reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JELI KTO CI OBRAA LUB AMIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UytkownicyUytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomociZaloguj si, by sprawdzi wiadomoci   

Islandia w tarapatach
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 27, 28, 29  Nastpny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna -> Newsy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat  
Autor Wiadomo
BOŻENA/MAGDALENA

Doczy: 07 Cze 2007
Skd: POLSKA/HAFNARFJORDOUR
PostWysany: 16 Pa 2008, 20:45    Temat postu: cała prawda - Islandia Odpowiedz z cytatem

Witam
Pracowałam na Islandi nie tak dawno wróciłam i nie wierzcie w prace w Polsce /co dadzą targi pracy/ praca jest ale przy budowie dróg i przy układaniu kostki brukowej.A w innych zawodach jak już jest to oferowane płace to 1200 - 1500,- zł.
A wracając do Islandi już niektórzy islandcy pracodawcy nieżle na polskich pracownikach zarobili.Mąż zarabiał 220 tys. - 260.tys a w druku E-311 ma wpisane że zarabiał 313 tysięcy koron /ładnie/ I teraz dokładnie widać koniec pracy niech jadą do polski brać zasiłek i czy warto było sie dla nich pocić w pracy i starać.
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
gawrzyk

Doczy: 12 Sty 2008
PostWysany: 16 Pa 2008, 20:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ale nie mozna tak uogolniac.
ja wrocilem w sierpniu po roku. mialem zamiar wrocic na wyspe w pazdzierniku. ze wzgledu na sytuacje jaka jest nie wracam. znalazlem prace w polsce. stanowisko managerskie, miedzynarodowa firma, bardzo dobre warunki pracy.

wszystko zalezy od tego co kto robil w polsce, jakie ma wyksztalcenie, jakie doswiadczenie itp. Chlopaki ktorzy maja wyksztalcenie zawodowe/techniczne i w budowlance pracowali na islandii i tez postanowili zjechac to tez w polsce jakos sobie poradzili i nie narzekaja. moze dlatego ze mieszkam w sporym miescie, ale w tak zwanej polsce C...

naprawde. nie mozna uogolniac.
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Numer GG
siewa26
Ogłoszeniodawca zweryfikowany
Doczy: 29 Maj 2005
Skd: pUstka
PostWysany: 16 Pa 2008, 20:56    Temat postu: Re: cała prawda - Islandia Odpowiedz z cytatem

BOŻENA/MAGDALENA napisa:
Mąż zarabiał 220 tys. - 260.tys a w druku E-311 ma wpisane że zarabiał 313 tysięcy koron /ładnie/ I teraz dokładnie widać koniec pracy niech jadą do polski brać zasiłek i czy warto było sie dla nich pocić w pracy i starać.

zarabiał 220tyś po odjęciu podatku od sumy 313tyś brutto, w dokumentach wpsuje sie zawsze sume brutto
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Numer GG Tlen
viking
User bywa złośliwy, IGNORUJ takie posty!
Doczy: 22 Sie 2005
Skd: Reykjavik
PostWysany: 16 Pa 2008, 21:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
zarabiał 220tyś po odjęciu podatku od sumy 313tyś brutto, w dokumentach wpsuje sie zawsze sume brutto

Siewa zarabiał 313 to 313 a nie 220....... Oszukiwał i już.
Jak zatrudniał nic nie mówił o płaceniu podatków. Tak czy siak okłamał.
viking
User bywa złośliwy, IGNORUJ takie posty!
Doczy: 22 Sie 2005
PostWysany: 16 Pa 2008, 21:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zapomniałem dodać Wink
!Piwo&
Go
PostWysany: 16 Pa 2008, 21:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

viking napisa:
Zapomniałem dodać Wink
Wink piwo
Powrt do gry
BOŻENA/MAGDALENA

PostWysany: 16 Pa 2008, 21:31    Temat postu: oszukiwał czy nie? Odpowiedz z cytatem

Dziwne ale w moim druku E-311 wystawione zarobki zgadzają się tyle tylko że ja pracowałam w większej firmie a nie tak jak mąż w 5 osobowej w małych firmach chyba tak można oszukiwać!!! A co do pracy w polsce to jeżeli mieszkasz od miejsca pracy 50 km i musisz dojeżdżać do pracy i ktoś ci proponuje 1200,-zł /a jestem w swojej branży fachowcem/ to jest upokażające teraz dokładnie widać cud Tuska . Nasz rząd zachęcając do powrotu emigrantów chyba tylko liczy na ich oszczędności które przywiozą do polski a nie potrzebuje ludzi do pracy.
Powrt do gry
siewa26
Doczy: 29 Maj 2005
Skd: pUstka
PostWysany: 16 Pa 2008, 21:57    Temat postu: Re: oszukiwał czy nie? Odpowiedz z cytatem

BOŻENA/MAGDALENA napisa:
A co do pracy w Polsce to jeżeli mieszkasz od miejsca pracy 50 km i musisz dojeżdżać do pracy i ktoś ci proponuje 1200,-zł /a jestem w swojej branży fachowcem/ to jest upokarzające teraz dokładnie widać cud Tuska .

