lat zdadzą sobie sprawę jacy byli śmieszni. Będą się wstydzić tego co dziś mówią. A niereformowalna reszta, która uznawszy, że wiedzę ma już 100% i nie będzie zdobywac nowej, pozostanie do końca życia w swej skorupie ułudy prawdy.
Ja także nie mogę powiedzieć, że znam całą prawdę, ale patrząc na tych frajerów na prawdę chce mi się jednocześnie śmiać z ich głupoty, a z drugiej strony żal mi tego, że nie potrafią wydostać się z pułapki, w którą wpadli. Oni sami z pewnością nie są w stanie zdać sobie sprawy, że zostali oszukani. _________________ CHCESZ WSPOMÓC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPŁAĆ DATEK!
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wys³any: 12 Lis 2008, 10:38 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Jeśli będziesz obrażał organizację, która cieszy się powszechnym szacunkiem, i będziesz to robił w sposób chamski bez liczb, statystyk i dowodów, a za to z wyzwiskami, pejoratywnymi obelgami, to będę Cię musiał zbanować. |
podawac statystyki i dowody? a co ? ja jestem ubezwlasnowolniony i myslec nie potrawie? po to natura dala mi oczy i uszy zeby ich odpowiednio uzywac. a wyzej wymieniona organizacja nie u kazdego cieszy sie szacunkiem, ale zeby to wiedziec nalezy przeczytac nie tylko glos niedzielny czy wiadomosci watykanskie ale podreczniki historii. a skoro za samodzielne myslenie a nie za bezmyslne powielanie tego co powie ksiadz z ambony chcesz kogos banowac to powodzenia. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
Wys³any: 13 Lis 2008, 8:02 Temat postu: |
|
|
| Sxxxxn napisa³: | | podawac statystyki i dowody? a co ? ja jestem ubezwlasnowolniony i myslec nie potrawie? po to natura dala mi oczy i uszy zeby ich odpowiednio uzywac. a wyzej wymieniona organizacja nie u kazdego cieszy sie szacunkiem, ale zeby to wiedziec nalezy przeczytac nie tylko glos niedzielny czy wiadomosci watykanskie ale podreczniki historii. | To je przeczytaj. Bo chyba opierasz się na wyciągach i skrótach myślowych, a one bywają zwodnicze.
A jak nie znasz statystyk i nie jest ubezwłasnowolniony, to wypowiadaj się kulturalnie i rzeczowo. I przede wszystkim zgodnie z prawem.
| Cytat: | | a skoro za samodzielne myslenie a nie za bezmyslne powielanie tego co powie ksiadz z ambony chcesz kogos banowac to powodzenia. | Nie jestem katolikiem, ale mimo to mam szacunek do kościoła katolickiego. Cokolwiek chcesz pisać o KK pisz rzetelnie. Większość tej organizacji to ludzie ideowi, część z pewnością złodzieje, bandyci i pedofile. Ale tak jak wśród księży tak i w twoim zawodzie (cokolwiek w życiu robisz, ale przyjmijmy, że jesteś murarzem), złodziejem i pedofilem może być też murarz - to nie daje nikomu legitymacji, by obrażać wszystkich murarzy.
A ponieważ KK ma jednak jakąś misję pożytku publicznego, gdyż namawia wielu ludzi do czynienia dobra, więc z tej perspektywy cieszy się u mnie większym szacunkiem niż brać murarska, choć tej do zarzucenia nic nie mam.
Dlatego nie zostaniesz zbanowany za to, że nie lubisz KK, ale za to, że wyrażasz się w sposób chamski i obraxliwy (co jest zabronione). Ale krytykować możesz (ale argumentami i przykładami a nie inwektywami).
Gdyby nawet jakiś ksiądz Ci dziecko zgwałcił, to nie masz prawa źle mówić o KK. Źle możesz mówić co najwyżej o tym jednym księdzu. _________________ CHCESZ WSPOMÓC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPŁAĆ DATEK!
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
| mjkl ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
| | Do³±czy³: 26 Pa¼ 2006 | | Posty: 2605 | |
|
Wys³any: 13 Lis 2008, 9:32 Temat postu: |
|
|
co do kk & jego pracownikow. jak kazda inna grupa spoleczna/zawodowa, nawet majaca misje pozytku publicznego, podobnie jak policja czy straz pozarna, posiada w swych szeregach jednak roznych ludzi, ktorzy tez czasem kradna/gwalca/oszukuja itd. zatem mozna powiedziec, generalizujac, ze ksieza tez kradna/gwalca/oszukuja..
