reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JE¦LI KTO¦ CIÊ OBRA¯A LUB £AMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIÊ SPROWOKOWAÆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U¿ytkownicyU¿ytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ciZaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ci   

Kościół katolicki i inkwizycja
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Nastêpny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna -> Off-topic
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat  
Autor Wiadomo¶æ
mjkl
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
Do³±czy³: 26 Pa¼ 2006
PostWys³any: 14 Lis 2008, 16:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O.E. napisa³:
mjkl napisa³:
kosciol tworza ludzie. czasem sa ok. czasem nie.
Właśnie...
Warto zauwazyć, że statystycznie ludzie kościoła (księża, biskupi) są statystycznie lepsi od innych grup. Niestety nie mam statystyk przestępczości wśród księży, ale tak na wyczucie widać, że jest tam jej mniej. Co nie znaczy, że się nie zdarza...

pokaz mi te statystyki, ze sa lepsi, to uwierze. statystycznie wsrod ksiezy jest mniej wiecej tyle samo czarnych owiec co wsrod hydraulikow czy pracownikow tp s.a.

O.E. napisa³:
Cytat:
smieszne jest tylko to, ze ktos tam oburza sie jak ktos inny jedzie po kosciele, generalizujac. a czemu by nie? kosciol to instytucja/organizacja na ktorej wizerunek pracuje kazdy jej czlonek. proste.
Nie, nie proste. Bo jednocześnie, każdy ksiądz to też człowiek, a skoro należy tenże osobnik do rodzaju ludzkiego, to znaczy, że o Tobie też można powiedzieć (generalizując), że lubisz młodych chłopców(?)

cytryna jest zolta. jest owocem. zatem kazdy zolty owoc (generalizujac) jest kwasny. lapiesz analogie do twojego przykladu? bardzo kiepsko ci ida porownania czy implikacje... i to nie tylko tu, w tym temacie ;]

btw twierdzisz, ze ja lapie sie wulgaryzmow, gdy brakuje mi argumentow. a czego ty sie lapiesz? ;]

O.E. napisa³:
Cytat:
reputacje latwo popsuc. trudniej naprawic. nie naprawia sie jej jednak zabraniajac krytyki ale robiac cos by na krytyke sobie az tak ostro nie zaslugiwac.
Widzisz, zagalopowałeś się. Ja nie zabraniałem krytyki. Ja zabroniłem chamskiego obrażania, które "Sxxxxn" zaczął w swoim poście.

napisalem to tak ogolnie a nie odnoszac sie do twojej kosy tutaj ze Sxxxxn.

O.E. napisa³:
Cytat:
stad mamy, ze policjanci to psy, pracownicy pogotowia to lowcy skor, politycy to zlodzieje, a ksieza lubia swiezych chlopcow...
A ja się nie zgadzam na takie generalizowanie, bo ono obraża i szkodzi ludziom.

zbyt goraca woda i brudne powietrze tez szkodzi ludziom. ;]

O.E. napisa³:
Takie glosy byłyby mądre, gdyby dotyczyły ponad 50% danej populacji. Dlatego tylko głos odnośnie polityków może być najbliższy prawdzie, ale i tam jest wielu uczciwych ludzi, więc nie ma potrzeby tak się tu epatować.

dlaczego tylko politykow? podaj mi prosze statystyke, mowiaca ze ponad polowa politykow to ludzie nieuczciwi. ;]

O.E. napisa³:
Czemu ma służyć takie generalizowanie? Chyba tylko temu, by komuś było przykro.
Takie generalizowanie lubią ludzie głupi i źli. Cieszy ich, gdy mogą znaleźć grupę, do której nie należą i której można przypisać całe zło tego świata. To mi pachnie właśnie prostactwem i dzikim średniowieczem.

do tego, czemu to sluzy, trzeba juz samodzielnie dojsc... ;]
zdecydowanie latwiej jest walnac focha niz poszukac przyczyny problemu, dla ktorego ktos kogos krytykuje czy generalizuje wsadzajac do jednego wora z innymi, & sprobowac te przyczyne zlikwidowac... trudne to, bo przyczyna lezy na ogol w nas samych

O.E. napisa³:
Gdy politycy kradną, to można użyć pewnych haseł, by zwalczyć korupcję.
Ale jeśli prawo już jest surowe i zabrania pewnych zachowań, to hasła generalizujące są tylko pustym populizmem.
Łowcy skór są karani, źli policjanci również. Księża-przestępcy też lądują w więzieniach.
Jedynie jeszcze politykom nieco się upieka - stąd tutaj, w ramach walki o lepsze społeczeństwo można czasem posłużyć się hasłem (ale warto je potem rozwiajać i tlumaczyć).

generalizowanie to fajne narzedzie. spoleczny ostracyzm. itd. itp. zwlaszcza w sytuacji gdy wymiar tzw sprawiedliwosci srednio sobie radzi z rozwiazywaniem roznych problemow. ;]
O.E.
Opiekun Forum
Do³±czy³: 03 Lut 2004
Sk±d: Pl. Od Słońca 3/Europa
PostWys³any: 14 Lis 2008, 17:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sxxxxn napisa³:
CZLOWIEKU, gdzies Ty sie historii uczyl, w seminarium ? malo z krzesla nie spadlem po przeczytaniu( nawet nie wiem jak ten Twoj tekst nazwac, a nie chce uzywac wyrazow powszechnie uwazanych za obrazliwe), rozbawiles mnie do lez swoja ''znajomoscia'' historii Very Happy Very Happy Very Happy
A Ty mnie nie rozbawiłeś. Zawsze jest mi smutno, gdy ktoś chełpi się czymś co wie z bajek i mitów, zamiast z danych historycznych.
Ponieważ wszystko wskazuje, że nie lubisz czytać zbyt dlugich tekstów, to odesłać Cię mogę do profesjonalnego opracowania w Wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Inkwizycja