Nie wiem czy jest to upokarzające, po prostu takie są realia. Pracodawca nie jest winien że jego zakład pracy jest położony 50km od Twojego miejsca zamieszkania i to że jest się fachowcem nic tu nie zmienia. Weźmie tego kto się zgodzi na taka stawkę - osobiście bym się nie zgodził ale nie czuł bym się upokorzony - po prostu szukałbym dalej.
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Numer GG Tlen
Kocur
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
Doczy: 10 Pa 2008
PostWysany: 17 Pa 2008, 2:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja to już nie wiem, czy w Polsce jest za dużo fachowców, czy tak mało firm.. Mnie się wydaje, że koleżanka ma poprostu pecha.. Może ja mam większe grono znajomych i pochodzę z lepiej rozwiniętego regjonu (w co wątpię..) , ale wiem że gdybym wrócił do Polski to 2 - 2,5 na reke biore..

Nie załamuj się Grażyno/Małgorzato może akurat w Twojej branży teraz tak płaca.. Może spróbuj czegoś nowego..

Podam taki przykład.. Mój kolega - ekonomista - pracował w jednej z sieci komórkowych w centrali w Warszawie. Po 5-ciu latach dostawal tam 2 tysie na rękę. Zmienił pracę i teraz pomaga przy wstawianu okien w malutkiej 4-ro osobowej firmie. Zarabia 2,5 tysia na rękę.. na początek...
Powrt do gry
Kocur
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
Doczy: 10 Pa 2008
PostWysany: 17 Pa 2008, 2:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sorry!! Grażyno/Magdaleno Smile Smile Smile
Powrt do gry
zatroskany
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
Doczy: 09 Pa 2008
PostWysany: 17 Pa 2008, 7:07    Temat postu: Re: oszukiwał czy nie? Odpowiedz z cytatem

siewa26 napisa:
BOŻENA/MAGDALENA napisa:
A co do pracy w Polsce to jeżeli mieszkasz od miejsca pracy 50 km i musisz dojeżdżać do pracy i ktoś ci proponuje 1200,-zł /a jestem w swojej branży fachowcem/ to jest upokarzające teraz dokładnie widać cud Tuska .

Nie wiem czy jest to upokarzające, po prostu takie są realia. Pracodawca nie jest winien że jego zakład pracy jest położony 50km od Twojego miejsca zamieszkania i to że jest się fachowcem nic tu nie zmienia. Weźmie tego kto się zgodzi na taka stawkę - osobiście bym się nie zgodził ale nie czuł bym się upokorzony - po prostu szukałbym dalej.

Masz racje, do tego zauwaz ze ta pani dyskretnie woli nie pisac od czego jest fachowcem za 1200 zl i gdzie dokladnie mieszka. No bo jesli jest fachowcem od zmywaka i mieszka w Koziej Wolce 50 km od Pacanowa to by sie wszystko zgadzalo. Ona woli opowiadac ze jest bida z nędzą i narzekac na cud Tuska tak jak to radyjni robia.
Powrt do gry
julci3k
Go
PostWysany: 17 Pa 2008, 8:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

1200? Bardzo dziwne, w sumie mozliwe ale co Ty robilas za te 1200? Bo ja juz ze swego przykladu za najmniej oplacalna prace niani mialam prawie 2 tysiace. A nie spotkalam sie jeszcze z jakas praca gdzie placa tyle tutaj... DZiWNE
Powrt do gry
BOŻENA/MAGDALENA

PostWysany: 17 Pa 2008, 9:53    Temat postu: kkkll;' Odpowiedz z cytatem

W odpowiedzi na niektórych osób wpisy:
nie mieszkam w koziej wólce i nie pracowałam za 1200,- zł /tyle mi proponują pracodawcy obecnie/ a w jakiej branży jestem fachowcem /zobacz mój profil/ a mieszkam 50 km od Warszawy. Ale niestety chyba mam pecha bo taką stawkę mi proponowano w Warszawie.
a co do specjalisty od zmywaka to nawet na Islandi nie pracowałam na zmywaku ale potrafię to robić!!!! a co do szukania innej pracy rozesłałam ok. 20 CV I wykonałam kilkanaście telefonów niestety ale pracy dla męszczyzn jest więcej. ale będę szukać dalej ale niech nasz rząd nie leje wody że jest praca bo wcale to nie wygląda różowo.
Powrt do gry
BOŻENA/MAGDALENA

