Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
|
Wysłany: 1 Sie 2008, 17:37 Temat postu: Zniesienie pozwolenia na pobyt |
|
|
ByĹam wczoraj w urzÄdzie zĹoĹźyÄ papierki ale dziÄki Bogu na nasze szczÄĹcie (oszczÄdzajÄ
c nasze kieszenie i czas) kobieta z okienka powiedziaĹa od dziĹ (1.08) zmienia siÄ prawo i zaĹatwiajÄ
c prawo jazdy czy coĹ nie trzeba siÄ staraÄ o pobyt. heheh nie bardzo siÄ na tym znam i nie wiem przy czym ten pobyt potrzebny ale po to co mnie interseuje (prawko) juĹź na szczÄĹcie nie
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
| Dołączył: 19 Lut 2007 | Posty: 542 | |
|
Wysłany: 1 Sie 2008, 21:53 Temat postu: hej |
|
|
wybacz ale tak nieskladnie napisalas ze nic nie rozumie:(( |
|
Powrót do góry |
|
 |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 1 Sie 2008, 22:31 Temat postu: |
|
|
nie trzeba poprostu starac sie o pozwolenie o pobyt! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| alice47
| Dołączył: 06 Lip 2008 | Posty: 113 | Skąd: Akranes |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
| Dołączył: 19 Lut 2007 | Posty: 542 | |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 2 Sie 2008, 2:18 Temat postu: |
|
|
Patryk23l dokĹadnie bo dla Islandczyka pobyt to Ĺźaden problema teraz to lepiej dla nas. Mi gĹĂłwnie podoba siÄ to Ĺźe chcÄ
c zrobiÄ prawo jazdy, nie trzeba lataÄ i skĹadaÄ papierki i na dodatek jeszcze im za to pĹaciÄ...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| MILIK
| Dołączył: 21 Lip 2007 | Posty: 42 | Skąd: Opole |
|
Wysłany: 4 Sie 2008, 10:30 Temat postu: |
|
|
Orientuje sie ktos ile kosztuje prawko na motor? _________________ Trzeba ĹźyÄ a nie tylko istnieÄ... / <Devil in me> |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 4 Sie 2008, 14:05 Temat postu: |
|
|
Sorry, ja na przykĹad nie, ale jak bÄdziesz wiedzieÄ to daj znaÄ  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lol ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 29 Paź 2008 | Posty: 12 | |
|
Wysłany: 8 Sty 2009, 20:12 Temat postu: |
|
|
czy wiecie moze czy pobyt potrzebny jest aby dostac zasilek dla bezrobotnych? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 8 Sty 2009, 20:46 Temat postu: |
|
|
ponoc nie, ale nie jest to takie pewne |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 8 Sty 2009, 20:59 Temat postu: |
|
|
pozwolenie na pobyt wymagane, na prace zniesione chyba 3 lata temu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kocur ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 10 Paź 2008 | Posty: 236 | |
|
Wysłany: 8 Sty 2009, 22:37 Temat postu: |
|
|
Tak jak napisaĹ Sxxxxn pozwolenie na pobyt jest wymagane, ale.....
W praktyce wyglÄ
da to tak, Ĺźe przez pierwsze trzy miesiace pobytu na Is jestes legalnie (niby jako turysta) i w tym czasie wyrabiasz sobie kennitala, meldujesz siÄ i w ogĂłle wszystko.. najwaĹźniejsze jednak jest to, Ĺźe widniejesz w ich rejestrze (systemie). Po upĹywie tych trzech miesiÄcy system powinien automatycznie "wyrzuciÄ CiÄ" z rejestru w ten sposĂłb, Ĺźe po podaniu Twojego kennitala zamiast wskazywaÄ TwĂłj adres zameldowania na Is powinien wskazywaÄ TwĂłj adres zameldowania w Polsce i wtedy z zasiĹku nici. Ale..... czasem tak siÄ nie dzieje... to znaczy: po upĹywie tych trzech miesiÄcy system nadal wskazuje adres zameldowania na Is. W przypadku takiego farta mozesz dostaÄ zasiĹek dla bezrobotnych bez prawa pobytu
Niestety nie znam statystyki co do iloĹci takich przypadkĂłw. JeĹli bardzo siÄ nie chce staraÄ o prawo pobytu lub nie ma siÄ moĹźliwoĹci jego uzyskania moĹźna zaryzykowaÄ.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Hanka79
| Dołączył: 14 Lip 2008 | Posty: 106 | Skąd: Kopavogur |
|
Wysłany: 8 Sty 2009, 23:48 Temat postu: |
|
|
Witam, piszecie o pozwoleniu na pobyt a takowego juĹź nie ma. Moje pozwolenie upĹynÄĹo dnia 31.12.2008 i pani w urzÄdzie powiedziaĹa Ĺźe juĹź nic nie muszÄ skĹadaÄ bo teraz tylko trzeba mieÄ na Islandii legalny adres zameldowania i tyle. Ale moĹźe znowu coĹ siÄ zmieniĹo... _________________ BudzÄ
c siÄ rano, pomyĹl jaki to wspaniaĹy skarb ĹźyÄ, oddychaÄ i mĂłc siÄ radowaÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 9 Sty 2009, 0:23 Temat postu: |
|
|
JeĹli coĹ siÄ zmieniĹo to moĹźe od poczÄ
tku tego roku, bo jeszcze miesiÄ
c temu kumplowi zaĹatwiaĹem prawo pobytu.