Tam szacuje się liczbę ofiar inkwizycji na ok. 10 tys ludzi w całej jej historii. Warto również zauważyć, że sądy pozostałe były bardziej bezwzględne.
Warto również zauważyć, że to prawo świeckie zabraniało innej wiary w wielu krajach. Tak jak dziś zabrania się pedofilii, za którą można dostać pogrzebaczem, tak i wtedy bardzo często używano pogrzebaczy w stosunku do ludzi, którzy robili rzeczy powszechnie NIEAKCEPTOWANE!
KO

Do³±czy³: 10 Maj 2006
Sk±d: z piekła
PostWys³any: 14 Lis 2008, 19:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O.E. napisa³:

Tam szacuje się liczbę ofiar inkwizycji na ok. 10 tys ludzi w całej jej historii. Warto również zauważyć, że sądy pozostałe były bardziej bezwzględne.

To nie tajemnica, że inkwizycja nie była zbyt orkutna.
http://www.youtube.com/watch?v=CSe38dzJYkY

Tylko jakie to ma znaczenie. Pozostałe sądy robiły to dla zabawy czy w imieniu boga?
O
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Odwied¼ stronê autora
WielkiBialyKrolik

Do³±czy³: 08 Cze 2008
Sk±d: Reykjavik
PostWys³any: 14 Lis 2008, 20:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a ja sie zastanawiałam co to za watek utworzyłam, którego nie pamietam Very Happy

Lundii
Do³±czy³: 20 Lip 2008
Sk±d: . . .
PostWys³any: 15 Lis 2008, 2:23    Temat postu: ... Odpowiedz z cytatem

O.E.

Cytat:

nie wiem skąd masz te dane i co w ogóle wiesz o sprawie Inkwizycji kościoła katolickiego ? ale powoływanie się na źródło historyczne jakim jest wikipedia nie jest najlepszym pomysłem

jedna z najgorszych odmian inkwizycji była inkwizycja hiszpańska, za która została spustoszona i silą schrystianizowana Ameryka Poludniowa
ok. 30 tys. osób zostało zamordowanych pod pretekstem miłosierdzia bożego

w samej Europie palono na stosach bać skazywano na ciężkie wiezienia tysiące osób, które umierały tam w niesamowitych męczarniach

jedna z pierwszych elementów inkwizycji były znany nam wyprawy krzyżowe do ziemi świętej i próby nawracania niewiernych ..., które zapoczątkowały w dużej mierze / ze względu na swoje okrucieństwo /
fundamentalizm islamski

aktualni kościół i wszystkie związane z nim publikacje odżegnują się i przekłamują wszystkie źródła, naciągają fakty według potrzeb wybielania na sile historii kościoła katolickiego
Lundii
PostWys³any: 15 Lis 2008, 2:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a tutaj już przesadziłeś

Cytat:
Warto zauważyć, że statystycznie ludzie kościoła (księża, biskupi) są statystycznie lepsi od innych grup. Niestety nie mam statystyk przestępczości wśród księży, ale tak na wyczucie widać, że jest tam jej mniej. Co nie znaczy, że się nie zdarza...

lepsi bo maja dostęp do nie opodatkowanej kasy?
lepsi bo maja kortynę obłudy - zwana stanem duchownym?
lepsi bo maja lepsze fury i fajne xxxx z którymi się woza za kasę od swoich wiernych?
u mnie na wsi, proboszcz miał dwójkę dzieci / ot przypadek przy pracy /?

znam wiele osób, które nie są związane z tym czy innym systemem
a statystki, hmm nie ma lepszej metody manipulacji

O.E. nie masz pojęcia o tematach, na które się wypowiadasz, może za młody jesteś/jesteście?
Yazhubal

Do³±czy³: 16 Sie 2006
Sk±d: Katmandu
PostWys³any: 15 Lis 2008, 2:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli chodzi o działalność Inkwizycji warto tu wspomnieć masowe mordy po wydaniu Malleus Maleficarum w 1483 roku,
z resztą O.E. chyba zna książkę Trzeci znak - Yrsa Sigurdardottir
zagłada domniemanych czarownic nawet na Islandii.
Jak świadczą dane historyczne zamordowano w owym okresie od 40.000 - 100.000 w większości kobiet posądzanych o konszachty z ciemnymi mocami.

