reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Zasiłek dla bezrobotnych na Islandii
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 13, 14, 15 ... 93, 94, 95  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
BASAJEW

PostWysłany: 19 Sty 2009, 1:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

artur1961 napisał:
Moj syn pracowal tu na islandi 2lata w jednej firmie,i pomimo ze zjechal do polski jest nadal zatrudniony,ale z powodow rodzinnych nie moze wrocic,mam pytanie czy on w polsce moze starac sie o bezrobotne i jak ma to robic zeby uwzglednili mu ten okres pracy na islandi ,z gory dziekuje

Musi zaczac od uregulowania stosunku ze swoim bylym-obecnym pracodawca islandzkim. Musi wydac mu swiadectwo pracy, na podstawie ktorego ( wraz z odpowiednim wnioskiem) Vinnumalastofnun wyda mu druk E-301 dokumentujacy okres jego pracy na Islandii. Z takim drukiem moze juz sie starac o zasilek w Polsce.
Jezeli jestes na Islandii to nie powinno byc wiekszego problemu z zalatwieniem tego bez koniecznosci przyjezdzania syna.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
artur1961
Gość
PostWysłany: 19 Sty 2009, 18:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziekuje bardzo! Very Happy Wiec z tego co zrozumialam to ja ty na islandi jako jego matka moge mu to zalatwic,ale czy on nie bedzie mi musial napisac jakies upowaznienie?POZDRAWIAM Very Happy
Powrót do góry
BASAJEW

PostWysłany: 19 Sty 2009, 19:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie ma potrzeby pisania zadnych upowaznien. Najlepiej zeby syn skontaktowal sie z pracodawca telefonicznie, przedstawil jak sie sprawy maja i poprosil o przeslanie swiadectwa pracy na twoj obecny adres. Ze swiadectwem idziesz do urzedu pracy i skladasz w imieniu syna wniosek o wystawienie druku E301( nie jest konieczna jego obecnosc osobista). Mozesz zaznaczyc nawet zeby przeslali go bezposrednio na adres syna w Polsce. Warto byloby tez pofatygowac sie do RSK i zlozyc za syna zeznanie podatkowe jesli nie zrobil tego przed wyjazdem. Moze mu sie tez przydac druk E104 czyli zaswiadczenie o okresie ubezpieczenia na Islandii dzieki ktoremu moze liczyc na refundacje ewentualnych kosztow leczenia w Polsce zanim nabedzie te prawa ponownie w kraju. W zasadzie calosc mozesz zalatwic korespondencyjnie. Wiecej szczegulow http://www.vinnumalastofnun.is/files/Uppl%20p%C3%B3lskar%20fyrir%20brottf%C3%B6r%20fr%C3%A1%20%C3%8Dslandi%20141008_675795678.pdf
Powrót do góry
anka
Gość
PostWysłany: 28 Sty 2009, 12:20    Temat postu: Vinnumalastofnum OSZUKUJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz z cytatem

Chcialaby ostrzec wszystkich przed vinnumalastofnun!!!!
W pazdzierniku stracilam prace, a ze bylo wiadomo, ze z praca ciezko postanowilam "zjechac" do Polski....no i przenioslam zasilek dla bezrobotnych tam. Na Islandii wyliczyli mi zasilek: 143.000 ISK w styczniu i lutym, natomiast zasilek za marzec mial byc troche mniejszy i wynosic mial 117.000 ISK.
Kobieta pracujaca w Vinnumalastofnum w Reykjaviku (nieprzyjemna brunetka-chyba Monika jej imie) oznajmila mi ze:
-zasilek w Polsce zostanie mi wyplacony 01.01.2009 (wracalam so Polski 19.12.2008)
-kazdy nastepny zasilek bedzie wyplacany 1 dnia kazdego miesiaca
-zasilek przez 2 pierwsze miesiace wyniesie 143.000 ISK gdzie bez problemu moge go sobie obliczy np. sprawdzajac w danym dniu kurs walut na stronie internetowej banku np. Landsbanki
-osoba przenoszaca zasilek do Polski ma do niego PELNE prawo i ten zasilek sie NALEZY bez wzgledu na wszystko i ze w Polsce nie maja prawa zaproponowac mi pracy, gdzy nie jest to zgodne z przepisami (tymczasem ja juz dostalam 2 oferty pracy z Urzedu Pracy-obie za 1.000 zl)