To wizy zostaĹy zniesione, teraz dostaje siÄ tylko kartke papieru - bardzo podobny dokumencik do tego, ktĂłry dostaje siÄ przy wyrobieniu kennitala. Tylko trochÄ uboĹźszy w informacje. Nawet policja nie wie o co chodzi w tym dokumencie - byĹem Ĺwiadkiem jak dwoje policjantĂłw (hmm jak w liczbie mnogiej napisaÄ Ĺźe to byĹa policjantka i policjant? he he chyba policjanci nie?) nie byĹo w stanie odpowiedzieÄ co to za dokument.
Faktycznie jest na nim informacja o zameldowaniu (ale w sensie takim, Ĺźe jest siÄ w tym ich rejestrze) i Ĺźe to zameldowanie jest bezterminowe.. tzn w miejscu "do kiedy:" nie ma daty lub jest tylko dzieĹ i miesiÄ
c bez podania roku.. czyli moĹźna mieszkaÄ bezterminowo.. Natomiast na tym dokumencie otrzymywanym przy wyrobienu kennitala na dole jest (a przynajmniej powinna byÄ) data do kiedy jest siÄ legalnie na Islandii. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 9 Sty 2009, 0:31 Temat postu: |
|
|
Aaaach skjuza! Nie zaczaiĹem od razu!! W Twoim przypadku chodziĹo pewnie o to, Ĺźe teraz jak juĹź ktoĹ wczeĹniej dostaĹ pozwolenie na pobyt to praktycznie po upĹyniÄciu jego terminu, pozwolenie na pobyt z terminowego zamienia siÄ na bezterminowe.. Ĺwita mi, Ĺźe weszĹo coĹ takiego.. ale powinnaĹ dostaÄ ten dokumencik pocztÄ
, a w UrzÄdzie Statystycznym na Borgatun 24 na Ĺźyczenie od rÄki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 9 Sty 2009, 11:56 Temat postu: |
|
|
Troche zamieszania z tym jest. Mialem gotowe dokumenty, gdyz pobyt konczyl mi sie w 2008r. poszedlem a tam mowia ze juz nie trzeba skladac.
Pozniej w gazecie Folk czytam ze by dostac zasilek to nie trzeba miec pozwolenia na pobyt a pozwolenie na prace.
Nie znam przypadku by ktos z tego powodu nie dostal zasilku. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| DmX81 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
 | Dołączył: 02 Lis 2005 | Posty: 213 | Skąd: Z nienacka |
|
Wysłany: 9 Sty 2009, 12:32 Temat postu: |
|
|
ale juz np niorac telefon na abonament - trzeba miec te papierki w porzadku. kiedy pytalem, czy potrzebne mi jakies papierki jeszcze, powiedzieli ze wszytsko jest ok - kiedy w sklepie podalem kennitala, sprzedawca powiedzial, ze nie jestem " w pelni zarejestrowany" mimo, ze wstukujac ken. wyskakuje oczywiscie moj adres i wszytskie inne potrzebne informacje, takze wypelnilem te dokumenty (ponownie, bo widac te sprzed 2 lat chyba sie stracily??) a za 2 tyg jak podjechalem, wszystko bylo juz ok, takze papierek niby nie potrzebny (do zasilku podobno tez nie - wystarczy swiadectwo pracy, skattkort i wypelniony wniosek), ale sa syt, kiedy sie okazuje, ze jednak cos nie gra - mimo ze telefonicznie pani z biura, gdzie wysyla sie podanie o pobyt, potwierdzila, ze jestem zarejestrowany, a dalszego procesu juz nie przeprowadzala, poniewaz zniesiono ten obowiazek. jesli komus to nie potrzebne, nie musi robic, ale jak widac, czasem moze sie przydac, a nic nas to nie kosztuje... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|