Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 17 Pa 2008, 8:43 Temat postu: |
|
|
Magda 77 ja osobi艣cie spraw臋 z tym nazwiskiem w akcie urodzenia za艂atwialam trzy razy. W pierwszym akcie c贸rcia dosta艂a moje panie艅skie nazwisko, wi臋c chcia艂am je zmieni膰 na tera藕niejsze bo zaraz w Polsce by robili problemy dlaczego dziecko ma takie nazwisko skoro jestem m臋偶atk膮. Poprosi艂am o zmian臋 i mieli przys艂ac nowy akt do domu. Przys艂ali znowu to samo wiec trzeci raz pojecha艂am i dziewczyna dosta艂a ochrzan ode mnie i powiedziala 偶e za jej b艂臋dy nie mam zamiaru p艂aci膰 3 razy. Nowy akt dosta艂am po 3 minutach Czasami op艂aca si臋 troszke unie艣膰 g艂os
Jesli jeste艣 m臋偶atk膮 lepiej wybierz nazwisko ojca bo przecie偶 i tak ten akt musisz wys艂a膰 do polski zeby wyrobili ten polski akt. Ja juz dosta艂am go nareszcie prawie po miesi膮cu oczekiwania. Teraz tylko zdj臋cie i paszport dla niuni b臋dzie gotowy od r臋ki  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| radesz
| Do潮czy: 21 Pa 2007 | Posty: 6 | |
|
Wys砤ny: 17 Pa 2008, 10:52 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny - co do antykoncepcji i jej skutecznoci wystarczy zajrzec tutaj:http://pl.wikipedia.org/wiki/Wska%C5%BAnik_Pearla
Ostatnio z racji wykonywanego zawodu przyszla do mnie pacjentka po zastrzyku hormonalnym ( w Polsce nezywa sie Depo-Provera) ok 2 miesiecy po wstrzyknieciu i mowi ze ma objawy ciazowe... Ja jej na to ze najpierw trzeba zrobic test ciazowy bo na USG moze byc za wczesnie... a ona mi na to ze robila 2 razy i byl pozytywny... poprosilem wiec Ja na USG a tam "fasolek" jak sie partzy - widac bijace serduszko... wiec mowie rzeczywiscie jest pani w ciazy... czekam na reakcje... na co Ona mowi: wie pan wcale sie nie dziwie... (zastanawiam sie czemu)... na co ona mowi poprzednio zaszlam w ciaze jak mielam zalozona spirale...
Same wiec widzicie ze skutecznosc 100% daje tylko BRAK WPOLZYCIA (wyjatkowo zadko - ale jednak - mimo podwiazania jajowodow dochodzi do ciazy)
Oki to tyle w temacie - pozdrawiam
Radesz |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Magda77
| Do潮czy: 10 Lip 2008 | Posty: 67 | |
|
Wys砤ny: 17 Pa 2008, 11:39 Temat postu: |
|
|
Zuzula i Yasminum - mi chodzi o Wasze (nasze)nazwisko czyli mamy- podobno w polskim akcie urodzenia podaje si臋 panie艅skie nazwisko matki, dziecko oczywi艣cie nosi nazwisko ojca, czyli i moje obecne
Moja siostrzyczka pracuje w bud偶et贸wce i m贸wi, 偶e kiedy艣 mo偶emy mie膰 problemy, je艣li w Polsce podaje si臋 nazwisko panie艅skie matki a tu poda艂am nazwisko po m臋偶u to mo偶e si臋 okaza膰, 偶e uznaj膮 akt za b艂臋dny. Nie wiem jak to ugry藕膰, czy zmieni膮 wog贸le taki akt je艣li podam inne nazwiko moje a inne Ma艂ego??? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| yasminum Og艂oszeniodawca zweryfikowany
| Do潮czy: 11 Pa 2006 | Posty: 322 | |
|
Wys砤ny: 17 Pa 2008, 12:18 Temat postu: |
|
|
Aaaa. No to nie wiem.
Moj Skarbek urodzil sie 31 sierpnia, ale ze wzgledu na skomplikowana sytuacje prawna do tej pory nie mam aktu urodzenia.
Nawet islandskiego. _________________ W ma艂ych r膮czkach mie艣ci si臋 ca艂a mi艂o艣膰 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
|
Wys砤ny: 17 Pa 2008, 12:18 Temat postu: |
|
|
Magda skoro bra艂a艣 艣lub to twoje dane b臋d膮 w twoim urz臋dzie stanu cywilnego wi臋c b臋d膮 wiedzieli jakie by艂o twoje poprzednie nazwisko. Najwy偶ej mo偶e wyj艣膰 tak 偶e z aktu mo偶e wynika膰 偶e jeste艣 pann膮 z dzieckiem. Z mojego islandzkiego aktu tak wynika艂o, ale zmieni艂am go.
