Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
|
Wysany: 11 Pa 2008, 16:36 Temat postu: |
|
|
KO napisa: | ansswis napisa: |
bez przesady, maja 5 mln, zapewne sporo widzieli, a to ze nie maja tu mieszkania na kredyt, czy super wypasionego auta coby sie pokazac, oczywiscie rowniez na kredyt to tylko dobrze o nich swiadczy, ze nie zachlysneli sie tym zyciem ponad stan. |
Znam gościa co niecałe lata tyrał, jadł właściwie tylko grzanki na bonusowym chlebie :-) odłożył jakies tam 2miliony, pojechał do Polski i kupił sobie jakiegoś kadilaka czy inne amerykańskie cudo z silnikiem chyba z 5 litrów. To jest dopiero życie nie na pokaz ;-)
Pzdr |
Widzisz, KO...
TY dalej nie możesz uwierzyć, że są etaty na Islandii z wypłatą netto 450 tys., chatą za friko i jedzeniem......
To już nie moja wina, że się źle w życiu ustawiłeś... |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 11 Pa 2008, 16:42 Temat postu: |
|
|
forlorn napisa: | Mr TIG napisa: | WielkiBialyKrolik napisa: | Islandia Über Alles ;] |
Jak to wszystko czytam, to jest mi tylko żal, że na Forum wypowiadają się głównie osoby, które w Polsce nic nie miały i grosza nie widziały i jak na razie, w Islandii też do potentatów finansowych nie należą...
Takim w sumie bez różnicy, czy tu czy tam... Jak bezdomny - czy śpi pod mostem czy w kiblu na dworcu... Co tam, ważne, że śpi....
Mam znajomych, którzy mają tutaj po 4-5 milionów zaoszczędzonych koron... Fakt, jedni czekali na spadek kursu a inni naiwnie chcieli wszystko wysłać na koniec kontraktu.....
Takim ludziom nawet się na takie jałowe gadanie nie chce się odpowiadać a jeśli się to wszystko zawali to dopiero u niektórych będzie tragedia... |
a Ty niby kim jestes?? i na co tu liczysz?? wiem są ludzie którzy mają wiele forsy może i jestes jednym z takich ale czy daje Ci to prawo zeby kogokolwiek nazywać bezdomnym?? ja np. nie miałem nigdy pieniędzy i nie mam teraz ale bezdomnym nie jestem nie byłem i nie będę
a ten temat jest jak wodzisz o kursie korony względem euro.
jak Ci sie udało wymenić jak sie jeszcze dało to gratuluje jeśli nie to pozostaje nam tylko nadzieja i kończące sie piwo w vinbudzie. pozdrawiam!!!!! |
1. Liczę tylko na siebie... A Ty na kogo? Rząd?
2. Co do bezdomnych - sorry post był tak prosty, że chyba wreszcie złapiesz...
3. Ja nie nic nie wymieniam.... Lubię, jak pyzacy Polaczkowie jeszcze bardziej chwieją koroną, tłukąc się o 300 euro w bankach...
Mam nadzieję, że pytania o kennitale ma służyć jednemu - żeby tą swołocz pazerną, wyje........ć wreszcie z tej wyspy.... |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 11 Pa 2008, 16:46 Temat postu: |
|
|
agga napisa: | Mr TIG napisa: | WielkiBialyKrolik napisa: | Islandia Über Alles ;] |
Takim w sumie bez różnicy, czy tu czy tam... Jak bezdomny - czy śpi pod mostem czy w kiblu na dworcu... Co tam, ważne, że śpi....
... |
hmmm kibel na dworcu moze jeszcze dopiszesz - kolejowym  |
Masz cos madrego do napisania, czy też podbijasz posty? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| KO
 | Doczy: 10 Maj 2006 | Posty: 492 | Skd: z piekła |
|
Wysany: 11 Pa 2008, 16:52 Temat postu: |
|
|
Mr TIG napisa: |
Widzisz, KO...
