Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Sybila
| Dołączył: 18 Lut 2004 | Posty: 24 | Skąd: Warszawa |
|
Wysłany: 3 Lut 2005, 4:17 Temat postu: Grenlandia |
|
|
SĹuchajcie, czy ktoĹ coĹ sĹyszaĹ o czymĹ ciekawym zwiÄ
zanym z GrenlandiÄ
? KoleĹźanka, ktĂłra prowadzi serwis o Grenlandii mĂłwi, Ĺźe ostatnio przeĹźywa istny najazd internautĂłw - wyglÄ
da jakby gdzieĹ w prasie ukazaĹ siÄ jakiĹ ciekawy artykuĹ o tej bliskiej sÄ
siadce Islandii.
Ludzie walÄ
tĹumami, a nie wiadomo dlaczego...
Przy okazji zapraszam Was na nowo powstaĹe forum na www.grenlandia.pl - moĹźe wĹrĂłd nas islandofili jest teĹź paru grenlandofili? 
Ostatnio zmieniony przez Sybila dnia 3 Lut 2005, 12:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Qortes
 | Dołączył: 17 Lut 2004 | Posty: 677 | Skąd: PoznaĹ |
|
Wysłany: 3 Lut 2005, 12:00 Temat postu: |
|
|
Nie spotkalem sie.. Moze to powrot zimy sprawil ;-)
Swoja droga Grenlandia- fascynujace miejsce.
Jakos dwa lata temu prowadzilem dosc luzne rozpoznanie w celu blizej nieokreslonego w czasie wyjazdu. Koszty transportu z miejsca na miejsce (ogrom przestrzeni poraza..) sa nieprawdopodobnie wysokie. Paradoksalnie duzo tajniej wypada przelot z Kopenhagi na Grenlandie. Problm pojawia sie, gdy musimy potem przedostac sie ze wschodniego fiordu na zachodni, gdzie jest najwiecej "atrakcji turystycznych". Droga impreza.
Szukalem nawet sponsorow po poznanskich instytucjach, ale nie bardzo ktokolwiek sie palil, zreszta w sponsoringu potrzebny jest wyczyn, ktorego ewentualne powodzenie rozslawi sponsora.. _________________ Islandia w radiu Afera
.: http://qortes.imejl.pl/nocpolarna :. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 6 Lut 2005, 0:31 Temat postu: |
|
|
Qortes, a moze cos z grenlandzkiej muzyki znasz godnego polecenia? Ja chyba poszukam w sieci, ale nie wiem czy cos znajde... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Qortes
 | Dołączył: 17 Lut 2004 | Posty: 677 | Skąd: PoznaĹ |
|
Wysłany: 6 Lut 2005, 0:34 Temat postu: |
|
|
W calym swoim zyciu spotkalem sie z dwoma(!) grenlandzkimi zespolami - nic ciekawego delikatnie mowiac ;-) Ale i tak szacunek, ze im sie chce.. _________________ Islandia w radiu Afera
.: http://qortes.imejl.pl/nocpolarna :. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 3 Mar 2005, 15:17 Temat postu: Grenlandia.... |
|
|
Nie dziwie siÄ, Ĺźe ktoĹ zainteresowaĹ siÄ GrenlandiÄ
...ja sama bÄdÄ
c w Islandii marzyĹam o tym, by polecieÄ tam chociaĹź na jeden dzieĹ. Jednak ciÄ
gle to odkĹadaĹam i nie wyrobiĹam siÄ. Lot z Islandii na GrenlandiÄ, z punktu widzenia tamtejszych zarobkĂłw nie jest drogi jeĹli sie trafi na promocje. Poza tym pojeĹşdziÄ psim zaprzÄgiem po biegunie...rewelacja..lub polataÄ nad tÄ
ĹnieĹźnÄ
krainÄ
