Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
| BOŻENA/MAGDALENA
| Doczy: 07 Cze 2007 | Posty: 31 | Skd: POLSKA/HAFNARFJORDOUR |
|
Wysany: 16 Pa 2008, 20:45 Temat postu: cała prawda - Islandia |
|
|
Witam
Pracowałam na Islandi nie tak dawno wróciłam i nie wierzcie w prace w Polsce /co dadzą targi pracy/ praca jest ale przy budowie dróg i przy układaniu kostki brukowej.A w innych zawodach jak już jest to oferowane płace to 1200 - 1500,- zł.
A wracając do Islandi już niektórzy islandcy pracodawcy nieżle na polskich pracownikach zarobili.Mąż zarabiał 220 tys. - 260.tys a w druku E-311 ma wpisane że zarabiał 313 tysięcy koron /ładnie/ I teraz dokładnie widać koniec pracy niech jadą do polski brać zasiłek i czy warto było sie dla nich pocić w pracy i starać. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| gawrzyk
| Doczy: 12 Sty 2008 | Posty: 32 | |
|
Wysany: 16 Pa 2008, 20:51 Temat postu: |
|
|
ale nie mozna tak uogolniac.
ja wrocilem w sierpniu po roku. mialem zamiar wrocic na wyspe w pazdzierniku. ze wzgledu na sytuacje jaka jest nie wracam. znalazlem prace w polsce. stanowisko managerskie, miedzynarodowa firma, bardzo dobre warunki pracy.
wszystko zalezy od tego co kto robil w polsce, jakie ma wyksztalcenie, jakie doswiadczenie itp. Chlopaki ktorzy maja wyksztalcenie zawodowe/techniczne i w budowlance pracowali na islandii i tez postanowili zjechac to tez w polsce jakos sobie poradzili i nie narzekaja. moze dlatego ze mieszkam w sporym miescie, ale w tak zwanej polsce C...
naprawde. nie mozna uogolniac. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| siewa26 Ogłoszeniodawca zweryfikowany
| Doczy: 29 Maj 2005 | Posty: 814 | Skd: pUstka |
|
Wysany: 16 Pa 2008, 20:56 Temat postu: Re: cała prawda - Islandia |
|
|
BOŻENA/MAGDALENA napisa: | Mąż zarabiał 220 tys. - 260.tys a w druku E-311 ma wpisane że zarabiał 313 tysięcy koron /ładnie/ I teraz dokładnie widać koniec pracy niech jadą do polski brać zasiłek i czy warto było sie dla nich pocić w pracy i starać. |
zarabiał 220tyś po odjęciu podatku od sumy 313tyś brutto, w dokumentach wpsuje sie zawsze sume brutto |
|
Powrt do gry |
|
 |
| viking User bywa złośliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Doczy: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skd: Reykjavik |
|
Wysany: 16 Pa 2008, 21:00 Temat postu: |
|
|
Cytat: | zarabiał 220tyś po odjęciu podatku od sumy 313tyś brutto, w dokumentach wpsuje sie zawsze sume brutto |
Siewa zarabiał 313 to 313 a nie 220....... Oszukiwał i już.
Jak zatrudniał nic nie mówił o płaceniu podatków. Tak czy siak okłamał. _________________ Bardzo niewielu mężczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywają się wytrychem. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| viking User bywa złośliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Doczy: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skd: Reykjavik |
|
Wysany: 16 Pa 2008, 21:00 Temat postu: |
|
|
Zapomniałem dodać  _________________ Bardzo niewielu mężczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywają się wytrychem. |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 16 Pa 2008, 21:01 Temat postu: |
|
|
viking napisa: | Zapomniałem dodać  |
 |
|
Powrt do gry |
|
 |
| BOŻENA/MAGDALENA
|
Wysany: 16 Pa 2008, 21:31 Temat postu: oszukiwał czy nie? |
|
|
Dziwne ale w moim druku E-311 wystawione zarobki zgadzają się tyle tylko że ja pracowałam w większej firmie a nie tak jak mąż w 5 osobowej w małych firmach chyba tak można oszukiwać!!! A co do pracy w polsce to jeżeli mieszkasz od miejsca pracy 50 km i musisz dojeżdżać do pracy i ktoś ci proponuje 1200,-zł /a jestem w swojej branży fachowcem/ to jest upokażające teraz dokładnie widać cud Tuska . Nasz rząd zachęcając do powrotu emigrantów chyba tylko liczy na ich oszczędności które przywiozą do polski a nie potrzebuje ludzi do pracy. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| siewa26 Ogłoszeniodawca zweryfikowany