TY dalej nie możesz uwierzyć, że są etaty na Islandii z wypłatą netto 450 tys., chatą za friko i jedzeniem......
|
Jesteś pocieszny :-)
Cytat: |
To już nie moja wina, że się źle w życiu ustawiłeś... |
Ale nie musisz mi tak tego wytykać przy wszystkich, wiesz jak mi teraz głupio? Pewnie, że chciałbym tak jak Ty pracować jako technik w hucie, ale niestety los mi nie sprzyja tak jak Tobie. Nie musiałeś mnie tak poniżać... _________________ (_!_)
o
0
O |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Kocur ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
| Doczy: 10 Pa 2008 | Posty: 236 | |
|
Wysany: 11 Pa 2008, 17:54 Temat postu: |
|
|
A ja znam kilka nazwisk osób, które na Islandii w milionach zarabiają? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Kocur ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
| Doczy: 10 Pa 2008 | Posty: 236 | |
|
Wysany: 11 Pa 2008, 17:54 Temat postu: |
|
|
zamiast ? powinien być ! |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 11 Pa 2008, 22:51 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Cytat: | ALE NADE WSZYSTKO :
-Islandczycy spokornieją i będą musieli wziąć sie do pracy, w tym także przyjezdzac do pracy do POLSKI  | Mylisz się. Nie widzisz zasadniczej róznicy między Polską (gdzie zniszczono prawie cały potencjał przemyslowy i gospodarczy) a Islandią, gdzie najważniejszy przemysł (rybołóstwo, hutnictwo, turystyka itd.) trzymają się dobrze i stabilnie. Ludzkość chce jeść islandzkie ryby, więc kasa nadal będzie płynąć na Islandię. Tyle, że część pójdzie na spłatę długów zagranicznych. Poza tym Islandia nadal będzie się rozwijać.
Taki kryzys jest jak karetka w zakorkowanym mieście - pobudzi nieco już leniwą gospodarkę do aktywniejszego działania. |
Odżajer Endogeto (Sciemniaczu!) - kompromitjesz sie jako osoba deklarująca że interesuje się " wszystkim"
Jestem jedna z nielicznych osób , która temat kryzysu na tym forum podjęła w porę (patrz historia różnych postów) i wiedzę swą czerpałem z BBC i lektury Financial Times.
Zadziwia mnie przy tym postawa rzadu islandzkiego , który OD POCZATKU niczym rasowy skorumpowany reżim totalitarny wmawiał nam wszystkim (Islandczykom i emigrantom) że nic sie nie dzieje, że to spisek i atak inwestorów i maklerów giłdowych na islandzką walutę i straszył jakimś arbitrażem by dać pozory że coś robi.
Jest wprost nieprawdopodobne by rząd nie zdawał sobie sprawy co sie dzieje juz pół roku temu !!!!
A odnośni egospodarki porównując "wirtualną" gospodarkę islandzką do polskiej jest w gigantycznym błędzie
Kryzys finansowy na świecie udowodnił że przejście z gospodarki przemysłowej (opartej na produkcji, jak Chiny, Tajwan) do gospodarki finansowej (jak USA i Islandia) nie ma żadnego sensu i jest tworzeniem wirtualnych, papierowych zysków.
Polska ma nie tylko olbrzymi potencjał (debile na całym świecie nie zdają sobie sprawy że wiele artykułów pod znanymi światowymi markami FIZYCZNIE jest produkowanych w Polsce.
Osobiście mieszkam w niewielkim mieście w Polsce i jest 2 zakłady produkujące części do najnowszych amerykańskich samolotów bojowych oraz produkowane są wysokiej klasy części tuningowe dla motoryzacji i sportu i niewiele osób o tym wie .
A takich miejsc w polsce jest tysiące !!!
Cieszę się że wyjechałem z Islandii, gdzie za pracę , którą mógłby wykonywać średnio inteligentny szympans, dostawałem płacę na poziomie wykłądowcy uniwersyteckiego ze Starej Unii.
Ciesze się że wyjechałem stamtąd i nie uległem ogólnemu islandzkiemu skretynieniu, mniejsza o te pieniądze  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| nigel Reporter ICELAND.PL
 | Doczy: 06 Lis 2004 | Posty: 261 | Skd: Warszawa |
|
Wysany: 12 Pa 2008, 2:00 Temat postu: |
|
|
rangurmadur napisa: | Zadziwia mnie przy tym postawa rzadu islandzkiego , który OD POCZATKU niczym rasowy skorumpowany reżim totalitarny wmawiał nam wszystkim (Islandczykom i emigrantom) że nic sie nie dzieje, że to spisek i atak inwestorów i maklerów giłdowych na islandzką walutę i straszył jakimś arbitrażem by dać pozory że coś robi.
