Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
| HUtas
| Doczy: 18 Lis 2008 | Posty: 7 | |
|
Wysany: 22 Lis 2008, 2:31 Temat postu: |
|
|
KO napisa: | HUtas napisa: | W Angli tez takich widzialem.... Byle od 1 do 1 a jak sie goscia spytalem, czego tam siedzi bo w kraju miał to samo, to mi powiedzial, ze tutaj od 1 do 1 jest wiecej kasy... Hehe. |
Strasznie szybko oceniasz ludzi. Jak zwykły Hutas
Pzdr  |
Nie Szefie,
Nie strasznie szybko tylko oceniam Pana Siewe przez jego staż siedzenia na bezrobociu.
To już niedługo będzie 4 miesiąc.
Chyba się opyla być bezrobotnym?
Ja po prostu dzielę ludzi na takich co lubią pracować (dla kasy, przyjemności, albo jednego i drugiego, itp) i na takich na co lubią kombinować - kiedyś sie to nazywało: bumelanctwo...
I sorry ale nie obchodzi mnie jego słowo i jego waga, nie mam wagi i nie zajmuję się ważeniem...
Ty też się w tego Pana nie wpatruj bo się kiedyś z rękoma w nocniku obudzisz - bo Juro bedzie po 250 a Pan S. powie ZOSTAN! To zostaniesz?
Tyle, że Pan Siewa wali dwa etaty, bierze islandzka kurionowe i bez podatku wali uslugi elektroniczne i informatycznie i się smieje w długą z frajerów pracujących normalnie....
I jak dla mnie, głupi nie jestem, liczyc potrafie mimo ze krotko tu jestem, z 3 paczki wyciaga - 150 na oficjalu zeby biedaka zgrywac a reszta na uslugach...
A Ty chodzisz normalnie do roboty, utrzymujesz podatkami bezrobotnych i niedługo zjedziedz, bo bedziesz wyciagal 1200 euro - przed oplatami...
A Siewa zostanie...
PS Siewa - cofam zdania, że nic nie masz, Ty masz świetny pomysł na przterwanie i jeszcze spora rzesza współczującą "ubogim" Ci przyklaskuje
Aż by sie chciało rzec "pokaż lekarzu co masz w garażu". |
|
Powrt do gry |
|
 |
| KO
 | Doczy: 10 Maj 2006 | Posty: 492 | Skd: z piekła |
|
Wysany: 22 Lis 2008, 2:48 Temat postu: |
|
|
Ja się nie wypowiadam na temat siewy i nikomu nie przyklaskuję. Nie spodobał mi się tylko twój styl mówienia "znam takich", w następnym poście: "Ty też się w tego Pana nie wpatruj" i jeszcze zaglądasz mi do portfela. Chyba jednak za bardzo z góry patrzysz na innych, coś sobie założyłeś i dopasowywujesz rzeczywistośc do tego - nie przyklaskuję nikomu, nie wpatruję się w nikogo i nie patrzę na kurs euro.
Pozdrówka _________________ (_!_)
o
0
O |
|
Powrt do gry |
|
 |
| siewa26 Ogłoszeniodawca zweryfikowany
| Doczy: 29 Maj 2005 | Posty: 814 | Skd: pUstka |
|
Wysany: 22 Lis 2008, 3:32 Temat postu: |
|
|
W sumie off top sie zrobił, ale że mnie dotyczy osobiscie to odpowiem:
HUtas napisa: |
Nie Szefie,
Nie strasznie szybko tylko oceniam Pana Siewe przez jego staż siedzenia na bezrobociu.
To już niedługo będzie 4 miesiąc.
