| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
| Autor |
Wiadomo¶æ |
| karuta Alpha Team
| | Do³±czy³: 01 Kwi 2004 | | Posty: 1245 | |
|
Wys³any: 21 Lis 2008, 21:18 Temat postu: |
|
|
"Prawdopodobnie nie ma Boga więc przestań się przejmować i zacznij żyć"
hmmm nie wydaje mi sie aby to haslo nawolywalo do jakiegos chaosu.Byc moze jest to "plasterek" na obecna sytuacje.Nie wiem kto jest autorem plakatu i jaki jest cel tej porpagandy.Zalezy co rozumiemy przez Boga.Jest pewna grupa ludzi dla ktorych pieniadz jest bogiem. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| KO
 | | Do³±czy³: 10 Maj 2006 | | Posty: 492 | | Sk±d: z piekła |
|
Wys³any: 22 Lis 2008, 0:24 Temat postu: |
|
|
| karuta napisa³: | | Jest pewna grupa ludzi dla ktorych pieniadz jest bogiem. |
Mówią na siebie islandofile
 _________________ (_!_)
o
0
O |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wys³any: 22 Lis 2008, 1:06 Temat postu: |
|
|
nigdy nie uwazalem pieniedzy za cos najwazniejszego na swiecie, ale jedna przewage nad Bogiem maja----- mozna ich dotknac i zobaczyc  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
|
Wys³any: 22 Lis 2008, 1:39 Temat postu: |
|
|
| KO napisa³: | | karuta napisa³: | | Jest pewna grupa ludzi dla ktorych pieniadz jest bogiem. |
 |
? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| KO
 | | Do³±czy³: 10 Maj 2006 | | Posty: 492 | | Sk±d: z piekła |
|
Wys³any: 22 Lis 2008, 2:50 Temat postu: |
|
|
| karuta napisa³: | | KO napisa³: | | karuta napisa³: | | Jest pewna grupa ludzi dla ktorych pieniadz jest bogiem. |
 |
? |
To miał być taki żart, że niby wszyscy co tu przyjechali to dla kasy, a mówią, że dla widoków. Chyba nie wyszedł
Pzdr _________________ (_!_)
o
0
O |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | | Do³±czy³: 03 Lut 2004 | | Posty: 2552 | | Sk±d: Pl. Od Słońca 3/Europa |
|
Wys³any: 22 Lis 2008, 4:30 Temat postu: |
|
|
| Yazhubal napisa³: | | W sensie dostawałem po xxxx miałem na myśli uprzykrzali mi życie | Ja wiem co miałeś na myśli Ale nie odpowiedziałeś na pytanie: czy lepiej by Ci było, gdyby to życie uprzykrzali Ci ateiści?
Np. tzw. "wierzący ateiści" (pojęcie z mojego słownika) zakazują chrześcijanom czy muzułmanom ubierać się tak jak ci ludzie chcą, zabraniająwieszać pewne figury geometryczne na salach publicznych. Czy to nie jest uprzykrzanie?
Gdyby ateiści byli prawdziwymi racjonalistami, figury geometryczne (tzw. krzyże, gwiazdy, księżyce) nie drażniłyby ich. We Francji idioci posunęli się do złamania praw człowieka i zabronili dzieciom chodzić w nakryciach głowy (burki). Przecież to jest chore! Każdy wolny człowiek może sobie ubrać na głowę co chce. Jeśli to jest symbol religijny, to państwo, które niby jest neutralne, będzie traktowac burkę na równi z udziwnionym kapeluszem paryskich projektantów, ot taki kawał szmaty na głowie.
Założę sektę, której symbolem będą skarpetki i nagle ludzie we Francji nie będą mogli chodzić w skarpetkach, bo przecież "propagują sektę OE"
To jest tak debilnie chore i głupie, szczególnie, gdy ma wynikać niby z racjonalizmu, że wolę już inkwizycję, która przynajmniej nie zasłaniała się racjonalizmem, tylko wiarą w życie wieczne. Bo jeśli istnieje życei wieczne, to działania inkwizycji nie przyniosły takich szkód, jakie przynoszą ci, którzy w imię racjonalizmu zachowują się irracjonalnie.
| Cytat: | | Chrześcijanie atakują na podłożu emocjonalnym i psychicznym, nie nie pobił mnie żaden bo brali nogi za pas. | Jeszcze raz powtarzam: to nie są chrześcijanie. To są źli, grzeszni, zalęknieni ludzie.