Jest wprost nieprawdopodobne by rząd nie zdawał sobie sprawy co sie dzieje juz pół roku temu !!!!
|
Nawet jeśli - co miałby robić? Odrobina szczerości w tym temacie mogłaby pogorszyć sytuację. Pracownicy by szybciej zaczęli wyjeżdżać, klienci banków zaczęliby wypłacać depozyty. Nawiasem mówiąc - ile taki bank jest w stanie wypłacić depozytów nim straci płynność? 20-30%?
Oczywiście, w 9 na 10 przypadków - jak ktoś Ci wmawia: nie ma kryzysu, Twój bank jest bezpieczny - wyciągnij lepiej swoje oszczędności i schowaj w skarpecie lub zamień na pewniejszą walutę. Szczęśliwie (?), nie wszyscy wiedzą jak bardzo rynek finansów jest zależny od psychologii i emocji.
W przypadku Islandii najwięcej na sumieniu ma nadzór bankowy... _________________ Skandynawia - wortal raczkujący |
|
Powrt do gry |
|
 |
| WielkiBialyKrolik
 | Doczy: 08 Cze 2008 | Posty: 1422 | Skd: Reykjavik |
|
Wysany: 12 Pa 2008, 2:41 Temat postu: |
|
|
N.U.D.A. _________________ "Najczęściej nadmierne wymagania w stosunku do kobiet mają ćwokowate oblechy. " |
|
Powrt do gry |
|
 |
| stan
 | Doczy: 12 Sie 2007 | Posty: 689 | |
|
Wysany: 12 Pa 2008, 3:22 Temat postu: Re: eghm... |
|
|
Mr TIG napisa: |
PS A gdybyś był chociaż był w 50% tak inteligentny, jakiego odstawiasz, to byś sie orientował, że w hucie aluminium, nie ma spawaczy - to jest tylko NICK... |
a jeszcze rok remu pisales ze jestes spawaczem
http://www.forum.iceland.pl/viewtopic.php?p=33481&highlight=#33481 |
|
Powrt do gry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Doczy: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skd: Pl. Od Słońca 3/Europa |
|
Wysany: 12 Pa 2008, 9:18 Temat postu: |
|
|
zatroskany napisa: | Nalezy ci pogratulowac optymizmu. Niestety jest on slepy, ten caly rozwoj to byl jak zyski gracza w kasynie ktory najpierw duzo wygral a pozniej zostal goly. Pytanie jaki bedzie ostateczny rachunek ale to nie jest tak ze miesiac bedzie w porzadku. |
Ostrzegam, że dyskusja bezsensowna (nielogiczna) może oznaczać kasowanie wypowiedzi a docelowo banicję.
Jeśli chcesz coś komuś zarzucić, to najpierw dokładnie zapoznaj się z jego punktem widzenia, zrozum go, a nastepnie podaj kontrargumenty na tej samej płaszczyźnie.
Islandia nie zostaje goła, ma cała swoją infrastrukturę, wykształconych i uczciwych ludzi, struktury itd.
Rzeczywiście, przegrali sporo w kasynie, ale tak się szczęśliwie składa, że władze kasyna nie mogą egzekwować fabryk i dóbr, które należą do przegranego - a to oznacza, że przegrany może dość szybko spłacić zobowiązania.
A każda taka "przygoda" tylko wzmacnia naród/społeczeństwo.
Siejesz defetyzm i nie chcesz dostrzec racji drugiej strony.
Ja przynajmniej mówię szczerze, że nie wiem jak dokładnie będzie. Ale wszystko wskazuje, że będzie dobrze.
Cytat: | Tu widzimy jak mysli sie majac na glowie moherowy berecik z antenka. | Ponieważ to określenie miało być w założeniu obraźliwe, więc ostrzegam - łamiesz regulamin!
Cytat: | W Polsce nie zniszczono zadnego potencjalu tylko zlikwidowano niewydajny komunistyczny pseudopotencjal. | Nie jest to miejsce do dyskusji o polskim przemyśle - istnieje już taki wątek w off-topiku. Tam dowiesz się, że twoje hasła to pusta propaganda mediów podobna do tego co serwuje TVN.
Prawdopodobnie znam się nieco lepiej na temacie i wiem, że przemysł z roku 1989 wcale nie był taki zacofany i niewydolny.
Chyba, że masz na myśli, to, że dyrektorzy tych przedsiębiorstw (w większości postkomunistyczna nomenklatura) wysysali te firmy i doprowadzali do upadku. W takim wypadku rzeczywiście były to firmy "nieudolne".
