Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| ewka8380
| Dołączył: 17 Gru 2008 | Posty: 7 | Skąd: KĂłpavogur |
|
Wysłany: 18 Gru 2008, 11:08 Temat postu: PRZYCHODNIA OPIEKI ZDROWOTNEJ |
|
|
Jezeli chodzi o opieke zdrowotna na Islandii, to bylam nie dawno w Przychodni Opieki Zdrowotnej na HoltasmĂĄra 1 i otrzymalam pomoc lekarska i skierowanie do lekarza specjalisty od razu. Tam mozna przyjsc bez wzgledu w jakim rejonie sie mieszka. Na dodatek mozna mowic po polsku !!! Pracuje tam polska pielegniarka. Przychodnia powstala od niedawna. BARDZO POLECAM!!! Adres: HoltasmĂĄra 1, 201 KĂłpavogur |
|
Powrót do góry |
|
 |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 18 Gru 2008, 21:23 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Jezeli chodzi o opieke zdrowotna na Islandii, to bylam nie dawno w Przychodni Opieki Zdrowotnej na HoltasmĂĄra 1 i otrzymalam pomoc lekarska i skierowanie do lekarza specjalisty od razu. Tam mozna przyjsc bez wzgledu w jakim rejonie sie mieszka. Na dodatek mozna mowic po polsku Very Happy !!! Pracuje tam polska pielegniarka. Przychodnia powstala od niedawna. BARDZO POLECAM!!! Adres: HoltasmĂĄra 1, 201 KĂłpavogur |
A to ze kasujecie 10 tys za wizyte to juz nie laska napisac?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ewka8380
|
Wysłany: 18 Gru 2008, 23:43 Temat postu: |
|
|
za wizyte kasuja tyle co w normalnej przychodni. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 19 Gru 2008, 7:33 Temat postu: |
|
|
Cytat: | za wizyte kasuja tyle co w normalnej przychodni. |
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| janik
| Dołączył: 16 Mar 2008 | Posty: 197 | Skąd: KOPAVOGUR |
|
Wysłany: 19 Gru 2008, 13:34 Temat postu: |
|
|
patryk23l napisał: | Cytat: | za wizyte kasuja tyle co w normalnej przychodni. |
 |
MoĹźe nie nabyĹes wtedy jeszcze praw do ubezpieczenia, pĹaciĹeĹ peĹnÄ
opĹatÄ, ja dwa dni temu zapĹaciĹem tysiaca |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 20 Gru 2008, 18:18 Temat postu: |
|
|
nabylem. poprostu wiecej tam nie pojde i tyle. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kasiajablonska
| Dołączył: 19 Wrz 2006 | Posty: 203 | Skąd: Akureyri |
|
Wysłany: 21 Gru 2008, 0:23 Temat postu: |
|
|
tak czytam i czytam.....i ciesze sie ze nie mieszkam w rejk..... w akureyri wszystko sie latwiej zalatwia i zyje....pozdrwiam polandie z rejk  _________________ mezczyzna powinien byc taki,zeby kobiety szalaly przy nim,za nim i po nim. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ewka8380
|
Wysłany: 24 Gru 2008, 21:42 Temat postu: |
|
|
krotkie sprostowanie odnosnie przychodni nie napisalamam ile kosztuje wizyta poniewaz dla mnie to byla normalna cena i nie placilam 10 tys. koron!! oprocz tego otrzymalam pomoc w poszukaniu lekarza innej specjalizacji i zalawtwiwniu wszystkich spraw odnosnie skierowania zajelo to przynajmniej 30 min. i nie placialam za to extra. Natomiast dla mnie to byla bardzo duza pomoc Mam kolezanke ktora tam poszla i jest tez zadowolona. Ceny dla nieubezpieczonych sa nawet nizsze poniewaz w przychodni wynosi ona 3.500 tys dla nieubezpieczonych a w Heilsugæslu 4.100 nie wierzacy moga to sprawdzic. Wizyta wynosi 2.200 a u dzieci 1000 koron. Skierowanie do specjalisty kosztuje tyle co w heilsugæslu jak rowniez zwolnienie lekarskie. Jest wiele osob ktorzy tam przychodza i nie narzekaja . Jednak my polacy mamy w naturze ponarzekac. Moje zdanie jest takie nikt nikogo do niczego nie zmusza ale ja wole isc do przychodni gdzie moge powiedziec o swoich bĂłlach w jezyku polskim a nie z tlumaczem przy boku lub lamnym islandzkim gdzie lekarz tylko czsami domysla sie o co mi chodzi. Kiedys musialam isc na oddzial pogotowia i tam to dopiero sie wyczekalam i oprocz tego tez musialam sporo zaplacic Jezeli chodzi o lekarzy specjalistow to mozna o wiele szybciej dostac wizyte do ginekologa , ortopedy itp. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 24 Gru 2008, 22:58 Temat postu: |
|
|
