Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
|
Wysłany: 15 Lis 2008, 16:30 Temat postu: |
|
|
patryk23l napisał: | Czyli trzeba miec przepracowane 12 miesiecy a nie 3 miesiace jak to niektorzy mowia. | |
|
Powrót do góry |
|
|
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 15 Lis 2008, 16:38 Temat postu: |
|
|
chyba jasno jest napisane |
|
Powrót do góry |
|
|
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 15 Lis 2008, 17:09 Temat postu: |
|
|
12 miesiecy do pelnego zasilku. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 15 Lis 2008, 19:15 Temat postu: |
|
|
patryk23l napisał: | 12 miesiecy do pelnego zasilku. |
a 3 miesiace Do niepelnego ,ale tez ZASILKU. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 16 Lis 2008, 14:48 Temat postu: |
|
|
Transferowany zasiĹek dla bezrobotnych na podstawie druku E-303
jest przeliczany wg kursu podanego przez Komisje AdministracyjnÄ
WspĂłlnot Europejskich ds. Zabezpieczenia SpoĹecznego PracownikĂłw MigrujÄ
cych - Przelicznik walut zgodnie z rozporzÄ
dzeniem Rady EWG nr 574/72 (Dziennik UrzÄdowy Unii Europejskiej z dnia 6 maja 2008/C 111/11)
100 ISK = 2,95076 PLN
(przynajmniej tak byĹo przed 6 pazdziernika 2008 i kurs ten byl staly i niezalezny od kursĂłw bankowych)
Po przyjezdzie do PL z drukiem E-303 nalezy:
1.W ciagu 7 dni zarejestrowac sie z Powiatowym Urzedzie Pracy w miejscu zamieszkania
2.Udac sie do Wojewodzkiego Urzedu Pracy z prosba o transfer zasilku i tam zostawia sie oryginal dokumentu E-303 (dobrze zrobic sobie kopie)
3. W ciagu 30 dni otrzymuje sie potwierdzenie uruchomienia transferu z dokladnym przeliczeniem kwot przypadajacych na kolejne miesiace.
Tutaj uwaga - w druku E-303 podany jest zasilek w stawkach - dziennej, tygodniowej i miesiecznej. Poniewaz ilosc dni pracujacych w roznych miesiacach jest rozna to Urzad bierze wariant najkorzystniejszy dla bezrobotnego, a wiec stawke dzienna.
4.Bezrobotny przychodzi co miesiac na wizyty by podpisac liste i ewentualnie otrzymac prace. Jesli dostanie sie jakas oferte pracy to zasilek przepada.
Jeszcze jedno - kwoty zasilku na druku E-303 sa kwotami netto jakie sie juz dostaje na rekÄ i nie sa obciazone zadnymi kosztami (czyli nie placi sie od tego w PL zadnych skladek, ani podatku)
(informacje sprawdzone na sobie) |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
| @ni@
| Dołączył: 16 Sie 2008 | Posty: 326 | |
|
Wysłany: 16 Lis 2008, 23:41 Temat postu: |
|
|
rangurmadur dziÄki za bardzo przydatne wiadomoĹci,najbardziej mi siÄ podoba ten kurs ale coĹ czujÄ ,Ĺźe od paĹşdziernika mocno pewnie ulegĹ zmianie |
|
Powrót do góry |
|
|
| HUtas
| Dołączył: 18 Lis 2008 | Posty: 7 | |
|
Wysłany: 18 Lis 2008, 7:14 Temat postu: |
|
|
!Piwo& napisał: | @ni@ napisał: | Piwo i jak tam z tym Twoim zasiĹkiem,bo wĹaĹnie mi to zaczyna byÄ potrzebne
A czy ktoĹ siÄ staraĹ o coĹ takiego jak zasiĹek zaleĹźny od dochodu bo nie rozumiem tego dokĹadnie
Bo to jest przy pracy zarobkowej, co siÄ kryje pod pojÄciem pracy zarobkowej??? ojoj duĹźo tych przeszkĂłd,pomocy!!! |
czego nie wiesz ????
moj zasilek przyznany, bede go przenosil do Polski |
Nie wiem z czego siÄ cieszysz, Panie w Polsce na gĹowie pierwszego dnia stanÄ
i dadzÄ
Ci listÄ pracodawcĂłw, ktĂłrych masz odwiedzisz...
I tyle z tego twojego marzenia a siedzeniu na xxxx i brania z 5 tys zĹotych...