Cytat: | Polska jest teraz czescia otwartej ekonomii europejskiej i rozwia sie przemysl europejski na normalnym swiatowym poziomie i to przemysl wysokorozwiniety. | Gdzie Ty takie frazesy łapiesz? W Polsce prawie nie ma przemysłu z prawdziwego zdarzenia.
Widać wyraźnie, że nie zdajesz sobie sprawy z tego co to jest przemysł. A jeszcze bardziej nie masz pojęcia co to znaczy "polski przemysł"
Jeśli chcesz być mądrym człowiekiem, to poczytaj nie tylko zdania z proliberalnych mediów, ale także specjalistów (w tym noblistów) ekonomii, którzy mają inną wizję gospodarki.
A ponieważ jesteś taki agresywny w swym zacietrzewieniu, to odsyłam Cię nawet do słuchania Radia Maryja (którego sam nie słucham niestety) - oprócz nudnych dla Ciebie modlitw i pieśni oraz mało wartych wypowiedzi zwykłych ludzi, jest tam czasem ponoć dużo nowoczesnej wiedzy z zakresu ekonomii (czego się pewnie nie spodziewałeś, bo dla Ciebie wszystko co kojarzy się z RM jest jak mroki średniowiecza).
Dopóki więc nie będziesz tolerancyjny dla innych poglądów, twoja wiedza będzie bezużyteczna...
A skoro nie masz odpowiedniej wiedzy, to się poprostu nie wypowiadaj. Albo buduj swoje wypowiedzi w inny sposób (np. rozpoczynaj słowami "wydaje mi się, że...").
Cytat: | A Islandia owszem ma ogromne zasoby ryb i tania energie, moze jeszcze gaz i rope znajdzie tylko ze ceny na to lubia spadac. | Cena energii i jej nośników raczej rośnie, ale nawet gdyby spadła to i tak opłaca się to sprzedawać dopóki są zyski. A te zyski zasilają islandzką gospodarkę i umożliwiają spłatę zadłużenia zagranicznego.
Przyroda lubi równowagę, dlatego każda akcja wywołuje reakcję. Kryzys powoduje wzmożenie aktywności ludzkiej i większe PKB. Ale oczywiście między akcją i reakcją istnieje pewna inercja i ta bezwładność to właśnie taki tymczasowy kryzys i chaos.
Wierzycielom nie opłaca się dusić Islandii, bo wtedy nic nie dostaną. Oni MUSZĄ pogodzić się z tym, że Islandia będzie ich spłacać w ratach. Lepiej bowiem dostać w ratach niż w ogóle nie dostać. _________________ CHCESZ WSPOMÓC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPŁAĆ DATEK!
|
|
Powrt do gry |
|
 |
| darek 13 ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1 (dublowanie ogłoszeń)
| Doczy: 10 Kwi 2008 | Posty: 682 | Skd: Z nie nacka |
|
Wysany: 12 Pa 2008, 9:34 Temat postu: |
|
|
Pozwolę się zgodzić z przed mówcą ale trochę inaczej to widzę.
Islandczycy niczego nie wygrali w kasynie to genialni handlowcy i specjaliści od marketingu którzy zmienili pozornie niekorzystne warunki naturalne w atut.
Wulkany są zagrożeniem ale położenie daje tanią energię i nikt chyba tak dobrze jej nie wykorzystuje jak Islandczycy.
Oprócz nieudanej lekcji bankowej jest mocno rozwinięta firma farmaceutyczna, śmiem przypuszczać że kryzys będzie dla niej mało dotkliwy.
To właśnie w Reykjaviku jest centrala chyba najpopularniejszej na świecie gry online, płatnej gry która na dzień dzisiejszy jest już znacznie więcej niż grą.
Jest firma która prowadzi bardzo zaawansowane badania z dziedziny genetyki itd itp sporo tego jak na 300 tys mieszkańców.
Dość dużo by wielu miało dobrą pracę i dochody a co ważne dla mnie z mojego egoistycznego puntu widzenia. Codzienne problemy są łatwo rozwiązywane w odróżnieniu od ojczyzny gdzie wiele razy bez znajomości z prostymi sprawami miałem problem. Dla mnie to państwo jest przyjazne. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
Wysany: 12 Pa 2008, 9:43 Temat postu: |
|
|
rangurmadur napisa: | Odżajer Endogeto (Sciemniaczu!) - kompromitjesz sie jako osoba deklarująca że interesuje się " wszystkim"  | Ostrzegam, że obrażanie kogokolwiek (a teoretycznie admina tym bardziej) jest niezgodne z regulaminem!