A jesli chodzi o to ca艂e za艂atwianie tego polskiego aktu urodzenia to moim zdaniem szczyt durnoty. Nie do艣膰 偶e musisz lata膰 po t艂umaczach to jeszcze czekasz na glupi papier miesi膮c czasu(przynajmniej u mnie w miescie tak by艂o). A i dodam 偶e trzeba wraz z aktem islandzkim napisa膰 oswiadczenie 偶e kto艣 z rodziny moze to za艂atwi膰 bo bez tego ani rusz. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
|
Wys砤ny: 17 Pa 2008, 12:22 Temat postu: |
|
|
zapomnia艂am doda膰 偶e o艣waidczenia musz膮 z艂o偶y膰 oboje rodzic贸w. Je艣li kto艣 si臋 wybiera z dzidziusiem w podr贸偶 zagraniczn膮 to du偶o wcze艣niej trzeba pomy艣le膰 o zalatwieniu paszportu bo podr贸偶 mo偶e si臋 nie uda膰, czego nikomu nie 偶ycz臋  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Grazyna
| Do潮czy: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Sk眃: Islandia |
|
Wys砤ny: 17 Pa 2008, 13:16 Temat postu: |
|
|
Ja akt urodzenia po islandzku i angielsku odebra艂am w szpitalu. I teraz nie bardzo wime co dalej z ty robi膰. Wiem 偶e musz臋 akt w j臋zyku angielskim wys艂a膰 do Polski, tam trzeba go prze艂o偶y膰 na polski , o偶aden problem te偶. Ale je艣li nie mam nikogo z rodziny , kto by zani贸s艂 go do urz臋du .To co mam robi膰? Mam kole偶ank臋 , kt贸ra wszystkie moje sprawy za艂atwia w Polsce. Niestety nie ma ona pe艂nomocnictwa notarialnego do tego typy spraw. _________________ Brunetka |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Arina
 | Do潮czy: 16 Sty 2007 | Posty: 388 | Sk眃: Keflavik |
|
Wys砤ny: 17 Pa 2008, 13:35 Temat postu: |
|
|
Grazynko W szpitalu? To teraz daja w szpitalu? Ja jedyne co dostalam to tylko potwierdzenie na papierze ze urodzilam zywe i zdrowe dziecko , ale to bylo 2 lata temu wiec chyba sie zmienilo . _________________ Dziekuje wiatru ,bo chroni mnie przed sloncem  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
|
Wys砤ny: 17 Pa 2008, 13:39 Temat postu: |
|
|
Gra偶ynko po prostu napisz o艣wiadczenie 偶e upowa偶niasz t膮 i t膮 osob臋, jej nr duwodu osobistego i mysl臋 偶e nie b臋dzie wi臋kszego problemu. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Grazyna
| Do潮czy: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Sk眃: Islandia |
|
Wys砤ny: 17 Pa 2008, 17:57 Temat postu: |
|
|
Przynajmniej spr贸buj臋 tak zrobi膰. Co do aktu urodzenia, to ja rodzi艂am w Akranesie, troch臋 zaprzyja偶ni艂am si臋 ze swoj膮 po艂o偶n膮 i m贸wi艂am jej,o tym 偶e zamiast do domu musz臋 jeszcze w Reykjaviku sprawy poza艂atwia膰. Ona na to 偶ebym si臋 nie martwi艂a i ona wszystko sama mi za艂atwi艂a, tak偶e jak wychodzi艂am ze szpitala mia艂am ju偶 wszystko gotowe. Mo偶e to tylko w Akranesie takie rzeczy s膮 mo偶liwe, nie wiem? A wog贸le w Akranesie jest bardzo "domowo " . A moja po艂o偶na Anna to naprawd臋 jest fachowiec w tym co robi i serdeczny cz艂owiek. 呕ycz臋 wszytkim takich Ann przy porodzie. _________________ Brunetka |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Lipaza666
| Do潮czy: 30 Lip 2007 | Posty: 44 | Sk眃: Eskifjordur Islandia |
|
Wys砤ny: 18 Pa 2008, 14:46 Temat postu: |
|
|
Cze艣膰 dziewczyny! Mam do sprzedanie 艂adny fotelik samochodowy w ciemnym kolorze firmy R脫MER KING TS plus (9-18) kg. fotelik jest praktycznie nowy moja c贸reczka u偶ytkowala go nieca艂e 3 miesi膮ce!!!fotelik ten ma funkcje rozk艂adania do spania jest naprawd臋 fajny!!wracam do kraju i nie mam jak go zabra膰 bo koszta wysy艂ki s膮 tak du偶e, 偶e si臋 nie op艂aca koszt fotelika to 17000ty艣.koron. Je偶eli kto艣 by艂by zainteresowany zapraszam na priva. Cena do negocjacji!!pozdrawiam  _________________ Przyja藕艅 to dwie dusze w jednym ciele. Mi艂o艣膰 to jedna dusza w dw贸ch cia艂ach. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| megi19855
