Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| wredna_mimi
 | Dołączył: 13 Paź 2006 | Posty: 262 | Skąd: EĹk |
|
Wysłany: 5 Lut 2007, 22:30 Temat postu: |
|
|
Old Star napisał: | viking napisał: | wredna_mimi napisał: | Mi natomiast SPARISJODUR Bank, za przelew do PL skasowali 800 ISK. |
Tyle pieniÄdzy nie byĹo Ci szkoda?... |
Dobre, hehe
Pewnie na drugi dzieĹ nic juĹź nie jadĹa, Ĺźeby zniwelowaÄ straty
OS |
ooo tu sie grubo mylisz chamycku hehe, wiesz...?gdzieniegdzie? mozesz miec apartament i jesc za free i nie przyjdzie Ci do glowy zeby jakos "odzalowaÄ" te, jak ze ogromnie chyba dla Ciebie pieniazki.
pozdro _________________ ***ĹmIeCh JeSt LeKaRsTwEm, KtĂrE KaĹťdY MoĹťe SoBiE PrZePiSaÄ*** |
|
Powrót do góry |
|
 |
| wredna_mimi
|
Wysłany: 5 Lut 2007, 22:32 Temat postu: |
|
|
wredna_mimi napisał: | mjkl napisał: | roznica jest pewnie znikoma, zalezna od roznic w kursach. przelewalem na zwykle konto. koszt przelewu jest zawsze taki sam & niewazne na jakie konto - zwykle czy walutowe - 500isk do bankow w krajach strefy euro i chyba tez do kanady/usa, 800isk do reszty jednak tak jak pisalem - za przelew do pl skasowali mnie 500, nie 800.
a nad interfejsem ponoc caly czas pracuja ;] warto slac im sugestie. poprawiaja literowki/bledy na biezaco a widzac zainteresowanie polakow z pewnoscia poprawia ich obsluge online. |
Mi natomiast SPARISJODUR Bank, za przelew do PL skasowali 800 ISK. |
w banku mozna jeszcze uslyszec,ze jesli przelewamy pieniadze do polski na konto transferem, to (np.) po kursie 91 koron/euro, a jak w gotowce to 93koron/euro. _________________ ***ĹmIeCh JeSt LeKaRsTwEm, KtĂrE KaĹťdY MoĹťe SoBiE PrZePiSaÄ*** |
|
Powrót do góry |
|
 |
| agatka
| Dołączył: 18 Gru 2006 | Posty: 328 | |
|
Wysłany: 5 Lut 2007, 23:10 Temat postu: |
|
|
narsiltm napisał: | Czyli majac zwykle, studenckie konto w banku BPH, moge sobie przelac pieniazki z Glitnir banku?
Jakies specjalne dane sa potrzebne? |
Potrzebny ci numer IBAN czyli PL plus 26 cyfr twojego konta oraz kod SWIFT a takze przydatna jest nazwa i adres banku BPH
wazne tez jest czy Twoj bank wymaga upowaznienia do skupu walut obcych - czyli pieniadze ida np w EUR na konto w PL
W Glitnirze zrobisz to bez problemu przez internet, koszt wykonania operacji wynosi 500ISK niezaleznie od kwoty. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| agatka
|
Wysłany: 5 Lut 2007, 23:18 Temat postu: Przelew zagraniczny |
|
|
Co do Western Union - im wyzsza wysylana kwota tym procentowo nizsza prowizja.
Pieniadze sa w Polsce w 15 MINUT!!!!!!!!!!!
Wysylasz kase odchodzisz od okienka, wysylasz sms-a z numerem nadanym przez Wester Union badz dzwonisz a osoba odbierajaca wypelnia dokumencik i odbiera kase.
Ja preferuje przelew z konta w Islandii na konto w Polsce - 3 dni i za 500 ISK. Mozna wpisac wszystkie dane do funkcji Moi odbiorcy i nastepnym razem wpisujesz tylko kwote i po klopocie - 2 minuty i przelew zrobiony. Wiecej czasu zajmie ci zalogowanie sie i uzycie tokena niz wykonanie przelewu zagranicznego. Potwierdzenie dostajesz na maila. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Old Star
| Dołączył: 27 Lip 2006 | Posty: 226 | Skąd: Down Town czyli z Miasta DaunĂłw |
|
Wysłany: 6 Lut 2007, 0:09 Temat postu: |
|
|
wredna_mimi napisał: | Old Star napisał: | viking napisał: | wredna_mimi napisał: | Mi natomiast SPARISJODUR Bank, za przelew do PL skasowali 800 ISK. |
Dobre, hehe
OS |
ooo tu sie grubo mylisz chamycku hehe, wiesz...?gdzieniegdzie? mozesz miec apartament i jesc za free i nie przyjdzie Ci do glowy zeby jakos "odzalowaÄ" te, jak ze ogromnie chyba dla Ciebie pieniazki.
pozdro |
No coĹ tam niby po gĂłralsku piszesz.... Tyle, Ĺźe ciÄĹźko coĹ z tego zrozumieÄ......