Cytat: | Jestem jedna z nielicznych osób , która temat kryzysu na tym forum podjęła w porę (patrz historia różnych postów) i wiedzę swą czerpałem z BBC i lektury Financial Times. | Świetnie! Rozumiem, że jesteś ekonomistą po samodzielnym doktoracie i umiesz wczytać się dokładnie w treść tychże źródeł?
Nie wiem co dokładnie pisały te źródła, więc nie będę ich krytykował, ale mimo wszystko każda informacja powinna być poddana przemyśleniu, a nie wzmożeniu i "spaniczeniu"
Cytat: | Zadziwia mnie przy tym postawa rzadu islandzkiego , który OD POCZATKU niczym rasowy skorumpowany reżim totalitarny wmawiał nam wszystkim (Islandczykom i emigrantom) że nic sie nie dzieje, że to spisek i atak inwestorów i maklerów giłdowych na islandzką walutę i straszył jakimś arbitrażem by dać pozory że coś robi. | A jak myślisz, czy jak jakaś firma prowadzi podwójną księgowość albo tzw. kreatywną księgowość, to czy taka firma informuje o tym rząd?
Gdy rząd pyta banku dlaczego wyprowadza dużą ilość waluty za granicę, bank może opowiedzieć bajkę. Rząd może to sprawdzać, ale audyty w dużych bankach trwają czasem latami.
Cytat: | Jest wprost nieprawdopodobne by rząd nie zdawał sobie sprawy co sie dzieje juz pół roku temu !!!! | Jest bardzo prawdopodobne.
Cytat: | A odnośni egospodarki porównując "wirtualną" gospodarkę islandzką do polskiej jest w gigantycznym błędzie  | Szkoda, że nie podajesz dowodów na tego typu stwierdzenie.
Cytat: | Kryzys finansowy na świecie udowodnił że przejście z gospodarki przemysłowej (opartej na produkcji, jak Chiny, Tajwan) do gospodarki finansowej (jak USA i Islandia) nie ma żadnego sensu i jest tworzeniem wirtualnych, papierowych zysków. | Ogólnie się zgodzę, bo to mądra myśl, poza tylko jednym faktem: zarówno Islandia jak i USA nie są oparte na gospodarce finansowej.
Na takiej gospodarce opierały się banki, które udzielały kredytów kreując wirtualny pieniądz (czyli de facto prowadząc swego rodzaju kreatywną księgowość).
Trzonem USA i Islandii jest jednak gospodarka produkcyjna. USA jest liderem produkcji wysokich technologii. Islandia jest liczącym się eksporterem ryb, energii (poprzez hutnictwo aluminium) i turystyki.
Przez 50 lat islandzka gospodarka żywiła się dużym eksportem. To stąd wzięły swój początkowy kapitał te wszystkie banki, które ten kapitał zaczęły pomnażać, by go jednak w końcu stracić w ryzykownej grze.
Gdyby tylko były to prywatne banki bez gwarancji państwowych, to problem dla Islandii byłby mniejszy. Ale niestety nie dość, że państwo gwarantowało, to jeszcze jak na złość były to 3 główne banki Islandii.
Cytat: | Polska ma nie tylko olbrzymi potencjał (debile na całym świecie nie zdają sobie sprawy że wiele artykułów pod znanymi światowymi markami FIZYCZNIE jest produkowanych w Polsce. | Polska oczywiście ma potencjał, ale pamiętaj, że w przeliczeniu na mieszkańca Polska i tak wypada blado, szczególnie, że ciągle mamy deficyt w handlu zagranicznym (choć ostatnio dzięki emigrantom ilość waluty w kraju zdecydowanie wzrosła).
Cytat: | Osobiście mieszkam w niewielkim mieście w Polsce i jest 2 zakłady produkujące części do najnowszych amerykańskich samolotów bojowych oraz produkowane są wysokiej klasy części tuningowe dla motoryzacji i sportu i niewiele osób o tym wie . | Ja akurat wiem, bo śledzę te ciekawe wyjątki (kiełki na pustyni) polskiej odradzającej się przedsiębiorczości.