Przez około 250 lat inkwizycji dokonano mordu na prawie dziewięciu milionach ludzi.
maka-rena

Do³±czy³: 27 Wrz 2008
PostWys³any: 15 Lis 2008, 4:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no nie... widzę, ze się rozkrecacie...zaraz bedzie 100 mln!!!! Tego nie wie nikt!!!! 10 tys... i może, gadają o 25 tys... i może, a i że 1 tys wówczas zginęło... też znajdziecie. A! zapomniałam jeszcze, że pół miliona- A. Mień pisze.... tylko mylicie podstawy!!!! Co innego skazani w okresie inkwizycji, a co innego skazani przez Officjum!!!! Stąd te liczbowe różnice! Ale... to tylko tak na marginesie.... bo co by nie było 1 osoba czy 25 tys....tragedią było to, że ginęli ludzie za swoje przekonania i poglady, lub po prostu ludzie chorzy, którzy nie rozumieli wogóle o co chodzi- TO BYŁO ZŁE!!!! Jak czytam o wykształceniu ówczesnych inkwizytorów i ogólnie duchowieństwa to mnie krew zalewa... tak, tak wiele istnień uratowano ( wspaniałomyślnie uniewinniono) od czego? od siebie samych? Bzdura!... W imie boga kościół po prostu MORDOWAŁ- i to są fakty... które tak lubisz O.E!!!!!!...
Cytat:
aktualni kościół i wszystkie związane z nim publikacje odżegnują się i przekłamują wszystkie źródła, naciągają fakty według potrzeb wybielania na sile historii kościoła katolickiego

od niczego KK się nie odżegnuje!!! JP II przeprosił za inkwizycję...czyli czują sie winni i pewnie by chcieli o tym zapomnieć...ale sie nie da of cours !!!
ps.Inkwizycja zła - hańba dla KK okrutna co by nie mówić! Ale co ma wspólnego z dziećmi proboszcza w Twojej wsi Lundi? A że bryki maja lepsze, to fakt, ale to myślisz, ze na czarownocach sie dorobili? lol Generalnie- generalizujesz i to historycznie dość daleko ! lol
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
maka-rena

PostWys³any: 15 Lis 2008, 4:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Jak świadczą dane historyczne zamordowano w owym okresie od 40.000 - 100.000 w większości kobiet posądzanych o konszachty z ciemnymi mocami.

Jakie dane historyczne? dawaj mi tu źródło!
Powrót do góry
O.E.
Opiekun Forum
PostWys³any: 15 Lis 2008, 6:58    Temat postu: Re: ... Odpowiedz z cytatem

Lundii napisa³:
nie wiem skąd masz te dane
Jak to nie wiesz? Nie umiesz otworzyć linku?

Cytat:
i co w ogóle wiesz o sprawie Inkwizycji kościoła katolickiego ? ale powoływanie się na źródło historyczne jakim jest wikipedia nie jest najlepszym pomysłem
Wikipedia to uproszczone źródło dla "Sxxxxn". A Ty jeśli chcesz wiedzieć więcej, to zauważyć możesz na końcu artykułu w Wikipedii (uwaga: małym drukiem), odnośniki do literatury. Artykuł w Wikipedii został napisany przez fachowca, gdyż powołuje się na konkretne źródła.

Cytat:
jedna z najgorszych odmian inkwizycji była inkwizycja hiszpańska, za która została spustoszona i silą schrystianizowana Ameryka Poludniowa
ok. 30 tys. osób zostało zamordowanych pod pretekstem miłosierdzia bożego
Chyba nie rozumiesz różnicy między Inkwizycją a samowolką pewnych ludzi.
To tak jakbyś powiedział, że Polacy mordują inne narody, bo paru polskich żołnierzy ostrzelało ludność cywilną w Afganistanie.

Cytat:
w samej Europie palono na stosach bać skazywano na ciężkie wiezienia tysiące osób, które umierały tam w niesamowitych męczarniach
Ale kto skazywał częściej? Sądy cywilne czy Inkwizycja?
Bo moją tezą była informacja, że Inkwizycję powołano po to by ucywilizować (jak na tamte czasy) kwestię sądów o herezję czy czary.

Cytat:
jedna z pierwszych elementów inkwizycji były znany nam wyprawy krzyżowe do ziemi świętej i próby nawracania niewiernych
Człowieku! Czy Ty piłeś, czy nie umiesz czytać tak krótkiego artykułu w Wikipedii? A może to z lepszych źródeł (komiksów) masz informację, że Inkwizycja organizowała wyprawy krzyżowe.
Po pierwsze: Inkwizycja to tylko SĄDY! A nie wyprawy krzyżowe.
A po drugie: inkwizycja zajmowała się TYLKO katolikami (w tym też tymi, którzy przeszli np. z judaizmu na katolicyzm).

Cytat:
Ale dane pochodzą od historyków a nie od kościoła. Poza tym źródła są dostępne dla wszystkich. Każdy może je odnaleźć i przeanalizować. Gdyby ktoś kłamał, to inny historyk by mu to wypomniał.
Atakowanie KK jest dziś modne, więc literatura powszechna żyje mitami milionów spalonych na stosach...
O.E.
Opiekun Forum
PostWys³any: 15 Lis 2008, 7:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lundii napisa³:
a tutaj już przesadziłeś
Nie nie przesadziłem. Wypowiedziałem własną opinię, wykazując iż nie posiadam niestety danych statystycznych.

Cytat:
lepsi bo maja dostęp do nie opodatkowanej kasy?
Lepsi bo wybrali służenie innym ludziom w pełnym wyrzeczeń stanie duchownym. Poza wyjątkami oczywistych cyników, wielu duchownych, nawet jeśli grzeszą, to nie są z tego dumni. Ale większość ich grzechów dotyczy sfer,które powszechnie w społeczeństwie są dopuszczalne w dzisiejszych czasach, więc nawet nie możesz im zarzucić "zbrodni". Zwykle wiąże się to z kwestiami seksualnymi (masturbacja, kontakty z kobietą). Takich "słabych" moralnie księży jest sporo, ale miejmy nadzieję, że żałują swych czynów i starają się te grzechy niwelować.