Chyba się opyla być bezrobotnym?
|
Nie powiem, mam sporo czasu na przemyślenia, tylko niestety nie oceniam ludzi tak jak ty myślisz, wykorzystać sytuację, złupić ile się da i śmiać się z frajerów pracujących na mój zasiłek. Poza tym nie znasz mnie na tyle, by wydawać taka opinię - ale o.k. masz do tego prawo
Cytat: |
Ja po prostu dzielę ludzi na takich co lubią pracować (dla kasy, przyjemności, albo jednego i drugiego, itp) i na takich na co lubią kombinować - kiedyś sie to nazywało: bumelanctwo...
|
No cóż, zobaczyłbym co ty zrobiłbyś będąc w mojej sytuacji, realnie mogę pójść sprzątać etc... - tylko na dłuższą metę nie wiedzę sensu takiej pracy? Taką pracę mogę również w PL sobie znaleźć (przepraszam jeśli kogoś uraziłem, kto sprząta jest to bardzo pożyteczne, zajęcie ale ja mam inne plany)
Ty też się w tego Pana nie wpatruj bo się kiedyś z rękoma w nocniku obudzisz - bo Juro bedzie po 250 a Pan S. powie ZOSTAN! To zostaniesz?
|
Gdzie ja namawiałem KOGOKOLWIEK by tutaj siedział??? Znowu opacznie mnie zrozumiałeś.
Tyle, że Pan Siewa wali dwa etaty, bierze islandzka kurionowe i bez podatku wali uslugi elektroniczne i informatycznie i się smieje w długą z frajerów pracujących normalnie....
|
Możesz zawsze napisać donos na mnie do RSK, ale nie pomyślałeś tez że w Islandii można do 600.000 ISK zarpbić bez zakładania firmy, bądź też nr VSK, wystarczy to wykazać dochód w swoim zeznaniu podatkowym.
I jak dla mnie, głupi nie jestem, liczyc potrafie mimo ze krotko tu jestem, z 3 paczki wyciaga - 150 na oficjalu zeby biedaka zgrywac a reszta na uslugach...
|
Skąd wiesz czy ja zgrywam biedaka, zasiłek mi się należy jak "psu kość", nie znasz tez mojej historii, ile gdzie i jak pracowałem...
A Ty chodzisz normalnie do roboty, utrzymujesz podatkami bezrobotnych i niedługo zjedziedz, bo bedziesz wyciagal 1200 euro - przed oplatami...
A Siewa zostanie...
|
Przemawia przez ciebie złość, zazdrość... nie robiąc nic ( jak się Tobie wydaje) jakoś sobie daje rade - a Ty musisz ciężko pracować na mój zasiłek (przysłać Tobie jakieś podziękowania?). Ja nie chciałem się zwalniać sytuacja ekonomiczna mojej firmy była taka a nie inna. Nie zamierzam też rzucać się na każdą ofertę byleby dalej pracować - to się po prostu mija z celem, trzeba trochę pomyśleć i cenić swoje umiejętności - jeśli wiesz o czym mówię. Przyznam się też, że jeśli miałbym 50tyś zasiłku pewnie szukałbym jakikolwiek pracy.
PS Siewa - cofam zdania, że nic nie masz, Ty masz świetny pomysł na przterwanie i jeszcze spora rzesza współczującą "ubogim" Ci przyklaskuje
|
Nikt mi nie współczuł, to Ty swoim postem trafiłeś kula w płot i to starali Tobie wyjaśnić przedmówcy - nie chciałem się tłumaczyć, ale zmusiłeś mnie do tego.
Cytat: | Aż by sie chciało rzec "pokaż lekarzu co masz w garażu". |
Starą Toyke KAROLA 1995, mieszkanie wynajmuje, jak stwierdziłeś nie mam nic - ale jestem zadowolony z życia.
PEACE
(mała edycja literówek)
Ostatnio zmieniony przez siewa26 dnia 22 Lis 2008, 10:22, w caoci zmieniany 1 raz |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 22 Lis 2008, 3:41 Temat postu: |
|
|
[quote="HUtas
[/quote]
I jeszcze jedno, jeśli spodziewasz się takiego obrotu spraw, to dlaczego nie wykorzystac tego??? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| mjkl ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
| Doczy: 26 Pa 2006 | Posty: 2605 | |
|
Wysany: 22 Lis 2008, 4:55 Temat postu: |
|
|
old stars never die ;] _________________ "It's nice to be important, but it's more important to be nice", HFV, 1980-2011 |
|
Powrt do gry |
|
 |
| viking User bywa złośliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Doczy: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skd: Reykjavik |
|
Wysany: 22 Lis 2008, 15:13 Temat postu: |
|
|
Coś mnie się zdaje że HUTAs to MR. TIG.