Cytat: | A takich miejsc w polsce jest tysiące !!! | No, bez przesady, chyba, że masz na myśli ogólnie każdą firmę, która produkuje coś na eksport
Cytat: | Ciesze się że wyjechałem stamtąd i nie uległem ogólnemu islandzkiemu skretynieniu, mniejsza o te pieniądze  | Nie wiem skąd tyle goryczy, ale to już twój problem i twoje wspomnienia... _________________ CHCESZ WSPOMÓC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPŁAĆ DATEK!
|
|
Powrt do gry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
Wysany: 12 Pa 2008, 10:07 Temat postu: |
|
|
nigel napisa: | W przypadku Islandii najwięcej na sumieniu ma nadzór bankowy... | Myślę, że nie. Nadzór bankowy nie był przygotowany na taką sytuację. Ratingi banków i funduszy, w które inwestowały islandzkie banki, były pierwszej klasy (wyższe nawet od ratingu całej Polski).
Widocznie w całym systemie była dziura, którą ktoś sprytny wykorzystał, by wyprowadzić sporo kasy. Bo gdzieś ta kasa jest (choć część była czysto wirtualna).
Ogólnoświatowa gospodarka jest jak jeden wielki ogromny samolot, ale u sterów siedzą pojedynczy piloci i to oni najlepiej się orientują, jak można zmienić kurs lotu, na taki, który bardziej odpowiada danemu pilotowi.
Oczywiście regulatorzy rynku (kontrolerzy lotu) zaostrzą prawo, by "to się więcej nie powtórzyło". Ale takie właśnie zaostrzanie przepisów będzie działać tylko na korzyść potencjalnych manipulatorów, którzy lepiej nawet od samych prawodawców będą się orientować jak znaleźć dziurę w nowym prawie.
To jest trochę tak jak w przypadku, gdy jakaś restauracja dodaje do żywności składnik zgodny z prawem, ale powodujący uzależnienie od danego rodzaju jedzenia. Gdy przychodzi sanepid nie widzi żadnych uchybień. Dopiero, gdy się wyda, że klienci danej restauracji mają jakieś problemy, to sprawa wychodzi na jaw, ale restauratora nie można ukarać, a sanepid nie jest winny.
Winny jest tylko system prawny, który opiera się na stabelaryzowanym prawie pisanym zamiast na prawie słusznościowym (łac. ius).
Tak więc na Islandii też pewnie nie znajdą winnych, ewentualnie jakieś płotki, które zdefraudowały breloczki i długopisy bankowe. _________________ CHCESZ WSPOMÓC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPŁAĆ DATEK!
|
|
Powrt do gry |
|
 |
| KO
 | Doczy: 10 Maj 2006 | Posty: 492 | Skd: z piekła |
|
Wysany: 12 Pa 2008, 10:11 Temat postu: Re: eghm... |
|
|
Dokładnie tak jak myślałem, Pan TIG był przez okres swojego pobytu tutaj chłopcem do bicia, musi jakoś odreagować. Lepiej tutaj niż w prawdziwym świecie. Dajmy mu spokojnie prawić swoje dyrdymały.
Drogi TIG!
Pamiętaj, że już niedługo w Polsce, dasz radę, wytrzymasz te kilka dni jeszcze. Tam to już wszystko się zmieni, będziesz szanowany - wszystko się ułoży. Nie poddawaj się! Jesteśmy z tobą! koniec z obozami pracy! _________________ (_!_)
o
0
O |
|
Powrt do gry |
|
 |
| mjkl ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
| Doczy: 26 Pa 2006 | Posty: 2605 | |
|
Wysany: 12 Pa 2008, 12:05 Temat postu: |
|
|
polski przemysl i potencjal. polski przemysl 'wytworczy' to montownie paneli lcd, fiatow 500, pralek lg itd itp... poza meblami & zarciem polska dobr konsumpcyjnych na wieksza skale juz praktycznie nie produkuje.
islandzkie linie lotnicze. tak jak kazda firma przewozowa/spedycyjna w okresie wzmozonego ruchu & prognozowanym jeszcze wiekszym ruchu na przyszly rok + przy dosc gwaltownym spadku cen paliwa... po prostu musi zbankrutowac...
oe. "taki kryzys jest jak karetka w zakorkowanym mieście - pobudzi nieco już leniwą gospodarkę do aktywniejszego działania". fajne porownanie. sedno sprawy.