| Doczy: 29 Maj 2005 | Posty: 814 | Skd: pUstka |
|
Wysany: 16 Pa 2008, 21:57 Temat postu: Re: oszukiwał czy nie? |
|
|
BOŻENA/MAGDALENA napisa: | A co do pracy w Polsce to jeżeli mieszkasz od miejsca pracy 50 km i musisz dojeżdżać do pracy i ktoś ci proponuje 1200,-zł /a jestem w swojej branży fachowcem/ to jest upokarzające teraz dokładnie widać cud Tuska . |
Nie wiem czy jest to upokarzające, po prostu takie są realia. Pracodawca nie jest winien że jego zakład pracy jest położony 50km od Twojego miejsca zamieszkania i to że jest się fachowcem nic tu nie zmienia. Weźmie tego kto się zgodzi na taka stawkę - osobiście bym się nie zgodził ale nie czuł bym się upokorzony - po prostu szukałbym dalej. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Kocur ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
| Doczy: 10 Pa 2008 | Posty: 236 | |
|
Wysany: 17 Pa 2008, 2:21 Temat postu: |
|
|
Ja to już nie wiem, czy w Polsce jest za dużo fachowców, czy tak mało firm.. Mnie się wydaje, że koleżanka ma poprostu pecha.. Może ja mam większe grono znajomych i pochodzę z lepiej rozwiniętego regjonu (w co wątpię..) , ale wiem że gdybym wrócił do Polski to 2 - 2,5 na reke biore..
Nie załamuj się Grażyno/Małgorzato może akurat w Twojej branży teraz tak płaca.. Może spróbuj czegoś nowego..
Podam taki przykład.. Mój kolega - ekonomista - pracował w jednej z sieci komórkowych w centrali w Warszawie. Po 5-ciu latach dostawal tam 2 tysie na rękę. Zmienił pracę i teraz pomaga przy wstawianu okien w malutkiej 4-ro osobowej firmie. Zarabia 2,5 tysia na rękę.. na początek... |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Kocur ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
| Doczy: 10 Pa 2008 | Posty: 236 | |
|
Wysany: 17 Pa 2008, 2:23 Temat postu: |
|
|
Sorry!! Grażyno/Magdaleno  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| zatroskany ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
| Doczy: 09 Pa 2008 | Posty: 1220 | |
|
Wysany: 17 Pa 2008, 7:07 Temat postu: Re: oszukiwał czy nie? |
|
|
siewa26 napisa: | BOŻENA/MAGDALENA napisa: | A co do pracy w Polsce to jeżeli mieszkasz od miejsca pracy 50 km i musisz dojeżdżać do pracy i ktoś ci proponuje 1200,-zł /a jestem w swojej branży fachowcem/ to jest upokarzające teraz dokładnie widać cud Tuska . |
Nie wiem czy jest to upokarzające, po prostu takie są realia. Pracodawca nie jest winien że jego zakład pracy jest położony 50km od Twojego miejsca zamieszkania i to że jest się fachowcem nic tu nie zmienia. Weźmie tego kto się zgodzi na taka stawkę - osobiście bym się nie zgodził ale nie czuł bym się upokorzony - po prostu szukałbym dalej. |
Masz racje, do tego zauwaz ze ta pani dyskretnie woli nie pisac od czego jest fachowcem za 1200 zl i gdzie dokladnie mieszka. No bo jesli jest fachowcem od zmywaka i mieszka w Koziej Wolce 50 km od Pacanowa to by sie wszystko zgadzalo. Ona woli opowiadac ze jest bida z nędzą i narzekac na cud Tuska tak jak to radyjni robia. |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 17 Pa 2008, 8:24 Temat postu: |
|
|
1200? Bardzo dziwne, w sumie mozliwe ale co Ty robilas za te 1200? Bo ja juz ze swego przykladu za najmniej oplacalna prace niani mialam prawie 2 tysiace. A nie spotkalam sie jeszcze z jakas praca gdzie placa tyle tutaj... DZiWNE |
|
Powrt do gry |
|
 |
| BOŻENA/MAGDALENA
|
Wysany: 17 Pa 2008, 9:53 Temat postu: kkkll;' |
|
|
W odpowiedzi na niektórych osób wpisy:
nie mieszkam w koziej wólce i nie pracowałam za 1200,- zł /tyle mi proponują pracodawcy obecnie/ a w jakiej branży jestem fachowcem /zobacz mój profil/ a mieszkam 50 km od Warszawy. Ale niestety chyba mam pecha bo taką stawkę mi proponowano w Warszawie.