Cytat:
lepsi bo maja kortynę obłudy - zwana stanem duchownym?
Tak, dla jednych jest to kurtyna obłudy (widocznie czerpią wiedzę o KK z mediów) a dla innych trudne zadanie i odpowiedzialność.
Ale wszyscy ludzie są grzeszni, a więc i księża. Oni tego nie negują.
Ale nas hipokrytów bardzo denerwuje, gdy ksiądz każe nam się nie masturbować, a potem widzimy go jak całuje jakąś parafiankę.
Lubimy znajdować słabości naszych nauczycieli, bo to w naszym rozumieniu zwalnia nas z obowiązku słuchania ich rad.

Widać Tobie Lundii, nauki kościoła wydawały się zbyt trudne lub nie miałeś wewnetrznej siły, by wykonac to co Ci zalecano na katechezie...

Cytat:
lepsi bo maja lepsze fury i fajne xxxx z którymi się woza za kasę od swoich wiernych?
Nie.

Cytat:
u mnie na wsi, proboszcz miał dwójkę dzieci / ot przypadek przy pracy /?
Jak Ty się skupiasz na małostakch. Napisz jeszcze, że mają brudne nogi i będzie kolejna ZBRODNIA do kompletu.
Posiadanie auta czy nawet seks (choć to grzech) to nie jest jeszcze przestępstwo. To tylko (albo aż) grzechy.

Cytat:
znam wiele osób, które nie są związane z tym czy innym systemem a statystki, hmm nie ma lepszej metody manipulacji
Zgadza się. Dlatego statystyki są dla mądrych. Smile

Cytat:
O.E. nie masz pojęcia o tematach, na które się wypowiadasz, może za młody jesteś/jesteście?
Tak, my we dwie z siostrą bliźniaczką syjamską mamy dopiero 10 lat i przykro nam, że nasz poziom intelektualny oraz mnogośc argumentów, wyprowadzają z równowagi niektórych osobników z mniejszym IQ Smile
Być może, jako 10-letnie dzieci nie mamy jeszcze pojęcia o tematach, o których piszemy, ale jak na razie, niestety, nikt nam tego nie wykazał. A wręcz przeciwnie, co my z naszych dziecięcych główek wyciągniemy, to okazuje się nie do przeskoczenia dla niektórych "twardzieli intelektu".
No ale na waszą korzyść przemawia fakt, że nas jest dwie.
Jedna z nas ma na imię Oriana a druga Eurydyka (stąd skrót O.E.).

Ustalmy na koniec, że Ty Lundii masz swoją opinię, a my z siostrą mamy swoją. Dopóki nie poczytamy statystyk, to nie będziemy wiedzieć, czy przestępstw pospolitych więcej popełniają zwykli ludzie czy księża.
Pamiętaj, że część księży jeździ jako zakonnicy na misje, gdzie ryzykują życiem by nieść pomoc zdrowotną i edukacyjną.

Zapomnieliście też przypomnieć, że WSZYSTKIE uniwersytety w średniowieczu były zakładane pod kuratelą kościoła i przez ludzi kościoła.
To zakonnicy otwierali większość szkół dla biedoty, która potem, gdy już nauczyła się liczyć do 10, to wydało jej się, że jest strasznie mądra, mądrzejsza nawet od tych mnichów - i tak powstaly wykształciuchy, które stanowią bydło tuczne liberałów.
O.E.
Opiekun Forum
PostWys³any: 15 Lis 2008, 7:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

maka-rena napisa³:
Ale... to tylko tak na marginesie.... bo co by nie było 1 osoba czy 25 tys....tragedią było to, że ginęli ludzie za swoje przekonania i poglady, lub po prostu ludzie chorzy, którzy nie rozumieli wogóle o co chodzi- TO BYŁO ZŁE!!!!
Niekoniecznie. Wszystko zależy od pewnego modelu społeczeństwa.
Przy pewnych założeniach, aktem miłosierdzia jest wyrzucenie z kogoś szatana poprzez spalenie go na stosie.
Dla nas to głupota, bo nei wierzymy w szatana. Ale jeśli ktoś wierzy, to nie jest zły, jest co najwyżej głupi.
Zło jest wtedy gdy są złe intencje.

Cytat:
Jak czytam o wykształceniu ówczesnych inkwizytorów i ogólnie duchowieństwa to mnie krew zalewa..
Duchowieństwo to się zgodze, ale skąd znasz wykształcenie inkwizytorów? Podobno byli elitą tamtych czasów, powoływani byli bezpośrednio przez Rzym.

Cytat:
tak, tak wiele istnień uratowano ( wspaniałomyślnie uniewinniono) od czego? od siebie samych? Bzdura!...
Wyobraź sobie, że w jakiejś wsi ginie bydło na jakąś chorobę. Ludzie są źli, a nawet wściekli, potrzebują rozładować swoją złość, więc szukają kozła ofiarnego. Będzie nim samotna kobieta, która się dziwnie zachowuje - z pewnością przy pomocy czarów sprowadziła na wieś zarazę w odwecie za to, że jej nie szanowano...
I tu wkracza inkwizycja. Bez niej kobietę by spławiono lub spalono. Inkwizycja dokonując obiektywnej analizy pozwalała oszczędzić tej kobiecie cierpień. Może ją uniwinniano, a może pozwalano by gdzieś się przeprowadziła. Ale jeśli chciała nadal mieszkać w swej chacie i ponieważ po wyjeździe inkwizytorów ze wsi, kobiecie groziłby lincz, więc wymyślano jakąś być może karę na pokaz, by docelowo ta kobieta mogła żyć. Takie były wtedy czasy.

