Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| wredna_mimi
 | Dołączył: 13 Paź 2006 | Posty: 262 | Skąd: EĹk |
|
Wysłany: 21 Kwi 2008, 11:43 Temat postu: |
|
|
no to jak to jest z tym dowodem rejestracyjnym?? jak sie kupi samochod od osoby fizycznej ??? do jakiego biura trzeba isc , przerejestrowac auto na nowego nabywce? z gory dzieki _________________ ***ĹmIeCh JeSt LeKaRsTwEm, KtĂrE KaĹťdY MoĹťe SoBiE PrZePiSaÄ*** |
|
Powrót do góry |
|
 |
| greg ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 14 Lip 2007 | Posty: 45 | |
|
Wysłany: 16 Paź 2008, 15:50 Temat postu: |
|
|
Ja zadoznilem do biura zajmujacego sie wydawaniem dowodow, podalem numer rejestracyjny i wyslali mi na adres.
Moje pytanie: ile dni ma osoba poszkodowana w malej kolizji, czy sluczce na zgloszenie do odpowiedniego urzedu, zajscia?
Dzieki z gory |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 16 Paź 2008, 17:52 Temat postu: |
|
|
wredna_mimi napisał: | no to jak to jest z tym dowodem rejestracyjnym?? jak sie kupi samochod od osoby fizycznej ??? do jakiego biura trzeba isc , przerejestrowac auto na nowego nabywce? z gory dzieki | zapomialem nazwy biura, a znajduje sie ono na ul. Borgartun po drugiej stronie ulicy niz stacja benzynowa obok ronda, jest to duzy blok a biuro znajduje sie na samym dole po lewej stronie, tam mozna przerejestrowac samochod na nowego wlasciciela. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Hanka79
| Dołączył: 14 Lip 2008 | Posty: 106 | Skąd: Kopavogur |
|
Wysłany: 16 Paź 2008, 18:21 Temat postu: Umferdastofa |
|
|
Umferðarstofa - BorgartĂşni 30 - 105 ReykjavĂk
AfgreiðslutĂmi 08:00 - 16:00
www.us.is
zaĹatwimy tam sprawy zwiÄ
zane z podaniem o wyrejestrowanie i deklaracjÄ
o przeniesieniu wĹasnoĹci pojazdu _________________ BudzÄ
c siÄ rano, pomyĹl jaki to wspaniaĹy skarb ĹźyÄ, oddychaÄ i mĂłc siÄ radowaÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 16 Paź 2008, 18:24 Temat postu: Re: Umferdastofa |
|
|
Hanka79 napisał: | Umferðarstofa - BorgartĂşni 30 - 105 ReykjavĂk
AfgreiðslutĂmi 08:00 - 16:00
www.us.is
zaĹatwimy tam sprawy zwiÄ
zane z podaniem o wyrejestrowanie i deklaracjÄ
o przeniesieniu wĹasnoĹci pojazdu | dokladnie tak jak napisalas  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Hanka79
|
Wysłany: 16 Paź 2008, 18:26 Temat postu: |
|
|
Co do ubezpieczenia to ja np. mam ubezpieczenie samochodu doĹÄ
czone do innych prywatnych ubezpieczeĹ w VIS. Zawsze siÄ targuj o sumÄ ubezpieczenia opĹaca siÄ! Jak kupowaĹam samochĂłd to sprzedawca w komisie zapytaĹ tylko czy zostawiÄ ubezpieczenie w tej samej firmie co miaĹ poprzedni wĹaĹciciel, zostaĹam przy tamtej firmie i po ok. trzech tygodniach dostaĹam giro do zapĹaty ale zadzwoniĹam do nich Ĺźe nie chcÄ pĹaciÄ za caĹy rok z gĂłry wiÄc poprosiĹ o nr karty kredytowej i pobierali co miesiÄ
c ratÄ ubezpieczenia i dosĹali rozliczenie. Po siedmiu miesiÄ
cach VIS zaproponowaĹ lepsze warunki wiÄc siÄ przeniosĹam, ale to juĹź musisz osobiĹcie. _________________ BudzÄ
|
Powrót do góry |
|
 |
| Hanka79
|
Wysłany: 16 Paź 2008, 18:27 Temat postu: |
|
|
Jeszcze jedno, w sprawie dowodu rejestracyjnego dzwoĹ teĹź do Umferðarstofa i oni ci przeĹlÄ
na adres zameldowania. _________________ BudzÄ
|
Powrót do góry |
|
 |
| UncleBechtel
| Dołączył: 02 Gru 2005 | Posty: 101 | |
|
Wysłany: 17 Paź 2008, 1:19 Temat postu: |
|
|
Ok, ale Ĺźeby dostac trzeba dowĂłd trzeba auto najpierw przerejestrowaÄ - to kosztuje chyba 6000 isk.