A po co? A na co?
UbodĹy CiÄ moje i Vikinga uwagi?
To na chwilÄ zamknij oczy, oddychaj spokojnie :
Mam nadziejÄ, Ĺźe przeszĹo...
OS |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Old Star
| Dołączył: 27 Lip 2006 | Posty: 226 | Skąd: Down Town czyli z Miasta DaunĂłw |
|
Wysłany: 6 Lut 2007, 0:15 Temat postu: |
|
|
wredna_mimi napisał: | wredna_mimi napisał: | mjkl napisał: | roznica jest pewnie znikoma, zalezna od roznic w kursach. przelewalem na zwykle konto. koszt przelewu jest zawsze taki sam & niewazne na jakie konto - zwykle czy walutowe - 500isk do bankow w krajach strefy euro i chyba tez do kanady/usa, 800isk do reszty jednak tak jak pisalem - za przelew do pl skasowali mnie 500, nie 800.
a nad interfejsem ponoc caly czas pracuja ;] warto slac im sugestie. poprawiaja literowki/bledy na biezaco a widzac zainteresowanie polakow z pewnoscia poprawia ich obsluge online. |
w banku mozna jeszcze uslyszec,ze jesli przelewamy pieniadze do polski na konto transferem, to (np.) po kursie 91 koron/euro, a jak w gotowce to 93koron/euro. |
No tak...
Od kilku lat jest na tym forum ten tamat, Ĺźe przelew idzie wdĹg. kursu dnia a wykup gotĂłwki jest droĹźszy.
Czy moĹźna prosiÄ o nowoĹci?
Bo jeĹli kaĹźdy "nowy", opisze nam tÄ
niesamowitÄ
sytuacjÄ, to chyba szkoda serwera iceland.pl.
OS |
|
Powrót do góry |
|
 |
| wredna_mimi
|
Wysłany: 6 Lut 2007, 15:04 Temat postu: |
|
|
Old Star napisał: | wredna_mimi napisał: | Old Star napisał: | viking napisał: | wredna_mimi napisał: | Mi natomiast SPARISJODUR Bank, za przelew do PL skasowali 800 ISK. |
Dobre, hehe
OS |
pozdro |
No coĹ tam niby po gĂłralsku piszesz.... Tyle, Ĺźe ciÄĹźko coĹ z tego zrozumieÄ......
A po co? A na co?
UbodĹy CiÄ moje i Vikinga uwagi?
To na chwilÄ zamknij oczy, oddychaj spokojnie :
Mam nadziejÄ, Ĺźe przeszĹo...
OS |
chlopczyku zarty strĂłj Sobie z kogoĹ innego _________________ ***ĹmIeCh JeSt LeKaRsTwEm, KtĂrE KaĹťdY MoĹťe SoBiE PrZePiSaÄ*** |
|
Powrót do góry |
|
 |
| wredna_mimi
|
Wysłany: 6 Lut 2007, 15:07 Temat postu: |
|
|
Old Star napisał: | wredna_mimi napisał: | wredna_mimi napisał: | mjkl napisał: | roznica jest pewnie znikoma, zalezna od roznic w kursach. przelewalem na zwykle konto. koszt przelewu jest zawsze taki sam & niewazne na jakie konto - zwykle czy walutowe - 500isk do bankow w krajach strefy euro i chyba tez do kanady/usa, 800isk do reszty jednak tak jak pisalem - za przelew do pl skasowali mnie 500, nie 800.
w banku mozna jeszcze uslyszec,ze jesli przelewamy pieniadze do polski na konto transferem, to (np.) po kursie 91 koron/euro, a jak w gotowce to 93koron/euro. |
No tak...
Od kilku lat jest na tym forum ten tamat, Ĺźe przelew idzie wdĹg. kursu dnia a wykup gotĂłwki jest droĹźszy.
|
o co Ci chodzi????????????? _________________ ***ĹmIeCh JeSt LeKaRsTwEm, KtĂrE KaĹťdY MoĹťe SoBiE PrZePiSaÄ*** |
|
Powrót do góry |
|
 |
| agatka
|
Wysłany: 6 Lut 2007, 21:09 Temat postu: |
|
|
Przelew jest ksiegowany wg kursu dewizy sprzedaz a na polskim koncie jest ksiegowane wg kursu dewizy kupno.