Cytat:
W imie boga kościół po prostu MORDOWAŁ- i to są fakty... które tak lubisz O.E!!!!!!...
Zgadza się, to są fakty. Warto jednak znać podłoże całej sprawy oraz tło życia w średniowieczu.
Przyzwyczajeni do wygód nie rozumiemy tamtych czasów.
Brak medycyny, brak opieki zdrowotnej, krótkie życie, ciężka wegetacja, wojny, zarazy... W takich czasach nawet śmierć mogła wydawać się rodzajem wybawienia, szczególnie, że po przejściu stosu dusza miała iść wprost do nieba (wierzono, że ogień oczyszcza duszę).
To nawet chyba Konopnicka w XIX w. pisała o "piecu na 3 zdrowaśki". Może nas denerwować głupota lekarza, który ordynuje taki zabieg, ale o ile nie jest świadomym i cynicznym oszustem, to jego głupota nie oznacza, że ten człowiek był zły.
Utożsamiamy (błędnie), że człowiek będący źródłem cierpienia jest zły. Tak nie jest. To los czasem zsyła nam jakieś cierpienie.

Cytat:
od niczego KK się nie odżegnuje!!! JP II przeprosił za inkwizycję...czyli czują sie winni i pewnie by chcieli o tym zapomnieć...ale sie nie da of cours !!!
Myślę, że właśnie osoba JPII jest godna polecenia jako wzór kościoła. Był to jeden z największych papieży, ale nie dlatego że wiąże się Go z upadkiem muru berlińskiego.
Ten papież-filozof miał wiele cennych i ważkich idei dla filozofii chrześcijańskiej. I nawet, gdyby nie przepraszał za inkwizycję (nie musiał), to należy się skupić na mądrości a nie na medialności.

Mam wrażenie (ale to tylko moje prywatne), że JPII przepraszał nie dlatego, że rzeczywiście czuł tę winę, ale dlatego by pokazać, że warto używać słowa "przepraszam", bo w ten sposób promował pokorę.

Cytat:
ps.Inkwizycja zła - hańba dla KK okrutna co by nie mówić!
A ja się nie zgadzam. Jest to jednak kwestia dyskusyjna.
Zwolennicy Sxxxxn też mają swoje argumenty na to, że zbrodnie Sxxxxn były poprostu środkiem uświęconym przez cel.
Nie jest to moja opinia, ale jedna z możliwych wykładni.

To nasz strach przed śmiercią podsyca nienawiść do systemów, które za nic mają życie ludzkie.

Ale warto zauważyć, że KK nie musi dbać o nasze życia doczesne, bo wierzy, że ważne jest życie wieczne. Stąd nie ma znaczenia, czy ludzie cierpią, choćby w ogniu, jeśli tylko mogą dzięki temu otrzymać dar wiecznego życia.
Wyobraźcie sobie, że przylatują do Was kosmici i informują, że mają lek na każdą chorobę, a nawet na śmierć. Ale aby tego specyfiku użyć trzeba przejść niestety bardzo bolesny zabieg. Będą tacy, którzy będą bali się tego zabiegu, więc ktoś kto rozumie jego wagę, może dokonac przymusu, bo wie, że po zabiegu dana osoba będzie mu wdzięczna.

KK miał informacje od samego boga, że nikt zbawiony nie jest zły na KK że pomógł w zbawienu.

To tak jak wypchnięcie osoby z płonącego budynku, gdy ta osoba się waha a na dole czekają strażacy z płachtą. Lęk wysokości paraliżuje rozum, więc czasem trzeba pokonac czyjąś panikę siłą (uderzenie w policzek albo wypchnięcie na siłę). Gdy ta osoba przeżyje to będzie nam dziękować, wiemy to z góry.
Datego działania KK nie można oceniać tak jednostronnie, bo jest to głębszy problem do rozważań teologicznych i filozoficznych.

Cytat:
Ale co ma wspólnego z dziećmi proboszcza w Twojej wsi Lundi? A że bryki maja lepsze, to fakt, ale to myślisz, ze na czarownocach sie dorobili? lol Generalnie- generalizujesz i to historycznie dość daleko ! lol
Właśnie... Smile
Lundii
PostWys³any: 15 Lis 2008, 12:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O.E.

od dawna wiem, ze dyskusja z Toba jest niemozliwa ...
do śmiechu doprowadzaja mnie Twoje argumenty, generalizowanie i wycinanie czesci wypowiedzi tylko dlatego aby udowodnic jak chory masz poglad

swiat to nie tylko Europa, a katolicyzm jaki reprezentujesz nosi miano fundamentalizmu

tak nie szanuje kościoła,nie szanuje za manipulacje i pranie mózgów - jaka Ty i Twoja siostra jesteście dowodem

make a fun
maka-rena

PostWys³any: 15 Lis 2008, 18:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Duchowieństwo to się zgodze, ale skąd znasz wykształcenie inkwizytorów? Podobno byli elitą tamtych czasów, powoływani byli bezpośrednio przez Rzym.