mr tig. prawie czterdziestoletni nieogarniety chlopczyk, ktoremu sie wydaje, ze jest lepszy od kazdego innego zarabiajacego troche mniej, majacego inne upodobania, priorytety. glownym wykladnikiem jest ilosc $ na koncie i wartosc kazdej osoby jest tym $ wlasnie mierzona. mniej $ = jestes frajer.
w dodatku patriota. patriota starej daty, bo jak juz pisal wczesniej, lezy na sercu mu bardzo kszywda rodakuw i hciałby razem z narodem budować silnom ludowo ojczyzne.
socjolog rowniez, wnikliwie badajacy ludzkie wnetrze. i tak jak ko zauwazyl slusznie, ktos wnetrze mr tig'a zbadal dosc wnikliwie, spenetrowal czyli zerznal tyl (w przenosni) zatem frustracje odreagowac nalezy na kims...
bedac chlopcem do bicia, bedac tu za kare, na ogol kazdy probowac bedzie przedstawic sie ze swej 'lepszej' strony... a ta lepsza strona to jedynie stawka jaka mr tig dostaje za godzine swojej pracy. i nic poza tym.
probujesz udowodnic komus, ze jestes lepszy od niego, czy raczej sam sobie?... wiedz jednak, ze twoja wielkosc & lepszosc imponuje jedynie osobom z podobnymi kompleksami i problemami do twoich a piszac rozne rzeczy na forum dajesz okazje i w sumie satysfakcje tez, np mnie, do publicznego upokorzenia & obrazenia cie po raz kolejny.
jestes krotki koles. bardzo. zrozumiesz jak dorosniesz. _________________ "It's nice to be important, but it's more important to be nice", HFV, 1980-2011 |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 12 Pa 2008, 12:16 Temat postu: |
|
|
mjkl napisa: | polski przemysl i potencjal. polski przemysl 'wytworczy' to montownie paneli lcd, fiatow 500, pralek lg itd itp... poza meblami & zarciem polska dobr konsumpcyjnych na wieksza skale juz praktycznie nie produkuje.
islandzkie linie lotnicze. tak jak kazda firma przewozowa/spedycyjna w okresie wzmozonego ruchu & prognozowanym jeszcze wiekszym ruchu na przyszly rok + przy dosc gwaltownym spadku cen paliwa... po prostu musi zbankrutowac...
oe. "taki kryzys jest jak karetka w zakorkowanym mieście - pobudzi nieco już leniwą gospodarkę do aktywniejszego działania". fajne porownanie. sedno sprawy.
mr tig. prawie czterdziestoletni nieogarniety chlopczyk, ktoremu sie wydaje, ze jest lepszy od kazdego innego zarabiajacego troche mniej, majacego inne upodobania, priorytety. glownym wykladnikiem jest ilosc $ na koncie i wartosc kazdej osoby jest tym $ wlasnie mierzona. mniej $ = jestes frajer.
w dodatku patriota. patriota starej daty, bo jak juz pisal wczesniej, lezy na sercu mu bardzo kszywda rodakuw i hciałby razem z narodem budować silnom ludowo ojczyzne.
socjolog rowniez, wnikliwie badajacy ludzkie wnetrze. i tak jak ko zauwazyl slusznie, ktos wnetrze mr tig'a zbadal dosc wnikliwie, spenetrowal czyli zerznal tyl (w przenosni) zatem frustracje odreagowac nalezy na kims...
bedac chlopcem do bicia, bedac tu za kare, na ogol kazdy probowac bedzie przedstawic sie ze swej 'lepszej' strony... a ta lepsza strona to jedynie stawka jaka mr tig dostaje za godzine swojej pracy. i nic poza tym.
probujesz udowodnic komus, ze jestes lepszy od niego, czy raczej sam sobie?... wiedz jednak, ze twoja wielkosc & lepszosc imponuje jedynie osobom z podobnymi kompleksami i problemami do twoich a piszac rozne rzeczy na forum dajesz okazje i w sumie satysfakcje tez, np mnie, do publicznego upokorzenia & obrazenia cie po raz kolejny.
jestes krotki koles. bardzo. zrozumiesz jak dorosniesz. |
mjkl brawo  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Jemigrant
| Doczy: 30 Kwi 2008 | Posty: 9 | |
|
Wysany: 12 Pa 2008, 13:54 Temat postu: |
|
|
mjkl napisa: | polski przemysl i potencjal. polski przemysl 'wytworczy' to montownie paneli lcd, fiatow 500, pralek lg itd itp... poza meblami & zarciem polska dobr konsumpcyjnych na wieksza skale juz praktycznie nie produkuje.
islandzkie linie lotnicze. tak jak kazda firma przewozowa/spedycyjna w okresie wzmozonego ruchu & prognozowanym jeszcze wiekszym ruchu na przyszly rok + przy dosc gwaltownym spadku cen paliwa... po prostu musi zbankrutowac... |
Nie siej paniki - Zaklady chemiczne, KGHM, Spolka weglowa, Amica, Groclin, Telefonika, Lotos, Orlen, Barlinek, ...... - to nie tak, ze juz nic nie robimy swojego...