Ten sam styl pisania a i nick HUTAs nie do rozpoznania.  _________________ Bardzo niewielu mężczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywają się wytrychem. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| zatroskany ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
| Doczy: 09 Pa 2008 | Posty: 1220 | |
|
Wysany: 22 Lis 2008, 17:13 Temat postu: |
|
|
janik napisa: | Dlaczego się pytasz po co, czy wszyscy jesteśmy tutaj dla przelicznika euro, inne wartości się już nie liczą? jeśli nie wiesz dlaczego tu jesteśmy to przypomnij sobie rok 1981 i dalsze lata, porównaj z tutejszym kryzysem. Pracowaliśmy tutaj przez wiele lat, kształciliśmy za ich pieniądze dzieci, może czas się odwdzięczyć i pomóc, widzicie tylko kasę, świat zszedł na psy. |
Rok 1981, daj spokoj to czasy prehistoryczne???
Co do kasy i psow to twoje rozumowanie mozna by ciagnac tak ze jak ktos wyjezdza z Polski to zszedl na psy bo sie np. ksztalcil za darmo za polska kase nie mowiac o tym ze mial w doopie odwdzieczanie i pomoc. Albo ze ci Islandczycy co szykuja sie do wyjazdu z powodu kryzysu (byly dane ze 30% ma to na uwadze) to szczury, spadaja z tonacego trawlera.
Sprawa wyglada zupelnie inaczej jak sie pomysli. Haslo "zostaje w ramach pomocy dla Islandii" moze byc czysta demagogia albo idiotyzmem. No bo jesli np. ktos zostaje bezrobotny w IS i zyje na zasilku to swiadczy pomoc? Ale nawet jak ma prace to gdy przy rosnacym bezrobociu jak wyjedzie ktos inny miejscowy ja wezmie i to bedzie pomoc. W warunkach kryzysu i bezrobocia wlasnie wyjazdy sa bardzo efektywna metoda pomocy i przynosza doskonale skutki. Widac to bylo w Polsce od wejscia do eu.
Haslo "zostawania dla pomocy" mialoby sens gdyby ktos dzialal w charakterze pracodawcy i wytwarzal miejsca pracy na miejscowy rynek. Albo robil jakas unikalna robote ktorej nie daloby sie zastapic po jego wyjezdzie. Ale to jest bardzo rzadkie wiec mozna to pominac.
I jeszcze jeden aspekt "zostawania dla pomocy" w przypadku zwyklych pracownikow. Otoz ich pracodawcy zatrudniaja ich nie dla tego hasla a dlatego ze maja zbyt na ich prace i kase na placenie im. Jezeli kasa sie skonczy to nie mysla o pomocy tylko zwalniaja.