Traktuj ich jak chorych...
| Cytat: | | Cóż raz dostałem w ryj-a od SkinHeadów, (bóg honor ojczyzna i takie tam) | A jakby zbił Cię ktoś pod hasłem "racjonalizm, liberalizm, tolerancja" a zbiłby Cię za to, że Ty nie jesteś tolerancyjny, bo uważasz homoseksualizm za zboczenie, czy to by było OK?
| Cytat: | | Chrześcijanom nie ufam.. | Widocznie mało ich spotkałeś. Zauważ, że sam też dostąpiłeś chrztu, więc w jakimś sensie też jesteś chrześcijaninem (tylko nieco zbuntowanym)....
| Cytat: | | Moi rodzice dali mi całkowitą wolność wyboru, chcieli bym sam się przekonał co dla mnie jest ważne, i zawsze są po mojej stronie. Dla nich mam robić to co da mi szczęście. | Bardzo rozważni rodzice.
| Cytat: | | Zauważ jakże inaczej toczą się ścieżki człowieka gdy sam dociera do wiary a inaczej aniżeli idzie ścieżkami rodzinnej tradycji. | Zgadza się.
| Cytat: | | To był zakompleksiony katecheta bez zdolności pedagogicznych, jeden z tych co ślęczą nad puszczaną rockową muzyką wstecz by zlokalizować wołania do szatana, i o to poszło gdy zaczął prezentować swoje odkrycia. | Pominę możliwość, że mogłeś wyśmiać w sposób malo kulturalny jego "odkrycia". Faktem jest, że niektóre zespoły podobno miały takie ukryte przesłania, ale nie zajmowałem się tym problemem, więc nie wiem jaka jest prawda.
Myślę, że zbyt łatwo oceniasz pewną ideologię po nieudolnych jej nauczycielach.
Ja mam taką przypadłość, że wbrew temu jak ma większość ludzi, odróżniam przedmiot od nauczyciela przedmiotu.
Prawie od każdego znajomego słyszę "nie lubię np. matematyki, bo miałem złego nauczyciela z matematyki". Ja miałem wielu kiepskich nauczycieli, ale nie przeszkadzało mi to w lubieniu przedmiotów. Umiałem te rzeczy odseparować. Nauczyciel nie był dla mnie przedstawicielem/reprezentantem tej nauki/przedmiotu. Był tylko nieudolnym małym człowieczkiem ze swoimi typowymi wadami.
Z twoich słów wnioskuję, że przykłady konkretnych ludzi miały dla Ciebie decydujący wpływ na twój stosunek do filozofii czy religii katolickiej. A to nie dobrze...
| Cytat: | | Potem zamieniłem religię na Etykę i wyszło mi na zdrowie. | Pójście na łatwiznę zawsze generuje tymczasowe szczęście
| Cytat: | | Przesłanie Jezusa znam lecz to nie moja droga, pomogło mi to odkryć coś bardzo ważnego. | To dobrze. Jezus jako filozof ma wiele ciekawych rzeczy do powiedzenia.
| Cytat: | Filozofia Jezusa to również zlepek wartości innych religii i odłamów post-judaistycznych.
Widzisz bo ja zaprzeczam boskości Jezusa, dla mnie w ogóle boskość nie istnieje. | Nie rozważamy tu boskości Jezusa, bo to jest kwestia TYLKO wiary. Możemy natomiast rozważać filozofię katolicką, słowa Jezusa. Wiele elementów jest podobne do tego co spotykasz w buddyzmie.
| Cytat: | Katolicyzm pada w obliczu władzy pychy z siły religii, coż by się stało jakby była niszową w podziemiu jak za czasów prześladowań w Rzymie..
Czy nie była by czystsza...
A gdy masz władzę wojska armie narodów Europy, fanatyków podjudzanych z ambon to czy nie użyjesz ich do przeciwstawiania się innym myślom, religiom i sposobom na życie? | Widzisz, problemem KAŻDEJ doktryny politycznej, filozoficznej czy religijnej, jest to, że główny przywódca może mieć nawet słuszną wizję świata. Ale do zmiany tego świata ma ludzi, którzy choćby nieświadomi wypaczają tę ideologię. Dlatego księża są różni, wielu biskupów ma skrajnie różne poglądy na pewne sprawy.