a co do specjalisty od zmywaka to nawet na Islandi nie pracowałam na zmywaku ale potrafię to robić!!!! a co do szukania innej pracy rozesłałam ok. 20 CV I wykonałam kilkanaście telefonów niestety ale pracy dla męszczyzn jest więcej. ale będę szukać dalej ale niech nasz rząd nie leje wody że jest praca bo wcale to nie wygląda różowo. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| BOŻENA/MAGDALENA
|
Wysany: 17 Pa 2008, 9:56 Temat postu: .....llkk |
|
|
a propo pracy niani u nas niania może zarobić ok. 600-700 zł i to też urządzaja casting na nianię a 2000,- to chyba od skowronka do żaby i przynajmniej 2 dzieci /chociaż nie bo znam panią co pracuje od 6 do 18 dwójka dzieci i dostaje 1000,-/ |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Pawel Tattoo Ogłoszeniodawca zweryfikowany
 | Doczy: 03 Maj 2008 | Posty: 25 | Skd: Reykjavik |
|
|
Powrt do gry |
|
 |
| Pawel Tattoo Ogłoszeniodawca zweryfikowany
 | Doczy: 03 Maj 2008 | Posty: 25 | Skd: Reykjavik |
|
|
Powrt do gry |
|
 |
| gawrzyk
|
Wysany: 17 Pa 2008, 11:03 Temat postu: |
|
|
no ale to normalne ze sa oferty w ktorych proponuja Ci 1200 zl. Takie zycie. Ale nie mozna calosci rynku pracy w Polsce przez pryzmat jednej "poniżającej Cie" pracy do ktorej musisz dojechac 50 km. Trzeba szukac dalej i pewnie cos sie trafi.
Ja zdecydowalem sie na 5 propozycje pracy. W kazdej placa szła w górę. Moze nie będą to takie zarobki jak na Islandii, przy kursie 83 ale takie jak przy kursie 150..
wiec nie tak najgorzej.
Jak teraz sytuacja w bankach wyglada? Koledzy sie żalą że dalej limity przy transferach za granice? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| zatroskany ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
| Doczy: 09 Pa 2008 | Posty: 1220 | |
|
Wysany: 17 Pa 2008, 11:16 Temat postu: Re: kkkll;' |
|
|
BOŻENA/MAGDALENA napisa: | W odpowiedzi na niektórych osób wpisy:
nie mieszkam w koziej wólce i nie pracowałam za 1200,- zł /tyle mi proponują pracodawcy obecnie/ a w jakiej branży jestem fachowcem /zobacz mój profil/ a mieszkam 50 km od Warszawy. Ale niestety chyba mam pecha bo taką stawkę mi proponowano w Warszawie.
ale będę szukać dalej ale niech nasz rząd nie leje wody że jest praca bo wcale to nie wygląda różowo. |
Nieco sie mylisz, rząd mowi ze jest praca ale NIE mowi ze jest DOBRZE platna praca. To jest jednak postep w stosunku do sytuacji sprzed kilku lat gdy nie bylo zadnej pracy i 20+% bezrobocie. Natomiast w twoim fachu faktycznie moze byc problem bo to jest z handlem zwiazane a tam malo placa bo jest dosc ludzi co sie chca tanio sprzedac. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| gawrzyk
|
|
Powrt do gry |
|
 |
| Margeritka
| Doczy: 18 Pa 2008 | Posty: 11 | |
|
Wysany: 18 Pa 2008, 3:48 Temat postu: |
|
|
julci3k napisa: | 1200? Bardzo dziwne, w sumie mozliwe ale co Ty robilas za te 1200? Bo ja juz ze swego przykladu za najmniej oplacalna prace niani mialam prawie 2 tysiace. A nie spotkalam sie jeszcze z jakas praca gdzie placa tyle tutaj... DZiWNE |
Ale te 2000 zł to mówisz o zarobku tutaj po przeliczeniu kiedyś na polskie rozumiem?
Ja niedawno wyjechałam z Polski,więc znam realia płac w kraju i dziwię się ludziom wylatującym stąd dlatego,że w Polsce zarobią "tyle samo"-ja rozumiem,że dawno tam nie byli,więc stąd te przedziwne info,ale myślę,że dobrze by im zrobiło zasięgnięcie najpierw prawdziwych informacji na ten temat,bo gorzko się rozczaruja-myślę,że takich będzie wielu  |
|
Powrt do gry |
|
 |
|