reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna

ICELAND.PL :: Islandia - strona g艂贸wna portalu

ZANIM CO艢 NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEI KTO� CI� OBRA疉 LUB MIE REGULAMIN, NIE DAJ SI� SPROWOKOWA�, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U縴tkownicyU縴tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo禼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo禼i   

Por贸d na Islandii
Id� do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 99, 100, 101 ... 314, 315, 316  Nast阷ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat  
Autor Wiadomo舵
kathyn

Do潮czy�: 06 Mar 2006
Sk眃: Mosfellsbaer
PostWys砤ny: 8 Sty 2009, 16:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mamy wybierajace si臋 do polski z male艅stwem i ubiegajace sie o becikowe 2009 musza przedewszystkim posiadac i wziasc ze soba zaswiadczenie od lekarza..w naszym przypadku od poloznej prowadzacej pisemko o historii ciazy tzn. o regularnych kontrolach ..od 10 tyg ciazy...pozdrawiam
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn� wiadomo舵
luiza

Do潮czy�: 09 Pa� 2006
PostWys砤ny: 8 Sty 2009, 19:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ale czy becikowe w Polsce nam sie nalezy ,przeciez mieszkamy tutaj
Powr髏 do g髍y
zuzula666

Do潮czy�: 05 Lut 2008
Sk眃: Reykjawik
PostWys砤ny: 8 Sty 2009, 19:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mi w艂a艣nie nie przyznali becikowego z tego powodu 偶e mieszkam na Islandii, ale ja odwo艂uj臋 si臋. Zobaczymy co z tego wyjdzie, mam nadzieje 偶e na plus Wink
Powr髏 do g髍y
Paula

Do潮czy�: 28 Mar 2008
Sk眃: Reykjavik
PostWys砤ny: 8 Sty 2009, 19:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kula, termin mam na 14 lutego Smile
Dzi臋ki! Pozdrawiam!
Nothing's impossible (DM)
Powr髏 do g髍y
askonka123

Do潮czy�: 30 Pa� 2008
PostWys砤ny: 8 Sty 2009, 19:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam pytanko, moze wiecie gdzie tu mozna kupic wozek dla malenstwa najlepiej taki 3w1
Powr髏 do g髍y
elza74

Do潮czy�: 22 Sty 2006
PostWys砤ny: 8 Sty 2009, 20:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

askonka123 napisa�:
mam pytanko, moze wiecie gdzie tu mozna kupic wozek dla malenstwa najlepiej taki 3w1

www.oo.is
www.babysam.is
Powr髏 do g髍y
Paula

PostWys砤ny: 8 Sty 2009, 21:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a ja polecam oliver og olivia na Alfheimar. W贸zek Graco spacer贸wka z wk艂adan膮 gondol膮 Quattro Tour Deluxe Gasha ( tu s膮 fotki i opis http://www.e-graco.pl/index.php?cPath=146 ) cena do 30000 isk. Ale s膮 tam te偶 ta艅sze tej firmy Smile w贸zek super zabudowany i wiatroszczelny. Ja ju偶 taki u nich zam贸wi艂am- polecam!
w贸zki s膮 te偶 w Fifie- w budynku gdzie jest Kronan i Intersport, ale do艣膰 drogie. W BabySamie na Skeifanie te偶 jest spory wyb贸r.
呕ycz臋 powodzenia!
Powr髏 do g髍y
yourbrotherthebeer

Do潮czy�: 15 Lis 2008
Sk眃: Keflavik
PostWys砤ny: 9 Sty 2009, 0:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a jak ktos chce super tania opcje, to widzielm kiedys wozki w "uzywaku" na Fellsm煤li
Powr髏 do g髍y
kathyn

Do潮czy�: 06 Mar 2006
Sk眃: Mosfellsbaer
PostWys砤ny: 9 Sty 2009, 10:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

luiza napisa�:
ale czy becikowe w Polsce nam sie nalezy ,przeciez mieszkamy tutaj

jesli jestes zameldowana w polsce to sie nalezy..
Powr髏 do g髍y
zuzula666

PostWys砤ny: 9 Sty 2009, 12:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kathyn a ty wzie艂a艣 becikowe w Polsce?? Mozesz napisza膰 jak Ci sie to uda艂o?? U mnie jest problem bo twierdz膮 偶e mieszkam za granic膮 a ca艂a moja rodzina jest zameldowana w Polsce. Mo偶esz mi napisa膰 cos wi臋cej na pw Wink
Powr髏 do g髍y
_Dawid93_

Do潮czy�: 04 Sie 2008
Sk眃: Ko艂o Krakowa
PostWys砤ny: 9 Sty 2009, 15:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Paula napisa�:
Kula, termin mam na 14 lutego Smile
Dzi臋ki! Pozdrawiam!