..KiedyĹ tam sie wybiore...maĹe marzenie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
 | Dołączył: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 3 Mar 2005, 15:38 Temat postu: |
|
|
Grenlandie polecam! Jesli ktos chce sie calkowicie wylaczyc z codziennosci to to jest wlasnie takie miejsce. Udalo mi sie poleciec na wschodnie wybrzeze - tradycyjny lot do Kulusuk, pozniej helikopterem do Tasiilaq. Chociaz nie bylo miejsca w schronisku Red House (a Hotel Angmagssalik kosztuje dosc drogo), podano mi adres rodziny, ktora chetnie mnie przenocowala. Gospodarz byl Dunczykiem, pani domu pochodzila z szanowanej miejscowej rodziny - dom byl pelen pamiatek, starych zdjec i tradycyjnych narzedzi. A do sniadania dostawalam miseczke poziomek z przydomowej szklarni Mieszkancy domu obok na wiosne upolowali niedzwiedzia i skora suszyla sie przez cale lato na werandzie... Miejsce polecam wszystkim wedrujacym po gorach - jesli wyposazycie sie w mapy i dobry kompas (lepiej GPS), mozna odkryc zupelnie nowe, nieznane miejsca, przemaszerowac do kolejnej wioski (pare dni marszu), albo zrobic kilka krotszych wycieczek i napasc oczy widokami gor lodowych. No i oczywiscie atrakcje w rodzaju wycieczek zorganizowanych do cielacych sie lodowcow, albo wyprawy psich zaprzegow - nie mozna sie nudzic... Zainteresowanych odsylam na strone:
http://www.greenland-guide.gl/ammassalik/kulusuk.htm |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Dołączył: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skąd: Pl. Od SĹoĹca 3/Europa |
|
Wysłany: 3 Mar 2005, 18:53 Temat postu: Islandia i Grenlandia |
|
|
Niby obie wyspy sÄ
blisko, a jednak i kulturowo i geograficznie to dwa róşne Ĺwiaty...
MyĹlÄ teĹź o przelocie z Islandii na GrenlandiÄ na 2-3 dni... MoĹźe siÄ ziĹci  _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 16 Mar 2005, 9:02 Temat postu: |
|
|
nigdy wczeĹniej nie interesowaĹam siÄ GrenlandiÄ
, widzÄ, Ĺźe warto :wink: |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
Wysłany: 29 Mar 2005, 20:59 Temat postu: Rule Grenlandia! |
|
|
alexcure napisał: | nigdy wczeĹniej nie interesowaĹam siÄ GrenlandiÄ
, widzÄ, Ĺźe warto |
Z pewnoĹciÄ
warto! Nie tylko dlatego, Ĺźe to najwiÄksza wyspa Ĺwiata, ale dlatego, Ĺźe jest tak bardzo dzika i dziewicza.
JuĹź nawet Islandia wydaje siÄ zatĹoczonym hipermarketem wobec pustki Grenlandii
W koĹcu na Islandii jest ok. 300 tys. ludzi, a na Grenlandii zaledwie 50 tys. - porĂłwnanie powierzchni obu wysp jeszcze bardziej pobudza wyobraĹşniÄ. _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| Nul
| Dołączył: 02 Gru 2004 | Posty: 329 | Skąd: KrakĂłw |
|
Wysłany: 30 Mar 2005, 16:03 Temat postu: |
|
|
Oj, Basia, poziomki na Grenlandii... Mniam...
ByĹyby to pewnie najdroĹźsze poziomki w moim Ĺźyciu, zwaĹźywszy na cenÄ lotu na G. Nawet promocyjnÄ
...