Nie potrafię odciąć się od własnych osądów, upodobań, słabości.
Dlatego zawsze będzie tak, że znajdzie się w każdej chyba religii odłam bardziej agresywny, ślepo zapatrzony w jakieś złudne wypaczone ideały.
| Cytat: | | Mnie Świadkowie J unikają nie żebym był zły po prostu ich zagaduję. | To się chwali. Zawsze irytowali mnie katolicy, którzy nei chcieli rozmawiać ze Ś.J. o Biblii, Jezusie itp. A przecież cóż jest ważniejszego dla katolika niż rozważania takich rzeczy...
Ale to tylko pokazuje jak mało jest świadomych i rozumnych katolików.
Reszta to owce, które religia wychowuje za pomocą szopek i celebracji. _________________ CHCESZ WSPOMÓC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPŁAĆ DATEK!
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | | Do³±czy³: 03 Lut 2004 | | Posty: 2552 | | Sk±d: Pl. Od Słońca 3/Europa |
|
Wys³any: 22 Lis 2008, 4:41 Temat postu: |
|
|
| karuta napisa³: | "Prawdopodobnie nie ma Boga więc przestań się przejmować i zacznij żyć"
hmmm nie wydaje mi sie aby to haslo nawolywalo do jakiegos chaosu.Byc moze jest to "plasterek" na obecna sytuacje.Nie wiem kto jest autorem plakatu i jaki jest cel tej porpagandy.Zalezy co rozumiemy przez Boga.Jest pewna grupa ludzi dla ktorych pieniadz jest bogiem. |
Gdyby odpowiedzialni i mądrzy ludzie pisali to hasło, to brzmiałoby:
"PRAWDOPODOBNIE BÓG MOŻE NIE ISTNIEĆ, ALE I TAK WARTO PRACOWAĆ DLA WSPÓLNEJ KORZYŚCI, BO W TEN SPOSÓB ZAPEWNISZ SZCZĘŚCIE NIE TYLKO INNYM LUDZIOM, ALE I SOBIE"
Jedynym pozytywnym elementem w tym plakacie jest użycie słowa "prawdopodobnie". Reszta to tylko usprawiedliwanie zwierzęcego egoizmu. I to jest złe, bo prowadz ido chaosu. Ludzie martwią się tylko o siebie i swoją zabawę, więc zaprzestają dbać o następne pokolenia.
Gdyby tak każdy poszedł się tylko bawić to w ciągu jednego pokolenia ludzkość by wymarła, bo zabawa oznacza seks w prezerwatywie, bo seks ma być tylko dla zabawy. Dzieci to odpowiedzialność i ciężka praca, a nie zabawa. Więc skoro mamy się bawić, to po co rodzina i dzieci? Cóż nam po nich skoro i tak umrzemy? Więc bawmy się na całego... _________________ CHCESZ WSPOMÓC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPŁAĆ DATEK!
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
|
Wys³any: 22 Lis 2008, 15:13 Temat postu: |
|
|
Poprosze o definicje zwierzecego egoizmu a potem definicja wspolnej korzysci.
O ile wiem zwierzeta doskonale przetrwaly by bez nas na Ziemi zyjac w harmoni i rownowadze.Oczywiscie oparte jest to na surowych prawach natury.Hmmm swoja droga to juz jest nas za duzo wiec moze seks w prezerwatywie jest rozwiazaniem.Niszczymy wszystko bez ograniczen,nie myslac o przyszlych pkoleniach .Po co sie mnozyc skoro jest i tak coraz gorzej?A moze porostu ktos nam tak powiedzial -usprawiedliwiacjac wlasna zaborczosc i chciwosc.A moze jest tak jak mowia buddysci ze powinno starczyc dla wszystkich? Tylko ze jak kazdy bedzie mial mate do spania i miske strawy to czy doprowadzi to do euforii?Czy najpierw nie musimy przewartosciowac samych siebie?Dlaczego mowi sie ze kapitalizm jest jedynym wyjsciem,dlaczego rabunkowa ,szalona polityka ma byc swiatelkiem w tunelu?Po co nam te wszystkie dobra materialne?szczegolnie jesli w 2012 koncvza sie kalendarze ,obracaja pola magnetyczne i jakies tam planety XY zniszcza ziemie?Czyz nie wyglada na to ze jestesmy slepi ,ciemni i chorzy(glownie z chciwosci)? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
|
|