Po powrocie do Polski okazalo sie zupelnie co innego!!!!!
Otoz dopiero wczoraj dostalam decyzje o przyznanym zasilku i NIE JEST taki jaki zapewnila mi go PRACOWNIC VINNUMALASTOFNUN.
Zasilek ten bowiem jest obliczany zgodnie z przelicznikiem walutowym w Dzienniku Urzedowym Unii Europejskiej a powiedziano mi ZUPELNIE CO INNEGO!!!!!
Jezeli Euro na Islandii kosztuje teraz 157 ISK to mi policzyli po prawie 300 ISK !!!!!! I gdzie tu jest logika???
Wiem jedno, kobiety pracujace w Vinnumalastofnun wprowadzaja ludzi w blad zeby tylko wzieli swoj "nedzny" (na warunki islandzkie) zasilek!!!!

I zamiast zasilku 3.800 zl odbiera sie jego polowe.... Evil or Very Mad

Mam tylko jedno marzenie.....Moze dobry Bog zesle mnie jeszcze kiedys na ta "piekna" wyspe,bym mogla PANI NIEUPRZEJMEJ BRUNETCE Z VINNUMALASTOFNUM (ZRESZTA BLONDYNKA TEZ STRASZNA-PO SIEDZENIU 3 GODZIN ZA BIURKIEM NIE MOGLA PROWADZIC SPOTKANIA-TAAAKA BYLA ZMECZONA Shocked ) co o niej mysle... Twisted Evil .
Powiedziec jej to bardzo dobitnie....

Wezcie to jako przestroge!!!!!!

Pozdrawiam!!!!
Powrót do góry
karuta
Alpha Team
PostWysłany: 28 Sty 2009, 12:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

policzyli ci po kursie Seðlabanka ,tego mogla ta pani nie wiedziec.Zyjemy w tak dziwnych czasach ze kurs wewnatrz panstwa jest inny niz w Banku w Europie.
Powrót do góry
yourbrotherthebeer

PostWysłany: 28 Sty 2009, 12:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a mi sie wydaje, ze powinna to wiedziec jednak Smile
Powrót do góry
@ni@

PostWysłany: 28 Sty 2009, 13:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Prawda jest taka,że ta Pani nie powinna udzielać żadnych informacji na temat wysokości zasiłku,nie jest do tego uprawniona ,swoją niepotrzebną uprzejmością wprowadziła osobę powyżej w błąd. Ah tutaj uzyskać prawdziwe informacje na prawdę jest trudno,tu nikt nic nie wie,albo wie źle.masakra Exclamation
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Kocur
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
PostWysłany: 28 Sty 2009, 14:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niechcialbym urzywac tu wulgaryzmow ale od poczatku pracy tej Pani (brunetki) miałem z nią kontakt kilkakrotnie i ZAWSZE udzielała nieprawidłowych informacji.. lub o czymś zapominała powiedziec - co też jest błędem i to czasami większym!. Na szczęście trochę się w tym wszystkim orientowałem i gdy tylko zwróciłem jej uwagę ton głosu się zmieniał i wychodziło buractwo!
APELUJĘ O DOSZKOLENIE TEJ KOBIETY!!!!! ORAZ SPROWADZENIE JEJ ZE STACJI BENZYNOWEJ N1 NA ZIEMIĘ!!!! Bo poziom kultury jaki prezentuje jest pod poziomem lamperii!!! Jej obowiązkiem jest pomagać, a nie utrudniać ludziom życie!!!

Co do Pani Elżbiety Orłowskiej nie mam zarzutów. Właściwa osoba na właściwym stanowisku!
Powrót do góry
anka
Gość
PostWysłany: 28 Sty 2009, 15:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="Kocur"

APELUJĘ O DOSZKOLENIE TEJ KOBIETY!!!!! ORAZ SPROWADZENIE JEJ ZE STACJI BENZYNOWEJ N1 NA ZIEMIĘ!!!! Bo poziom kultury jaki prezentuje jest pod poziomem lamperii!!! Jej obowiązkiem jest pomagać, a nie utrudniać ludziom życie!!!

