reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JELI KTO CI OBRAA LUB AMIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UytkownicyUytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomociZaloguj si, by sprawdzi wiadomoci   

Gwałtowny wzrost kursu euro (EUR)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 62, 63, 64  Nastpny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna -> Newsy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat  
Autor Wiadomo
Mr TIG
Go
PostWysany: 19 Wrz 2008, 1:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

stan napisa:
Mr TIG napisa:
A od mojej pracy to się od....ol - jak zazdrościsz zarobków to napisz na priva

ROTFL, chyba TIG pod zly adres uderzasz... nie wszyscy tu pracuja fizycznie

Stan,

Pewnie, że nie i chyba każdy o tym wie.

Tam gdzie pracuję mamy m.in. min 10 polskich tłumaczy i z 20 technologów - zresztą, jako technik - ja też wiele się nie narobię...

A znajdź w moim wcześniejszym poście (gdzie pisałem o Holandii, Niemczech) chociaż słowo o hucie, zarobkach moich, itp...

Znalazłeś????? Ja też nie.....

Gdzieś się kolesiowi przypomniało, że to widział czy słyszał, ma żal, to się rozżalił....

Poleciałby do Polski wypłakać się Mamie ale pewnie go nie stać Smile

Jak to mawiał pewien mój padruga z Litwy "Szto zrobisz, takie szycie.."...

Pozdrawiam...

TIG
Powrt do gry
mjkl
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
Doczy: 26 Pa 2006
PostWysany: 19 Wrz 2008, 2:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mr TIG napisa:
Czyli co MaJKeL ?

(Sorry, ja mam odruch wymiotny od razu, bo mi się to z Jacksonem automatycznie kojarzy)...

Siedzimy tu do śmierci?

kazdy tam gdzie mu pasuje.
& chyba nie ma sensu dyskutowac o wyzszosci zatwardzenia nad rozwolnieniem. czy na odwrot.

Mr TIG napisa:
Czy do Euro za 200 ISK?

dla mnie im wiecej tym lepiej.

Mr TIG napisa:
Wiesz, Ty sobie piszesz takie dyrdymały, nie wiem jaką masz praktykę życiową, ale olewasz posty gości siedzących tutaj 3, 5 a nawet 12 lat....

Jakby nie patrząc, chyba powinieneś kupić jakiś wygasły wulkan (niech ci policzą w euro - wyjdzie niedrogo) i założyć tam swoją wyrocznię...

To chyba nawet niezły biznes - bierz 1000 koron za wizytę albo zgrzewkę piwa (to nawet 30% inflacji nie zauważysz) i prorokuj wszystkim grobowym głosem "wszędzie dobrze tam, gdzie nas nie ma"....

dyrdymaly? to ze gospodarka/ekonomia pada/nie wyrabia w calym tzw 'cywilizowanym' swiecie to fakt. & dotyczy on nie tylko islandii. & to ile czasu w danym miejscu siedzisz nie jest tozsame z praktyka zyciowa/doswiadczeniem.

Mr TIG napisa:
Mam tylko prośbę, jak będziesz wreszcie którego dnia sam zmykał stąd z podkulonym ogonem, to daj znać.... Żeby ludzie już się do tego wulkanu w kolejkach nie ustawiali...

ok

Mr TIG napisa:
PS. A od mojej pracy to się od....ol - jak zazdrościsz zarobków to napisz na priva, dla ciebie też się miejsce znajdzie... Tylko prosty warunek - trzeba pracować....

nie od...ole sie & nie zazdroszcze. :*

& btw imo euro dobije do 150-175 jeszcze przed koncem roku, po 1-2 miesiacach wojny w iranie/gruzji spadnie do 120-130 i za rok-dwa bedzie po 100. relatywnie. zrowna sie z $.
west

Doczy: 12 Sie 2008
Skd: Reykjavik
PostWysany: 19 Wrz 2008, 11:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

& btw imo euro dobije do 150-175 jeszcze przed koncem roku, po 1-2 miesiacach wojny w iranie/gruzji spadnie do 120-130 i za rok-dwa bedzie po 100. relatywnie. zrowna sie z $.

dobrze ze za marzenia nie karaja
euro po 100 ??raczej nikt tego nie zobaczy Twisted Evil
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
mjkl
PostWysany: 19 Wrz 2008, 11:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

west napisa:
dobrze ze za marzenia nie karaja
euro po 100 ??raczej nikt tego nie zobaczy Twisted Evil

relatywnie.
west

Doczy: 12 Sie 2008
PostWysany: 19 Wrz 2008, 11:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pozyjemy zobaczymy--ale osobiscie nie wierze w garbate aniolki Twisted Evil
Powrt do gry
gladiator

