Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| yasminum Og艂oszeniodawca zweryfikowany
| Do潮czy: 11 Pa 2006 | Posty: 322 | |
|
Wys砤ny: 18 Lis 2008, 11:58 Temat postu: |
|
|
owieczka.23 napisa: | Dziekuje za wyczerpujace informacje, a co w sytuacji jak jedna ze stron powie ze nie podpisze tych papierow??
Jezeli chodzi o dzieci to mamy jedno w wieku 2 latek i co teraz ? Czy jest na Islandi jakie |
Z tego co sie orientuje to jelsi nie mieszkacie razem a nawet byliscie malzenstwem przez ten czas to w swietle Islandzkiego prawa jest t o juz uznawane za separacje - tylko ze musisz zglosic to u Syslumadura. I niezaleznie czy malzonek podpisze czy nie podpisze to separacja sie juz liczy.
Ale na ten temat tez proponuje porozmawiac z prawnikiem w FEF, lub ewentualnie osobiscie u Syslumadura bo na 100% pewna nei jestem.
Ponadto FEF moze pomoc Ci zalatwic mieszkanie socjalne, lub udostepnic jeden z pokoi w domu dla samotnych rodzicow, w ktorego sa posiadaniu. I ogolnie pokieruje Cie gdzie i o jaka forme pomocy mozesz sie starac.
Zadzwon tam i umow sie na wizyte z Oktawia. _________________ W ma艂ych r膮czkach mie艣ci si臋 ca艂a mi艂o艣膰 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mkkmiec
 | Do潮czy: 30 Lis 2007 | Posty: 86 | Sk眃: polska - w艂oc艂awek |
|
Wys砤ny: 20 Lis 2008, 13:31 Temat postu: Re: Rozw贸d |
|
|
REWI napisa: | czy mo偶e mi kto艣 podpowiedzie膰 jak przeprowadzi膰 rozw贸d b臋d膮c w islandii z 偶on膮 kt贸ra r贸wnie偶 tu przebywa i po 20 wsp贸lnych latach za偶膮dala rozwodu zalatwiaj膮c sprawe telefonicznie i z tego co wiem pilnie tego 偶膮da czy mo偶na przeprowadzic rozw贸d b臋d膮c w islandii a nie wyje偶dzaj膮c do Polski |
Ja jestem w艂asnie w czasie rozwodu i dowiadywa艂am sie u naszego Konsula czy jest mo偶liwo艣膰 przeprwadzenia rozwodu...Nie ma takiej mozliwo艣ci. rozw贸d musi by膰 przeprowadzony w Polsce a na 偶yczenie s膮du konsul w Islandii mo偶e cie tylko przes艂ucha膰. W twoim przypadku najleiej jak 偶ona z艂o偶y pozew o rozw贸d i napisze 偶e prosi bez orzekania o winie...i ty musisz wys艂a膰 tylko pismo te偶 z tre艣ci膮 ...bez orzekania o winie... Ja osobi艣cie informuje tylko s膮 o tym i偶 zosta艂am powiadomiona o rozprawie ..i czekam na wyrok...i wcale nie musze lecie膰 do polski. My艣l臋 i偶 ten spos贸b jest dobry u mal偶e艅st gdzie nie posiadaj膮 nic wsp贸lnego (maj膮tek, dzieci)..gorzej..j臋zli dorabiali艣cie si臋 przez 20 lat....i nagle.... _________________ Gabriel Garc铆a M谩rquez
Nigdy nie przestawaj si臋 u艣miecha膰, nawet je艣li jeste艣 smutny, poniewa偶 nigdy nie wiesz, kto mo偶e si臋 zakocha膰 w twoim u艣miechu. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 20 Lis 2008, 13:49 Temat postu: Re: Rozw贸d |
|
|
mkkmiec napisa: |
Ja jestem w艂asnie w czasie rozwodu i dowiadywa艂am sie u naszego Konsula czy jest mo偶liwo艣膰 przeprwadzenia rozwodu...Nie ma takiej mozliwo艣ci. rozw贸d musi by膰 przeprowadzony w Polsce a na 偶yczenie s膮du konsul w Islandii mo偶e cie tylko przes艂ucha膰. |
No tak, ale jesli oboje malzonkowie przebywaja na terenie Islandii mozna rozwod zalatwic przez Syslumadurinn, a potem przetlumaczone dokumenty orzekajace o rozwodzie przeslac do Polski.
