Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
| krzys
 | Doczy: 07 Maj 2005 | Posty: 94 | Skd: Gdańsk |
|
Wysany: 8 Maj 2005, 19:20 Temat postu: slownik pl-is i is-pl 11 tys. hasel w postaci pliku pdf |
|
|
witam
przeszukujac internet natrafilem na slownik polsko-islandzki oraz islandzko-polski w postaci pliku pdf zawierajacy 11 tysiecy hasel... moze ktos bedzie zainteresowany i mu sie przyda... :wink:
http://www.republika.pl/elektronikjk/plis.zip - polsko-islandzki
http://www.republika.pl/elektronikjk/ispl.zip - islandzko-polski
informacja ze strony autora:
--------------------------------------------------------------------------------------
Słownik zawierający ponad 11 tys. haseł.
Słownik jest produktem komputerowej syntezy lingwistycznej, przeprowadzonej na zbiorach kilkudziesięciu tysięcy słówek z kilku krajów europejskich.
Jako język odniesienia zastosowałem język angielski, co umożliwiło dołączenie słówek, które wchodziły w bezpośrednią relację z tym językiem.
Fakt, że słownik wcześniej nie istniał, może być przyczyną pewnych błędów zawartych w słownictwie.
Ta innowacyjna metoda tworzenia słowników jest bardzo zachęcająca i mam nadzieję, że dopracuję ją w przyszłości.
Dzięki odpowiedniemu oprogramowaniu, można stworzyć słowiki, które wcześniej były niedostępne dla polskiego odbiorcy.
Będę niezmiernie wdzięczny za wszelkie uwagi oraz sugestie służące rozwojowi niniejszego słownika.
Konwersja słownika do pliku pdf jest podyktowana prawidłowym wyświetlaniem fontów islandzkich.
--------------------------------------------------------------------------------------
pozdrawiam
Krzys
--
held áfram að leita... ég leita af lífi um stund... |
|
Powrt do gry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Doczy: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skd: Pl. Od Słońca 3/Europa |
|
Wysany: 9 Maj 2005, 3:13 Temat postu: Słownik islandzko-polski |
|
|
Ciekawe, choć na razie jest to słownik "automatyczny" więc pewnie ma sporo błędów, ale metoda warta zapamiętania, może kiedyś po dopracowaniu słownik będzie w 100% idealny.
Nie znam islandzkiego, więc trudno mi to sprawdzić, ale może ktoś się wypowie  _________________ CHCESZ WSPOMÓC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPŁAĆ DATEK!
|
|
Powrt do gry |
|
 |
| krzys
 | Doczy: 07 Maj 2005 | Posty: 94 | Skd: Gdańsk |
|
Wysany: 9 Maj 2005, 9:00 Temat postu: |
|
|
choc nie znam islandzkiego to zauwazylem, ze w slowniku sa slowa w jezyku islandzkim, dla ktorych jest piec czy siedem polskich (nie majacych z soba nic wspolnego) okreslen... a watpie zeby tak bylo w rzeczywistosci... no, ale zawsze jest cos - w razie potrzeby mozna skorzystac ze slownika... :wink: _________________ Fyrir þér er einn dagur sem þúsund ár, og þúsund ár dagur, ei meir... |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Jola
 | Doczy: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wysany: 10 Maj 2005, 12:53 Temat postu: |
|
|
Ale dziwny ten słownik.. Nie odważyłabym się z niego korzystać. Jak każda taka rzecz zrobiona automatycznie nie jest wiarygodna do konca, więc (szczególnie kiedy nie zna się podstaw języka) można się dać oszukać i źle nauczyć.
A poza tym, sami popatrzcie, to maleńki fragment z tego słownika:
ból - verkur
ból - verkur
ból - aumur
No i co? Mam sobie niepotrzebne skreślić i wziąć to co mi pasuje? Trzeba podać w jakim przypadku stosuje się jeden a w jakim drugi wyraz, inaczej jest bez sensu.
Takie coś też jest śmieszne i dla mnie zupełnie niezrozumiałe:
bliski - náinn, nálægt, draga fyrir
bliski - Evrópa
bliski - nærri, nákominn, nálægur, hjá
Bliski Wschód i Afryka - nærri, nákominn, nálægur, hjá
W jaki sposób wyraz BLISKI tłumaczy się na EUROPA
A Bliski Wschód i Afryka też nie wygląda dobrze
Absolutny miszmasz, sieczka i beznadzieja, jak dla mnie. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| jolaantonik
| Doczy: 22 Maj 2009 | Posty: 13 | Skd: Sandgerdii |
|
Wysany: 4 Sie 2009, 16:21 Temat postu: |
|
|
czy może mi ktoś powiedzieć co zanczą te słowa: rikissjódstekjur innheimta, gjold(to "o" ma nz górze dwie kropki) utan stadgeid.Z góry dzięki. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| kasiajablonska
| Doczy: 19 Wrz 2006 | Posty: 203 | Skd: Akureyri |
|
Wysany: 2 Pa 2009, 19:45 Temat postu: |
|
|
do zaplaty za tv  _________________ mezczyzna powinien byc taki,zeby kobiety szalaly przy nim,za nim i po nim. |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
|
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach
|
|