Doczy: 16 Wrz 2008
PostWysany: 19 Wrz 2008, 11:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W 1997 roku dolar kosztowal 71 koron ,zarabialo sie w fabryce rybnej okolo 18 tys na tydzien .Tyle tylko ,ze kurs dolara w Polsce byl bardzo wysoki a teraz ?,no coz w Polsce sie poprawilo a tu pogorszylo .Ale i tak stopa zyciowa zwyklego robola jest nie do porownania.
Powrt do gry
mjkl
PostWysany: 19 Wrz 2008, 11:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.google.com/search?q=global+currency
Tigarch

Doczy: 24 Maj 2006
PostWysany: 21 Wrz 2008, 14:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Widzisz mjkl... Tutaj jak za komuny, technik magistrowi w pysk sie smieje, choc mu pyta z gaci wieje!!! Smutne to, ze cyferki z konta mu robia za boga, przeto wartosc jego wiedzy musi byc uboga. Bo kiedy madry znaje, ile wiedzy mu brak wielkosc swa skromnoscia podaje. Taki z huty nie czuje, ze powietrze marnuje, do nadymania swego pustego EGO...

Kolego mjkl'u moj drogi dajmy mu tepic jego ostrogi, a kiedy nadejdzie rozwoju czas, my bedziemy wysoko, a on owce bedzie pasl...
mjkl
PostWysany: 21 Wrz 2008, 21:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jaki poeta :]

btw fajne zdjecia z islandii: http://www.flickr.com/photos/stan97/sets/72157607410138475/
Mr TIG
Go
PostWysany: 23 Wrz 2008, 1:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tigarch napisa:
Widzisz mjkl... Tutaj jak za komuny, technik magistrowi w pysk sie smieje, choc mu pyta z gaci wieje!!! Smutne to, ze cyferki z konta mu robia za boga, przeto wartosc jego wiedzy musi byc uboga. Bo kiedy madry znaje, ile wiedzy mu brak wielkosc swa skromnoscia podaje. Taki z huty nie czuje, ze powietrze marnuje, do nadymania swego pustego EGO...

Kolego mjkl'u moj drogi dajmy mu tepic jego ostrogi, a kiedy nadejdzie rozwoju czas, my bedziemy wysoko, a on owce bedzie pasl...

Kolego Tigarch...

Wierszami raczej w Islandii nie zarobisz.... Kilka słów riposty - bo czuć wiejącą czosnkiem ironię, choć nie - czuć zgryźliwość....

Tigarch napisa:
Tutaj jak za komuny, technik magistrowi w pysk sie smieje, choc mu pyta z gaci wieje!!!

Tzn, wyjaśnij? Bo ja nie rozumiem? Kolega magistrem? No szczere gratulację i radzę nie zniżać się do niskiego poziomu tego forum...

Jaka praca? Bank? Jakieś centrum doradcze? Gdybyś był inż. to był to napisał... Jak rozumiem biegły angielski, islandzki?

Tigarch napisa:
Smutne to, ze cyferki z konta mu robia za boga, przeto wartosc jego wiedzy musi byc uboga

Ale to już dawno temu było ustalane, że ludzie, którzy tu dla pieniędzy przyjechali będę jęczeć na drogie Euro i będą liczyć zarobione pieniądze. I to dokładnie, Towarzyszu Tigarch, jest bogiem dla mnie i kilku tysięcy innych osób. Jeśli Ty przyjechałeś dla widoków, amerykańskiej pizzy na kolacje i jeżdżenia bez sensu dookoła jednego ronda wieczorem, nie zabieraj głosu...

Tigarch napisa:
Taki z huty nie czuje, ze powietrze marnuje, do nadymania swego pustego EGO...

Nie to huta nie czuje nie czuje, że ten kraj marnuje....

Nie chcę mi się bawić w liczenie % wzrostów, pewnie Ty do rana będziesz liczył zazdrośniku.

Zacząłem tu pracę od 750 ISK/h, teraz mam 2100....

Zrobiłem to ciężką pracą, biegłym angielskim i co najważniejsze myśleniem....

Bez tego "nadętego EGO" jak to nazwałeś, pewnie bym siedział jak mysz pod miotłą za 1200 koron i bał się spytać czy mogę iść na przerwę...

Tigarch napisa:
a kiedy nadejdzie rozwoju czas, my bedziemy wysoko, a on owce bedzie pasl...

Na szczęście kiedy wy będziecie wysoko w dołku, to już mnie tu nie będzie....

I oby Cię wtedy było chociaż na owcę stać, Towarzyszu Tigarch...