I wbrew pozorom moze zbankrutowac - jezeli bedzie latac tylko w jedna strone z pasazerami. Prognozy wiekszego ruchu chyba maja jednak date z pierwszej polowy roku 2008...
Nie rozumiem osob, ktore broniac Polski neguja Islandie i odwrotnie.. CO TO KUZWA KOGO OBCHODZI GDZIE ZARABIASZ, SPISZ, WYDAJESZ, ITP..
Mam wrazenie, ze to lezy w naszym charakterze - po ubiorze tez oceniacie przechodniow....?? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| stan
 | Doczy: 12 Sie 2007 | Posty: 689 | |
|
Wysany: 12 Pa 2008, 14:28 Temat postu: |
|
|
Jemigrant napisa: |
I wbrew pozorom moze zbankrutowac - jezeli bedzie latac tylko w jedna strone z pasazerami. Prognozy wiekszego ruchu chyba maja jednak date z pierwszej polowy roku 2008...
|
byles na laugavegur w sobote po poludniu? ruch wiekszy niz latem, islandia robi sie tania i przez to bardzo popularna
Jemigrant napisa: |
Mam wrazenie, ze to lezy w naszym charakterze - po ubiorze tez oceniacie przechodniow....?? |
ja na reykjavickim deptaku po ubiorze potrafie ocenic kto jest polakiem (dzinsowy mundurek albo ogolony leb i spodnie w panterke), amerykaninem (wdzianko northface jakby sie na biegun poludniowy wybral), niemcem (podobnie jak amerykanie tylko firma jack wolfskin), wlochem (to co poprzednicy tylko od skarpetki po czapke lafuma), no o islandczykach juz nie mowie. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| mjkl ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
| Doczy: 26 Pa 2006 | Posty: 2605 | |
|
Wysany: 12 Pa 2008, 15:41 Temat postu: |
|
|
Jemigrant napisa: | Nie siej paniki |
nie sieje.
Jemigrant napisa: | - Zaklady chemiczne, KGHM, Spolka weglowa, Amica, Groclin, Telefonika, Lotos, Orlen, Barlinek, ...... - to nie tak, ze juz nic nie robimy swojego... |
jak na 40mln panstwo to duzo? jest jeszcze pare innych firm ale pod uwage tez trzeba wziac fakty kto jest wlascicielem & gdzie firma placi podatki... & nie mylmy przetworstwa z produkcja...
Jemigrant napisa: | I wbrew pozorom moze zbankrutowac - jezeli bedzie latac tylko w jedna strone z pasazerami. Prognozy wiekszego ruchu chyba maja jednak date z pierwszej polowy roku 2008... |
stan juz o tym napisal. wozenie polanskich z/do roboty nie jest glownym zrodlem dochodu tych firm. dodatkowo likwidacja polaczenia keflavik-warszawa (co pewnie nie nastapi i tak nawet jak polowa polakow stad wyjedzie) nie oznacza, ze firma jest w powaznych finansowych tarapatach.
Jemigrant napisa: | Nie rozumiem osob, ktore broniac Polski neguja Islandie i odwrotnie.. CO TO KUZWA KOGO OBCHODZI GDZIE ZARABIASZ, SPISZ, WYDAJESZ, ITP..
ano dla niektorych takie marudzenie, ze gdzies jest lepiej niz gdzies indziej a mimo to w to indziej sie pakujacych, to jest cale, przegrane i przegapione, zycie...
a co do ubioru. moze nie oceniam 100% ale ulatwia mi ocene na pewno. jak widze osobe w obesranych spodniach z pawiem na jednym rekawie i pizda pod okiem, to dedukuje, ze koles byc moze ma alkoholowy problem. albo mial przynajmniej wczoraj... _________________ "It's nice to be important, but it's more important to be nice", HFV, 1980-2011 |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
|
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach
|
|