Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
|
Wysłany: 17 Kwi 2004, 22:53 Temat postu: Ranking najciekawszych miejsc na wyspie |
|
|
CzeĹÄ wszystkim, od kilku lat mieszkam na wyspie i podobnie jak wy mam lekkiego fioĹa na jej punkcie. Nie chwalÄ
c siÄ udaĹo mi siÄ odwiedziÄ wiÄkszoĹÄ interesujÄ
cych miejsc w Islandii, jak rĂłwnieĹź uczestniczyÄ w wielu ciekawych wydarzeniach. SwĂłj post kierujÄ do tych ktĂłrym udaĹo siÄ juĹź odwiedziÄ IslandiÄ. Jak sÄ
dzicicie, ktĂłre miejsca sÄ
najbardziej wg. Was sÄ
najbardziej interesujÄ
ce, wywarĹy na Was najwiÄksze wraĹźenie. Wiem, Ĺźe to pytanie moĹźe wydawaÄ siÄ troszkÄ absurdalne gdyĹź takich miejsc jest wiele, ale bÄdÄ wdziÄczna za wszelkie opinie na ten temat.
Moim typem sÄ
okolice jeziora Myvatn. LubiÄ tam jeĹździÄ zwĹaszcza jesieniÄ
gdy krajobraz przybiera jesienne barwy. Pozdrawiam wszystkich. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Mlynek
| Dołączył: 06 Mar 2004 | Posty: 41 | Skąd: Stargard Szczec. |
|
Wysłany: 18 Kwi 2004, 13:04 Temat postu: |
|
|
no waĹnie, kiedy sÄ
pierwsze oznaki jesieni na Islandii? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 18 Kwi 2004, 13:59 Temat postu: |
|
|
od polowy wrzesnia zaczyna zolknac trawa i roslinnosc w gorach ,na poczatku pazdziernika w ogrodach a z krzewow liscie zaczynaja spadac okolo polowy pazdziernika. .Nie widzialam jesieni w Mývatn ale ogolnie nie jest tak kolorowo jak w Polsce gdyz nie ma tylu gatunkow drzew i jest mniejsze naslonecznienie..Nie wiem jak to jest z drzewami typu brzoza lub olcha bo w moich okolicach sa tylko ...choinki i krzewy.Mieszkam na Zachodzie Islandii -i chce zaznaczyc ze wszystko zalezy tez od tego czy np przychodza duze ochlodzenia juz w wrzesniu.Ja bardzo nie lubie poznej jesieni bo jest chlodno ,dzdzysto i ...brzydko.Wtedy czekam tylko na snieg. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jola
 | Dołączył: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wysłany: 22 Kwi 2004, 16:07 Temat postu: |
|
|
karuta napisał: | Nie widzialam jesieni w MĂ˝vatn |
Tak sie sklada, ze podczas moich podrozy na Islandie, zazwyczaj bywam nad Myvatn jesienia. Z jednej strony - cale szczescie! Wiecie czemu?? Tak, tak, to przez brak w tym czasie wstretnych 'szaraĹczowatych' muszek ! To naprawde jest potworne doswiadczenie zetrzec sie z tymi kĹÄbami much; przeczytajcie, piszemy o tym w artykule: http://www.iceland.pl/artyk/040128artyk1.html
A jesienia - spokoj.....
Bylam tez nad Myvatn bardzo późnÄ
, jak na IslandiÄ, jesieniÄ
- prawie juz w listopadzie i wtedy okolica robi niesamowite wrazenie. A to dlatego, ze nie ma jeszcze totalnego osniezenia wszystkiego, tylko leciutka 'posypka' z cieniutkiej warstwy bialego puchu, tak jakby ktos posypal okolice cukrem pudrem
Najfajniej wygladaja wtedy pozorne kratery i hverfell, ktore niby sa biale, ale jeszcze przebija spod sniegu zlociste, jesiennie podloze. Latem wszystko jest zielone, a jesienia zlote, a jak jeszcze spadnie troszeczke sniegu, to okolica jest bajeczna.
