Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
|
Wysany: 30 Cze 2005, 16:52 Temat postu: Kartusze na gaz propan-butan - rodzaje, ceny, dostępność |
|
|
I czy można je bez problemu dostać?
No bo skoro nie wolno samolotem przemycać to ja się nie bawię.Kupię sobie na miejscu.Ale gdzie i za ile?
Pozdrawiam. |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 30 Cze 2005, 20:43 Temat postu: |
|
|
Można kupić bez problemu np. na każdej stacji benzynowej. Ile kosztują - zabij, nie pamiętam. To było już rok temu (niestety ) |
|
Powrt do gry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Doczy: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skd: Pl. Od Słońca 3/Europa |
|
Wysany: 1 Lip 2005, 12:02 Temat postu: Kuchenki benzynowe |
|
|
Polecam kuchenki benzynowe - sama maszynka jest droższa, ale zwraca się po paru kartuszach. Benzynę, naftę, benzyne ekstrakcyjną można kupić wszędzie i o każdej porze dnia i nocy (stacje są całodobowe).
Kuchenka benzynowa daje więcej energii a więc przyrządzenie posiłku (tudzież zagotowanie wody) trwa szybciej. _________________ CHCESZ WSPOMÓC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPŁAĆ DATEK!
|
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 12 Lip 2005, 20:45 Temat postu: Re: Kuchenki benzynowe |
|
|
Ale - ceny!!! Poproszę o ceny i gdzie można to kupić!Będę próbowała przemycić jeden na dobry początek.Proszę mi tu napisać co za to grozi i w razie czego jak długo w areszcie.A oprócz tego gdzie kupować najtaniej.Mam na myśli kartusze gwintowane.To tyle,buzi,buzi... |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 13 Lip 2005, 7:50 Temat postu: |
|
|
No właśnie to są pytania, na które nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi od dłuższego czasu. Czy kupić palnik w Polsce czy na Islandii? (lecę samolotem więc kartusza nie przewiozę). Jaka jest różnica w cenie? Jeśli w Polsce to jaki typ palnika (podobno na Islandii preferowany jest jeden z systemów). Czy jest ktoś kto jest w stanie odpowiedzieć? Boję się że wyczerpałem już wszystkie możliwości łącznie z najlepszymi sklepami turystycznymi. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
Wysany: 13 Lip 2005, 15:33 Temat postu: Kartusze |
|
|
Gdzieś już był topic o kartuszach i palnikach.
Palnik najlepiej wziąć z Polski, bo chyba jednak taniej i jest czas na szukanie...
Na Islandii na pewno są kartusze gazowe przebijane (bez gwintu).
Palnik do takich kartuszy składa się z plastikowej puszki, w której kartusz jest dociskany do bolca w osłonie gumowej uszczelki.
Takich kartuszy nie można odkręcić przed skończeniem się gazu, gdyż inaczej gaz uleci, gdyż sam kartusz to zwykła blaszana puszeczka z miejscem na przebicie blachy (wgłębienie na górze).
Najtańsze są palniki nakręcane, ale tu jest kilka rodzajów gwintów i nie każdy na Islandii musi być do kupienia (co miałem okazję sprawdzić).
Kuchenki do kartuszy przebijanych są droższe, bo zawierają wspomnianą wyżej obudowę by dociskać kartusz do uszczelki, ale za to same kartusze są tańsze od tych gwintowanych.
Wydając ok. 400 zł można kupić maszynkę uniwersalną na benzynę, która zwraca się po kilku kartuszach, które na Islandii mogą kosztować nawet po 30 zł/szt.
Taki kartusz zawiera ok. 0,3-0,5 l gazu.