Moze warto tez powiedziec ze nie ma tam polskiego lekarza...Poza tym jak ktos nie wierzy to moge przedstawic rachunek za wizyte. Ja nie narzekam tylko informuje a kazdy zrobi jak uwaza. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ewka8380
|
Wysłany: 25 Gru 2008, 15:03 Temat postu: |
|
|
dla mnie nie musi byc polski lekarz z tego co wiem pracuje tam pielegniarka z Polski po studiach i z duzym starzem pracy na Islandii
Jezeli ktos ma problemy z jezykiem to ma fachowa pomoc jezeli chodzi o jezyk medyczny. Zawsze przyjmuje pacjentow pierwsza i lekarz dobrze wie o co chodzi. Poza tym pzrychodnia ta teraz dziala na takiej samej zasadzie jak HeilsugæslustĂśð.Przychodza tam tez islandczycy poniewaz ma otwatre godziny pracy i jest bardziej dostepna do innych rejonow. Wiem ze na samym poczatku byla ona dla osob nieubezpieczonych i dlatego byly niektore badania takie drogie. Dzwonilam i dostalam taka odpowiedz.Teraz sie to zmienilo Maja tez tam dobrego lekarza pediatre mam na to dobry przyklad. Porownujac ceny to idac do specjalisty placi sie o wiele wiecej za wizyte a mozna to samo zalawtwic w przychodni u lekarza domowego i zaplacic o wiele mniej Niektorzy poprostu tego nie wiedza a warto wczesniej zadzwonic do przychodni i zapytac o pewne sprawy. Ja tak bynajmniej zrobilam o cene tez mozna sie zapytac Ja jestem zadowolona i napewno bede z niej korzystala jezeli bedzie taka potrzeba  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jacek68
| Dołączył: 25 Gru 2008 | Posty: 5 | |
|
Wysłany: 25 Gru 2008, 23:28 Temat postu: przychodnia opieki zdrowotnej |
|
|
Panie Lukaszu jezeli pan informuje to dobrze ,ale musi sie pan zapoznac na nowo z cenami w przychodni numer telefonu 510-6500 albo 862-5773. Bylem tam niedawno . Jezeli wejdzie pan na strone internetowa www.hv.is to znajdzie pan tam informacje ze w przychodni mozna rozmawiac w jezyku polskim a nie ,ze jest tam polski lekarz. Mnie w zupelnosci wystarczylo to,ze uslyszalem dzien dobry i dalej moglem dostac porade po polsku. Nie jestem biegly w islandzkim i nie poradzil bym sobie tak dobrze gdzie indziej jak tam w przychodni. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| szuwar24
| Dołączył: 22 Mar 2007 | Posty: 12 | Skąd: hellissandur\orzysz |
|
Wysłany: 2 Sty 2009, 13:17 Temat postu: |
|
|
mam pytanie moĹźe ktoĹ wie czy w tej przychodni przyjmujÄ
teĹź w weekend i z poza okolic Reykjaviku |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jacek68
| Dołączył: 25 Gru 2008 | Posty: 5 | |
|
Wysłany: 4 Sty 2009, 1:10 Temat postu: |
|
|
Przychodnia otwarta jest w godz. pracujace codziennie od 9 - 12 i nie obowiazuje rejonizacja, mozna przyjechac ze wszystkich miejscowosci. Ja mieszkam w Hafnarfjordur. W przychodniach gdzie sa rejony od 1 stycznia weszly nowe ceny za swiadczenia i za wizyte placi sie 2.600 poza godzinami pracy. Ta przychodnia nie zmienila cen . |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kazimiera
| Dołączył: 26 Sie 2007 | Posty: 72 | Skąd: ReykjavĂk |
|
Wysłany: 4 Sty 2009, 7:41 Temat postu: lekarze |
|
|
Jestem zawiedziona islandzkimi lekarzami. moje dziecko ciagle chorowalo i mialo wysoka goraczke czasem po 2 tygodnie. ciagle tylko panadol bo to wirus. wyslalam dziecko razem z mezem do polski. okazalo sie ze synek ma obustronne zapalenie pluc. tacy specjalisci. i nie bylam u jednego lekarza, bylam u kilku, znam jezyk wiec o niedomowieniach nie ma mowy. po prostu bagatelizuja problemy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| zyga1975
| Dołączył: 21 Paź 2006 | Posty: 45 | Skąd: Hafnarfiordur |
|
Wysłany: 4 Sty 2009, 11:19 Temat postu: |
|
|
dziewczyno ty wiesz co ty piszesz czy ty myslisz ze tylko ty masz dziecko bo z tego co piszesz to twoje dziecko dwa tygodnie chodzilo z zapaleniem pluc pomysl troche |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kazimiera
|
Wysłany: 4 Sty 2009, 12:54 Temat postu: |
|
|
tak wiem co pisze. biorac moje doswiadczenie i innych kolezanek tutaj z lekarzami dzieciecymi, przestrzegam zeby byc czujnym i nie dac sie zbyc.
