Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| Grazyna
| Do潮czy: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Sk眃: Islandia |
|
Wys砤ny: 4 Pa 2008, 10:36 Temat postu: |
|
|
Ze zwi膮zk贸w zawodowych mo偶na dosta膰 co艣 w rodzaju becikkowego, ale nie jestem pewna, czy ze wszystkich na Islandii. Musisz si臋 sama zapyta膰 przedstawiciela zwi膮zk贸w w swoim zak艂adzie pracy. _________________ Brunetka |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| yasminum Og艂oszeniodawca zweryfikowany
| Do潮czy: 11 Pa 2006 | Posty: 322 | |
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Nina
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 35 | Sk眃: reykjavik |
|
Wys砤ny: 5 Pa 2008, 11:27 Temat postu: |
|
|
kobieta77 napisa: | cze艣膰 wszystkim mamusium, dawno mnie tu nie by艂o ale moja Julka jest taka absorbujaca 偶e najzwyczajniej nie mam czasu. mam pytanie czy z okazji urodzenia dziecka dostaje si臋 jakie艣 pieniadze chodzi mi o cos takiego jak becikowe w Polsce?
dzieki za odp pozdrawiam mamy i dzidziusie pa |
je偶eli chodzi o pieni膮偶ki z tytu艂u urodzenia dziecka ... zwi膮zki zawodowe raczej tego nie uznaj膮 ( przynajmniej Efling ) ale podobno tzw. "becikowe" automatycznie dostaj膮 te mamusie , kt贸re maj膮 posad臋 panstwow膮 . |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Nina
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 35 | Sk眃: reykjavik |
|
Wys砤ny: 5 Pa 2008, 11:38 Temat postu: |
|
|
cze艣膰 dziewczynki
oddam pieluszki Vip Baby Mini od 3 do 6kg
je偶eli kt贸ra艣 z Was potrzebuje i jest zainteresowana - piszcie na priv. pozdrawiam  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 5 Pa 2008, 14:12 Temat postu: |
|
|
FIN przyznaje becikowe, ale niestety za krotko jestem u nich zrzeszona - musi byc pelne 6 miesiecy.
Nina napisa: | (...)ale podobno tzw. "becikowe" automatycznie dostaj膮 te mamusie , kt贸re maj膮 posad臋 panstwow膮 .(...) |
Ta informacja natomiast bardzo mnie zainteresowala, jak tylko sprawdze dam znac  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Grazyna
|
Wys砤ny: 5 Pa 2008, 15:45 Temat postu: |
|
|
Ze zwi膮zk贸w zawodowych (niekt贸rych) niezaleznie dostaje zar贸wno tata jak i mama. _________________ Brunetka |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kobieta77
| Do潮czy: 05 Maj 2008 | Posty: 95 | |
|
Wys砤ny: 5 Pa 2008, 20:06 Temat postu: |
|
|
witam
by艂am w efllingu i faktycznie oni 偶adnych pieneidzy za urodzenie dziecka nie placa ale moze wiecie jak z tryggindastofnun? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kobieta77
| Do潮czy: 05 Maj 2008 | Posty: 95 | |
|
Wys砤ny: 5 Pa 2008, 20:14 Temat postu: |
|
|
mam jeszcze jedo pytanie jak jest tutaj z zasilkiem na dziecko czy trzeba sk艂adac jakies papiery? m贸j dzieciaczek urodzi艂 sie w sierpniu tego roku tokiedy beda wyplacac pierwszy zasi艂ek?
bardzo prosze o informacje
pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Magda77
| Do潮czy: 10 Lip 2008 | Posty: 67 | |
|
Wys砤ny: 5 Pa 2008, 23:27 Temat postu: |
|
|
Kobieta77 zasi艂ek dostaniesz w nast臋pnym roku kalendarzowym w lutym i potem co kwarta艂 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 6 Pa 2008, 16:01 Temat postu: |
|
|
A ja slyszalam 偶e pierwsze rodzinne bierze si臋 w sierpniu. Tak mi sie wydaje bo przecie偶 za ubieg艂y rok rozliczamy sie oko艂o marca. Szczerze to sie kompletnie na tym nie znam  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
|
Wys砤ny: 6 Pa 2008, 18:01 Temat postu: |
|
|
quote="Hanka79"]Mam do sprzedania fotelik samochodowy Chicco od 0 do 13 kg. Fotelik z tworzywa sztucznego, nie ze styropianu. Cena 4.000 ISK.