Dancik: mĂłj typ najcudowniejszego islandzkiego miejsca, to Askja i okolice. Sam dojazd jest nielada przygoda, a miejsce... nie mam sĹĂłw, na 5+  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 13 Maj 2004, 21:20 Temat postu: najpiekniejsze miejsca na wyspie |
|
|
WedĹug mnie najpiÄkniejsze miejsce na wyspie to????
hm Landmannalaugur  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jola
|
Wysłany: 13 Maj 2004, 21:33 Temat postu: Re: najpiekniejsze miejsca na wyspie |
|
|
tornado napisał: | Landmannalaugur |
-gar
Tak, tez fajne miejsce... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Dcr
| Dołączył: 20 Kwi 2004 | Posty: 357 | |
|
Wysłany: 15 Maj 2004, 23:39 Temat postu: |
|
|
Jestem ciekaw czy ktoĹ z Was byĹ kiedyĹ na oglÄ
dani wielorybĂłw. Jest to niezapomniane przeĹźycie ale tylko dla ludzi z mocnym ĹźoĹÄ
dkiem. TrochÄ to kosztuje ale naprawdÄ warto spedziÄ parÄ godzin na obserwacji wielorybĂłw i innych zwierzÄ
t morskich w ich naturalnym Ĺrodowisku. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jola
|
Wysłany: 6 Lut 2006, 1:46 Temat postu: |
|
|
KupiĹam juĹź bilet w Húsavíku na rejs i specjalnie zostaĹam do rana nastÄpnego dnia by mĂłc popĹynÄ
Ä. Jednak, jak to na Islandii bywa, pogoda postanowiĹa spĹataÄ figla i byĹ taki sztorm, Ĺźe nie wypĹynÄliĹmy. ZwrĂłcili bilety, ktĂłre moĹźna byĹo wykorzystaÄ w dowolnym miejscu w kraju na inny rejs. Niestety, nie upchnÄĹam tej wycieczki juĹź w dalszym planie mojej podróşy. MoĹźe nastÄpnym razem... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 6 Lut 2006, 8:44 Temat postu: |
|
|
A co z rankingiem
Jakie miejsce na Islandii podoba sie wam najbardziej. Napewno kazdy z was ma jakieĹ ulubione miejsce. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| elloth
| Dołączył: 03 Lis 2005 | Posty: 362 | |
|
Wysłany: 6 Lut 2006, 12:52 Temat postu: |
|
|
W moim rankingu na pierwszym miejscu jest wpomniane juĹź tu Landmannalaugar. PiÄkne widoki i te niesamowite kolory. Widok zapiera dech w piersiach - zresztÄ
.. sama droga dojazdowa spod hekli jest rĂłwnie piÄkna, a krajobraz co chwilÄ siÄ zmienia. ĹťaĹujÄ, Ĺźe nie miaĹem okazji przespaÄ siÄ na tym polu namiotowym koĹo gorÄ
cych ĹşrĂłdeĹ - lecz kÄ
pieli w tych ĹşrĂłdĹach zakosztowaĹem . _________________ "Ministerstwo NiesprawiedliwoĹci zawsze znajduje siÄ w odpowiednich rÄkach" |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 6 Lut 2006, 17:49 Temat postu: |
|
|
Ja moze nie powinnam sie wypowiadac tutaj. Jedyna rzecza , ktora ja tak narazie ogladalam to fiordy i zrekontruowana chatka Eryka Rudobrodego obok wykopalisk z jednej strony piekne jezioro , a z drugiej pagorki , z ktorych kaskadami splywala woda. Ale tak naprawde to marze, zeby zobaczyc gejzery i miasto Akureiry. Moze ktos poradzi kiedy najlepiej wybrac sie na taka wycieczke. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jola
|
Wysłany: 6 Lut 2006, 18:20 Temat postu: |
|
|
Miejsca, ktĂłre chcesz odwiedziÄ leĹźÄ
przy dobrych drogach, wiÄc praktycznie zawsze sÄ
dostÄpne. No chyba ze zawali jedynke, ale to rzadko bywa, zeby nie byla przejezdna. Oczywiscie zawsze fajniej sie podrozuje kiedy jest cieplo. Lato jednak odradzam ze wzglÄdu na duze ilosci turystow i muszki nad Mývatn, gdybys chciala tam wstÄ
piÄ bÄdÄ
c juz w Akureyri. Chyba najlepsza pora to wiosna. Jeszcze nie szczyt turystyczny a juz przyjemna pogoda. Jak potrzebujesz jakichs szczegoĹowych porad, to pisz. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 6 Lut 2006, 18:40 Temat postu: |
|
|