BÄ
dĹş realistÄ
czĹowieku.... |
|
Powrót do góry |
|
|
| Rafaul
| Dołączył: 07 Lis 2008 | Posty: 44 | |
|
Wysłany: 18 Lis 2008, 18:49 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Nie wiem z czego siÄ cieszysz, Panie w Polsce na gĹowie pierwszego dnia stanÄ
i dadzÄ
BÄ
dĹş realistÄ
czĹowieku.... |
Poruszylem ten temat w urzedzie pracy tu w RVK,Polka ,ktora tam pracuje powiedziala,ze jeszcze nie bylo tak,ze ktos nie pobral calego zasilku w Pl,ktory przetransferowal z ISl,po pierwsze owszem moga Ci oferowac prace,ale zarobki jekie ewentualnie mialbys w niej zarabiac nie moga byc nizsze niz kwota zasilku jaki Ci przyslugje z ISl Zainteresowani sami moga spytac o to w urzedzie pracy i tego sie trzymajcie w PL ,nie dajcie sie zrobic w konia w problemolandii.Slyszalem tylko,ze teraz islandzki zasilek w Pl dostaje sie na 2 ,a nie 3 miesiace,bede tam niebawem,sprawdze osoboscie |
|
Powrót do góry |
|
|
| dariuszr
| Dołączył: 22 Sty 2008 | Posty: 343 | |
|
Wysłany: 18 Lis 2008, 22:55 Temat postu: |
|
|
[quote="Rafaul"]
ale zarobki jekie ewentualnie mialbys w niej zarabiac nie moga byc nizsze niz kwota zasilku jaki Ci przyslugje z IS
>jaki pracodawca w polsce da Ci na start w pracy np. 3000 zĹ ,Ĺźeby dostosowaÄ siÄ do twojego zasiĹku _________________ Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 18 Lis 2008, 23:31 Temat postu: |
|
|
Rafaul napisał: | Cytat: | Nie wiem z czego siÄ cieszysz, Panie w Polsce na gĹowie pierwszego dnia stanÄ
i dadzÄ
BÄ
dĹş realistÄ
czĹowieku.... |
Slyszalem tylko,ze teraz islandzki zasilek w Pl dostaje sie na 2 ,a nie 3 miesiace,bede tam niebawem,sprawdze osoboscie |
No bez jaj - nie zmieniajcie prawa Europejskiej Wspolnoty Gospodarczej - ZASILEK TRANSFEROWANY MOZNA POBIERAC DO 3 MIESIECY, i pogloski o 2 miesiacach sa jakas bzdura - sprawdzone:) |
|
Powrót do góry |
|
|
| Rafaul
|
Wysłany: 19 Lis 2008, 1:34 Temat postu: |
|
|
Cytat: | >jaki pracodawca w polsce da Ci na start w pracy np. 3000 zĹ ,Ĺźeby dostosowaÄ siÄ do twojego zasiĹku
|
Wlasnie dlatego to napisalem,ze niemozliwym jest by Ci dali jakas prace,ktorej zarobki przekroczylyby wysokosc isl zasilku i dlatego tez co takze napisalem jeszcze nie zdazyl sie taki przypadek by ktos nie pobral calego przetransferowanego zasilku |
|
Powrót do góry |
|
|
| Rafaul
|
Wysłany: 19 Lis 2008, 1:38 Temat postu: |
|
|
Cytat: | No bez jaj - nie zmieniajcie prawa Europejskiej Wspolnoty Gospodarczej - ZASILEK TRANSFEROWANY MOZNA POBIERAC DO 3 MIESIECY, i pogloski o 2 miesiacach sa jakas bzdura - sprawdzone:) |
takie doszly mnie sluchy ,od ludzi co teraz zalatwiaja zasilek sobie,ze niby 3,ost m-ac dostaje sie juz Pl zasilek,raczej nie chce mi sie w to wierzyc.syszalem rowniez ,ze to komisja przydziela te zasilki na 2 badz 3 miesiace
Ja jestem na wypowiedzeniu do 31,a transferowal zasilek bede w marcu do Norwegii,czy ktos przenosil zasilek do innego kraju niz Polska? |
|
Powrót do góry |
|
|
| @ni@
|
Wysłany: 19 Lis 2008, 16:54 Temat postu: |
|
|
Dzisiaj siÄ dowiedziaĹam z urzÄdu pracy,Ĺźe zasiĹek jest naliczany tylko od wypĹaty podstawowej,czyli nadgodziny czy soboty nie sÄ
brane pod uwagÄ...dla mnie to katastrofa |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 19 Lis 2008, 21:44 Temat postu: |
|
|
@ni@ napisał: | Dzisiaj siÄ dowiedziaĹam z urzÄdu pracy,Ĺźe zasiĹek jest naliczany tylko od wypĹaty podstawowej,czyli nadgodziny czy soboty nie sÄ
brane pod uwagÄ...dla mnie to katastrofa |
To znow pogloski - jak mozliwe by naliczac zasilek od podstawy , a nei od FAKTYCZNYCH dochodĂłw ?
Pierwsze 3 miesiace pobierania zasilku jego wysokosc zalezy od srednich dochodow w pewnym okreslonym okresie (nie chce podawac konkretow bo to dosyc pogmatwane bodajze srednia z ostatnich 3 miesiecy z ktorych ostatni to 2 miesiac przed zakonczeniem pracy) i zasilek stanowi 70% tychze srednich zarobkow.
Ale pod warunkiem ze ma sie do tego prawo!! (prawo do zasilku zaleznego od dochodow) - gdyz w przypadku zwolneinia sie z wlasnego powodu, nie ma sie do tego prawa.
A po tych 3 miesiacach jest zasilek podstawowy czyli cos tam 118 000 netto.
