Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| Alutka
| Do潮czy: 17 Wrz 2004 | Posty: 70 | Sk眃: 104 Reykjavik |
|
Wys砤ny: 17 Cze 2005, 1:02 Temat postu: |
|
|
A zapomnialam napisac ze zasilam grono poludniowcow bo pochodze z Gliwic a to jak sie zorietowalam na forum i na Islandii mniejszosc
Buziaki pa do kolejnego przeczytania  _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Nul
| Do潮czy: 02 Gru 2004 | Posty: 329 | Sk眃: Krak贸w |
|
Wys砤ny: 17 Cze 2005, 14:37 Temat postu: |
|
|
Dzi臋ki, Alutka, za zasilenie! No i jak wiadomo, Reykjavik le偶y te偶 na po艂udniu... Wyspy...  _________________ A-Nul |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| siewa26 Og艂oszeniodawca zweryfikowany
| Do潮czy: 29 Maj 2005 | Posty: 814 | Sk眃: pUstka |
|
Wys砤ny: 18 Cze 2005, 13:33 Temat postu: |
|
|
Witam znalaz艂em ten temat wi臋c napisz臋 pare s艂贸w o sobie ... nie jestem jeszcze Islandofilem.
Jad臋 na Islandi臋 by uciec od szybkiego tempa 偶ycia, szukam spokoju i czasu dla siebie samego ... tak naprawd臋 uciek艂bym w ka偶de miejsce gdzie jest spokojnie i ma艂o ludzi, byle dalej i przy okazji pozna膰 now膮 kultur臋, j臋zyk. Traf chcia艂 偶e jad臋 na Isladni臋, im wi臋cej czytam o tej wyspie tym bardziej mi sie ona podoba, ch臋tnie zostan臋 tutaj troch臋 d艂u偶ej (jesli b臋dzie taka mo偶liwo艣膰 i rodzinka b臋dzie mog艂a do mnie do艂膮czy膰).
Ciekawe jest to 偶e ch臋膰 wyjazdu zg艂osi艂em koledze chyba ze trzy lata temu, wtedy nie mia艂em pracy i szuka艂em jej gdziekolwiek byle da艂aby mi sensowne 艣rodki utrzymania, rok temu dowiedzia艂em si臋 偶e jest ju偶 mo偶liwo艣膰 wyjazdu do Islandii. Teraz porzucam prac臋 w Polsce, kt贸ra jest naprawd臋 O.K. pod wzgledem finansowym, wi臋c tym razem finanse nie by艂y motorem mego dzia艂ania, raczej ch臋膰 sprawdzenia siebie samego i ciekawo艣膰 艣wiata + wy偶ej podane powody. Teraz wiem tylko, 偶e czeka mnie praca na wyspie, kt贸ra pozwoli mi odpocz膮膰 od my艣lenia na jaki艣 rok, nabior臋 szacunku do pracy fizycznej, a przy okazji mam nadzieje, uda mi si臋 bli偶ej pozna膰 j臋zyk, kultur臋 oraz zwiedzi膰 sam膮 Islandi臋.
Pozdrawiam Sebastian |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Alutka
|
Wys砤ny: 20 Cze 2005, 23:22 Temat postu: |
|
|
No i jak widac to by bylo na tyle,
bo nikt wiecej nie pisze mozna uznac to za oznake, ze wszyscy znaja sie jak lyse konie lub, ze pozostali wstydza sie ujawinic
Ale taka mozlliwosc chyba jest wykluczona wsrod islandofilii 8) czy moze sie myle??? :wink: _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Do潮czy: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Sk眃: Pl. Od S艂o艅ca 3/Europa |
|
Wys砤ny: 21 Cze 2005, 10:13 Temat postu: Here I am |
|
|
Nazywam si臋 in偶. Alojzy Micha艂 Brzezina-Potocki i mieszkam w zachodnim Reykjaviku, tu偶 obok dworca kolejowego (dwie przecznice od dzielnicy murzy艅skiej). Mieszkam tu od 32 lat w malowniczym wie偶owcu, na 48 pi臋trze, wi臋c mam niez艂y widok na t臋 cz臋艣膰 dzielnicy...