jesli Myvatn to polecam Dimmuborgir-niesamowite miejsce oraz siarrkowe wyziewy-tak ja to nazywam w okolicach Katla. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| salkavalka
| Dołączył: 12 Sty 2006 | Posty: 17 | Skąd: warszawa |
|
Wysłany: 7 Lut 2006, 11:05 Temat postu: |
|
|
Wiosna, gdy juz sniegi stopnieja warto przespacerowac sie spod wodospadu Skogar do Porsmork (wyprawa na weekend, warto miec ze soba namiot i prowiant) - po drodze mija sie ok 20 malowniczych wodospadow, w najwyzszych partiach idzie sie po lodowcu (trasa wytyczona, bez obawy), i trafia sie na jezioro (zapierajacy dech w piersiach widok), a potem schodzi sie w soczysta zielen dolin. Mozna dostac zawalu serca od tego piekna  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
 | Dołączył: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 7 Lut 2006, 11:38 Temat postu: |
|
|
Faktycznie trasa Skogar - Thorsmork jest urokliwa. Nam sie udalo ja przejsc w jeden dzien. Bardzo dobry wypad weekendowy, i wcale nie trzeba miec auta 4x4. Auto mozna zostawic w Skogar, a z Thorsmorku wrocic do Skogar autobusem. Tylko, ze z wyprawa w te okolice trzeba raczej poczekac na wiosne. Na pewno dolina robi sie wtedy piekna. Z ulubionych miejsc - lubie male wyspy dookola Islandii - Flatey, Grimsey, z tych bardziej dostepnych. Na Flatey zamierzamy kiedys wynajac sobie dom na lato... No i oczywiscie marzenie jeszcze niezrealizowane - przejsc niedostepna czesc Zachodnich Fjordow. Nie ma drog ani szlakow, doplywa sie statkiem, a potem mozna isc, isc, isc... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| elloth
| Dołączył: 03 Lis 2005 | Posty: 362 | |
|
Wysłany: 7 Lut 2006, 11:48 Temat postu: |
|
|
RĂłwnieĹź chciaĹbym zobaczyÄ Zachodnie Fiordy, co niestety, nie bylo mi dane. Mam nadziejÄ, Ĺźe uda mi siÄ na IslandiÄ kiedyĹ powrĂłciÄ na dĹuĹźszy okres czau. Co do trekkingu w Islandii - z przyjemnoĹci moĹźe siÄ on zmieniÄ w kilkudniowÄ
udrÄkÄ, gdy idziesz, zacina deszcz ze Ĺniegiem, jest 5 stopni ciepĹa, wszystkie ciuchy przemokniÄte i nic nie widaÄ. Ale - takie sÄ
uroki tej wyspy . _________________ "Ministerstwo NiesprawiedliwoĹci zawsze znajduje siÄ w odpowiednich rÄkach" |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 24 Mar 2006, 23:20 Temat postu: |
|
|
Proponuje Langanes, warto zobaczyc, oj warto. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jola
|
Wysłany: 24 Mar 2006, 23:36 Temat postu: |
|
|
Zgadza siÄ. Tylko podczas jazdy juz do samego koniuszka pĂłĹwyspu droga zmienia sie na tak fatalnÄ
, Ĺźe juĹź nasz Jeep nie wystarczaĹ, Ĺźeby jÄ
pokonaÄ. Musielismy usuwaÄ kamienie spod kĂłĹ. I na pare km przed koĹcem trzeba bylo zrezygnowac. KawaĹ ujechaliĹmy ale do koĹca siÄ nie daĹo.
Z tego powodu, choÄ Langanes jest bez wÄ
tpienia wart zobaczenia, nie proponujÄ na standardowÄ
wyprawÄ naszym Czytelnikom, bo trzeba miec naprawdÄ dobry wĂłz z wysokim zawieszeniem, by pozwoliÄ sobie na wyprawÄ w tamten teren.
Mariusx, a Tobie udaĹo siÄ dotrzeÄ do koĹca pĂłĹwyspu? JeĹli tak, to opowiedz jak tam jest, a moĹźe zdjÄcia wkleimy? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 25 Mar 2006, 21:33 Temat postu: |
|
|
zabraklo jakies 15km, zawrocilismy ze wzgledu na droge powrotna(przelecz pomiedzy vopnafjordur a eglistdir), ale jedziemy jeszcze raz, warto - jakim wozem bylas, moja toyota 4r spisywala sie ok, ale nie dojechalismy jak widze do najgorszego odcinka. zdjatka wkleje przy okazji.
praktycznie zdolalem objechac z przyjaciolmi cala wschodnia islandie, zima  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jola
|
Wysłany: 1 Kwi 2006, 17:38 Temat postu: |
|
|
ByliĹmy Jeepem Cherokee na... (aĹź wstyd siÄ przyznaÄ) jedynie 27" oponach:) |