Jest jeszcze kurs pieniadze sprzedaz/kupno i jest on troszeczke gorszy niz kurs dewizowy. W Polsce masz jeszcze kurs kantorowy i kurs NBP. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| agatka
|
Wysłany: 6 Lut 2007, 21:11 Temat postu: |
|
|
i jeszcze jedno
Western Union to nie jest przelew miedzynarodowy TYLKO PRZEKAZ PIENIEZNY!!!!!!!!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Aga
| Dołączył: 12 Lip 2007 | Posty: 36 | |
|
Wysłany: 9 Paź 2007, 14:26 Temat postu: moze ktospoda przyklad |
|
|
witam moze osoby ,ktore wyylaly kase WEST.UN. PODADZA KWOTY i prowizje jaka zaplacily za wysylke bedzie bardziej przejzyscie dla nowicjuszy ....pozdrawiam cieplutko |
|
Powrót do góry |
|
 |
| agatka
|
Wysłany: 10 Paź 2007, 16:34 Temat postu: ... |
|
|
Powiem szczerze ja wysylam pieniadze tylko przelewem. Oplata 500 ISK w Glitnirze. Pieniadze wyslane w piatek sa na koncie w Polsce we wtorek. Nie ponosze zadnej dodatkowej oplaty. Owszem w stytacjach awaryjnych gdzie ktos potrzebuje pieniedzy za 15 minut to ma sens wysylanie poprzez Western Union.
Tabela oplat za wysylke Western Union
(odczytujesz to tak - za przekaz w kwocie 0 do 3500 koron placisz 900 koron itd.) 0 - 3.500 kr. 900 kr.
3.501 - 6.500 kr. 950 kr.
6.501 - 13.000 kr. 1.400 kr.
13.001 - 22.000 kr. 2.000 kr.
22.001 - 25.000 kr. 2.200 kr.
25.001 - 35.000 kr. 2.500 kr.
35.001 - 50.000 kr. 2.800 kr.
50.001 - 65.000 kr. 3.100 kr.
65.001 - 85.000 kr. 3.700 kr.
85.001 - 100.000 kr. 4.000 kr.
100.001 - 115.000 kr. 4.600 kr.
115.001 - 135.000 kr. 5.400 kr.
135.001 - 165.000 kr. 6.600 kr.
Przedstawicielem Western Union w Islandii jest Landsbankinn. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| simmin
| Dołączył: 21 Lip 2008 | Posty: 9 | |
|
Wysłany: 22 Wrz 2008, 8:40 Temat postu: |
|
|
Hej,
Mam konto w Landsbankinn a chcÄ przelaÄ kasÄ na moje polskie konto w mBanku, jednak logujÄ
c siÄ przez internet nie widzÄ takiej opcji jak "przelew zagraniczny"!!!... co zrobiÄ? jak przelaÄ tÄ kasÄ?
Pozdrawiam,
simmin |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 22 Wrz 2008, 9:08 Temat postu: |
|
|
simmin napisał: | Hej,
Mam konto w Landsbankinn a chcÄ przelaÄ kasÄ na moje polskie konto w mBanku, jednak logujÄ
c siÄ przez internet nie widzÄ takiej opcji jak "przelew zagraniczny"!!!... co zrobiÄ? jak przelaÄ tÄ kasÄ?
Pozdrawiam,
simmin |
musisz isc do banku, i musisz tam przelac, bo przez konto internetowe nie dasz rady.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| simmin
|
Wysłany: 22 Wrz 2008, 10:19 Temat postu: |
|
|
Problem jest taki, Ĺźe ja juĹź jestem w Polsce... co wiÄc mam zrobiÄ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 22 Wrz 2008, 14:47 Temat postu: |
|
|
wlozyc karte islandzka do bankomatu i pociagnac kase ( max 1000 zĹ)
tak bylo rok temu, teraz mysle ze ok. 800 zl.
Tylko sprawdz tak zeby byl bankomat ktory czyta VISA karte, i good. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| simmin
|
Wysłany: 22 Wrz 2008, 22:06 Temat postu: |
|
|
O, jest to teĹź jakaĹ koncepcja, ale... masz wiedzÄ ile wtedy mnie zeĹźre prowizji za takie wybieranie? bo jednak umĂłwmy siÄ... bÄdÄ musiaĹ kilka razy wybieraÄ, Ĺźeby wszystko wybraÄ :/... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 22 Wrz 2008, 22:10 Temat postu: |
|
|
simmin napisał: | O, jest to teĹź jakaĹ koncepcja, ale... masz wiedzÄ ile wtedy mnie zeĹźre prowizji za takie wybieranie? bo jednak umĂłwmy siÄ... bÄdÄ musiaĹ kilka razy wybieraÄ, Ĺźeby wszystko wybraÄ :/... |
caĹe zero? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 22 Wrz 2008, 22:13 Temat postu: |
|
|
Jesli masz konto internetowe to nie masz problemu.
Ja jak bylem w polsce bralem kase, przeliczalo to na ISK, sprawdzalem na koncie internetowym i nie bylo zadnych prowizji.
Sproboj wybrac 800 zl czy tam 1000 zl, jesli masz konto internetowe, przelicz z zĹ na ISK, i zobacz ile Ci wzielo. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 22 Wrz 2008, 22:13 Temat postu: |
|
|
jestem pewien ze nie bedzie zadnej prowizji |
|
Powrót do góry |
|