A litr benzyny kosztuje nawet na Islandii zaledwie (!) 5 zł, więc w porównaniu z gazem jest dużo taniej, a poza tym benzyna daje więcej energii więc jedzonko szybciej się zagrzeje. _________________ CHCESZ WSPOMÓC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPŁAĆ DATEK!
|
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 26 Lip 2005, 0:14 Temat postu: |
|
|
Właśnie wróciłem z wyspy i najlepiej kupić kartusze Primus 450 z centrum handlowym Kriiglan ceny dokładnie niepamietam ale jest tanszy o 200 koron niz w sklepie 66 w centrum Reykiawiku.Jest to kartusz zakrecany i palnik podchodzi pod Campusa i Primusa |
|
Powrt do gry |
|
 |
| SEO
| Doczy: 15 Pa 2005 | Posty: 35 | Skd: Kraków |
|
Wysany: 1 Sty 2006, 19:50 Temat postu: Re: Kuchenki benzynowe |
|
|
Odżajer Egzegeta napisa: | Benzynę, naftę, benzyne ekstrakcyjną można kupić wszędzie i o każdej porze dnia i nocy (stacje są całodobowe).. |
Pytałem o to w innym poście bo nie zauważyłem tego wątku.
W jakich dokładnie sklepach można kupić BENZYNE EKSTRAKCYJA , czy jest dostępna np. na stacjach benzynowych ?
Chce zabrać palnik MSR-a ,a może ktoś wie jak sie takie paliwo nazywa po Islandzku ? Duńska nazwa : „renset benzin” |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 3 Kwi 2006, 13:03 Temat postu: |
|
|
Cześć,
Jestem posiadaczem palnika Campingaz Twister 270 z mozliwością używania kartuszy typu CV 270 i CV 470?
Czy wymienione przez mnie kartusze Camipingaz-u są osiągalne na stacjach benzynowych na Islandii?
Pozdrawiam,
WojtekK |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Jola
 | Doczy: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wysany: 3 Kwi 2006, 13:19 Temat postu: |
|
|
Przed pierwsza nasza wyprawa na Islandie kupilismy w
Alpinusie super swietny i drogi palnik, do ktorego nigdzie na Islandii nie
moglismy dokupic butli.
Na miejscu najlepiej korzystac z jednorazowych, bardzo wydajnych butli, a z
Polski zabrac palnik do cartrige'a (butli) typu 2210 propan-butan mix 335 ml
z obudowa na butle. Gora butli jest wykonana z 1 kawalka blachy (takiego bez
kolnierza, co czesto sa w innych butlach). Bardzo rzadko mozna bylo spotkac
na Islandii butle do palnikow typu CV360, wiec palnikow do tych butli nie
polecam.
To są palniki o innych symbolach, niż Twoje, ale może ta informacja Ci pomoże. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
Wysany: 6 Kwi 2006, 21:33 Temat postu: Re: Kuchenki benzynowe |
|
|
SEO napisa: | Pytałem o to w innym poście bo nie zauważyłem tego wątku.
W jakich dokładnie sklepach można kupić BENZYNE EKSTRAKCYJA , czy jest dostępna np. na stacjach benzynowych ? |
Chyba trochę się rozpędziłem mówiąc o tym, iż wszędzie można nabyć akurat benzynę ekstrakcyjną.
Chodziło mi o dowolny rodzaj paliwa, bo tam, gdzie nie ma stacji, a byłaby drogeria, to można by było kupić właśnie benzynę ekstrakcyjną.
Stąd właśnie mój zachwyt dla kuchenek "benzynowych"
Być może na islandzkich stacjach paliw, są dostępne opakowania z benzyną ekstrakcyjną, ale tego już nie wiem... Może ktoś z Islandii potwierdzi? _________________ CHCESZ WSPOMÓC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPŁAĆ DATEK!