| Do潮czy: 19 Cze 2008 | Posty: 31 | Sk眃: borlakshofn |
|
Wys砤ny: 20 Pa 2008, 13:47 Temat postu: |
|
|
hej dziewczyny mam pytanko czy po urodzeniu dziecka trzeba wyslac jakis papier akt urodzenia czy cos innego zeby 1 dostac macierzynski prosze o odpowiedz i dziekuje bardzo  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
|
Wys砤ny: 20 Pa 2008, 13:59 Temat postu: |
|
|
Megi wszystkie papiery zwi膮zane z macie偶y艅skim sk艂adasz na 8 lub 6 tygodni przed urodzeniem dziecka. Oni przez ten czas wyliczaj膮 ile ci sie nale偶y itp. Musisz zanie艣膰 za艣wiadczenie od po艂o偶nej o terminie porodu i 3 ostatnie odcinki wyp艂aty, oczywi艣cie jesli m膮偶 te偶 chce mie膰 macie偶y艅skie on te偶 sklada 3 ostatnie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
|
Wys砤ny: 20 Pa 2008, 14:50 Temat postu: |
|
|
Chcialabym jeszcze raz wr贸ci膰 do tematu pobierania becikowego w Polsce. Nie wiem dok艂adnie jakie musz膮 by膰 kryteria spe艂nione. Musz臋 by膰 zameldowana w PL i przedstawi膰 polski akt urodzenia dziecka?? Jesli kt贸ra艣 z was wie co艣 wiecej prosz臋 o pomoc. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| megi19855
|
Wys砤ny: 20 Pa 2008, 15:00 Temat postu: |
|
|
dziekuje zuzola666 wszystkie papiery mam zlozone papier od poloznej szkod kort lojny dostalam odpowiedz to wiem dziekuje. chodzi mi o to czy oni i wyplacaja macierzynski na podstawie tego papieru od poloznej z data terminu porodu czy trzeba doslac jaki papier po urodzeniu dziecka np. akt urodzenia |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| megi19855
|
Wys砤ny: 20 Pa 2008, 15:02 Temat postu: |
|
|
dziekuje bardzo za odpowiedz  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
|
Wys砤ny: 20 Pa 2008, 15:40 Temat postu: |
|
|
Nic nie musisz wysy艂a膰, skoro wszystko z dokumentami jest ok. Szpital powiadamia Vinnumalastofun. Macierzy艅skie jest wyp艂acane 1 ka偶dego miesi膮ca  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| LUCYNA86 ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
| Do潮czy: 15 Wrz 2008 | Posty: 104 | Sk眃: Hafnariorður |
|
Wys砤ny: 20 Pa 2008, 16:43 Temat postu: |
|
|
hej dziewczyny mam pytanie mam termin na 19 listopada i moze ktos wie jak to jest z zalatwianiem tych papierow? chodzi o to ze ojcem dziecka jest moj chlopak islandczyk i chcem zeby dziecko mnialo nazwisko jego czy musze skladac tez o wize dla dziecka bo ja mam wazna do 2012roku,pytalam w ahus i tam ten polak mi powiedzial ze teraz wystarczy rejestracja w pjodskra ale nie wiem czy teraz czy po urodzenieu???? ? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| basia376
| Do潮czy: 02 Lut 2008 | Posty: 17 | |
|
Wys砤ny: 20 Pa 2008, 17:10 Temat postu: |
|
|
to juz sie zalatwia po urodzeniu  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kata
| Do潮czy: 16 Lis 2007 | Posty: 14 | Sk眃: reykjavik |
|
Wys砤ny: 20 Pa 2008, 17:15 Temat postu: zapytanie o becikowe |
|
|
Chcialam spytac czy ktoras z Was odebrala becikowe za pomoca pelnomoctnictwa od konsula?Slyszalam o czyms takim, ze dajac pelnomocnictwo np. dziadkom w Polsce mozna dostac becikowe.Prosze o info. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|