Polskie urzedy musza takie pismo uznac. _________________ W ma艂ych r膮czkach mie艣ci si臋 ca艂a mi艂o艣膰 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| robaczek
| Do潮czy: 16 Lis 2008 | Posty: 5 | |
|
Wys砤ny: 22 Lis 2008, 4:56 Temat postu: |
|
|
a co jak jedno mieszka w polsce (zona) a maz jest na islandii????
czy mozna tez jakos rozwod zalatwic na islandii? bo tam chyba szybciej sie to dzieje . w polsce trzeba czekac, przewleka sie to strasznie...
wtedy zona by przyjechala na islandie na rozprawe (taka wycieczka rozwodnicza) i juz
ale pewnie nie ma tak latwo???? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 22 Lis 2008, 13:15 Temat postu: |
|
|
Wtedy tez mozna przez Islandie - oni dokumenty do podpisu wysylaja do Polski.
Tylko caly zas nalezy pamietac o tym, ze od czasu podpisania papierow po raz pierwszy malzonkowie przez pol roku sa w separacji, a pozniej po tym po roku mozliwe jest zatwierdzenie rozwodu.
W przypadku wiec gdy mowimy o rozwodzie za porozumieneim stron szybciej bedzie w Polsce - maksymalnie 2 - 3 miesiace. _________________ W ma艂ych r膮czkach mie艣ci si臋 ca艂a mi艂o艣膰 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mkkmiec
 | Do潮czy: 30 Lis 2007 | Posty: 86 | Sk眃: polska - w艂oc艂awek |
|
Wys砤ny: 23 Lis 2008, 13:12 Temat postu: :) |
|
|
robaczek napisa: | a co jak jedno mieszka w polsce (zona) a maz jest na islandii????
czy mozna tez jakos rozwod zalatwic na islandii? bo tam chyba szybciej sie to dzieje . w polsce trzeba czekac, przewleka sie to strasznie...
wtedy zona by przyjechala na islandie na rozprawe (taka wycieczka rozwodnicza) i juz
ale pewnie nie ma tak latwo???? |
Ja osobi艣cie informuje tylko s膮d o tym i偶 zosta艂am powiadomiona o rozprawie ..i czekam na wyrok...i wcale nie musze lecie膰 do polski. _________________ Gabriel Garc铆a M谩rquez
Nigdy nie przestawaj si臋 u艣miecha膰, nawet je艣li jeste艣 smutny, poniewa偶 nigdy nie wiesz, kto mo偶e si臋 zakocha膰 w twoim u艣miechu. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ikona
| Do潮czy: 05 Lis 2008 | Posty: 14 | |
|
Wys砤ny: 30 Sty 2009, 3:03 Temat postu: Re: |
|
|
Witam
Mam takie pytanie jak to wyglonda w sprawie Separacji ma艂偶onk贸w i czy taka separacja mo偶e tylko trwa膰 6 miesi臋cy czy i wi臋cej bo chce da膰 swemu m臋偶owi szanse moze si臋 zmieni pod pewn膮 kwesti膮 . Czy jest jaka艣 r贸偶nica mi臋dzy rozwodem a separacj膮 w kwestji wszelkich dofinansowa艅 i po jakim czasie separacji mog臋 si臋 stara膰 o dofinansowanie .Czy m贸j m膮偶 mo偶e mi p艂aci膰 alimenty przelewem lub np. dawa膰 na r臋ke pieni膮dze bo on wraca do Polski prosz臋 o wszelk膮 pomoc bo m贸j m膮偶 jest do 15 lutego i czy dam rade to wszystko za艂atwi膰  _________________ ikona |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| cezaryfish
| Do潮czy: 20 Wrz 2008 | Posty: 10 | |
|
Wys砤ny: 17 Pa 2012, 8:02 Temat postu: podzia艂 maj膮tku |
|
|
czy ktos wie jak wyglada podzia艂 maj膮tku w Islandii i w Polsce wed艂ug islandzkiego prawa?Jak to wyglada?? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| owieczka.23
| Do潮czy: 02 Cze 2007 | Posty: 94 | Sk眃: Krak贸w --> Reykjavik |
|
Wys砤ny: 17 Pa 2012, 11:22 Temat postu: |
|
|
Islandzki S膮d nie ma 偶adnej w艂adzy ustawodawczej, a tym bardziej wykonawczej w Polsce. Wiec nie mo偶e zas膮dza膰 w sprawie Polskiego maj膮tku. Co do islandzkiego maj膮tku, to ma艂偶onkowie spotykaj膮 si臋 podczas podpisywania papier贸w rozwodowych i dziel膮 maj膮tek. W razie braku porozumienia zajmuje si臋 tym sad. Mimo, i偶 ma艂偶onkowie mog膮 podzieli膰 maj膮tek w Polsce, to w razie problem贸w z jego przekazaniem b臋dzie ci臋偶ko go wyegzekwowa膰 bez ponownego anga偶owania Polskiego S膮du. _________________ Bo ja to taki wilk w owczej sk贸rze  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|