PostWysany: 17 Pa 2008, 9:56    Temat postu: .....llkk Odpowiedz z cytatem

a propo pracy niani u nas niania może zarobić ok. 600-700 zł i to też urządzaja casting na nianię a 2000,- to chyba od skowronka do żaby i przynajmniej 2 dzieci /chociaż nie bo znam panią co pracuje od 6 do 18 dwójka dzieci i dostaje 1000,-/
Powrt do gry
Pawel Tattoo
Doczy: 03 Maj 2008
PostWysany: 17 Pa 2008, 9:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spoko, zawsze możesz kopsnąć się do innego miasta, zamiast kraju ( np. Elbląg, to zagłębie stolarskie). Sporo też w tym fachu płacą w Rosji , poważnie!!!
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Odwied stron autora
Pawel Tattoo
Doczy: 03 Maj 2008
PostWysany: 17 Pa 2008, 10:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Very Happy Very Happy Bożenko nie wdawaj się w dyskurs z kimś kto nie jest konsekwetny w pojmowaniu jej wątku Very Happy Very Happy Very Happy
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Odwied stron autora
gawrzyk

PostWysany: 17 Pa 2008, 11:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no ale to normalne ze sa oferty w ktorych proponuja Ci 1200 zl. Takie zycie. Ale nie mozna calosci rynku pracy w Polsce przez pryzmat jednej "poniżającej Cie" pracy do ktorej musisz dojechac 50 km. Trzeba szukac dalej i pewnie cos sie trafi.

Ja zdecydowalem sie na 5 propozycje pracy. W kazdej placa szła w górę. Moze nie będą to takie zarobki jak na Islandii, przy kursie 83 Cool ale takie jak przy kursie 150..

wiec nie tak najgorzej.

Jak teraz sytuacja w bankach wyglada? Koledzy sie żalą że dalej limity przy transferach za granice?
Powrt do gry
zatroskany
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
Doczy: 09 Pa 2008
PostWysany: 17 Pa 2008, 11:16    Temat postu: Re: kkkll;' Odpowiedz z cytatem

BOŻENA/MAGDALENA napisa:
W odpowiedzi na niektórych osób wpisy:
nie mieszkam w koziej wólce i nie pracowałam za 1200,- zł /tyle mi proponują pracodawcy obecnie/ a w jakiej branży jestem fachowcem /zobacz mój profil/ a mieszkam 50 km od Warszawy. Ale niestety chyba mam pecha bo taką stawkę mi proponowano w Warszawie.
ale będę szukać dalej ale niech nasz rząd nie leje wody że jest praca bo wcale to nie wygląda różowo.

Nieco sie mylisz, rząd mowi ze jest praca ale NIE mowi ze jest DOBRZE platna praca. To jest jednak postep w stosunku do sytuacji sprzed kilku lat gdy nie bylo zadnej pracy i 20+% bezrobocie. Natomiast w twoim fachu faktycznie moze byc problem bo to jest z handlem zwiazane a tam malo placa bo jest dosc ludzi co sie chca tanio sprzedac.
Powrt do gry
gawrzyk

PostWysany: 17 Pa 2008, 18:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.onet.tv/28962,2996,1,4062941,1,1,0,0,wideo.html
Powrt do gry
Margeritka

Doczy: 18 Pa 2008
PostWysany: 18 Pa 2008, 3:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

julci3k napisa:
1200? Bardzo dziwne, w sumie mozliwe ale co Ty robilas za te 1200? Bo ja juz ze swego przykladu za najmniej oplacalna prace niani mialam prawie 2 tysiace. A nie spotkalam sie jeszcze z jakas praca gdzie placa tyle tutaj... DZiWNE

Ale te 2000 zł to mówisz o zarobku tutaj po przeliczeniu kiedyś na polskie rozumiem?
Ja niedawno wyjechałam z Polski,więc znam realia płac w kraju i dziwię się ludziom wylatującym stąd dlatego,że w Polsce zarobią "tyle samo"-ja rozumiem,że dawno tam nie byli,więc stąd te przedziwne info,ale myślę,że dobrze by im zrobiło zasięgnięcie najpierw prawdziwych informacji na ten temat,bo gorzko się rozczaruja-myślę,że takich będzie wielu Crying or Very sad
Powrt do gry
Wywietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna -> Newsy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 27, 28, 29  Nastpny
Strona 10 z 29

Skocz do:  
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chiska, tajska, indyjska, japoska, wietnamska itd.