Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
|
Wysłany: 22 Paź 2008, 22:41 Temat postu: |
|
|
13. Poszukiwanie pracy w krajach EOG. ZaĹwiadczenie E 303- transfer zasiĹku.
Bezrobotny z prawem do zasiĹku na Islandii moĹźe wyjechaÄ do innego kraju EOG w celu poszukiwania pracy zachowujÄ
c jednoczeĹnie prawo do zasiĹku.
Islandzki UrzÄ
d Pracy dokonaÄ moze transferu zasiĹku do kraju poszukiwania pracy, na okres maksymalnie 3 miesiÄcy ,pod warunkiem iĹź osoba:
posiada status bezrobotnego z prawem do zasiĹku
wyjeĹźdĹźa do innego kraju EOG w celu poszukiwania pracy
zamierza poszukiwaÄ pracy zgodnie z prawem tego kraju
zarejestruje siÄ w urzÄdzie pracy w kraju poszukiwania zatrudnienia , w przeciÄ
gu 7 dni roboczych od dnia wyjazdu z Islandii
aktywnie poszukiwaĹa pracy i pobieraĹa zasiĹek na Islandii , nieprzerwanie przez co najmniej ostatnie 4 tygodnie przed dniem wyjazdu z Islandii.
UrzÄ
d Pracy (VinnumĂĄlastofnun) wydaje zaĹwiadczenie E-303, dot. zachowania prawa do ĹwiadczeĹ dla bezrobotnych.
O zaĹwiadczenie naleĹźy ubiegaÄ siÄ najpóźniej na 3 tygodnie przed dniem wyjazdu z Islandii.( form: umsĂłkn um E-303). We wniosku podaÄ dzieĹ wyjazdu do kraju poszukiwania pracy ( nie dozwolona jest późniejsza zmiana dnia wyjazdu) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 22 Paź 2008, 22:43 Temat postu: |
|
|
Belgia
BuĹgaria
Cypr
Czechy
Dania
Estonia
Finlandia
Francja
Grecja
Hiszpania
Holandia
Irlandia
Islandia
Liechtenstein
Litwa
Luksemburg
Ĺotwa
Malta
Niemcy
Norwegia
Polska
Portugalia
Rumunia
SĹowacja
SĹowenia
Szwecja
WÄgry
Wielka Brytania
WĹochy
Czyli do tych panstw mamy prawo przenies zasilek |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Macias
| Dołączył: 20 Wrz 2008 | Posty: 13 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 23 Paź 2008, 0:37 Temat postu: |
|
|
Rumunia jest najlepsza! Mozna poszaleÄ 3 miesiÄ
ce za takie pieniÄ
Ĺźki  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Arina
 | Dołączył: 16 Sty 2007 | Posty: 388 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 23 Paź 2008, 2:14 Temat postu: |
|
|
[b]dariuszr Decyzje o otrzymaniu zasilku , w jakim czasie i jaka suma zapadaja w Skagastrond . Kazdy papier bedzie mial ten adres i podpis koncowy Hallbjorg Jonsdottir . Wszystko jest omawiane na zebraniu , omawiane sa papiery jakie im sa wyslane i zatwierdzenie lub nie tego o co sie czlowiek ubiega.
!piow& Nawet jesli sie pozucilo prace ,to nie koniecznie dostanie sie ten "najnizszy" zasilek . Nawet nie zawsze trzeba czekac dlugo , bo to zalezy co uwzglednia sie przy skladaniu papierow. Moj przypadek mowi iz tak jest . Na odpowiedz czekalam tydzien , mimo iz sie sama zwolnilam . Pisalam podanie z jakich powodow natapilo zwolnienie i dlaczego nie moge podajc pracy . Poprostu to tylko kwestia indywidualnosci . _________________ Dziekuje wiatru ,bo chroni mnie przed sloncem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Arina
|
Wysłany: 23 Paź 2008, 2:22 Temat postu: |
|
|
!piwo& Oceniac jest bardzo latwo ,rasisci. Pewnie bedziesz tak mowil jak nie dostaniesz zasilku , albo dostaniesz za maly ? Wielki pech , bo tylko jedna komisja wezmie Cie pod lupe i zastanowi sie co z Toba zrobic . Powiedz mi jedno , czy wszyscy co lubia piwo sa alkoholikami ?  _________________ Dziekuje wiatru ,bo chroni mnie przed sloncem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dariuszr
| Dołączył: 22 Sty 2008 | Posty: 343 | |
|
Wysłany: 23 Paź 2008, 9:48 Temat postu: |
|
|
[quote="Arina"][b]dariuszr Decyzje o otrzymaniu zasilku , w jakim czasie i jaka suma zapadaja w Skagastrond . Kazdy papier bedzie mial ten adres i podpis koncowy Hallbjorg Jonsdottir . Wszystko jest omawiane na zebraniu , omawiane sa papiery jakie im sa wyslane i zatwierdzenie lub nie tego o co sie czlowiek ubiega.
