Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
|
Wysłany: 10 Paź 2008, 17:01 Temat postu: Re: |
|
|
dariuszr napisał: | http://www.vinnumalastofnun.is/svmvf/thydingar-a-polsku/
przeczytaj pomyĹl pojedz do urzÄdu pracy a na koniec dnia wypij  |
czytalem, ale moze cos przeoczylem , pokaz mi Dariuszu
w urzedzie pracy juz bylem, jestem tam codziennie,
dzieki ale ja nie pije,
moze Ty sie napij ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Poleczka
| Dołączył: 05 Sie 2007 | Posty: 116 | Skąd: Islandia/wkrĂłtce Polska |
|
Wysłany: 14 Paź 2008, 9:14 Temat postu: |
|
|
mam pytanie do zorientowanych zwolnilam sie z pracy, ostatni dzien pazdziernika bedzie ostatnim dniem mojej pracy, do polski lece na poczatku listopada, czy jesli zarejestruje sie no 3 listopada jako bezrobotna to czy przyznaja mi zasilek?
i jeszcze jedno... w polsce od razu pojde do pracy, wiec chyba to nie przejdzie, nawet gdyby mi przyznali, nie moge chyba w polsce pracowac, a stad brac zasilek..? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| BOBER22111
| Dołączył: 17 Lip 2008 | Posty: 76 | Skąd: REYKJAVIK |
|
Wysłany: 14 Paź 2008, 9:16 Temat postu: |
|
|
Poleczka napisał: | mam pytanie do zorientowanych zwolnilam sie z pracy, ostatni dzien pazdziernika bedzie ostatnim dniem mojej pracy, do polski lece na poczatku listopada, czy jesli zarejestruje sie no 3 listopada jako bezrobotna to czy przyznaja mi zasilek?
i jeszcze jedno... w polsce od razu pojde do pracy, wiec chyba to nie przejdzie, nawet gdyby mi przyznali, nie moge chyba w polsce pracowac, a stad brac zasilek..? |
NIE DOSTANIESZ CHYBA BO SIE SAMA ZWOLNILAS I ZEBY BRAC W POLSCE ZASILEK MUSISZ TU BRAC MIESIAC... MOJ ZNAJOMY WLASNIE TAK ZJEZDZAL I ZMIENIAL DATE WYJAZDU O MIESIAC  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Poleczka
|
Wysłany: 14 Paź 2008, 9:26 Temat postu: |
|
|
ja mogÄ zmieniÄ daty wyjazdu bo w Polsce czeka na mnie praca  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Poleczka
|
Wysłany: 14 Paź 2008, 9:26 Temat postu: |
|
|
nie mogÄ miaĹo byÄ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| BOBER22111
|
Wysłany: 14 Paź 2008, 9:31 Temat postu: |
|
|
Poleczka napisał: | ja mogÄ zmieniÄ daty wyjazdu bo w Polsce czeka na mnie praca  |
ALE JA NIE WIEM CZY WIESZ O TYM ZE JAK BIERZESZ TU ZASILEK TO W POLSCE NORMALNIE MUSISZ BYC NA BEZROBOCIU I FIKCYJNIE SZUKAC PRACY....... TO JAK MASZ ZAMIAR ISC DO PRACY TO LIPA.... A CIEBIE SZEF ZWOLNIL CZY SAMA BO JAK SAM TO TEZ NIE DOSTANIESZ  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Poleczka
|
Wysłany: 14 Paź 2008, 10:05 Temat postu: |
|
|
sama, wĹaĹnie ze wzglÄdu na wyjazd i pracÄ w Polsce.
ok dziÄki za info i pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dariuszr
| Dołączył: 22 Sty 2008 | Posty: 343 | |
|
Wysłany: 14 Paź 2008, 13:48 Temat postu: Re: |
|
|
Jako bezrobotna moĹźesz siÄ zarejestrowaÄ i raczej to na tym koniec  _________________ Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| owieczkowo
| Dołączył: 17 Paź 2007 | Posty: 76 | |
|
Wysłany: 14 Paź 2008, 16:22 Temat postu: |
|
|
Jesli sie samemu zwolni to o zasilek tez mozna sie ubiegac
Transfer zasilku do Polski jest mozliwy po pobraniu choc 1 zasilku tutaj, wypelnieniu odpowiednich drukow 3 tyg przed data wylotu, zaniesienia owych drukow do oddzialu vinnumalastofnun kolo glownej bibioteki, powrotu do polski i oczekiwaniu na decyzje..trzeba sie zarejestrowac w swoim lokalnym urzedzie pracy w terminie do 7 badz 10 dni od daty przylotu, po dotarciu dokumentow trzeba je wyslac do wojewodzkiego urzedu pracy ktoremu podlegacie, potem czeka sie okolo miesiaca na ich decyzje.. _________________ http://modblog.bmezine.com/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Poleczka
|
Wysłany: 14 Paź 2008, 17:39 Temat postu: |
|
|
owieczkowo dziÄki za informacjÄ, juĹź wiem, Ĺźe nic z tego, bo nie mogÄ wziÄ
Ä tutaj tego pierwszego zasiĹku.
pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 14 Paź 2008, 17:39 Temat postu: Re: |
|
|
!Piwo& napisał: | dariuszr napisał: | http://www.vinnumalastofnun.is/svmvf/thydingar-a-polsku/
dzieki ale ja nie pije,
moze Ty sie napij ? | nie pijesz? to ty czlowieku sie tu zmarnujesz, bez dobrej konserwacji nawet dobry samochod daleko nie ujedzie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 14 Paź 2008, 18:13 Temat postu: Re: |
|
|
Sxxxxn napisał: | !Piwo& napisał: | dariuszr napisał: | http://www.vinnumalastofnun.is/svmvf/thydingar-a-polsku/
dzieki ale ja nie pije,
moze Ty sie napij ? | nie pijesz? to ty czlowieku sie tu zmarnujesz, bez dobrej konserwacji nawet dobry samochod daleko nie ujedzie  |
Masz racje  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Froskur
 | Dołączył: 10 Lut 2007 | Posty: 484 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 14 Paź 2008, 18:33 Temat postu: |
|
|
Poleczka napisał: | mam pytanie do zorientowanych zwolnilam sie z pracy, ostatni dzien pazdziernika bedzie ostatnim dniem mojej pracy, do polski lece na poczatku listopada, czy jesli zarejestruje sie no 3 listopada jako bezrobotna to czy przyznaja mi zasilek?
to jest szczyt, wybacz Poleczka, ale to jest juz szczyt. Sama sie zwalniasz, masz prace w Polsce od reki i uwazasz, ze jakie masz prawo do zasilku dla bezrobotnych z Islandii? Przejdzie, nie przejdzie, a moze sie uda? Moze sie jeszcze cos wyszarpie?
W Anglii juz mamy wyrobiona opinie wyludzaczy zasilku, rodacy specjalizuja sie w bezrobotnych, dodatkach do mieszkan, "samotnych" matek, dodatkach do za niskich dochodow.. Bla blaa..
brakuje jeszcze tylko do caloksztaltu, zeby i tutaj tak wlasnie o nas myslano.
Jak sama nazwa wskazuje jest to zasilek dla BEZROBOTNYCH, wiec - ponownie wybacz - chyba sie nie kwalifikujesz prawda?
Czy gdzies jest granica zachlannosci? _________________ Imperare sibi maximum est imperium |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Tigarch
| Dołączył: 24 Maj 2006 | Posty: 13 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 14 Paź 2008, 19:13 Temat postu: zdanie |
|
|
Froskur... Szacun ku Tobie!  _________________ Lubie dobry dowcip i inteligentnych ludzi, ktorzy maja ciekawe pomysly na zycie... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| owieczkowo
| Dołączył: 17 Paź 2007 | Posty: 76 | |
|
Wysłany: 14 Paź 2008, 19:57 Temat postu: |
|
|
W Anglii juz mamy wyrobiona opinie wyludzaczy zasilku, rodacy specjalizuja sie w bezrobotnych, dodatkach do mieszkan, "samotnych" matek, dodatkach do za niskich dochodow.. Bla blaa..
Znowu opluwanie Polakow..tak jakby inne nacje, w tym sami rdzenni Anglicy nie korzystali z finansowej pomocy panstwa..tu zreszta jest podobnie..nawet wczoraj mi ktos opowiadal jak dobrych pare lat temu wlasciciel jego firmy majac 2 dzieci, luksusowe autko, niby nie zyl ze swoja dziewczyna tylko po to zeby dostawla pomoc od panstwa, darmowe przedszkole, doplaty.. _________________ http://modblog.bmezine.com/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Froskur
 | Dołączył: 10 Lut 2007 | Posty: 484 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 14 Paź 2008, 21:43 Temat postu: |
|
|
owieczkowo napisał: | W Anglii juz mamy wyrobiona opinie wyludzaczy zasilku, rodacy specjalizuja sie w bezrobotnych, dodatkach do mieszkan, "samotnych" matek, dodatkach do za niskich dochodow.. Bla blaa..
Znowu opluwanie Polakow..tak jakby inne nacje, w tym sami rdzenni Anglicy nie korzystali z finansowej pomocy panstwa..tu zreszta jest podobnie..nawet wczoraj mi ktos opowiadal jak dobrych pare lat temu wlasciciel jego firmy majac 2 dzieci, luksusowe autko, niby nie zyl ze swoja dziewczyna tylko po to zeby dostawla pomoc od panstwa, darmowe przedszkole, doplaty.. |
Ja nigdy nie opluwam Polakow. Poprostu jest mi wstyd. Pracowalam w UK w Social Service przez dwa lata i uwierz mi ze "lepsi" od nas w tej dziedzinie sa tylko Pakistanczycy. Ich tez nie opluwam. To jest tylko stwierdzanie faktow.
Dla mnie nawet wlasciciel firmy, szef, premier czy biskup, Brytyjczyk czy Islandczyk, ktory ma dwie zdrowe rece do pracy jak wyludza zasilki to jest lajza. LAJZA I OSZUST. _________________ Imperare sibi maximum est imperium |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 15 Paź 2008, 11:12 Temat postu: |
|
|
Jest taka zasada, Wszystko co nie jest zabronione jest dozwolone.
WiÄc jeĹli komuĹ przysĹuguje to jak najbardziej  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| BOBER22111
|
Wysłany: 15 Paź 2008, 11:54 Temat postu: |
|
|
[quote="!Piwo&"]Jest taka zasada, Wszystko co nie jest zabronione jest dozwolone.
|
Powrót do góry |
|
 |
| stan
 | Dołączył: 12 Sie 2007 | Posty: 689 | |
|
Wysłany: 15 Paź 2008, 14:35 Temat postu: |
|
|
!Piwo& napisał: | Jest taka zasada, Wszystko co nie jest zabronione jest dozwolone.
no ale wlasnie zabronione jest pobierac zasilek i pracowac  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 15 Paź 2008, 14:37 Temat postu: |
|
|
stan napisał: | !Piwo& napisał: | Jest taka zasada, Wszystko co nie jest zabronione jest dozwolone.
no ale wlasnie zabronione jest pobierac zasilek i pracowac  | \\
ja tam nie wnikam, taki wscipski i zawistny nie jestem.Zasady sa po to zeby je ĹamaÄ :)hehe |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|