Lepiej wiec nie robic propagandy haslem pomocy dla Islandii. Takie haslo moze sobie slusznie uzywac rzad polski bo pozycza Islandii 200 mln $ (co pokazuje jak daleko jest od 1981). Natomiast prywatnie to kazdy ma swoje kalkulacje, nie tylko na bazie finansowej, wiec zyje sobie tam gdzie ma ochote i dobrze sie czuje. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| viking User bywa złośliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Doczy: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skd: Reykjavik |
|
Wysany: 22 Lis 2008, 17:24 Temat postu: |
|
|
Po raz pierwszy podoba mnie się co napisał Zatroskany. _________________ Bardzo niewielu mężczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywają się wytrychem. |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 22 Lis 2008, 23:13 Temat postu: |
|
|
viking napisa: | Po raz pierwszy podoba mnie się co napisał Zatroskany. |
Dokladnie te same slowa cisnely mi sie na usta po przeczytaniu powyzszego  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| darek 13 ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1 (dublowanie ogłoszeń)
| Doczy: 10 Kwi 2008 | Posty: 682 | Skd: Z nie nacka |
|
Wysany: 23 Lis 2008, 14:51 Temat postu: |
|
|
No trudno się nie zgodzić. Każdy sam decyduje gdzie z kim i jak  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| little_fluffy Alpha Team
 | Doczy: 16 Kwi 2006 | Posty: 46 | |
|
Wysany: 23 Lis 2008, 21:44 Temat postu: |
|
|
też mi się wydawało, że to Old Star  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| janik
| Doczy: 16 Mar 2008 | Posty: 197 | Skd: KOPAVOGUR |
|
Wysany: 23 Lis 2008, 23:14 Temat postu: |
|
|
zatroskany napisa: | janik napisa: | Dlaczego się pytasz po co, czy wszyscy jesteśmy tutaj dla przelicznika euro, inne wartości się już nie liczą? jeśli nie wiesz dlaczego tu jesteśmy to przypomnij sobie rok 1981 i dalsze lata, porównaj z tutejszym kryzysem. Pracowaliśmy tutaj przez wiele lat, kształciliśmy za ich pieniądze dzieci, może czas się odwdzięczyć i pomóc, widzicie tylko kasę, świat zszedł na psy. |
Rok 1981, daj spokoj to czasy prehistoryczne???
Co do kasy i psow to twoje rozumowanie mozna by ciagnac tak ze jak ktos wyjezdza z Polski to zszedl na psy bo sie np. ksztalcil za darmo za polska kase nie mowiac o tym ze mial w doopie odwdzieczanie i pomoc. Albo ze ci Islandczycy co szykuja sie do wyjazdu z powodu kryzysu (byly dane ze 30% ma to na uwadze) to szczury, spadaja z tonacego trawlera.
Sprawa wyglada zupelnie inaczej jak sie pomysli. Haslo "zostaje w ramach pomocy dla Islandii" moze byc czysta demagogia albo idiotyzmem. No bo jesli np. ktos zostaje bezrobotny w IS i zyje na zasilku to swiadczy pomoc? Ale nawet jak ma prace to gdy przy rosnacym bezrobociu jak wyjedzie ktos inny miejscowy ja wezmie i to bedzie pomoc. W warunkach kryzysu i bezrobocia wlasnie wyjazdy sa bardzo efektywna metoda pomocy i przynosza doskonale skutki. Widac to bylo w Polsce od wejscia do eu.
Haslo "zostawania dla pomocy" mialoby sens gdyby ktos dzialal w charakterze pracodawcy i wytwarzal miejsca pracy na miejscowy rynek. Albo robil jakas unikalna robote ktorej nie daloby sie zastapic po jego wyjezdzie. Ale to jest bardzo rzadkie wiec mozna to pominac.
I jeszcze jeden aspekt "zostawania dla pomocy" w przypadku zwyklych pracownikow. Otoz ich pracodawcy zatrudniaja ich nie dla tego hasla a dlatego ze maja zbyt na ich prace i kase na placenie im. Jezeli kasa sie skonczy to nie mysla o pomocy tylko zwalniaja.
Lepiej wiec nie robic propagandy haslem pomocy dla Islandii. Takie haslo moze sobie slusznie uzywac rzad polski bo pozycza Islandii 200 mln $ (co pokazuje jak daleko jest od 1981). Natomiast prywatnie to kazdy ma swoje kalkulacje, nie tylko na bazie finansowej, wiec zyje sobie tam gdzie ma ochote i dobrze sie czuje. |
Pozostaje mi tylko Ci współczuć, jesli uważasz rok 1981 co coś nie ważnego nie dziwią mnie Twoje posty, bardzo dużo straciłeś z ludzkich odruchów, może tamte lata by czegoś Ciebie nauczyły, pomocy innemu człowiekowi, solidarnosci z innymi, ale tak jak dla większości was tak i dla Ciebie istnieje tylko dolar i sensacja, takie prawo waszego pokolenia, tyle że kiedyś uswiadomicie sobie że kochać juz też nie umiecie, będziecie to robic z wyrachowania, ja jestem dłużny coś temu narodowi, może miałem szczęście że trafiłem tylko na sympatycznych Islandczyków, ale nigdy nie doznałem od nich upokożeń, a wręcz przeciwnie. A może to nie tylko szczęście może to to że byłem i jestem dla nich miły, zdażała mi się coś zrobić za darmo, zwykłą przysługę jak dla kolegi, bez liczenia ile mi zapłaci.
Popytajcie się swoich rodziców jak było kiedyś w Polsce, może coś was to nauczy. Dla jasności, nie byłem zwolennikiem Solidarności, mozna powiedzieć że Wałęsa był dla mnie zwykłym obibokiem, któremu się nie chciało pracować. Nie wiem po co wam to mówię, poczytajcie lepiej sobie jak to polowano dzisiaj na kaczki w Gruzji to ciekawsze. |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 24 Lis 2008, 1:50 Temat postu: |
|
|
little_fluffy napisa: | też mi się wydawało, że to Old Star  |
ty to pewnie ip sprawdzic sobie mozesz. czy to tylko moderatorzy tak maja? ;] _________________ "It's nice to be important, but it's more important to be nice", HFV, 1980-2011 |
|
Powrt do gry |
|
 |
| KO
 | Doczy: 10 Maj 2006 | Posty: 492 | Skd: z piekła |
|
Wysany: 24 Lis 2008, 10:19 Temat postu: |
|
|
mjkl napisa: |
ty to pewnie ip sprawdzic sobie mozesz. czy to tylko moderatorzy tak maja? ;] |
Ty też możesz(chyba, że ten uśmieszek na końcu znaczy, że o tym wiesz)
:-) _________________ (_!_)
o
0
O |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 24 Lis 2008, 10:41 Temat postu: |
|
|
KO napisa: | mjkl napisa: |
ty to pewnie ip sprawdzic sobie mozesz. czy to tylko moderatorzy tak maja? ;] |
Ty też możesz(chyba, że ten uśmieszek na końcu znaczy, że o tym wiesz)
:-) |
moge ale nie wszedzie ;] _________________ "It's nice to be important, but it's more important to be nice", HFV, 1980-2011 |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 24 Lis 2008, 10:42 Temat postu: |
|
|
zreszta oldstar to chyba jechal gdzies gdzie jest lepiej. to pewnie lepsze ip ma tez teraz. czyli inne. ;] _________________ "It's nice to be important, but it's more important to be nice", HFV, 1980-2011 |
|
Powrt do gry |
|
 |
| little_fluffy Alpha Team
 | Doczy: 16 Kwi 2006 | Posty: 46 | |
|
Wysany: 24 Lis 2008, 13:28 Temat postu: |
|
|
a nie nie, ja tu nie mam żadnych specjalnych uprawnień. A w tamtym poście styl wypowiedzi mi się wydał znajomy  |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 25 Lis 2008, 6:57 Temat postu: |
|
|
W tym filmie mamy wyjaśnioną sytuacje skąd nagle w Islandii pojawiło się masa siana i jak może nastąpić eksplozja finansowego geysir-a (cz. druga opisuje niebezpieczenstwa zwiazane z carry trade, czyli to co stalo sie w Islandii):
http://youtube.com/watch?v=JjglR2KYz5o
i czesc druga,
http://www.youtube.com/watch?v=MPRoQ7OxZAQ
he he w 2007 roku te newsy wydawaly sie wesołe dla posiadaczy akcji islandzkich banków. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| zatroskany ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
| Doczy: 09 Pa 2008 | Posty: 1220 | |
|
Wysany: 25 Lis 2008, 9:08 Temat postu: |
|
|
janik napisa: |
Pozostaje mi tylko Ci współczuć, jesli uważasz rok 1981 co coś nie ważnego nie dziwią mnie Twoje posty, bardzo dużo straciłeś z ludzkich odruchów, może tamte lata by czegoś Ciebie nauczyły, pomocy innemu człowiekowi, solidarnosci z innymi,
|
A czy bylo napisane ze to niewazne? Nie, bylo napisane ze to historia, odwolywanie sie do tego dzisiaj to lekka paranoja. No bo mozna by sie i odwolywac i do roku 1939 albo 1944 albo jeszcze dawniej i czadzic ze tamte lata by Ciebie czegos nauczyly itd. Poza tym 1981 to byly lata zadymy z wieloma roznymi watkami, nie tylko pomocy i solidarnosci.