Swieta racja!!!

A kurs korony obliczyli nie na podstawie Banku Europejskiego tylko Dziennika Ustaw Unii Europejskiej.

Malo tego caly Dyrektor Wojewodzkiego Urzedu Pracy napisal w deczyji tak: " Jako, ze Islandia jest czlonkiem Unii Europejskiej..."

Takze jednym slowem: ĹźENADA !!!!!!!!!!!!!!!!
Powrót do góry
patryk23l
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1 (dublowanie ogłoszeń)
PostWysłany: 28 Sty 2009, 18:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co ile sie zmienia ten kurs w tym dzienniku??
Ponoc co 3 miesiace, ciekawe czy to prawda.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
anka
Gość
PostWysłany: 28 Sty 2009, 18:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

patryk23l napisał:
Co ile sie zmienia ten kurs w tym dzienniku??
Ponoc co 3 miesiace, ciekawe czy to prawda.

Mnie tez sie wydaje, ze co 3 miesiace, tak chyba bylo zaznaczone w tym dzienniku Rolling Eyes
Powrót do góry
LUCYNA86
PostWysłany: 28 Sty 2009, 18:44    Temat postu: æ Odpowiedz z cytatem

mam pytanie teraz jestem na macierzynskim do kwietnia i nie chcem wrocic do pracy tak sobie mysle czy moglabym isc na zasilek
mam wiecej niz 6 miesiecy przepracowane ale nie wiem czy mi sie nalezy czy ktos mogl by mi poradzic??????
Powrót do góry
lampeczka

PostWysłany: 28 Sty 2009, 18:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[b]LUCYNA86[/b Z tego co słyszałam to jeżeli wcześniej byłaś na zasiłku i przeszłaś na macierzyński to potem możesz jak najbardziej z macierzyńskiego przejść na zasiłek. ja bynajmniej też zamierzam tak zrobić Very Happy
Powrót do góry
LUCYNA86
PostWysłany: 28 Sty 2009, 19:14    Temat postu: æ Odpowiedz z cytatem

LAMPECZKA ja nie bylam wczesniej na zasilku tylko pracowalam i teraz jestem na macierzynskim do kwietnia i jak mi sie skonczy macierzyskie chcem isc na zasilek ?
Powrót do góry
danielo

PostWysłany: 28 Sty 2009, 19:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W rozporządzeniu jest napisane jasno co do przelicznika waluty.

1. Rozporządzenie (EWG) nr 574/72 stanowi, iż Komisja ustala przelicznik stosowany do przeliczania kwot denominowanych w jednej walucie na drugą, na postawie średniej referencyjnych kursów wymiany walut, opublikowanych przez Europejski Bank Centralny z miesiąca odniesienia, określonego w ust. 2.

2. Okresy odniesienia:

- styczeń dla przelicznika stosowanego od 1 kwietnia tego samego roku,

- kwiecień dla przelicznika stosowanego od 1 lipca tego samego roku,

- lipiec dla przelicznika stosowanego od 1 paĹşdziernika tego samego roku,

- październik dla przelicznika stosowanego od 1 stycznia następnego roku.

Przelicznik walut powinien zostać opublikowany w każdym drugim wydaniu Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej (seria C) z miesiąca lutego, maja, sierpnia i listopada.

Dlatego poczekamy, zobaczymy jaki będzie nowy przelicznik..
Powrót do góry
lampeczka

PostWysłany: 28 Sty 2009, 19:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to mi się wydaję że jeszcze lepiej bo skoro pracowałaś tutaj i miałaś macierzyński to łaski Ci nie robią żeby Ci przyznać zasiłek. Very Happy musisz pewnie tylko złożyć dokumenty a w firmie na pewno Ci wypełnią bo też jest potrzebny z tego co pamiętam jakiś świstek z pracy. Powiedzą Ci w Vinnumalastofnum wszystko Very Happy pozdrawiam
Powrót do góry
anka
Gość
PostWysłany: 28 Sty 2009, 19:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

danielo napisał:
W rozporządzeniu jest napisane jasno co do przelicznika waluty.