|
|
Powrt do gry |
|
 |
| michal-krakow
| Doczy: 23 Sty 2006 | Posty: 45 | Skd: Kraków |
|
Wysany: 6 Cze 2006, 11:28 Temat postu: |
|
|
Ja mam Campinggaza na kartusze typu 206. Może to model przedpotopowy ale dostepny wszedzie. Na stacji w Vik kupowalem kartusz za 10 lub 11 zl (w Polsce ok 7 zl) |
|
Powrt do gry |
|
 |
| PODRÓŻNIK ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
| Doczy: 15 Wrz 2005 | Posty: 45 | Skd: ze swiata |
|
Wysany: 19 Cze 2006, 19:27 Temat postu: |
|
|
zalezy jakie. te wieksze 600-800ISK. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Kalessin4
| Doczy: 25 Pa 2007 | Posty: 26 | Skd: Konin, Polska |
|
Wysany: 11 Kwi 2008, 20:41 Temat postu: Palnik na Islandię |
|
|
Czy zakup w Polsce palnika Primus Micro lub Primus TechnoTrail to odpowiedni wybór?
Pasujące kartusze są dostępne? Po ile..?
Totalnie nie orientuję się w temacie więc proszę o konkretną odpowiedź.
Dzięki |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Staszek
| Doczy: 01 Kwi 2008 | Posty: 5 | Skd: Kraków |
|
Wysany: 12 Kwi 2008, 14:51 Temat postu: |
|
|
To kontynuując nieco wątek. Czy płynąc promem mogę przewozić w samochodzie własną butle z gazem? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
Wysany: 13 Kwi 2008, 19:10 Temat postu: |
|
|
Staszek napisa: | To kontynuując nieco wątek. Czy płynąc promem mogę przewozić w samochodzie własną butle z gazem? | Teoretycznie nie.
W praktyce wiele osób przewozi, ale jest to złamanie prawa obowiązującego na promie (choć chyba pracownicy promu nie przejmują się tą kwestią akurat).
Nawet samochody z instalacją gazową powinny mieć pusty zbiornik gazowy i wjeżdżać na prom tylko na benzynie.
Te przepisy bezpieczeństwa wydają się jednak mało sensowne, bo zarówno wyciek benzyny jak i gazu są prawie w równym stopniu niebezpieczne w przypadku wybuchu pożaru. _________________ CHCESZ WSPOMÓC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPŁAĆ DATEK!
|
|
Powrt do gry |
|
 |
| Staszek
| Doczy: 01 Kwi 2008 | Posty: 5 | Skd: Kraków |
|
Wysany: 14 Kwi 2008, 5:23 Temat postu: |
|
|
Dzięki za informację. Cóż zaryzykuję. Obawiałem się raczej służb celnych i nieprzyjemności na samej Islandii w przypadku bardziej szczegółowej kontroli, o których się słyszy |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Kalessin4
| Doczy: 25 Pa 2007 | Posty: 26 | Skd: Konin, Polska |
|
Wysany: 16 Kwi 2008, 5:32 Temat postu: |
|
|
Ponawiam pytanko:
Czy zakup w Polsce palnika Primus Micro lub Primus TechnoTrail to odpowiedni wybór?
Pasujące kartusze są dostępne? Po ile..?
Wielkie proszę o odpowiedź. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Tomek_krk
| Doczy: 02 Lis 2006 | Posty: 176 | Skd: Kraków |
|
Wysany: 19 Kwi 2008, 11:29 Temat postu: |
|
|
dobry wybor
kartusze sa na wiekszosci stacji benzynowych ceny nie pamietam ale w przeliczeniu na zlotowki taka sama jak w Polsce |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Bożęna
| Doczy: 18 Sty 2009 | Posty: 6 | |
|
Wysany: 18 Sty 2009, 1:41 Temat postu: |
|
|
Przeczytałam w necie ogłoszenia o podróży po Islandii organizowanej przez klub turystyczny Podróżnik z Warszawy prowadzony przez P. Jacka Grzymałę.Proszę o informację czy ktoś był na takiej wyprawie w latach poprzednich i jak jest ona zorganizowana. |
|
Powrt do gry |
|
 |
|