no jak... w tamtych czasach duchowieńdtwo było tak wspaniale wykształcone, że poza zajmowaniem sie wyłacznie duchowymi sprawami, zajmiwali również wysokie stanowiska urzędnicze, poza tym
inkwizycja biskupia – działająca w oparciu o autorytet biskupa; inkwizycja papieska – oparta na autorytecie papieża, nadzorowana bezpośrednio przez legatów papieskich.... no jak to niby nic wspólnego z oczytanym i wykształconym duchowieństwem nie ma wspólnego??!! Very Happy
Cytat:
Warto jednak znać podłoże całej sprawy oraz tło życia w średniowieczu.
Przyzwyczajeni do wygód nie rozumiemy tamtych czasów.

no tak... to wkońcu średniowiecze.... rzeczywiście są dla mnie nie do przyjęcia ich metody postępowania, i będę sobie ich nadal nazywać mordercami- i tego faktu nic nie zmieni ( to moje osobiste zdanie)...ale jednego im zazdroszczę- tak silnej wiary w Boga, zbawienie i życie wieczne, to niesamowite ! Ciekawe czy są teraz tacy rzymsko-katolicy, co w wierze potrafili by zabijać bez krzty wątpliwości, że może jednak nie do końca maja rację??!
Cytat:
Cytat:
ps.Inkwizycja zła - hańba dla KK okrutna co by nie mówić!
A ja się nie zgadzam. Jest to jednak kwestia dyskusyjna.
Zwolennicy Sxxxxn też mają swoje argumenty na to, że zbrodnie Sxxxxn były poprostu środkiem uświęconym przez cel.
Nie jest to moja opinia, ale jedna z możliwych wykładni.

...może dla innych dyskusyjna...pewnie! Dla mnie nie! Idąc za Twoim tokiem myślenia wszystkie zbrodnie przeciwko ludzkości można by w taki sposób tłumaczyć, bo wszyscy z tych morderców mieli pewnie zajebiste argumenty, Sxxxxn, Hitler, Mladić,Paunović,Husajn i setki innych... nie mam zamiaru nawet zastanawiać się nad ich argumentami... bo nie istnieje dla mnie argument na słuszne i usprawiedliwione zabicie choćby jednego człowieka!!!!!!
Cytat:
Ale warto zauważyć, że KK nie musi dbać o nasze życia doczesne, bo wierzy, że ważne jest życie wieczne. Stąd nie ma znaczenia, czy ludzie cierpią, choćby w ogniu, jeśli tylko mogą dzięki temu otrzymać dar wiecznego życia.

... no jak to? przecież w zależnosci od tego co wyczyniamy docześnie, to zależy gdzie bilet na zabukują...do nieba, czy do piekła Very Happy
Powrót do góry
Yazhubal

Do³±czy³: 16 Sie 2006
Sk±d: Katmandu
PostWys³any: 15 Lis 2008, 19:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dla zainteresowanych sprawami religii

Stephen Dawkins "Bóg urojony"
oraz tego samego autora film: "Root of a Evil"
dostępny w polskiej wersji pod adresem:
cz 1 - http://video.google.com/videoplay?docid=-816700737989882459
cz 2 - http://video.google.com/videoplay?docid=-9054366903447231633

Swoją droga "Zachowaj swoją religię dla samego siebie"

mjkl
Do³±czy³: 26 Pa¼ 2006
PostWys³any: 15 Lis 2008, 23:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.youtube.com/watch?v=MeSSwKffj9o
http://www.youtube.com/watch?v=rCz0-HY1TLU

;]
O.E.
Opiekun Forum
PostWys³any: 16 Lis 2008, 4:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sxxxxn napisa³:
nie szkoda Wam czasu na dyskusje z kims kto twierdzi ze Swieta Inkwizycja powstala do obrony ludzi oskazonych o czary? Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Widzę, że nie rozumiesz co się pisze. Wolisz swoje dyrdymały od rzetelnej wiedzy.
Ja nie mówię o inkwizycji, że broniła ludzi oskarżonych o czary, tylko, że miała bronić tych NIESŁUSZNIE o czary oskarżonych.

W tamtych czasach bardzo często oskarżano o czary gdy chciano załatwić "cywilne" porachunki.
Ponieważ powodowało to wiele nadużyć, papież postanowił zrobić z tym porzadek.
Nie oznacza, to że powołani sędziowie (inkwizytorzy) byli wolni od grzechów. Tak samo jak dzisiejszym policjantom zdarza się pobić więźnia... a czasem spalić go żywcem.
O.E.
Opiekun Forum
PostWys³any: 16 Lis 2008, 4:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lundii napisa³:
O.E.

od dawna wiem, ze dyskusja z Toba jest niemozliwa ...
Oczywiście, że jest niemożliwa, jeśli ktoś nie posiada argumentów a za to potrafi TYLKO obrażać innego dyskutanta.

Cytat:
do śmiechu doprowadzaja mnie Twoje argumenty
Małe dzieci też śmieją się, gdy opowiada im się prawdę o wszechświecie, której nie mogą pojąć.

Cytat:
generalizowanie i wycinanie czesci wypowiedzi tylko dlatego aby udowodnic jak chory masz poglad
A to chyba twoja domena?