Pracuj臋 jako sprawdzacz gejzer贸w, do moich obowi膮zk贸w nale偶y obje偶d偶a膰 je wszystkie i mierzy膰, czy prawid艂owo wybuchaj膮 (zgodnie z norm膮 europejsk膮 na gejzery klasy TDFF/567/a).
Zarabiam calkiem nie藕le, cho膰 samochodu prywatnego si臋 nie dorobi艂em i do pracy musz臋 doje偶d偶a膰 metrem.
Mam 偶on臋 Islandk臋 (nazywa si臋 Helga). Mamy siedmioro dzieci. Najstarszy o imieniu Krzesimir wyk艂ada filologi臋 orientaln膮 na Uniwersytecie Isafjordzkim. Drugi syn jest majorem w islandzkiej armii (wojska piechoty). Starsza c贸rka chcia艂a zosta膰 rybakiem, ale ze wzgl臋du na brak przemys艂u rybnego tutaj na Islandii, znalaz艂a prac臋 a偶 w dalekiej S艂owacji.
W wolnych chwilach lubi臋 je藕dzi膰 do lasu na poziomki i przy okazji ogl膮da膰 偶ycie dzikich zwierz膮t saren, dzik贸w i jeleni.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i zapraszam do przyjazdu na Islandi臋, szczeg贸lnie 偶e prom relacji 艢winouj艣cie-Reykjavik ma potanie膰 od lipca.
Jestem z zawodu saperem i przyby艂em na Islandi臋 po wojnie, by pom贸c rozminowywa膰 powojenne zgliszcza. Tak pozna艂em Helg臋, kt贸ra pracowa艂a wtedy jako sanitariuszka pomagaj膮ca rannym w czasie walk.
I tak zostalem ju偶 na Islandii na zawsze...
Potem przez 8 lat pracowalem przy islandzkim programie kosmicznym - uczestniczy艂em w wys艂aniu 3 za艂贸g na Ksi臋偶yc, lecz z powod贸w finansowych przenios艂em si臋 do Centralnego Biura d/s Nadzoru Gejzer贸w i Plantacji Kaktus贸w (sekcja IV: gejzery 艣rednie).
I tam pracuj臋 do dnia dzisiejszego. Do swoich osi膮gni臋膰 mog臋 zaliczy膰 stworzenie 艣wiatowej klasyfikacji gejzer贸w 艣rednich, kt贸ra obowi膮zuje dzi艣 w podr臋cznikach do gejzerologii inklinacyjnej.
To po cz臋sci tak偶e dzi臋ki moim badaniom odkryto te s艂awne z艂o偶a ropy naftowej i w臋gla na Islandii, dzi臋ki czemu mog膮 pracowa膰 te wszystkie islandzkie rafinerie i koksownie, a benzyna na stacji kosztuje raptem 0,20$ za litr.
Ot i ca艂a moja historia...
Pozdrawiam moich rodak贸w na Islandii, kt贸rych jest niestety tak ma艂o tutaj (zliczy膰 by ich mo偶na na palcach jednej r臋ki). _________________ CHCESZ WSPOM脫C FORUM ORAZ ICELAND.PL? WP艁A膯 DATEK!
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 22 Cze 2005, 19:28 Temat postu: Ja o sobie .... |
|
|
Hej,
偶eby nie by艂o 偶e jestem z tych wstydliwych ...
Nie pisa艂em do tej pory bo jestem zainteresowany Islandi膮, wi臋c specjalnie nie zaglada艂em na "Off topic". Dzi艣 tak jako艣 mi si臋 myszka omskn臋艂a, no i jestem...
No wi臋c mam na imi臋 Robert a na pseudo whiskey - a to dlatego, 偶e lubi臋 czyste kalorie w postaci tego napoju. A poza tym fajnie brzmi.