moja chrzestna te偶 wtedy b臋dzie rodzi膰...... tylko jeszcze dalej ni偶 na Islandii.... bo w Meksyku ;P
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn� wiadomo舵 Numer GG
mikolaj

Do潮czy�: 12 Kwi 2008
PostWys砤ny: 9 Sty 2009, 16:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja kupowa艂am w贸zek w Polsce X-Lander XA, tzn. mama kup艂a i wys艂a艂a warto艣膰 paczki oszacowa艂a na 500z艂. i wpisa艂a 偶e to prezent, nie zap艂aci艂am 偶adnego podatku a w贸zek jest super ma pompowane ko艂a i pasuje do niego fotelik maxi cosi. W olavia og olivier maja takie tylko 偶e tr贸jko艂owe a moj jest cztero, wszystko mnie kosztowa艂o ok. 50000isk razem z kosztami pocztowymi.
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn� wiadomo舵 Wy秎ij email
stan

Do潮czy�: 12 Sie 2007
PostWys砤ny: 9 Sty 2009, 18:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zuzula666 napisa�:
Kathyn a ty wzie艂a艣 becikowe w Polsce?? Mozesz napisza膰 jak Ci sie to uda艂o?? U mnie jest problem bo twierdz膮 偶e mieszkam za granic膮 a ca艂a moja rodzina jest zameldowana w Polsce. Mo偶esz mi napisa膰 cos wi臋cej na pw Wink

ale mieszkalas w polsce czy nie mieszkalas. bo wiesz teraz mamy tu konsulat i oni sobie sprawdza czy nie bylas jednoczesnie zameldowana na islandii i cie jeszcze za probe wyludzenia becikowego zaczna scigac.
Powr髏 do g髍y
LUCYNA86
ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
Do潮czy�: 15 Wrz 2008
Sk眃: Hafnariorður
PostWys砤ny: 9 Sty 2009, 21:48    Temat postu: þ Odpowiedz z cytatem

HEJ DZIEWCZYNY MAM PYTANIE CO DO BECIKOWEGO MOJA MALUTKA BEDZI MIEC W LUTYM 9 3 MIESIACE A JA LECE Z NIA DO POLSKI 16 LUTEGO CZY MOGE JESZCZE UBIEGAC SIE O BECIKOWE
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn� wiadomo舵 Wy秎ij email Numer GG
Paula

PostWys砤ny: 10 Sty 2009, 12:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lucyna, wniosek sk艂ada si臋 do 3 miesi臋cy od urodzenia dziecka. Kilka stron wcze艣niej wys艂a艂am Zuzuli link z informacj膮 o becikowym- tam jest dok艂adnie napisane.
Powr髏 do g髍y
zuzula666

PostWys砤ny: 10 Sty 2009, 13:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale zaraz zaraz. Ja sk艂ada艂am wniosek kiedy moja niunia mia艂a ponad 4 miesi膮ce i wniosek przyjeto, rozpatrzono go negatywnie tylko ze wzgl臋du na to ze mieszkam na Islandii a nie w Polsce.Wniosek mo偶na sk艂ada膰 do momentu kiedy dziecko skonczy rok czasu-tak mi sie wydaje.
Powr髏 do g髍y
Paula

PostWys砤ny: 10 Sty 2009, 18:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ad 2. Jednorazowa zapomoga z tytu艂u urodzenia si臋 dziecka.

Z tytu艂u urodzenia si臋 dziecka przys艂uguje, niezale偶nie od uprawnie艅 do dodatku z tytu艂u urodzenia dziecka oraz od dochodu rodziny, jednorazowa zapomoga z tytu艂u urodzenia si臋 dziecka w wysoko艣ci 1000 z艂 na dziecko wprowadzona ustaw膮 z dnia 29 grudnia 2005 r. o zmianie ustawy o 艣wiadczeniach rodzinnych (Dz. U. Nr 12, poz. 67).

Jednorazowa zapomoga z tytu艂u urodzenia si臋 dziecka zgodnie z art. 2 pkt 4 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o 艣wiadczeniach rodzinnych (Dz. U. Nr 228, poz. 2255, z p贸藕n. zm.) jest 艣wiadczeniem rodzinnym.

Ustawa z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od os贸b fizycznych (Dz. U. Nr 14, poz. 176, z p贸藕n. zm.) w art. 21 ust. 1 pkt 8 stanowi, i偶 艣wiadczenia rodzinne s膮 wolne od podatku dochodowego.

Zapomoga przys艂uguje:

1. matce,

2. ojcu lub

3. opiekunowi prawnemu dziecka.