Arina a ty zapewne w zaĹźÄ
dzie siedzisz
Rafal i Piwo powinni sami siÄ zapytaÄ w urzÄdzie a nie chodziÄ do wroĹźki Ĺźeby im pokazaĹa na szklanej kuli czy dostanÄ
decyzji i zasrane pieniÄ
dze czy nie _________________ Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 23 Paź 2008, 12:03 Temat postu: |
|
|
Arina napisał: | [b] Powiedz mi jedno , czy wszyscy co lubia piwo sa alkoholikami ?  |
no jasne i sadomasohistami teĹź hehe |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 23 Paź 2008, 12:39 Temat postu: |
|
|
a ja slyszalem ze jak ktos ma teraz zasiĹek tu na Islandii i zechce go przenieĹÄ do polski to wowczas w polsce otzyma nie ekwiwalent islandzkiego zasiĹku lecz ten polski. czy to sciema czy realy tak jest ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Arina
|
Wysłany: 23 Paź 2008, 22:26 Temat postu: |
|
|
daruszr O jasne bardzo bym chciala ale niestety jestem na bezrobociu i w grudniu rodze wiec rozumiesz nic z tego . Jesli zainteresowani chca wiedziec cos wiecej to niech dzwonia do Skagastrond pod numer 5824900 i pytaja o Hallbjorg Jonsdottir , albo jak kto woli niech napisza e-maila greidlustofa@vmst.is
!piwo& No prosze , i kto by przypuszczal ? Tego nie podejrzewalam  _________________ Dziekuje wiatru ,bo chroni mnie przed sloncem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dariuszr
|
Wysłany: 23 Paź 2008, 23:18 Temat postu: Re: |
|
|
Arina no to fajnie dostaÄ maleĹstwo pod choinkÄ czy to jest pierwsze twoje dziecko  _________________ Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Arina
|
Wysłany: 24 Paź 2008, 1:01 Temat postu: |
|
|
mariuszr to moje drugie dziecko teraz bedzie chlopiec  _________________ Dziekuje wiatru ,bo chroni mnie przed sloncem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dariuszr
|
Wysłany: 24 Paź 2008, 13:11 Temat postu: Re: |
|
|
Arina napisał: | mariuszr to moje drugie dziecko teraz bedzie chlopiec  |
mariusz to mĂłj brat i jest w Polsce  _________________ Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Arina
|
Wysłany: 25 Paź 2008, 1:33 Temat postu: |
|
|
Oj faktycznie Przepraszam , przestawilam litery ; ) wybaczysz dariuszr  _________________ Dziekuje wiatru ,bo chroni mnie przed sloncem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 27 Paź 2008, 16:03 Temat postu: |
|
|
Sprawdzilem,mozna zasilek przenies do Pl ,jak i do np. Norwegii,jestem w trakcie dowiadywania sie szczegolow jak to wyglada ze strony Norweskiej,bo z Islandii pieniadze moga pojsc,trzeba miec tylko nim sie wyjedzie adres do korenspodencji zeby doszly odpowiednie papiery w Norwe.Dowiem sie szczegolow to napisze. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
| Dołączył: 19 Lut 2007 | Posty: 542 | |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
| Dołączył: 19 Lut 2007 | Posty: 542 | |
|
Wysłany: 28 Paź 2008, 8:30 Temat postu: Re: wyjazd z islandii |
|
|
esmerka31 napisał: | http://vinnumalastofnun.is/files/Uppl%20pĂłlskar%20fyrir%20brottfĂśr%20frĂĄ%20Ăslandi%20141008_675795678.pdf
moze sie komus przyda |
trzeba skopiowac caly adres |
|
Powrót do góry |
|
 |
| migotka24
| Dołączył: 15 Paź 2008 | Posty: 5 | |
|
Wysłany: 30 Paź 2008, 21:07 Temat postu: .... |
|
|
hm...to jak to jest z tym zasilkiem w polsce ?? jesli sie go pobiera tu, to po przeniesieniu do polski dostanie sie pieniadze jakie przypadaj na polski zasilek czy ta islandzka kwota bedzie poprostu przliczana na zlotowki ????? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Milka
 | Dołączył: 02 Gru 2006 | Posty: 140 | Skąd: Waw,Hver |
|
Wysłany: 30 Paź 2008, 21:58 Temat postu: Re: .... |
|
|
migotka24 napisał: | hm...to jak to jest z tym zasilkiem w polsce ?? jesli sie go pobiera tu, to po przeniesieniu do polski dostanie sie pieniadze jakie przypadaj na polski zasilek czy ta islandzka kwota bedzie poprostu przliczana na zlotowki ????? |
dostaniesz kwote taka jak na Islandii tylko zamieniona na zlotowki, przez 3 miesiace |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 31 Paź 2008, 12:21 Temat postu: |
|
|
a urzÄ
d pracy pod jakie ministerstwo podlega? ktos moglby podac jego nazwe?
dziÄki |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dariuszr
|
Wysłany: 31 Paź 2008, 17:39 Temat postu: |
|
|
!Piwo& napisał: | a urzÄ
d pracy pod jakie ministerstwo podlega? ktos moglby podac jego nazwe?
dziÄki |
do ministerstwa PRZYRODY  _________________ Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|