Nie mam tak oryginalnego cv jak Egzegeta a zainteresowanie Islandi膮 narodzi艂o si臋 do艣膰 przypadkowo. trzeba zacz膮膰 od tego, 偶e moim zywio艂em s膮 g贸ry, wolne przestrzenie i mo偶liwo艣膰 przemierzania ich o w艂asnych si艂ach. Podkre艣lam s艂owo "przemierzania" dla odr贸偶nienia od "doj艣cia do jakiego艣 celu". Swego czasu moim idolem by艂 Jacek Pa艂kiewicz (nadal nim jest cho膰 mo偶e troch臋 mniej) co mo偶e wam da膰 obraz moich tendencji. Marz臋 o d艂ugiej wyprawie w nieodkryte rejony, na kt贸rej 偶ywi艂bym si臋 tym co znajd臋 lub upoluj臋. Ale p贸ki co, na ile czas i warunki (r贸wnie偶 finansowe) pozwalaj膮, w臋druj臋 sobie po gorach - przede wszystkim polskich a od kilku lat r贸wniez s艂owackich i ukrai艅skich. Dwa lata temu czyta艂em ksi膮偶k臋 Marka Kami艅skiego "Moje bieguny". Wtedy wpad艂em - totalna fascynacja. Eureka - to jest to. G贸ry, ale te偶 艣nieg, lodowiec. Internet, ksi膮zki, przewodniki, mo偶e Spitsbergen, mo偶e p贸艂nocna Norwegia, mo偶e Szwecja ... a mo偶e Islandia. To zabrzmia艂o tak oryginalnie. Przeczyta艂em artyku艂 w npm o wyprawie na Islandi臋 i przewa偶y艂o bogactwo i r贸znorodno艣膰 atrakcji. I ju偶 wiedzialem, 偶e pojad臋, pr贸bowa艂em zarazi膰 koleg贸w ale ju偶 wiedzia艂em, 偶e jad臋 nawet sam. Ostatecznie, po p贸艂 roku przygotowa艅, w maju 2004 wyl膮dowali艣my w tr贸jk臋 na wyspie. Wyprawa, interior, lodowce, wodospady, wulkany, gejzery, przestrzenie - sami wiecie. Fantastyczny program. No i tak zosta艂em Islandofilem. A iceland.pl odkry艂em dopiero po powrocie z tej wyprawy. Od tej pory jestem z Wami. Teraz ju偶 wiecie ....
pozdrowienia dla wszystkich |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Nul
|
Wys砤ny: 22 Cze 2005, 20:04 Temat postu: Re: Ja o sobie .... |
|
|
whiskey napisa: | specjalnie nie zaglada艂em na "Off topic". Dzi艣 tak jako艣 mi si臋 myszka omskn臋艂a, no i jestem...
|
Noo... a mo偶e ten temat bardziej pasuje do iceland.pl niz do oftopika?  _________________ A-Nul |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 22 Cze 2005, 21:01 Temat postu: Re: Ja o sobie .... |
|
|
Nul napisa: | whiskey napisa: | specjalnie nie zaglada艂em na "Off topic". Dzi艣 tak jako艣 mi si臋 myszka omskn臋艂a, no i jestem...
|
Noo... a mo偶e ten temat bardziej pasuje do iceland.pl niz do oftopika?  |
Tak sobie my艣l臋, 偶e w tej akurat kwesti Jola mia艂a swego czasu wi臋ksz膮 racj臋 .... To jest topic - wg mnie - zdecydowanie nie-offowy. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Jola
 | Do潮czy: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wys砤ny: 22 Cze 2005, 21:29 Temat postu: Re: Ja o sobie .... |
|
|
whiskey napisa: | Tak sobie my艣l臋, 偶e w tej akurat kwesti Jola mia艂a swego czasu wi臋ksz膮 racj臋 .... To jest topic - wg mnie - zdecydowanie nie-offowy. |
Nooo, podtrzymuj臋 swoje zdanie, cho膰 do ICELAND.PL tez nie pasuje, bo to nie s膮 uwagi na temat portalu. Obstaj臋 przy swoim dawnym zdaniu na ten temat, 偶e pasuje do R脫呕NYCH bo obejmuje on inne tematy zwi膮zane z Islandi膮.