Cytat:
swiat to nie tylko Europa, a katolicyzm jaki reprezentujesz nosi miano fundamentalizmu
Nie reprezentuję katolicyzmu, bo nie jestem katolikiem. Jestem naukowcem. Badam rzeczywistość.
Nie mam z góry ustalonej opinii i tym co badam, a przynajmniej staram się nie mieć takiej.
Tak samo chętnie analizuję Islam, Buddyzm, Taoizm, Konfucjanizm a nawet satanizm.
Ponieważ większość z Was niedowiarki pochodzi z rodzin katolickich, więc skupiam się na tym, co Wy zrobiliście ze swoją wiarą i jak oszukiwaliście sami siebie, by zerwać z przesądami (jak nazywacie religię), a tymczasem nadal jesteście podatni na przesądy, bo ciągle je w sobie macie.

Cytat:
tak nie szanuje kościoła,nie szanuje za manipulacje i pranie mózgów
Tylko ludzie chorzy na kompleksy tak mówią. Gdybyś znał historię kościoła oraz jej umiejscowienie w realiach świata, wiedziałbyś, że kościół zawsze był ostoją wiedzy i postępu, ale nie takiego jak Ty sobie wyobrażasz. Bo dla KK wiedza i postęp są drugorzędne, ważniejsze jest dobro człowieka. Naukowcy mogą się zachłystywać euforią po odkryciu bomby atomowej, kościół nie będzie szalał z radości.
Oni idą innym tokiem myślenia, tokiem, jakiego nawet nie potrafisz sobie wyobrazić, gdyż masz klapki na oczach.
Po wolutku poznaję różne religie, systemy wartości. Mam możliwość, by zrozumieć tok myślenia różnych filozofów. Staram się zrozumieć co myśleli i co chcieli dać innym.
Ty nie próbujesz zrozumieć, kotara nienawiści zaślepia twój umysł.
Zachowujesz się dokładnie tak jak media ukazuję Rydzyka.
(Od razu powiem, że nie słucham RM i nie znam Rydzyka, ale dlatego nie podejmuję się tu dyskusji o Nim, szczególnie, że namiastka takiej dyskusji jest na Forum pod postacią wątku w off-topiku).
O.E.
Opiekun Forum
PostWys³any: 16 Lis 2008, 5:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

maka-rena napisa³:
no jak... w tamtych czasach duchowieńdtwo było tak wspaniale wykształcone, że poza zajmowaniem sie wyłacznie duchowymi sprawami, zajmiwali również wysokie stanowiska urzędnicze
No co by nie mówić, umieli pisać i czytać. Co jak na tamte czasy było sporym wykształceniem, zważywszy na to, że nie było elementarzy, długopisów, papieru... A jednak działały uniwersytety i pewnie sporo tak ksztalciło się również przyszłych biskupów.
Wiadomo, że część z nich to byli krewniacy możnowładców. Ale mimo wszystko, tacy ludzie z elit też mieli raczej lepsze wykształcenie...

Cytat:
inkwizycja biskupia – działająca w oparciu o autorytet biskupa; inkwizycja papieska – oparta na autorytecie papieża, nadzorowana bezpośrednio przez legatów papieskich.... no jak to niby nic wspólnego z oczytanym i wykształconym duchowieństwem nie ma wspólnego??!!
Inkwizytorzy właściwie byli samodzielni. Stanowili kolegia, które autonomicznie osądzały podsądnych. Inkwizytorami zwykle byli ludzie, których szanowano za ich zdolności sądownicze. A oprócz tego również krewnicy, bo nepotyzm szerzył się wtedy w najlepsze.

Cytat:
rzeczywiście są dla mnie nie do przyjęcia ich metody postępowania, i będę sobie ich nadal nazywać mordercami- i tego faktu nic nie zmieni
Mordercą jest ten, kto dla zysku własnego, pozbawia życia inną osobę, za nic mając jej dobro.

Cytat:
tak silnej wiary w Boga, zbawienie i życie wieczne, to niesamowite ! Ciekawe czy są teraz tacy rzymsko-katolicy, co w wierze potrafili by zabijać bez krzty wątpliwości, że może jednak nie do końca maja rację??!
Nie bierzesz pod uwagęjednej ciekawej możliwości: a co jeśli oni mieli rację? Jeśli KK ma rację i życie na ziemi (te ok. 70 lat mordęgi) to nic w porówaniu z wiecznością? Jeśli więc ziemska powłoka nie jest nic warta, to cóż znaczy śmierć i cierpienie, jeśli dzięki temu można osiągnąć cel?
Z punktu widzenia nauki takie podejście jest błędne, ale z punktu widzenia wiary (takiej prawdziwej wręcz materialnej wiary), jest to normalne i dobre.
Tak samo jest w Islamie. Tylko, że tam nie dba się o niewiernych, stąd gorsze są motywy zbrodni islamskich. Katolickie zbrodnie mają lepsze podłoże ideologiczne. Choć oczywiście dla tych co skupiają się na cierpieniu doczesnym, to mało interesuje.

Cytat:
Idąc za Twoim tokiem myślenia wszystkie zbrodnie przeciwko ludzkości można by w taki sposób tłumaczyć, bo wszyscy z tych morderców mieli pewnie zajebiste argumenty, Sxxxxn, Hitler, Mladić,Paunović,Husajn i setki innych...
Można wytłumaczyć, zgadza się, ale to nie oznacza, że ja ich usprawiedliwiam. Podaję tylko jedną z wielu możliwości w dyskusji nad tym zjawiskiem.
A to oznacza, że stanowisk jest wiele - tak wiele jak pomysłów na ludzkie życie i rozwój całej ludzkości.