+ dodatkowo nie placa podatkow, co dosc czesto, w bezczelny sposob wykorzystuja. _________________ "It's nice to be important, but it's more important to be nice", HFV, 1980-2011 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wys³any: 13 Lis 2008, 10:03 Temat postu: |
|
|
| Mlot na Czarownice i Swieta Inkwizycja oraz setki tysiecy jesli nie miliony torturowanych, pomordowanych i spalonych zywcem na stosach, przewaznie kobiet traktowanych gorzej niz zwierzeta, oto szczytowe osiagniecia instytucji ktora Ty OE nazywasz instytucja powszechnego szacunku. Za to tez mnie zbanujesz? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| maka-rena
 | | Do³±czy³: 27 Wrz 2008 | | Posty: 102 | |
|
Wys³any: 13 Lis 2008, 11:45 Temat postu: |
|
|
Dlaczego zawsze jak mowa o aborcji... to na kosciół przechodzi??!! Załóżcie sobie wątek, albo dwa najlepiej: Kościół katolicki= ucieleśnienie dobra;Kosciół katolicki=samo zło!!! W pierwszym będzie pisała Arinka, a w drugim Sxxxxn, mjkl, no i pewnie KO...oczywiście po jednym poscie bo potem ban ... bedzie kolorowo...a! wkb jako moderator zła....sorki królik że zapomniałam o Tobie  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| maka-rena
|
Wys³any: 13 Lis 2008, 12:34 Temat postu: |
|
|
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| mjkl ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
| | Do³±czy³: 26 Pa¼ 2006 | | Posty: 2605 | |
|
Wys³any: 13 Lis 2008, 12:45 Temat postu: |
|
|
| maka-rena napisa³: | | Załóżcie sobie wątek, albo dwa najlepiej: Kościół katolicki= ucieleśnienie dobra;Kosciół katolicki=samo zło!!! |
ani dobro. ani zlo. kosciol tworza ludzie. czasem sa ok. czasem nie. smieszne jest tylko to, ze ktos tam oburza sie jak ktos inny jedzie po kosciele, generalizujac. a czemu by nie? kosciol to instytucja/organizacja na ktorej wizerunek pracuje kazdy jej czlonek. proste. reputacje latwo popsuc. trudniej naprawic. nie naprawia sie jej jednak zabraniajac krytyki ale robiac cos by na krytyke sobie az tak ostro nie zaslugiwac.
i stad mamy, ze policjanci to psy, pracownicy pogotowia to lowcy skor, politycy to zlodzieje, a ksieza lubia swiezych chlopcow... _________________ "It's nice to be important, but it's more important to be nice", HFV, 1980-2011 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| KO
 | | Do³±czy³: 10 Maj 2006 | | Posty: 492 | | Sk±d: z piekła |
|
Wys³any: 13 Lis 2008, 12:58 Temat postu: |
|
|
| maka-rena napisa³: | Dlaczego zawsze jak mowa o aborcji... to na kosciół przechodzi??!! Załóżcie sobie wątek, albo dwa najlepiej: Kościół katolicki= ucieleśnienie dobra;Kosciół katolicki=samo zło!!! W pierwszym będzie pisała Arinka, a w drugim Sxxxxn, mjkl, no i pewnie KO...oczywiście po jednym poscie bo potem ban ... bedzie kolorowo...a! wkb jako moderator zła....sorki królik że zapomniałam o Tobie  |
 _________________ (_!_)
o
0
O |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| maka-rena
|
Wys³any: 13 Lis 2008, 13:00 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | kosciol to instytucja/organizacja na ktorej wizerunek pracuje kazdy jej czlonek. proste. reputacje latwo popsuc. trudniej naprawic. nie naprawia sie jej jednak zabraniajac krytyki ale robiac cos by na krytyke sobie az tak ostro nie zaslugiwac.
i stad mamy, ze policjanci to psy, pracownicy pogotowia to lowcy skor, politycy to zlodzieje, a ksieza lubia swiezych chlopcow... |
teoretycznie bym się mogła zgodzić, acz nie do końca.... KAŻDY! bo widzisz, jak oni spokojnie się modlą, datki zbierają,dzieci nauczają o miłości bliźniego, ładne homilie głoszą to jest cisza... to takie normalne, mało ciekawe,o tym nikt nie pisze bo niby po co.... ale jak tylko prawo złamią, coś tam na boku wykminią etc... to szum okrutny i na całosć za jednego xxxx cień pada!!! A pro po pogotowia, policji itp, dokładna analogia......To nie sprawiedliwe...przyznaj obiektywnie!!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
Wys³any: 14 Lis 2008, 15:30 Temat postu: |
|
|
| Sxxxxn napisa³: | | Mlot na Czarownice i Swieta Inkwizycja oraz setki tysiecy jesli nie miliony torturowanych, pomordowanych i spalonych zywcem na stosach, przewaznie kobiet traktowanych gorzej niz zwierzeta, oto szczytowe osiagniecia instytucji ktora Ty OE nazywasz instytucja powszechnego szacunku. Za to tez mnie zbanujesz? | Dobrze, że niewiedza nie boli, bo cierpiałbyś srogie bóle.
