Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Admin GĹĂłwny Administrator
 | Dołączył: 30 Paź 2007 | Posty: 155 | |
|
Wysłany: 15 Maj 2008, 20:27 Temat postu: Status rezydenta na Islandii |
|
|
Na Ĺźyczenie tworzÄ ten wÄ
tek dotyczÄ
cy kwestii otrzymania statusu rezydenta na Islandii.
PodobnieĹź, status taki moĹźna otrzymaÄ po 3 latach pobytu. _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 15 Maj 2008, 21:17 Temat postu: |
|
|
DziÄkujÄ Adminowi za zaĹoĹźenie wÄ
tku.
WĹaĹnie, jak w temacie - niedĹugo zbliĹźajÄ
mi siÄ 3 lata pobytu w tym kraju.
SĹyszaĹem mnĂłstwo plotek o tym okresie - Ĺźe wĹaĹnie wtedy moĹźna liczyÄ na islandzkÄ
emeryturÄ, sÄ
inaczej rozliczane podatki, otrzymuje siÄ status rezydenta (nie myliÄ z pozwoleniem na pobyt), itp...
Czy ktoĹ ma doĹwiadczenie w tym temacie?
Pzdr,
Tig |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 15 Maj 2008, 21:26 Temat postu: |
|
|
Cytat: | sÄ
inaczej rozliczane podatki |
Pierwsze sĹyszÄ...
To jeszcze lepsze od 30% podwyĹźek.......
Generalnie Ĺźeby dostaÄ emeryturÄ musisz minimum przepracowaÄ 3 lata ale Ĺźeby peĹnÄ
30 lat, chyba Ĺźe siÄ coĹ zmieniĹo. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
 | Dołączył: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 16 Maj 2008, 13:08 Temat postu: |
|
|
1. Na podatki nie ma wplywu.
2. Emerytura tak, ale tylko jako procent przepracowanych lat, czyli po 3 latach pracy otrzymasz 10% islandzkiej emerytury.
Ja osobiscie nie znam zadnych zalet wynikajacych z 3 lat pobytu na wyspie... ale moze o czyms nie wiem... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kryspingdynia ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 22 Lip 2007 | Posty: 274 | |
|
Wysłany: 16 Maj 2008, 14:57 Temat postu: |
|
|
na dzien dzisiejszy w podstawowym filarze liczy sie wplywy powiekszone odpowiednio o ilosc lat tam zdeponowanych do przjecia w wieku 67 lat na emeryture jak masz np. milion w 2007 a 0 w 2008 to i tak bedziesz mial wyzsza emeryture niz pacjent ktory ma wsadzone 0.5 mil w 2007 i 0.5 miliona w 2008 ale socjalizm na wyspie ma czesto radosna tworczosc i moga zmienic zasady juz to robili kiedys gdzie liczyla sie glownie ilosc lat. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 11 Cze 2008, 12:05 Temat postu: witam |
|
|
co do statusu rezydenta to nasz konsul mowi ze czegos takiego na islandii nie ma rezaydentura tutaj jest dlugoterminowe pozwolenie na pobytewentualnie paszport islandzki o ktory mozna ubiegac sie po 7 latach pobytu na islandii a co do emerytury to tak jak napisano po 3 latach nabywasz prawa do czesci tej naleznosci |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lovisa OgĹoszeniodawca zweryfikowany
 | Dołączył: 16 Lip 2007 | Posty: 1047 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 11 Cze 2008, 12:34 Temat postu: Re: witam |
|
|
titta napisał: | na pobytewentualnie paszport islandzki o ktory mozna ubiegac sie po 7 latach pobytu na islandii |
No zeby dostac paszport to najpierw trzeba dostac obywatelstwo... lol.
Sam proces to w tej chwili cos kolo roku. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 15 Cze 2008, 22:50 Temat postu: |
|
|
Basia napisał: |
2. Emerytura tak, ale tylko jako procent przepracowanych lat, czyli po 3 latach pracy otrzymasz 10% islandzkiej emerytury. |
Czyli po 6 latach juĹź 20%? JeĹli dobrze zrozumiaĹem?
Jeszcze bardziej ciekawi mnie fakt, Ĺźe to juĹź moja 3-cia praca i w kaĹźdej byĹem zapisany do innej firmy ubezpieczeniowej (mam na myĹli skĹadki emerytalne) - ciekawe jak później siÄ to poĹÄ
czy? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| aangeelkaa
| Dołączył: 26 Sty 2009 | Posty: 2 | Skąd: GdaĹsk |
|
Wysłany: 26 Sty 2009, 18:29 Temat postu: |
|
|
a jak to jest z rezydentura turystycznÄ
?
ps obywatelstwo po 7 latach a zeby paszport dostac to trzeba miec obywatelstwo czy te wĹasnie 7 lat  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| maka-rena
 | Dołączył: 27 Wrz 2008 | Posty: 102 | |
|
Wysłany: 28 Sty 2009, 13:09 Temat postu: |
|
|
Ĺwietny wÄ
tek:)))))))))))))) po trzech stronach nikt, nic i tak nie bÄdzie wiedziaĹ..... powodzonkaaaaaaa |
|
Powrót do góry |
|
 |
| afganskibicz ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 01 Gru 2008 | Posty: 148 | |
|
Wysłany: 28 Sty 2009, 22:35 Temat postu: |
|
|
aangeelkaa napisał: | a jak to jest z rezydentura turystycznÄ
?
ps obywatelstwo po 7 latach a zeby paszport dostac to trzeba miec obywatelstwo czy te wĹasnie 7 lat  |
z rezydentura turystyczna to jest tak mi sie wydaje ze normalnie do 3 mcy mozesz przebywac jako turista ale mozna ten pobyt przedluzyc do roku czasu, tak mi sie wydaje  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|