Oczywiscie nei wykluczam ze w Vinnumalastofnun szuka sie jakichs oszczednosci , ale naliczanie zasilku od podstawy wynagrodzenia bez nadgodzin to bylby rozboj w bialy dzien !!! |
|
Powrót do góry |
|
|
| EndriuIS
| Dołączył: 24 Mar 2008 | Posty: 31 | Skąd: Keflavikur |
|
Wysłany: 19 Lis 2008, 22:08 Temat postu: |
|
|
ZasiĹek zaleĹźny od dochodĂłw z pracy zarobkowej (tekjutengdar atvinnuleysisbætur ) wypĹacany jest maksymalnie przez 3 m-ce w kaĹźdym okresie zasiĹkowym (okres zasiĹkowy wynosi 3 lata ).
Po 3 miesiÄ
cach wypĹacany jest zasiĹek podstawowy.
WysokoĹÄ zasiĹku zaleĹźnego od dochodĂłw to 70% Ĺredniej zarobkĂłw brutto za okres 6 m-cy ( liczony miÄdzy 8-ym a 2-im miesiÄ
cem przed zĹoĹźeniem wniosku ).
Uwaga . przy Ĺrednich zarobkach brutto poniĹźej 190.000kr zasiĹek zaleĹźny od dochodĂłw bÄdzie niĹźszy niĹź zasiĹek podstawowy
Przy ubieganiu siÄ o zasiĹek zaleĹźny od dochodĂłw do wniosku doĹÄ
czyÄ naleĹźy kserokopie odcinkĂłw wypĹat z okresu w/w 6m-cy.
Maksymalna wysokoĹÄ peĹnego zasiĹku zaleĹźnego od dochodĂłw z pracy zarobkowej wynosi 220.729 ISK miesiÄcznie ( brutto). |
|
Powrót do góry |
|
|
| dariuszr
| Dołączył: 22 Sty 2008 | Posty: 343 | |
|
Wysłany: 19 Lis 2008, 22:30 Temat postu: Re: |
|
|
[quote="@ni@"]
Dzisiaj siÄ dowiedziaĹam z urzÄdu pracy,Ĺźe zasiĹek jest naliczany tylko od wypĹaty podstawowej,czyli nadgodziny czy soboty nie sÄ
brane pod uwagÄ...dla mnie to katastrofa
http://www.vinnumalastofnun.is/svmvf/thydingar-a-polsku/
Zawsze tak byĹo Ĺźe pĹacÄ
zasiĹek tylko z podstawy twego wynagrodzenia , w regulaminie bezrobotnego jest napisane wszystko .Przed pĂłjĹciem do UrzÄdu Pracy przeczytajcie regulamin bo P. Elrzbieta duĹźo nie powie Ĺźeby ktoĹ nie byĹ mondrzejszy od niej i dodam Ĺźe proszÄ zauwaĹźyÄ gdy zasiĹek jest wypĹacony pierwszego kaĹźdego miesiÄ
ca to nastÄpnego dnia jest ful ludzi bo ktoĹ nie dopeĹniĹ swoich obowiÄ
zkĂłw tam i wychodzÄ
jaja _________________ Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
| EndriuIS
| Dołączył: 24 Mar 2008 | Posty: 31 | Skąd: Keflavikur |
|
Wysłany: 19 Lis 2008, 23:08 Temat postu: |
|
|
To do czego jest brana ta Ĺredia pĂłĹroczna, wie ktoĹ?? |
|
Powrót do góry |
|
|
| DmX81 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 02 Lis 2005 | Posty: 213 | Skąd: Z nienacka |
|
Wysłany: 20 Lis 2008, 0:58 Temat postu: |
|
|
jesli ktos byl na urlopie w jednym z tych miesiecy ktore sa brane do sredniej, to bardzo obniza srednia, tak jakby pusty miesiac, da sie cos z tym zrobic? |
|
Powrót do góry |
|
|
| @ni@
|
Wysłany: 20 Lis 2008, 10:26 Temat postu: |
|
|
Ja dostaĹam te informacje od pani z UrzÄdu Pracy w Reykjawiku,rozmawiaĹam z niÄ
po polsku, powtarzaĹa mi to kilkakrotnie ,bo mi siÄ teĹź wierzyÄ nie chciaĹo
Jednak mam jeszcze jedno pytanie,jak wyglÄ
da tutaj zaĹwiadczenie o zarobkach? Bo szef kazaĹ launy zanieĹÄ,ale wĹaĹnie siÄ dowiedziaĹam ,Ĺźe laun siÄ nie pokazuje i faktycznie urzÄdniczka nawet na nie nie spojrzaĹa,a dziĹ musimy donieĹÄ resztÄ papierĂłw
I jeszcze jedno,jeĹli chodzi o zasiĹek zaleĹźny od dochodu to na to ta sama pani odpowiedziaĹa ,Ĺźe o taki zasiĹek siÄ nie stara samemu tylko juĹź UrzÄ
d sam zadecyduje o rodzaju zasiĹku-duĹźo tych nieĹcisĹoĹci |
|
Powrót do góry |
|
|
|