Poni偶ej link ze zdj臋ciami:
http://picasaweb.google.com/Hanka120479/[/quote]
Znalaz艂am co艣 dla Lucyny  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| MalgosiaK
| Do潮czy: 29 Wrz 2008 | Posty: 32 | |
|
Wys砤ny: 6 Pa 2008, 22:57 Temat postu: |
|
|
Witam Wszystkie Mamusie zar贸wno te obecne jak i te przysz艂e
Zagl膮dam na to forum ju偶 od jakiego艣 czasu i postanowi艂am sama co艣 tu napisa膰, a raczej zada膰 kilka nurtuj膮cych mnie ju偶 od dawna pyta艅
Zapewne niekt贸re z nich ju偶 tu pad艂y ale nie chc臋 mi si臋 najzwyczajniej w 艣wiecie ich szuka膰
Mam nadzieje, 偶e mi pomo偶ecie:)
* Jak znosi艂y艣cie objawy ci膮偶y?
* Kiedy i gdzie wybra膰 si臋 na pierwsz膮 wizyt臋 do lekarza w celu potwierdzenia ci膮偶y(mieszkam na Kopavogor)?
* Jak cz臋sto mia艂y艣cie wizyty u ginekologa?
* Ile razy w czasie ci膮偶y mia艂y艣cie USG i kiedy po raz pierwszy?
* Czy zwi膮zane s膮 z tym jakie艣 op艂aty(je艣li mam t膮 kart臋 ubezpieczeniow膮, pozwolenie na pobyt)?
* Czy istnieje jakie艣 prawdopodobie艅stwo, 偶e mnie zwolni膮 z pracy gdy si臋 dowiedz膮 o ci膮偶y(pracuje w sklepie i w umowie nie mam kompletnie nic na temat ci膮偶y)?
* Kiedy najlepiej powiadomi膰 pracodawc臋 o ci膮偶y?
* Ile przys艂uguje mi urlopu macierzy艅skiego i czy on jest p艂atny(je艣li tak to czy dostan臋 b臋d膮c na takim urlopie pe艂n膮 miesi臋czn膮 wyp艂at臋 czy jaki艣 procent z niej)??
* Do kt贸rego miesi膮ca ci膮偶y mog臋 lata膰 samolotami i od kt贸rego miesi膮ca 偶ycia dzidzia mo偶e lata膰?
* Co musz臋 za艂atwi膰 w ro偶nego rodzaju urz臋dach i biurach(w jakich?) w czasie ci膮偶y i po narodzeniu dzidziusia(chodzi mi m.in. o ten urlop macierzy艅ski dla mnie i dla mojego m臋偶a, akt urodzenia itp.)?
To chyba narazie na tyle;)
Wiem, 偶e tego jest sporo, ale jest to dla mnie bardzo wa偶ne:) Zreszta zapewne po艂owe z tego o co mia艂am zapyta膰 zapomnia艂am;) hehehe
Z g贸ry dzi臋kuj臋 za odpowied藕
Pozdrawiam. Gosia. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Grazyna
|
Wys砤ny: 7 Pa 2008, 8:05 Temat postu: |
|
|
Oj faktycznie sporo tego.
Na jedno w telegraficznym skr贸cie
Wysoko艣膰 p艂atno艣ci za urlop zale偶y od zar贸bk贸w w ostatnim roku pracy. Od dnia z艂o偶enia wniosku rok wstecz. Wniiosek sk艂adasz do 8 tygodni przed terminem porodu. Je偶eli b臋dziesz przebywa艂a 6 miesi臋cy na macie偶y艅skim to co iesi膮c dostaniesz 80 procent 艣redniej z roku. A ojciec dziecka mo偶e wykorzysta膰 wtedy 3 miesi膮ce. Mo偶e si臋 nawet zamieni膰, lub wyd艂u偶y膰 urlop z 6 miesi臋cy na ca艂y rok. lub z 3 miesi臋cy na 6 miesi臋cy. Ale wtedy dostanieje sie po艂owe tych 80nprocent. Mo偶ecie dokonywa膰 zmian zaraz po urdzeniu dziecka jak i w trakcie gdy przebywacie ju偶 na urlopie . Raczej nie masz co si臋 obawiac ,偶e Ciebie zwolni膮 z powodu ci膮偶y. Do lekarza id偶 , najlepiej jak najszybciej.Pozdrawiam serdecznie Mama Maksa. _________________ Brunetka |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| elza74
| Do潮czy: 22 Sty 2006 | Posty: 293 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 7 Pa 2008, 8:36 Temat postu: |
|
|
MalgosiaK tu masz namiar do lekarza ginekologa
http://www.domusmedica.is/index.php?option=com_akostaff&Itemid=28
ja chodz臋 do tego lekarza
Auð贸lfur Gunnarsson Kvensj煤kd贸mar 5631061
i tak jak Gra偶yna napisa艂a najszybciej.