Je艣li wolicie, to przeniesiemy temat do R脫呕NYCH |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Nul
|
Wys砤ny: 23 Cze 2005, 9:58 Temat postu: |
|
|
Chyba rzeczywi艣cie raczej do r贸偶nych, masz racj臋 Jol, ale tak w og贸le to ja si臋 nie upieram, jak chcecie  _________________ A-Nul |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 23 Cze 2005, 10:12 Temat postu: |
|
|
jesli kto艣 liczy g艂osy to ja ad vocem - jestem za przeniesieniem tego tematu do iceland.pl. Mo偶e by膰 do "R贸偶nych". Na pewno bardziej tam pasuje ni偶 tutaj. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 23 Cze 2005, 22:21 Temat postu: |
|
|
No i 偶e艣cie namieszali, ja juz si臋 przyzwyczai艂am, 偶e ten temat siedzi w offtopicu
Witam wszystkich, chcia艂am jednocze艣nie wyrazi膰 swoje uznanie dla Helgi za t臋 si贸demk臋 dzieci. :wink: Wychowa膰 tak膮 gromadk臋 to nie lada wyczyn.
Widz臋, 偶e wi臋kszo艣膰 ju偶 mia艂a okazj臋 by膰 na Islandii, nic tylko pozazdro艣ci膰. Ja powoli zaczynam my艣le膰 o wyje藕dzie... w grudniu. Zobaczymy czy co艣 z tego wyjdzie, ale na razie nic ju偶 nikomu o tym nie m贸wi臋, bo si臋 tylko stukaj膮 w g艂ow臋... :wink:
Pozdrawiam,
Ronja Rovardotter |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 23 Cze 2005, 22:59 Temat postu: |
|
|
...to przeze mnie chyba wszystko...musia艂em pijany znowu by膰 i znowu narozrabia艂em....ale jak tu nie pi膰 kiedy si臋 ma taki nick jak ja
A propos - czy jest co艣 takiego jak islandzka whisky? Mo偶e kto艣 wie? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Nul
|
Wys砤ny: 24 Cze 2005, 12:13 Temat postu: |
|
|
No tak, Ronja, nie m贸w, bo zapeszysz
呕ycz臋, 偶eby Ci si臋 uda艂o! Te偶 bym ch臋tnie tam kiedy艣 w zimie... _________________ A-Nul |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Alutka
|
Wys砤ny: 26 Cze 2005, 18:39 Temat postu: |
|
|
No i tak zostalo namieszane moglabym dlugo szukac Was w Off-topic`u
Ktos zrobil fiku-miku i juz jestesmy w innym topic`u.
Ale jak sie chce to sie wszystko znajdzie
Witam wszystkich nowo przedstawionych.
Od偶ajer`owi gratuluje ulanskiej fantazji (choc prawdopodobnie istnieje jakies ziarenko prawdy w zyciorysie )
A pozostalym gratuluje znalezienia tego tematu mimo ze piekna sloneczna pogoda (w Polsce, w Islandii lub innym kraju ) moze skutecznie odciagac od kompuera i sledzenia forum
Milego lata zycze :wink: _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| einar
| Do潮czy: 06 Lut 2004 | Posty: 1182 | |
|
Wys砤ny: 26 Cze 2005, 19:57 Temat postu: |
|
|
Alutka napisa: | sloneczna pogoda (w Polsce, w Islandii lub innym kraju ) moze skutecznie odciagac od kompuera i sledzenia forum |
Lekarze ostrzegaj膮, 偶eby unika膰 upa艂贸w i pod 偶adnym pozorem nie siedzie膰 na s艂o艅cu... No a jak ju偶 si臋 zrobi szaro i pochmurnie, to po co wychodzi膰? W obu przypadkach meteorologicznych lepiej zagl膮da膰 na ICELAND.PL :wink: |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
Wys砤ny: 27 Cze 2005, 3:45 Temat postu: Alojzy g贸r膮! |
|
|
Alutka napisa: | Od偶ajer`owi gratuluje ulanskiej fantazji (choc prawdopodobnie istnieje jakies ziarenko prawdy w zyciorysie )
|
A dzi臋kuj臋... Ale to co napisa艂 in偶. Alojzy to szczera prawda.
Dodam od siebie, 偶e par臋 razy pan Alojzy by艂 bliski obj臋cia fotela prezydenta WszechIslandii, ale niestety wytkni臋to Mu, 偶e jego pradziad kolaborowa艂 z tajnymi s艂u偶bami PRL (Produ艅sko-Rojalistyczna Liga).
Natomiast uda艂o si臋 panu Alojzemu kilka razy sprawowa膰 urz膮d gubernatora zamorskich kolonii islandzkich, nale偶膮cych do Wszechislandzkiej Wsp贸lnoty Narod贸w (WWN).
Dodam r贸wnie偶, 偶e dzi臋ki staraniom dyplomatycznym pana Alojzego Wyspy Owcze przy艂膮czy艂y si臋 do WWN i zmieni艂y nazw臋 na Wyspy 艁owcze (od staroislandzkiego "艂owiecki" jako okre艣lenie owiec).
Gdy w 1974 pan Alojzy odbiera艂 pokojow膮 nagrod臋 Nobla, to ze wzruszenia p艂aka艂 ca艂y 艣wiat - w ko艅cu to dzi臋ki jego staraniom uda艂o si臋 za偶egna膰 krwaw膮 wojn臋 domow膮 na Grenlandii, kt贸ra p贸藕niej w wyniku rokowa艅 r贸wnie偶 przy艂膮czy艂a si臋 do WWN. Ocenia si臋, 偶e w starciach zgin臋艂o ponad p贸艂 miliona 偶o艂nierzy po obu stronach grenladzkiej wojny... A to w艂a艣nie dzi臋ki Alojzemu nie dosz艂o do wielkiej bitwy w Puszczy P贸艂nocno-Grenlandzkiej, gdzie jak oceniaj膮 specjali艣ci mog艂o zgin膮膰 kolejnych p贸艂 miliona 偶o艂nierzy.
Brawo Alojzy! Tak trzyma膰!  _________________ CHCESZ WSPOM脫C FORUM ORAZ ICELAND.PL? WP艁A膯 DATEK!
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 21 Sie 2005, 21:07 Temat postu: |
|
|

Ostatnio zmieniony przez music80s dnia 2 Lut 2006, 22:34, w ca硂禼i zmieniany 2 razy |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
Wys砤ny: 22 Sie 2005, 0:24 Temat postu: Re: Jestem kolejnym Islandomaniakiem. |
|
|
music80s napisa: | Mam nadziej臋 偶e spotkam tam 偶yczliwych i pe艂nych rado艣ci ludzi oraz 偶e spotka mnie tam wiele cieawych rzeczy a wszystko b臋dzie tam inaczej ni偶 gdziekolwiekindziej na 艣wiecie. |
A to na pewno
Cytat: | bo mam Islandofili臋 i Islandomani臋 |
Witamy w gronie zara偶onych
Cytat: | W Islandii jest sprzedawanych najwi臋cej na 艣wiecie ksi膮偶ek w przeliczeniu na osob臋 |
A to o tym to mo偶na przeczyta膰 w dziale "Czy wiesz o Islandii, 偶e..." na g艂贸wnej stronie ICELAND.PL jest link.
Ale spoko - szukaj ciekawostek, bo na pewno nie wszystkie jeszcze redaktorzy portalu znale藕li.  _________________ CHCESZ WSPOM脫C FORUM ORAZ ICELAND.PL? WP艁A膯 DATEK!
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| johanna
 | Do潮czy: 08 Lut 2004 | Posty: 515 | Sk眃: Kielce |
|
Wys砤ny: 22 Sie 2005, 18:06 Temat postu: |
|
|
Witaj music80s, wreszcie nie tylko ja reprezentuj臋 Kielce na tym forum 8) _________________ Now follow me always
Into the sky
Where we reach the stars |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
|
Nie mo縠sz pisa nowych temat體 Nie mo縠sz odpowiada w tematach Nie mo縠sz zmienia swoich post體 Nie mo縠sz usuwa swoich post體 Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach
|
|