JeĹźeli poprzedni wĹaĹciciel nie przerejestrowaĹ auta n aciebie to dowodu nie dostaniesz:( |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Hanka79
|
Wysłany: 17 Paź 2008, 1:24 Temat postu: |
|
|
UncleBechtel napisał: | Ok, ale Ĺźeby dostac trzeba dowĂłd trzeba auto najpierw przerejestrowaÄ - to kosztuje chyba 6000 isk.
JeĹźeli poprzedni wĹaĹciciel nie przerejestrowaĹ auta n aciebie to dowodu nie dostaniesz:( |
napisaĹam o tym, trzeba iĹÄ i zĹoĹźyÄ deklaracje o przeniesieniu wĹasnoĹci samochodu czyli prostym jÄzykiem trzeba im dostarczyÄ umowÄ kupna-sprzedaĹźy podpisanÄ
przez dwĂłch ĹwiadkĂłw i to tyle, i na tej podstawie wydadzÄ
dowĂłd rejestracyjny, pzdr _________________ BudzÄ
|
Powrót do góry |
|
 |
| UncleBechtel
|
Wysłany: 17 Paź 2008, 1:39 Temat postu: |
|
|
JeĹźeli poprzedni wĹaĹciciel nie opĹaciĹ podatku drogowego to nie wydadzÄ
. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| UncleBechtel
|
Wysłany: 17 Paź 2008, 1:42 Temat postu: |
|
|
Aha jak kupuje siÄ auto od poĹrednika to formalnoĹci zaĹatwia on, przynajmniej ja mam takie doĹwiadczenie, rĂłwnieĹź zasze poza "deklaracjÄ
przeniesienia wĹasnoĹci" - tej na druku us wypeĹnialem umowe kupna sprzedaĹźy, teĹź na takim standartowym druku samokopiujÄ
cym.
Jak jest przy kupnie od osoby prywatnej to nie wiem, ale w tym przypadku pewnie nikt nie zgĹosiĹ umowy do us  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mar-ciaa
| Dołączył: 04 Paź 2007 | Posty: 37 | |
|
Wysłany: 25 Lis 2008, 19:16 Temat postu: |
|
|
kupilam auto i dostalam z ubezpieczalni SJOVA do zaplaty za czly rok czy jest mozliwe rozlozenie tego na raty nie majc karty kredytowej?? dziekuje za inf |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 25 Lis 2008, 19:38 Temat postu: |
|
|
na 2 lub 3 raty rozĹoĹźÄ
ci bez problemu |
|
Powrót do góry |
|
 |
| andre69
| Dołączył: 05 Paź 2008 | Posty: 26 | Skąd: Kopavogur |
|
Wysłany: 25 Lis 2008, 20:23 Temat postu: |
|
|
JeĹli masz konto w Glitnirze to idĹş do banku i powiedz Ĺźe chciaĹabyĹ rozĹoĹźyÄ ubezpieczenia auta w Sjovie na 12 rat, nie ma najmniejszego problemu, oni udzielÄ
Ci takiego jakby kredytu na tÄ
kwotÄ plus oczywiĹcie odsetki, z tym Ĺźe zaznacz Ĺźe chcesz tylko na Ĺźeby potrÄ
cali za jeden rok ubezpieczenia , poniewaĹź ja miaĹem sytuacjÄ Ĺźe zamiast 6800ISK bank pobieraĹ mi 13500 pojechaĹem to wyjaĹniÄ i okazaĹo sie Ĺźe oni wymyĹlili cos takiego Ĺźe potrÄ
cajÄ
mi podwĂłjne skĹadki tak jakbym pĹaciĹ awansem za kolejny rok, troche to dla mnie nie zrozumiaĹe jaki to miaĹo sens i czemu zrobili to bez mojej zgody poniewaz wczesniej mnie o czymĹ takim nie uprzedzili niemniej po wyjaĹnieniu tej sprawy pĹace juz normalnie. Mam nadzieje Ĺźe Ci to coĹ pomoĹźe |
|
Powrót do góry |
|
 |
| stan
 | Dołączył: 12 Sie 2007 | Posty: 689 | |
|
Wysłany: 25 Lis 2008, 21:17 Temat postu: |
|
|
andre69 napisał: | JeĹli masz konto w Glitnirze to idĹş do banku i powiedz Ĺźe chciaĹabyĹ rozĹoĹźyÄ ubezpieczenia auta w Sjovie na 12 rat, nie ma najmniejszego problemu, oni udzielÄ