Pisemny wniosek o jednorazow膮 zapomog臋 mo偶na z艂o偶y膰 w urz臋dzie gminy lub w o艣rodku pomocy spo艂ecznej (w miejscu, gdzie wyp艂acane s膮 艣wiadczenia rodzinne) w terminie trzech miesi臋cy od dnia narodzin dziecka. Wniosek z艂o偶ony po terminie b臋dzie pozostawiony bez rozpoznania.

Do pisemnego wniosku o zapomog臋 powinny by膰 do艂膮czone nast臋puj膮ce dokumenty:

1. dokument stwierdzaj膮cy to偶samo艣膰 osoby ubiegaj膮cej si臋 o przyznanie jednorazowej zapomogi z tytu艂u urodzenia dziecka;

2. skr贸cony odpis aktu urodzenia dziecka lub inny dokument urz臋dowy potwierdzaj膮cy dat臋 urodzenia dziecka;

3. pisemne o艣wiadczenie, 偶e na dziecko nie zosta艂a ju偶 pobrana jednorazowa zapomoga z tytu艂u urodzenia si臋 dziecka (np. przez drugiego z rodzic贸w).

mpips.gov.pl

ze strony http://matir.ovh.org/becikowe/index.php?becikowe=wniosek
Powr髏 do g髍y
stan

Do潮czy�: 12 Sie 2007
PostWys砤ny: 10 Sty 2009, 18:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ustawa oswiadczeniach rodzinnych mowi ze: 艢wiadczenia rodzinne przys艂uguj膮 osobom, o kt贸rych mowa w ust. 2, je偶eli zamieszkuj膮
na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez okres zasi艂kowy

wiec teraz kwestia dobrej woli pani w urzedzie czy dzieci urodzone na islandii pod to podchodza.
Powr髏 do g髍y
lipcowka

Do潮czy�: 12 Cze 2007
Sk眃: REYKJAVIK
PostWys砤ny: 11 Sty 2009, 12:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"Becikowe"

Jednorazowa zapomoga z tytu艂u urodzenia si臋 dziecka.
Becikowe przys艂uguje wszystkim, niezale偶nie od uprawnie艅 do dodatku z tytu艂u urodzenia dziecka oraz od dochodu rodziny, w wysoko艣ci 1000 z艂 na dziecko. Wprowadzone ustaw膮 z dnia 29 grudnia 2005 r. o zmianie ustawy o 艣wiadczeniach rodzinnych (Dz. U. Nr 12, poz. 67).

Becikowe jest 艣wiadczeniem rodzinnym. Ustawa z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od os贸b fizycznych (Dz. U. Nr 14, poz. 176, z p贸藕n. zm.) w art. 21 ust. 1 pkt 8 stanowi, i偶 艣wiadczenia rodzinne s膮 wolne od podatku dochodowego.

1. Becikowe przys艂uguje: matce,
2. ojcu lub
3. opiekunowi prawnemu dziecka.

Pisemny wniosek o becikowe mo偶na z艂o偶y膰 w urz臋dzie gminy lub w o艣rodku pomocy spo艂ecznej (w miejscu, gdzie wyp艂acane s膮 艣wiadczenia rodzinne) w terminie 12 miesi臋cy od dnia narodzin dziecka (zmiana wprowadzona w czerwcu 2007 roku, wcze艣niej obowi膮zywal termin 3 miesi臋cy). Wniosek z艂o偶ony po terminie b臋dzie pozostawiony bez rozpoznania.

1. Do wniosku o becikowe do艂膮czamy nast臋puj膮ce dokumenty: dokument stwierdzaj膮cy to偶samo艣膰 osoby ubiegaj膮cej si臋 o becikowe
2. skr贸cony odpis aktu urodzenia dziecka lub inny dokument urz臋dowy potwierdzaj膮cy dat臋 urodzenia dziecka;
3. pisemne o艣wiadczenie, 偶e na dziecko nie zosta艂o wcze艣niej pobrane becikowe np. przez drugiego z rodzic贸w).
Powr髏 do g髍y
kula

Do潮czy�: 23 Pa� 2008
Sk眃: Keflavik
PostWys砤ny: 11 Sty 2009, 16:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hej dziewczyny mam do sprzedania kilka ubranek w rozmiarze 62,68: rajstopki nowe 4szt, body, pajacyk, body nowe 4szt.,kapciuszki, skarpetki nowe, cena za wszystko 2500 isk
Powr髏 do g髍y
Wy秝ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id� do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 99, 100, 101 ... 314, 315, 316  Nast阷ny
Strona 100 z 316

Skocz do:  
Nie mo縠sz pisa� nowych temat體
Nie mo縠sz odpowiada� w tematach
Nie mo縠sz zmienia� swoich post體
Nie mo縠sz usuwa� swoich post體
Nie mo縠sz g硂sowa� w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chi駍ka, tajska, indyjska, japo駍ka, wietnamska itd.