ale tak jak dla większości was tak i dla Ciebie istnieje tylko dolar i sensacja, takie prawo waszego pokolenia, tyle że kiedyś uswiadomicie sobie że kochać juz też nie umiecie, będziecie to robic z wyrachowania,
|
Z tym ewangelizowaniem miloscia i kaznodziejstwem na temat dolara i sensacji to nieco przesadzasz.
ja jestem dłużny coś temu narodowi, może miałem szczęście że trafiłem tylko na sympatycznych Islandczyków, ale nigdy nie doznałem od nich upokożeń, a wręcz przeciwnie. A może to nie tylko szczęście może to to że byłem i jestem dla nich miły, zdażała mi się coś zrobić za darmo, zwykłą przysługę jak dla kolegi, bez liczenia ile mi zapłaci.
|
Z dlugami wobec narodu trzeba raczej byc ostroznym bo mozna bardzo latwo wpasc w demagogie. Po pierwsze dlugi takie sa w sferze urojen na przyklad ten sposob to masz i dlugi wobec narodu polskiego, tylko ile one wynosza? Po drugie jesli ktos sadzi ze ma duze dlugi np. wobec UK bo tam wiecej zarabia a Polska jest mu winna bo tam zarabial malo to moze sie jeszcze przekonac ze o pracy decyduje rynek i zbyt jak straci prace w UK. Po trzecie uogolnianie na narody jest ryzykowne: nie doznales upokorzen i trafiles na sympatycznych Islandczykow to fajnie. Ale nie wszyscy musza byc sympatyczni i co najwazniejsze poziom sympatii i upokorzen jest bardzo zwiazany ze stanem ekonomii. Jak jest boom (na kredyt) tak jak w to bylo w Islandii to wszyscy sa bardzo sympatyczni i uczynni. Jak jest kryzys to czesto spotyka sie mniej sympatii a nawet duza antypatie, obys sie z tym nie zetknal ale jesli sie zetkniesz to przyjmij ze to jest zupelnie i calkowicie normalne.
Popytajcie się swoich rodziców jak było kiedyś w Polsce, może coś was to nauczy. Dla jasności, nie byłem zwolennikiem Solidarności, mozna powiedzieć że Wałęsa był dla mnie zwykłym obibokiem, któremu się nie chciało pracować. |
Kazdy wie ze w Polsce byly rozne zadymy z przyczyn ktorych geneza wynikala ze zlego polozenia geograficznego. Cos tak jakby na Islandii wulkan co 10 lat wybuchal a nie co kilkaset. Ale to sie kompletnie skonczylo wiec odwolywanie sie do tych historii jest bezproduktywne i bez sensu.
Na dodatek w takich opowiesciach latwo wpada sie w nonsensy. Na przyklad opowiadasz ze Walesa byl zwyklym obibokiem bo nie chcialo mu sie pracowac. A problem jest z kolei taki ze ci co ciezko w tamtych czasach pracowali to budowali z zapalem system komunistyczny sterowany z Moskwy. No i w ogole byly takie absurdy ze praca byla obowiazkowa, nie bylo bezrobocia a w sklepach nagie haki. Nie mowiac juz o sbekach czy partyjniakach ktorzy pracowali bardzo ciezko i bez wytchnienia. Czyli w koncu mozna wysnuc wniosek ze dobrze bylo ze Walesa byl obibokiem a w ogole to on kase i tak dostal za nobelka. Wiec w ogole wracanie do tych dawnych absurdalnych czasow jest bez sensu. |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
|
Powrt do gry |
|
 |
|
|
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach
|
|