Jak to powiedział kiedyś Mao-Tse-Tung: "Gówno jesz więc i gówno wiesz" Smile

TIG
Powrt do gry
DmX81
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
Doczy: 02 Lis 2005
Skd: Z nienacka
PostWysany: 23 Wrz 2008, 9:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

porownujac np rok 2007 (dolar srednio 63isk tu, 3zl w pl) a kursy teraz (dolar 92isk, 2,35zl) wychodzi, ze mniej wiecej ok 2 tyg pracuje sie teraz za darmo, jesli wiecie o co mi chodzi (oczywiscie ludzie wymieniajacy isk na $ i dalej na PLN), smutne, ale prawdziwe, co objawia sie masowym odlotem rodakow (samolotowym lub alkoholowym;))
Powrt do gry
mjkl
PostWysany: 23 Wrz 2008, 10:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mr TIG
Go
PostWysany: 23 Wrz 2008, 10:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

DmX81 napisa:
porownujac np rok 2007 (dolar srednio 63isk tu, 3zl w pl) a kursy teraz (dolar 92isk, 2,35zl) wychodzi, ze mniej wiecej ok 2 tyg pracuje sie teraz za darmo, jesli wiecie o co mi chodzi (oczywiscie ludzie wymieniajacy isk na $ i dalej na PLN), smutne, ale prawdziwe, co objawia sie masowym odlotem rodakow (samolotowym lub alkoholowym;))

DM, ja w 2005 kupowałem Euro za 75 koron a w Polsce było warte 4 zł.

I tak już będzie, jak to mówią w grudniu ma być 150 - ja tam nie biadolę, co miesiąc wysyłam flotę do Polski.

Żal mi tylko frajerów, myślących, że to do 100 koron wróci....

A jeszcze bardziej lubię takich, którzy co miesiąc podnoszą poprzeczkę:
- kwiecień - jak spadnie do 110 to wysyłam wszystko,
- czerwiec - jak spadnie do 120 to wysyłam wszystko,
- sierpien - 125 i wysyłam,
- wrzesień - już niektórzy mówią, żeby tylko do 130 spadło....

Smile
Powrt do gry
Tigarch

Doczy: 24 Maj 2006
PostWysany: 23 Wrz 2008, 11:50    Temat postu: eghm... Odpowiedz z cytatem

Mr Tig, czy jak tam sie ochsciles, masz nadmiar estrogenu i piejesz jak by Ci sie wysoki obcas zlamal.
Fajnie, ze jestes, bo dawno tak nie zalatywalo, a nie ma jak swojskie klimaty znad Wisly... Widzisz jak Ty nic o zyciu nie wiesz. Nie dopuszczasz nawet skromnej mysli, ze ktos mogl tutaj przyjechac... po prostu zyc!
Nie bede Cie zalewal Twoja wlasna zolcia i stawkami za ktore robie, ale wiesz mi, ze zadnej pracy sie nie boje. Tym bardziej nie zamierzam zdradzac Ci moich "zgrzytow". Doswiadczeniem osiaga sie potwierdzenie ich wartosci, wiec poza skromnym mlodym architektem z kilkuletnim starzem guzik Cie powinno obchodzic, dlaczego nie wzmiankowalem, iz jestem inzynierem.
Wspolczuje, ze zapieprzasz zamiast zyc. Co wiecej nie wystarcza Ci wyobrazni na ogarniecie piekna, ktore Cie otacza. Mam nadzieje, iz me oczy Cie nie ujrza - nie lubie patrzec na chodzaca ludza kupe... smutku. Wiesz, co do lansy... Wiem, ze tu ludzie maja lepsze fury niz ja, ale Czarny Chrysler Cirrus z 2000 roku wciaz dobrze wyglada i jego basowy ton 150 kobylek bardzo przyjemnie brzmi... Nie, nie uprawiam lansy. Delektuje sie jazda podziwiajac uroki tej magicznej wyspy w czasie "bezsensownych" wycieczek.
No i widzisz do grobu zabierzesz cyferki, ja mnogosc pejzarzy, ale po co ja to pisze, kiedy gosc i tak nie jarzy...
Nie staje w szranki z tak znakomitym myslicielem, bo bylby fajnym kumplem bedac zwyklym, a nie ...cielem.
Milego dnia... spawaczu.
Mr TIG
Go
PostWysany: 23 Wrz 2008, 12:32    Temat postu: Re: eghm... Odpowiedz z cytatem

Tigarch napisa:
Mr Tig, czy jak tam sie ochsciles, masz nadmiar estrogenu i piejesz jak by Ci sie wysoki obcas zlamal.
Milego dnia... spawaczu.