Czy Islandia ma jakiegoĹ swojego tootlotka? Bo chyba muszÄ zagraÄ! Jak to z tym jest, drodzu Tambylcy? _________________ A-Nul |
|
Powrót do góry |
|
 |
| einar
| Dołączył: 06 Lut 2004 | Posty: 1182 | |
|
Wysłany: 30 Mar 2005, 16:18 Temat postu: |
|
|
Z tego co wiem, to wygrane w islandzkim LOTTO nie sÄ
imponujÄ
ce. No ale ciÄĹźko uzbieraÄ sporÄ
kumulacjÄ z tak niewielkÄ
iloĹciÄ
potencjalnych graczy. :wink:
Ostatnio zmieniony przez einar dnia 30 Mar 2005, 16:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jola
 | Dołączył: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wysłany: 30 Mar 2005, 16:19 Temat postu: |
|
|
Pewnie ze majÄ
totka. Ale wygrane nie sa duze - mniej wiecej jak w naszym Expresslotku, no bo malo ludzi jest na Islandii i co za tym idzie - maĹo gra. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kamila
 | Dołączył: 19 Wrz 2004 | Posty: 40 | |
|
Wysłany: 30 Mar 2005, 16:57 Temat postu: |
|
|
taka maĹa ciekawostka sportowa dotyczÄ
ca grenlandii. na trasach biathlonowego pucharu Ĺwiata moĹźna zawsze spotkaÄ paĹstwo slettemark. nie odnoszÄ
Ĺźadnych sukcesĂłw, ale majÄ
swoich wiernych fanĂłw. ja rĂłwnieĹź im kibicujÄ, mam nadziejÄ, Ĺźe kiedyĹ bÄdziemy mogli zobaczyÄ jakiĹ innych zawodnikĂłw z grenlandii a tutaj caĹa historia:
http://www.biathlonsite.republika.pl/slettemark.html |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
Wysłany: 30 Mar 2005, 23:53 Temat postu: Wielki maĹy kraj |
|
|
Kamila napisał: | (...) paĹstwo slettemark (...) |
Na poczÄ
tku pomyĹlaĹem, Ĺźe piszesz o jakimĹ nowym paĹstwie (w sensie kraju) o nazwie Slettemark
Dopiero po przeczytaniu artykuĹu zrozumiaĹem, Ĺźe paĹstwo=rodzina SlettemarkĂłw
Bardzo sympatyczny artykuĹ i fajni ludzie. A to jest teĹź dobry pomysĹ na uprawianie sportu. W tak maĹo zaludnionych paĹstwach (krajach) jak Grenlandia czy Islandia zawsze moĹźna znaleĹşÄ dziedzinÄ sportu, w ktĂłrej moĹźna byÄ mistrzem danego kraju (np. rzucanie artystyczne bananem do tyĹu po dwĂłch gĹÄbszych)
Ale to prawda: im mniej ludzi, tym Ĺatwiej zaspokoiÄ wĹasne ambicje. Na Grenlandii mĂłgĹbym byÄ mistrzem skokĂłw narciarskich, a w Polsce nawet nie dopchaĹbym siÄ do kadry amatorĂłw Dolnego ĹlÄ
ska.  _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 21 Kwi 2005, 18:55 Temat postu: |
|
|
Bardzo ciekawa legenda
Ĺťal mi tylko tej dziewczyny... najpierw ma poĹlubiÄ psa (?!), później jeszcze porwanie i ĹmierÄ.
NaprawdÄ nie zazdroszczÄ  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| johanna
 | Dołączył: 08 Lut 2004 | Posty: 515 | Skąd: Kielce |
|
Wysłany: 21 Kwi 2005, 19:27 Temat postu: |
|
|
Mi siÄ raczej niepodobaĹa... przez tego psa chyba
Legendy ĹwiÄtokrzyskie to jest to! 8) _________________ Now follow me always
Into the sky
Where we reach the stars |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| Nul
| Dołączył: 02 Gru 2004 | Posty: 329 | Skąd: KrakĂłw |
|
Wysłany: 26 Kwi 2005, 13:49 Temat postu: |
|
|
legenda jest w porzÄ
dku, no juĹź nie wyobraĹźajmy sobie tak dokĹadnie, jak to z pieskiem byĹo... niektĂłre nasze legendy teĹź pewnie majÄ
róşne niestrawne elementy... a juş mity greckie czy rzymskie... tam to dopiero mieli ciekawie  _________________ A-Nul |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 4 Maj 2005, 18:31 Temat postu: do Grenlandii |
|
|
Jak byĹem na Islandii,to wraz z kumplem bardzo chcieliĹmy poleciec na Grenlandie,lecz cena mnie nieĹşle "wystraszyĹa".Szkoda,bardzo mnie pasjonujÄ
takie wyprawy, a przy okazji mĂłgĹbym zweryfikowaÄ prawdziwe i nieprawdziwe mity na temat Ĺźycia, zachowaĹ,goĹcinnoĹci.. i kobiet.Wiele o nich sĹyszaĹem ale doprawdy, nie wiem co jest prawda a co nie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|