co w tym zlego? dlaczego mnie atakujesz? jak masz dziecko to powinnas byc czujna a nie ignorowac. po to jest to forum zeby wyrazac opinie a nie obrazac.
z reszta przypomne moze przypadek polskiego dziecka ktore umarlo na zapalenie wyrostka robaczkowego. lekarze islandcy wypowiedzieli sie wtedy ze to "rzadkie schorzenie". |
|
Powrót do góry |
|
 |
| zyga1975
| Dołączył: 21 Paź 2006 | Posty: 45 | Skąd: Hafnarfiordur |
|
Wysłany: 4 Sty 2009, 13:05 Temat postu: |
|
|
czy ty myslisz ze polscy lekaze sie niemyla przypominasz jeden przypadek jaki mial miejsce tutaj tez chodzilem tutaj do lekarza i bylem zadowolony z opieki medycznej na badania oraz wizyte u specjalisty czekalem trzy dni co w polsce czeka sie okolo pol roku tak ze naprawde niema co nazekac |
|
Powrót do góry |
|
 |
| afganskibicz ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 01 Gru 2008 | Posty: 148 | |
|
Wysłany: 4 Sty 2009, 13:46 Temat postu: |
|
|
zyga1975 napisał: | czy ty myslisz ze polscy lekaze sie niemyla przypominasz jeden przypadek jaki mial miejsce tutaj tez chodzilem tutaj do lekarza i bylem zadowolony z opieki medycznej na badania oraz wizyte u specjalisty czekalem trzy dni co w polsce czeka sie okolo pol roku tak ze naprawde niema co nazekac |
co za brednie. No i ten kompleks porĂłwnywania Islandii do Polski
Islandia do piÄt Polsce nie dorasta , uĹwiadomcie to Sobie.MaĹe móşdĹźki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 4 Sty 2009, 15:24 Temat postu: |
|
|
A co za segregacja? Lekarze dzielÄ
siÄ na dobrych i zĹych, a nie na islandzkich i polskich! WszÄdzie sÄ
ludzie i "mĹotki". Ja mam wstosunku do wszystkich lekarzy zasadÄ umiarkowanego zaufania. Najlepiej polegaÄ na wĹasnej intuicji i jeĹźeli stan dziecka nas niepokoi to szukaÄ pomocy u innego lekarza naleĹźy. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kazimiera
|
Wysłany: 4 Sty 2009, 17:05 Temat postu: |
|
|
Grazyno, problem w tym ze chodzilam do roznych, publicznych i prywatnych w Domus Medica, dziecko z gilem u nosa i niepokojacym kaszlem i goraczka odsylane bylo do domu z zaleceniem Panadolu.
Uwazam ze w polsce jest bieda i nie ma tak super sprzetu jak tutaj, trzeba czekac w kolejkach ale mamy tez dobrych specjalistow. Moze moj indywidualny przypadek z lekarzem dzieciecym bardo mnie boli natomiast mysle ze niepotrzebnie wyrzucilam swoje frustracje tu na forum.
Pozdrawiam i co zlego to nie ja. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|