1. Rozporządzenie (EWG) nr 574/72 stanowi, iż Komisja ustala przelicznik stosowany do przeliczania kwot denominowanych w jednej walucie na drugą, na postawie średniej referencyjnych kursów wymiany walut, opublikowanych przez Europejski Bank Centralny z miesiąca odniesienia, określonego w ust. 2.

2. Okresy odniesienia:

- styczeń dla przelicznika stosowanego od 1 kwietnia tego samego roku,

- kwiecień dla przelicznika stosowanego od 1 lipca tego samego roku,

- lipiec dla przelicznika stosowanego od 1 paĹşdziernika tego samego roku,

- październik dla przelicznika stosowanego od 1 stycznia następnego roku.

Przelicznik walut powinien zostać opublikowany w każdym drugim wydaniu Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej (seria C) z miesiąca lutego, maja, sierpnia i listopada.

Dlatego poczekamy, zobaczymy jaki będzie nowy przelicznik..

Ale zeby "obnizyc" wartosc waluty az o 50% ?????
Wybacz, ale dla mnie to jest chore i nielogiczne.... Shocked
Powrót do góry
danielo

PostWysłany: 28 Sty 2009, 21:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Taki był realny kurs euro w październiku 2008, i taki został wpisany w tabelę, nowy przelicznik będzie ze stycznia br.

Mnie bardziej teraz interesują informacje o zmniejszeniu zasiłku z 80% do 70% od twoich poborów. Kto to zarządził i gdzie ten ukaz można znaleźć?
Proszę o podpowiedź Very Happy
Powrót do góry
BASAJEW

PostWysłany: 28 Sty 2009, 21:11    Temat postu: Re: æ Odpowiedz z cytatem

LUCYNA86 napisał:
mam pytanie teraz jestem na macierzynskim do kwietnia i nie chcem wrocic do pracy tak sobie mysle czy moglabym isc na zasilek
mam wiecej niz 6 miesiecy przepracowane ale nie wiem czy mi sie nalezy czy ktos mogl by mi poradzic??????

Jestes pracownikiem na urlopie. Jezeli skonczy ci sie przyslugujacy urlop powinnas wrocic do pracy. Jezeli z jakichs powodow nie masz ochoty wracac do pracy musisz rozmowic sie z pracodawca. I tu masz dwie opcje :
1 - skladasz wypowiedzenie
2 - prosisz pracodawce zeby to on cie zwolnil
Oczywiscie korzystniejsza dla ciebie jest opcja druga, bo wtedy przysluguje ci zasilek zaraz od momentu zarejestrowania sie w vinnumalastofnun.
Jezeli jednak twoj pracodawca na to nie pojdzie i w swiadectwie pracy zaznaczy ze to ty zrezygnowalas z pracy, wtedy musisz odczekac 40 dni roboczych zanim zaczna naliczac ci zasilek. Poza tym jezeli zwalniasz sie sama nie przysluguje ci zasilek zalezny od dochodu.
Poza tym jezeli nie masz przepracowanego pelnego roku zasilek bedzie niepelny i oblicza ci go na zasadzie proporcjonalnie do ilosci przepracowanych w ostatnim roku miesiecy przyjmujac pelny rok za 100%.
Nie mam pojecia czy okres urlopu wychowawczego biora pod uwage naliczajac zasilek - musisz sie dopytac.
Powrót do góry
karuta
Alpha Team
PostWysłany: 28 Sty 2009, 21:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czy nie trzeba przepracowac pelnych 12 miesiecy przed przejsciem na zasilek? gdzies widzialam taki zapis.ot poszukalam i jest z broszury Vinnumalastofnun:
Prawo do zasiłku dla bezrobotnych jest prawem ,,wypracowanym´´(nabytym w wyniku pracy).
Osoba ma prawo do pełnego zasiłku dla bezrobotnych po przepracowaniu na islandzkim rynku pracy nieprzerwanie ostatnich 12 miesięcy przed złożeniem wniosku o zasiłek. ( pełne ubezpieczenie na wypadek bezrobocia)
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 13, 14, 15 ... 93, 94, 95  Następny
Strona 14 z 95

Skocz do: