Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
|
Wysłany: 1 Lis 2008, 11:53 Temat postu: |
|
|
czy moĹźe ktoĹ siÄ orientuje na jakiej zasadzie przyznawane sÄ
zasiĹki rodzinne i jaka wysokoĹÄ tych zasiĹkĂłw.np. ja z mÄĹźem dostajemy po 26tyĹ na dwoje dzieci z tym Ĺźe ja nie pracujÄ (dzieci majÄ
2i6lat)a znajomi pracujÄ
oboje majÄ
jedno dziecko w wieku ok11lat i dostajÄ
tyle samo.jak ktoĹ moĹźe to proszÄ o informacje dziÄki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dariuszr
| Dołączył: 22 Sty 2008 | Posty: 343 | |
|
Wysłany: 1 Lis 2008, 12:39 Temat postu: Re: |
|
|
domi napisał: | czy moĹźe ktoĹ siÄ orientuje na jakiej zasadzie przyznawane sÄ
zasiĹki rodzinne i jaka wysokoĹÄ tych zasiĹkĂłw.np. ja z mÄĹźem dostajemy po 26tyĹ na dwoje dzieci z tym Ĺźe ja nie pracujÄ (dzieci majÄ
2i6lat)a znajomi pracujÄ
oboje majÄ
U ciebie jest wszystko ok i nigdy nie wnikaj co mĂłwiÄ
znajomi , bo niektĂłrzy majo bĂłjnÄ
wyobrazniÄ  _________________ Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
| Dołączył: 19 Lut 2007 | Posty: 542 | |
|
Wysłany: 1 Lis 2008, 12:40 Temat postu: |
|
|
domi napisał: | czy moĹźe ktoĹ siÄ orientuje na jakiej zasadzie przyznawane sÄ
2i6lat)a znajomi pracujÄ
oboje majÄ
http://www.rsk.is/einstakl/abf/barnab |
|
Powrót do góry |
|
 |
| maka-rena
 | Dołączył: 27 Wrz 2008 | Posty: 102 | |
|
Wysłany: 10 Lis 2008, 5:21 Temat postu: Re: zasilek |
|
|
kkarolka1 napisał: | max napisał: | kobieto czemu piszesz takie herezje ze dzieci muszÄ
byÄ tutaj to dopiero dostanie siÄ zasiĹek moje dzieci sÄ
w pl a tu zĹoĹźyĹem papiery na zasiĹek
idostaĹem decyzjÄ o przyznaniu zasiĹku rodzinnego oto chodzi Ĺźe siÄ zmieniĹy
przepisy .serdecznie pozdrawiam  |
jakie dokumenty zlozyles? kopie rozliczenia z podatku z polski i zaswiadczenie o otrzymywanych zasilkach w polsce tak? bo ja chcialam zaswiadczenie w polsce w jakiej wysokosci zasilki w polsce otrzymywalam i robia problemy z wydaniem tego zaswiadczenia.wysylaja do wojewodztw i kaza czekam trzy-cztery miesiace,wiec ja juz nie wiem jak to jest.
niech ktos kto dostal wyjasni!!!, mam zajechac do urzedu skarbowego tutaj wypelnic ten wniosek o przyznanie i to wszystko? |
RzeczywiĹcie Karolcia herezje wypisujesz teraz i wczeĹniej:) Tak mĂłwiÄ
c potocznie to:
1.Jak chcesz zasiĹek rodzinny na dziecko, ktĂłre tu jest, lub dopiero przyjechaĹo to po prostu idziesz na Tryggvagata 19- tam, na 4 pietrze, do miĹego strszego pana mĂłwisz, Ĺźe chcesz zasiĹek na dzieciÄ
tko! Pan pyta siÄ o kenitale dzieciÄ
tka i kiedy przyjechaĹo na IslandiÄ... Ĺadnie odpowiadasz... Pan szuka w komputerku, potem wyciÄ
ga formularzyk i szybciutko wpisuje co nieco a ty podpisujesz...moĹźesz juĹź iĹc do domu, chyba, Ĺźe chcesz pogawedziÄ, a miĹy pan i watro... wyciagnie maĹÄ
karteczkÄ i rozpisze Ci (jak po twojej minie zatroskanie zobaczy) Ĺźe zasiĹek bÄdziesz miaĹa przyznany od dnia przyjazdu dziecka a wypĹata zawsze jest co kwartaĹ w danym roku pĹacone z doĹu ( chyba, Ĺźe jakieĹ drobne wyrĂłwnanie na poczÄ
tek to juĹź indywidualnie ustalane)- decyzja zresztÄ
ile, za co, i kiedy przyjdzie do domu za jakieĹ 3-4 dni.
2.Jak chcesz zasiĹek na dziecko, ktĂłre jest w PL lub wyrĂłwnania zasiĹku kiedy dziecko byĹo w PL ( bo wyrĂłwnujÄ
wszystko od 1.01.2005)to:
drukujesz ze strony RSK Pit E-411 w jÄzyku polskim oczywiĹcie, Ĺadnie go uzupeĹniasz gĹĂłwnie 1-wszÄ
stronÄ, a na stronie 2 w pnk 5 wpisujesz dane RSK Laugavegii 166....i idziesz tam Ĺźeby pieczÄÄ w tym miejscu przystawili. Potem czekasz, aĹź rodzinka miÄdzy czasie wybierze Ci zaĹwiadczenie z MOPS-U w twoim mieĹcie ojczystym...Ĺźe od od 1.01.2005 nie pobieraĹam/Ĺem zasiĹku rodzinnego na dziecko.......etc. MajÄ
zresztÄ
gotowe druki itp. Jak rodzinka ma zaĹwiadczenie... to do tĹumacza idzie na angielski potĹumaczyÄ...a potem na pocztÄ ) No to jak juĹź masz UZUPEĹNIONY I PODBITY E-411 + ZAĹWIADCZENIE Z MOPS-U +JEGO TĹUMACZENIE..... to jedziesz na Hafnafjordur bo tam jest gĹĂłwna siedziba odpowiedniego urzÄdu ( bez wzglÄdu gdzie mieszkasz!) Ulicy nie pamiÄtam, ale to zaraz za centrum handlowym Fjordur, przy maĹym koĹciĂłĹku i.... tam dajesz to Pani ( aktualnie jest chora....powinna byÄ za jakieĹ 3 tygodnie -inna nie przyjmie)... i czekasz.... tutaj dĹuĹźej w tym wypadku, nie ma reguĹy. Generalnie E-411 powinno byÄ do PL wysyĹane i tam potwierdzane ale chyba nie w kaĹźdym przypadku to robiÄ
, zatem czekanie na decyzjÄ dowolne:))
To by byĹo na tyle w tym temacie... i nie piszcie mi czasami Ĺźe to gĹupoty bo wszystko co powyĹźej napisaĹam to moje WĹASNE DOĹWIADCZENIA a nie tam jakieĹ z kosmosu wymysĹy....!!!!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| maka-rena
|
Wysłany: 10 Lis 2008, 5:35 Temat postu: Re: |
|
|
dariuszr napisał: | eja napisał: | Z tego co wiem w roku 2007 wyszĹa nowa ustawa ,Ĺźe zasiĹek na dzieci nie zamieszkujÄ
ce na Islandii moĹźna otrzymaÄ ,tylko trzeba zĹoĹźyÄ w tym celu odpowiednie dokumenty. |
Tak to jest prawda Ĺźe moĹźna otrzymywaÄ zasiĹek ale jeszcze mnie interesuje coĹ takiego ,gdy mÄĹźczyzna jest po rozwodzie i dzieci sÄ
z matko w polsce czy mu siÄ coĹ naleĹźy jakiĹ zasiĹek moĹźe ktoĹ wie .
Pozdrawiam |
OczywiĹcie! TatuĹ to tatuĹ, Ĺźe zdradzaĹ , piĹ, biĹ i dzieci zostawiĹ - to nie waĹźne, sie naleĹźy...jak najbardziej.... temu sĹuĹźy druk E-411, jesli matka nie pobiera lub nie pobieraĹa w PL zasiĹku na dzieci to chĹopina dostanie... procedura dokĹadnie taka sama jak powyĹźej opisaĹam w punkcie 2..... tylko Ĺźeby potem nie zapomniaĹ go dzieciom wysĹaÄ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| maka-rena
|
Wysłany: 10 Lis 2008, 5:38 Temat postu: |
|
|
eja napisał: | a co z wielojÄzycznym (miÄdzynarodowym) aktem urodzenia dziecka? |
A co niby ma byÄ? wszystko w porzÄ
dku! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| adasko_72
| Dołączył: 17 Gru 2006 | Posty: 1 | Skąd: TU I TAM |
|
Wysłany: 10 Lis 2008, 5:56 Temat postu: |
|
|
mam pytanie,a jesli rodzice z dziecmi wyjada do PL na czas nieokreslony?na okolo rok a moze dluzej,to czy ten barnabaetur bedzie dalej wyplacany tylko ze w PL?jesli tak to jakie dokumenty trzeba zalatwic?
to sa pytania czysto teoretyczne
dziekuje za odpowiedzi  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| maka-rena
|
Wysłany: 10 Lis 2008, 7:01 Temat postu: |
|
|
adasko_72 napisał: | mam pytanie,a jesli rodzice z dziecmi wyjada do PL na czas nieokreslony?na okolo rok a moze dluzej,to czy ten barnabaetur bedzie dalej wyplacany tylko ze w PL?jesli tak to jakie dokumenty trzeba zalatwic?
to sa pytania czysto teoretyczne
dziekuje za odpowiedzi  |
tak... pewnie bÄdzie ...tylko juĹź nie "barnabajtur" a "zasiĹek rodzinny" bedziÄ sie nazywaĹ... i kwota w PL to jakieĹ 48 zĹ bÄdzie...a i dostaniesz go po jkichĹ 2 latach od powrotu, jak z rozliczenia za ubiegĹy rok wyjdzie ĹźeĹ nie za bogaty....  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 13 Lis 2008, 0:02 Temat postu: |
|
|
A JAK JEST Z RODZINNYM NA DZIECKO KTORE SIE TU URODZILO TZN NZ ISLANDI |
|
Powrót do góry |
|
 |
| DOROTAKOC
| Dołączył: 30 Kwi 2008 | Posty: 48 | |
|
Wysłany: 15 Lis 2008, 11:06 Temat postu: |
|
|
mam pytanie czy juz dostane zasilek na dziecko jestem 8 miesiecy na islandi z dzieckiem czy nie musze czekac do pierwszego rozliczenia podatku dzieki |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kobieta77
| Dołączył: 05 Maj 2008 | Posty: 95 | |
|
Wysłany: 17 Lis 2008, 8:48 Temat postu: zasilek |
|
|
witam
wĹaĹnie jak jest z zasiĹkiem na dziecko, ktĂłre siÄ urodziĹo na Islandii?
trzeba skĹadaÄ jakieĹ dokumenty i gdzie??
proszÄ na odpowiedĹş
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| rafal26
| Dołączył: 29 Paź 2008 | Posty: 156 | Skąd: HafnarfjĂśrður |
|
Wysłany: 19 Lis 2008, 12:25 Temat postu: |
|
|
witam wszystkich.
mam pytanie-w lutym sciagam zone z dziecmi i chcialbym ubiegac sie o zasilek na dzieci-rodzinne.
Jakie dolumenty musze zlozyc i moze wiecie jakie sa kwoty rodzinnego-corka ma 3 lata a syn 11 lat
Bede wdzieczny za info-mozna pisac na pw |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mgj
| Dołączył: 25 Wrz 2007 | Posty: 58 | Skąd: Kopavogur |
|
Wysłany: 19 Lis 2008, 13:54 Temat postu: .... |
|
|
Jesli dzieci przyjada w roku 2009, to zasilek dostaniesz w nastepnym roku kalendarzowym, czyli 2010. Wielkosc zasilku wyliczana jest na podstawie rozliczenia podatkowego oraz od sytuacji finansowej rodziny. Ale prosze nie liczyc na wiele Papierow zadnych skladac nie musisz, jesli dzieci beda mialy kenitala i beda w zeznaniu podatkowym to wszystko ok, beda wiedziec  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| rafal26
|
Wysłany: 19 Lis 2008, 16:13 Temat postu: |
|
|
dzieki za info.troche do bani ze dopiero po roku przyznaja ten zasilek |
|
Powrót do góry |
|
 |
| rafal26
|
Wysłany: 19 Lis 2008, 18:47 Temat postu: |
|
|
aha jeszze jedna sprawa-moze ktos moze mi wyjasnic jak to naprawde jest-jedni tu pisza ze jak dzieci dostana kenitale to odrazu zaslek mjest przyznawany a inni pisza ze po roku bo trzeba dzieci wpisac w rozliczenie podatkowe.JAK TO NAPRAWDE JEST???????? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| rafal26
|
Wysłany: 25 Lis 2008, 9:18 Temat postu: |
|
|
mam pytanie-wie moze ktos czy musze i czy moge wpisac w rozliczenie podatkowe mojego pasierba zeby dostac rodzinne na niego?Moja zona jest po rozwodzie i mamy slub ze soba |
|
Powrót do góry |
|
 |
| brydzia73
| Dołączył: 14 Lis 2008 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 26 Lis 2008, 16:54 Temat postu: |
|
|
W moim przypadku jest tak :jestem samotna matka mam dwoje dzieci i dostaje 17 tys koron co 3 miesiace na obie corki.DZieci sa tutaj od sierpnia 2007 roku ale pozwolenie na pobyt dostaly dopiero w marcu 2008 i od tej daty zostal naliczony zasilek rodzinny ,normalny dostane dopiero w przyszlym roku wraz z rozliczeniem podatkowym .Nie interesuje ich od kiedy dzieci przebywaja na islandii tylko dzien w ktorym otrzymaly pozwolenie na pobyt.Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 26 Lis 2008, 20:41 Temat postu: rodzinneee |
|
|
17 tys na obie cĂłrki co 3 miesiace to siÄ wysilajÄ
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| Iza79
| Dołączył: 17 Wrz 2008 | Posty: 5 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 26 Lis 2008, 23:43 Temat postu: |
|
|
Mam pytanie jestem tutaj z dziecmi dwa miesiace.MÄ
Ĺź pracuje tu ponad rok
czy mozemy juz starac sie o zasilek na dzieci,czy dopiero w marcu po rozliczeniu? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| zuzula666
| Dołączył: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Skąd: Reykjawik |
|
Wysłany: 27 Lis 2008, 12:53 Temat postu: |
|
|
Iza teraz to chyba mozesz daÄ swojemu mÄĹźowi twĂłj statkort i bÄdziesz braĹa jakieĹ pieniÄ
Ĺźki. Przy rozliczeniu twĂłj mÄ
Ĺź wpisze ciebie i dzieci i chyba powinien dostaÄ rodzinne w marcu lub maju. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|