No chyba wyraźnie pisałem, nie siedzisz tu dla pieniędzy, nie zabieraj głosu w tym wątku...

Jak na młodego architekta (rozumiem w Polsce spora konkurencja, chyba że się jest się dobrym architektem) to nawet z czytaniem masz problem...

I powiem Ci, nawet ta Wasza bajka już staje się nudna, że Ci, którzy tylko żyć tu przyjechali się walutą nie interesują, bo wszystkie kredyty, Panowie pół Polacy-pół Islandczycy, macie w jenach, funtach, euro.....

A tostowy w Bonusie - Waszej ulubionej sieci handlowej - tylko dzięki temu podrożał o prawi 100%. Tak samo piwko, fajki - ale "emigranci na stałe" nie piją i nie palą (bo ich już nie stać)...

Pisałeś, że żadnej pracy się nie boisz... A jaką wykonywałeś? Poza studiami, odkryciem, że jesteś słaby w zawodzie (bo gdybyś był w pierwszej 10-stce na uczelni, to byś tu nie siedział, oszukując się widokami) i przylotem tutaj?

A uroki magicznej wyspy poznałem w rok, w drugim upewniłem się, że już to widziałem, teraz mam przesyt.... Ale Ty tego nigdy nigdy nie zrozumiesz, bo ledwo co tu jesteś i wydaje Ci się, że Pana Boga za nogi złapałeś....

I sorry Man, ale 10 letnimi samochodami to w Polsce bieda jeździ ale Tobie się wydaje, że to auto jest coś warte, bo zapłaciłeś za nie 2x tyle, co w każdym innym kraju Europy Zachodniej:)

Śnij dalej swój sen Smile

TIG

PS A gdybyś był chociaż był w 50% tak inteligentny, jakiego odstawiasz, to byś sie orientował, że w hucie aluminium, nie ma spawaczy - to jest tylko NICK...
Powrt do gry
Mr TIG
Go
PostWysany: 23 Wrz 2008, 12:43    Temat postu: Re: eghm... Odpowiedz z cytatem

Tigarch napisa:
Wiesz, co do lansy...

Nie, nie uprawiam lansy..

I jeszcze co do tego musiałem osobny post walnąć.....

Masz z tym jakiś uraz, TIGARCH?

Lansa, lansa, lansa..........

Wróć do Polski i zacznij się bujać z Jolą Rutowicz to się wylansujesz Smile

Na pewno Ci lepsze auto kupi....

TIG
Powrt do gry
DmX81
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
Doczy: 02 Lis 2005
Skd: Z nienacka
PostWysany: 23 Wrz 2008, 12:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak to jest kiedy east coast z west coast na bitwe ruszyli;) ma ktos moze jakies realne prognozy jak bedzie? bo islandczycy to jak zwykle - bedzie dobrze,nic sie nie martw;)
Powrt do gry
Mr TIG
Go
PostWysany: 23 Wrz 2008, 12:58    Temat postu: Re: eghm... Odpowiedz z cytatem

Tigarch napisa:
Fajnie, ze jestes, bo dawno tak nie zalatywalo, a nie ma jak swojskie klimaty znad Wisly..

I jeszcze pytanko?????

Sugerujesz, że POLACY śmierdzą?

Panie sprzedawczyku - Islandczyku?

Skoro taki jesteś odważny w pisaniu, puść mi fotkę na Forum - chętnie się spotkam, myślę, że nie tylko ja...

TIG
Powrt do gry
Mr TIG
Go
PostWysany: 23 Wrz 2008, 13:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

DmX81 napisa:
tak to jest kiedy east coast z west coast na bitwe ruszyli;) ma ktos moze jakies realne prognozy jak bedzie? bo islandczycy to jak zwykle - bedzie dobrze,nic sie nie martw;)

DM, ja spokojny człowiek, tylko jak sie madrala odezwie, co krajan obraza, nu to wisz, siekiera i pagib!!!

Kobietka w banku mówiła, ze pod koniec roku spadnie... A jak sie spytalem czy ze 180 do 160 to sie rozesmiała i powiedziala "kanski"...

Taka prognoza...
Powrt do gry
mjkl
PostWysany: 23 Wrz 2008, 13:10    Temat postu: Re: eghm... Odpowiedz z cytatem

Mr TIG napisa:
Skoro taki jesteś odważny w pisaniu, puść mi fotkę na Forum - chętnie się spotkam, myślę, że nie tylko ja...

TIG

nagly atak spawacza.
Wywietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna -> Newsy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 62, 63, 64  Nastpny
Strona 15 z 64

Skocz do:  
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chiska, tajska, indyjska, japoska, wietnamska itd.