Cytat:
nie mam zamiaru nawet zastanawiać się nad ich argumentami... bo nie istnieje dla mnie argument na słuszne i usprawiedliwione zabicie choćby jednego człowieka!!!!!!
Argument istnieje i to nie jeden. Ale masz prawo nie uważać tych argumentów za silniejsze ponad prawo moralne, które uważasz za najważniejsze, a które zabrania zabijania.
Rozważ tylko sytuację, gdy ktoś Cię porywa, a potem budzisz się w jakimś pomieszczeniu, gdzie jesteś przykuta łańcuchem i możesz tylko nacisnąć kilka przycisków. I masz nagraną wiadomośc, która mówi, że gdy naciśniesz lewy przycisk to zginie osoba, którą widzisz za szybą, jak naciśniesz drugi przycisk, to zginie druga osoba za szybą, a gdy nic nie wybierzesz to wszycy zginiecie. Jeśli więc nic nie zrobisz, zgnie 3 ludzi, gdy zabijesz 1, to 2 przeżyją (w tym i Ty). I co być wtedy zrobiła?

Cytat:
... no jak to? przecież w zależnosci od tego co wyczyniamy docześnie, to zależy gdzie bilet na zabukują...do nieba, czy do piekła Very Happy
Bóg jest miłosierny. Piekłem są same grzechy. Bo dotkną one zawsze tych, których kochamy.
O.E.
Opiekun Forum
PostWys³any: 16 Lis 2008, 5:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Yazhubal napisa³:
Swoją droga "Zachowaj swoją religię dla samego siebie"
A dlaczego ci, którzy nawołują do tego, nie zostawiają swej wiary dla siebie? Dlaczego na plakatach propagują wiarę w brak boga?

Przecież to czysta hipokryzja!

Powiesz, że chcą wyrwać ludzi z ich "ciemnogrodu", pomóc im na siłę.
Ale to jest takie działanie jakie właśnie według nich organizuje kościół, bo on też często na siłę starał się utrzymać ludzi przy wierze, bo to miało im dać zbawienie.

Dziś sekta wiary w niewiarę jest sektą jak każda inna. Środki perswazji, manipulacja, kłamstwo. A wszystko niby w imię szczęścia ludzi.
A co jeśli ludzie czują się szczęśliwsi, gdy wierzą w boga? Czy "nawracając" ich na niewiarę, nie robicie im krzywdy, skąd pewność?
Ta pewność płynie z waszej wiary, że prawda stoi tylko po waszej stronie.

Dlaczego, powtórzę, nie zachowujecie swej wiary dla siebie????? Sami tak głosicie!

Bo tak jak wszystkim nawiedzonym poczciwcom, tak i wam wydaje się, że to właśnie wasza wiara jest jedyną prawdą o życiu. A skoro jest prawdą, to chcecie tę prawdę przekazywać innym. Tak samo robią katolicy, którzy mają wiarę i uważają, że to szczera prawda. Chcą więc pomóc innym i głoszą swą wiarę.

A ten śmieszny i głupi plakat z hasłem:
"Najprawdopodobniej nie ma boga. Przestań się martwić. Zacznij bawić się życiem".
Cóż za prostactwo i płytkość. Cóż za typowa propaganda konsumpcjonistyczna i pseudoliberalna.
Szkoda, że ci, co pewnie w dobrej wierze to tworzyli, nie pomyśleli tak naprawdę na czym polega bawienie się w życie.
Nie pomyśleli, że dla wielu ludzi i dla całego społeczeństwa, ta zabawa polega właśnie na MARTWIENIU się, niekoniecznie bogiem, ale tym, by następne pokolenia miały lepiej i by ich rozwój był harmonijny.
Namawianie do gołej orgiastycznej zabawy, bez żadnych zobowiązań, odpowiedzialności, przyszłości jest de facto czysto anarchistycznym nawoływaniem do chaosu.

Zanim będziesz Yazhubal głosił tu tezy religijne, zastanów się, która religia zapewni światu rozwój. Bo ta, której platakty tu wklejasz, to nie jest nauka (jak zapewne mniemasz), to tylko sprytne skorzystanie z faktu, że ludzie chcą uwolnić się od nakazów kościoła, więc trzeba czymś tę pustkę wypełnić. Sekta tzw. (pseudo)racjonalistów, nie rozumie tak naprawdę czym jest racjonalizm i sceptycyzm.
Zachłystują się swoją nową religią. Myślą, że skoro jest nowa, to jest lepsza. Tymczasem nawet ta religia nie jest nowa, bo katolicyzm jest dużo nowszym wynalazkiem.

Prawdziwi racjonaliści i naukowcy nie robią takich bezsensownych plakatów. Bo takie działania są puste moralnie i są skierowane tylko na doraźny zysk tych co rządzą sektą. Zapełni się taka sekta młodymi adeptami, którzy będą wierzyć w to co powie im sekta. Przynależność do sekty będzie wysoko ceniona, będzie można zrobić karierę.
A w dodatku można się będzie nieźle bawić i o nikogo nie martwić. Ale ponieważ nikto nikogo nie będzie się martwił, a tylko o siebie, to jak wskazują modele matematyczne, taka cywilizacja upadnie (vide: nadracjonalność - hasło w wikipedii).
Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna -> Off-topic Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Nastêpny
Strona 2 z 4

Skocz do:  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chiñska, tajska, indyjska, japoñska, wietnamska itd.