Najpierw sprawdź źródła historyczne, a potem się wypowiadaj.
Inkwizycja została powołana by bronić tych co w tamtych czasach byli niesłusznie sądzeni za czary. Sądy grodzkie i świeckie były dużo bardziej okrutne w wymieraniu kar, a tortury były powszechnie akceptowaną przez głupi lud, formą śledctw.
Takimi samymi ciemniakami dziś są ci, którzy chcą innych bliźnich "leczyć" pogrzebaczem...
Ponieważ ludzie kościoła byli wtedy (i dziś zresztą również) o wiele lepiej wykształceni, więc sądy inkwizycji cechowały się mniejszym barbarzyństwem niż sądy świeckie. Przybycie inkwizytorów dawało szansę oskarżonym o czary na przeżycie.
Jak w każdej instytucji czy grupie ludzi, również w KK zdarzają się źli ludzie. Ale nie są oni reprezentatywni na tyle, by ich czynami obarczać kościół. _________________ CHCESZ WSPOMÓC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPŁAĆ DATEK!
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
Wys³any: 14 Lis 2008, 15:40 Temat postu: |
|
|
| mjkl napisa³: | | kosciol tworza ludzie. czasem sa ok. czasem nie. | Właśnie...
Warto zauwazyć, że statystycznie ludzie kościoła (księża, biskupi) są statystycznie lepsi od innych grup. Niestety nie mam statystyk przestępczości wśród księży, ale tak na wyczucie widać, że jest tam jej mniej. Co nie znaczy, że się nie zdarza...
| Cytat: | | smieszne jest tylko to, ze ktos tam oburza sie jak ktos inny jedzie po kosciele, generalizujac. a czemu by nie? kosciol to instytucja/organizacja na ktorej wizerunek pracuje kazdy jej czlonek. proste. | Nie, nie proste. Bo jednocześnie, każdy ksiądz to też człowiek, a skoro należy tenże osobnik do rodzaju ludzkiego, to znaczy, że o Tobie też można powiedzieć (generalizując), że lubisz młodych chłopców(?)
| Cytat: | | reputacje latwo popsuc. trudniej naprawic. nie naprawia sie jej jednak zabraniajac krytyki ale robiac cos by na krytyke sobie az tak ostro nie zaslugiwac. | Widzisz, zagalopowałeś się. Ja nie zabraniałem krytyki. Ja zabroniłem chamskiego obrażania, które "Sxxxxn" zaczął w swoim poście.
| Cytat: | | stad mamy, ze policjanci to psy, pracownicy pogotowia to lowcy skor, politycy to zlodzieje, a ksieza lubia swiezych chlopcow... | A ja się nie zgadzam na takie generalizowanie, bo ono obraża i szkodzi ludziom.
Takie glosy byłyby mądre, gdyby dotyczyły ponad 50% danej populacji. Dlatego tylko głos odnośnie polityków może być najbliższy prawdzie, ale i tam jest wielu uczciwych ludzi, więc nie ma potrzeby tak się tu epatować.
Czemu ma służyć takie generalizowanie? Chyba tylko temu, by komuś było przykro.
Takie generalizowanie lubią ludzie głupi i źli. Cieszy ich, gdy mogą znaleźć grupę, do której nie należą i której można przypisać całe zło tego świata. To mi pachnie właśnie prostactwem i dzikim średniowieczem.
Gdy politycy kradną, to można użyć pewnych haseł, by zwalczyć korupcję.
Ale jeśli prawo już jest surowe i zabrania pewnych zachowań, to hasła generalizujące są tylko pustym populizmem.
Łowcy skór są karani, źli policjanci również. Księża-przestępcy też lądują w więzieniach.
Jedynie jeszcze politykom nieco się upieka - stąd tutaj, w ramach walki o lepsze społeczeństwo można czasem posłużyć się hasłem (ale warto je potem rozwiajać i tlumaczyć).
Co do aborcji, to sprawa jest i prosta i skomplikowana i można ją podzielić na 2 głółwne problemy:
a) kiedy o jakimś żywym organizmie można powiedzieć "człowiek"
b) czy można zabić człowieka, gdy jest on tego nieświadomy i niecierpii, a jego śmierć ulży innemu człowiekowi? _________________ CHCESZ WSPOMÓC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPŁAĆ DATEK!
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wys³any: 14 Lis 2008, 15:43 Temat postu: |
|
|
CZLOWIEKU, gdzies Ty sie historii uczyl, w seminarium ? malo z krzesla nie spadlem po przeczytaniu( nawet nie wiem jak ten Twoj tekst nazwac, a nie chce uzywac wyrazow powszechnie uwazanych za obrazliwe), rozbawiles mnie do lez swoja ''znajomoscia'' historii  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
|
|