Ci takiego jakby kredytu na tÄ
kwotÄ |
nie jakby kredytu, tylko po prostu kredytu. przy dzisiejszych stopach procentowych to ubezpieczenie wyniesie cie ostatecznie jakies 30% wiecej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| streetfighter
| Dołączył: 20 Paź 2008 | Posty: 43 | Skąd: Rkv, ZamoĹÄ |
|
Wysłany: 25 Lis 2008, 21:30 Temat postu: ubezpieczenie |
|
|
Sjova rozkĹada na 4 raty bez problemu ale do kaĹźdej raty dochodzi dodatkowa opĹata okoĹo 2500isk wiÄc wychodzi dychÄ droĹźej, ponadto raty musiaĹem pĹaciÄ nie co kwartaĹ ale przez 4 kolejne miesiÄ
ce. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mkwr45
 | Dołączył: 10 Gru 2008 | Posty: 330 | Skąd: RKV |
|
Wysłany: 15 Gru 2008, 21:20 Temat postu: |
|
|
witam!ja mam ubezpieczenie w firmie wordor place jakies 70 tys rocznie za golfa i mam to rozlorzone na 12 rat.niemam karty kredytowej ale da rade zalatwic to przez bank bez problemu.a mam pytanie jeszcze jak kupilem to poprzedni wlasciciel powiedzial mi ze on przerejestruje na mnie samochod ale zadnego dowodu rejestracyjnego nie dostalem moze tak byc?? _________________ i'm2good2be4go10 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| agatka
| Dołączył: 18 Gru 2006 | Posty: 328 | |
|
Wysłany: 15 Gru 2008, 21:59 Temat postu: |
|
|
sprzedajacy zanosi dokument do Umferdastofy i tam oni przerejestrowuja samochod na Ciebie. Mniej wiecej w ciagu 2 tygdoni powinienes dostac poczta dowod rejestracyjny. Jesli go nie dostales to podjedz do umferdastorfy i oni tobie wydrukuja.
Co do ubezpieczen - najlepiej korzystac z takich, ktore sa powiazane z bankiem gdzie sie ma konto bo z tego tytulu przysluguje dodatkowa znizka:
Landsbanki - Vordur
Glitnir - Sjova
Kaupthing - VIS |
|
Powrót do góry |
|
 |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 15 Gru 2008, 22:48 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Co do ubezpieczen - najlepiej korzystac z takich, ktore sa powiazane z bankiem gdzie sie ma konto bo z tego tytulu przysluguje dodatkowa znizka:
Landsbanki - Vordur
Glitnir - Sjova
Kaupthing - VIS
|
Mozesz napisac cos wiecej o tych znizkach?
wkrotce konczy mi sie ubezpieczenie i chcialbym wybrac najtansza oferte. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| agatka
| Dołączył: 18 Gru 2006 | Posty: 328 | |
|
Wysłany: 15 Gru 2008, 23:02 Temat postu: |
|
|
Miesiac przed koncem ubezpieczenia powinienes dostac oferte z obecnej ubezpieczalni.
Co do Vordura to proponuje sie wybrac do oddzialu Landsbanki na ulicy Holtagardar (przy takim malym centrum handlowym). W poniedzialki i srody jest tam koles od ubezpieczen i dodatkowo masz tam Polke, ktora pomoze w razie problemow jezykowych.
Ja dostalam dodatkowo 5 % znizki na ubezpieczenie. Oprocz tego jest jakas znizka podstawowa za 1 ubezpieczenie itp. Nie chce mi sie szukac papierow od mojego ubezpieczenia.
Ogolnie to mozesz sie zglosic do wszystkich i poprosic o oferte i nie musisz pokazywac jaka masz.
Wybierzesz najlepsza i najtansza. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|