pierwsza wizyta u ginekologa jest p艂atna,i masz u tego ginekologa usg,p贸zniej s膮 tylko wizyty u po艂o偶nej w przychodni w twoim rejonie.
pozdrawiam  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| BodyX
| Do潮czy: 18 Cze 2008 | Posty: 4 | |
|
Wys砤ny: 7 Pa 2008, 9:41 Temat postu: |
|
|
MalgosiaK Ja lecialam z moja dzidzia jak miala 8 tygodni i nie bylo przeciwskazan |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Basia
 | Do潮czy: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 7 Pa 2008, 10:30 Temat postu: |
|
|
Z dzieckiem nie mozna latac tylko przez pierwszy tydzien zycia (nie jest odpowiednio rozwiniety ukl. oddechowy i krwionosny), zaleca sie, zeby bez wyraznej konieczosci nie latac zanim dziecko ma 2 miesiace. Ale np. ja bede leciec z 6 tygodniowym... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
|
Wys砤ny: 7 Pa 2008, 11:16 Temat postu: |
|
|
Tutaj nie preferuj膮 wizyt u lekarza ginekologa w czasie ci膮zy, chyba tylko na stwierdzenie ci膮zy wi臋c nie zdziw si臋 jesli b臋dzie ich 1 lub dwie. Ca艂膮 twoj膮 ci膮偶臋 prowadzi polo偶na i moim zdaniem one lepiej si臋 znaj膮 od tych wszystkich lekarzy tutaj. USG b臋dziesz mia艂a 2 razy. Pierwsze w 12 tyg, tu sprawdzaj膮 czy dziecko nie ma 偶adnych wad typu Downa, no i w 20 tyg, bardzo dok艂adnie sprwdzaj膮 rozw贸j maluszka, czy narz膮dy si臋 rozwijaj膮 poprwnie, serduszko itp i mo偶esz pozna膰 p艂e膰 oczywi艣cie je艣li chcesz Ja nic nie p艂aci艂am za USG bo po艂o偶na dawa艂a mi skieerowanie, wiem 偶e niekt贸re dziewczyny p艂aci艂y ale nie wiem czym to jest uzaleznione bo mia艂y karty ubezpieczeniowe(koszt usg ok 8 tys).
Samolotem mo偶esz lata膰 kiedy:
Do 27 tyg bez problemu
Od 27 do 33 za pozwoleniem lekarza i stosownym okazaniu za艣wiadczenia lekarskiego
Od 34 tyg zakaz latania
A z macirzy艅skim to jest tak 偶e musisz tu urodzi膰 i by膰 przed porodem mninimum 2 miesi膮ce(tak mi si臋 wydaje) a ojciec miesi膮c przed porodem i nie mo偶ecie wyjecha膰 do PL. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 7 Pa 2008, 12:47 Temat postu: |
|
|
Pierwsze usg - to 12 tygodnia jest platne, a drugie - 20 tygodnia nie.
Pierwsze ma na calu wykrycie wad, ktore ewentualnie byly by wskazaniem do aborcji. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| basia376
| Do潮czy: 02 Lut 2008 | Posty: 17 | |
|
Wys砤ny: 7 Pa 2008, 13:43 Temat postu: |
|
|
hej wszystkim.Nie wiem dlaczego nie ktore z Was musialy placic za wizyty,badania i usg.Ja za nic nie placilam bo polozna powiedziala ze kobiety w ciazy maja darmowe wizyty.Placilam tylko za pierwsz wizyte u lekarza a potem mialam wszystko za darmo.pozdrawiam mamusie i przyszle mamusie  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| elza74
| Do潮czy: 22 Sty 2006 | Posty: 293 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 7 Pa 2008, 13:44 Temat postu: |
|
|
basia376 napisa: | hej wszystkim.Nie wiem dlaczego nie ktore z Was musialy placic za wizyty,badania i usg.Ja za nic nie placilam bo polozna powiedziala ze kobiety w ciazy maja darmowe wizyty.Placilam tylko za pierwsz wizyte u lekarza a potem mialam wszystko za darmo.pozdrawiam mamusie i przyszle mamusie  |
ja tez tak mia艂am |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|