Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| adek85
| Dołączył: 12 Gru 2008 | Posty: 41 | |
|
Wysłany: 2 Lut 2009, 20:13 Temat postu: |
|
|
MoĹźliwe Ĺźe przelewy robione sÄ
do 16tej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mkwr45
 | Dołączył: 10 Gru 2008 | Posty: 330 | Skąd: RKV |
|
Wysłany: 2 Lut 2009, 20:15 Temat postu: Re: zasilek |
|
|
wielkopolanka napisał: | mkwr45 napisał: | wielkopolanka napisał: | Hej
A czy jest ktos kto nie otrzymal do tej pory zadnych jeszcze pieniedzy na konto w tym miesiacu? Mi do tej pory nic nie wplynelo, moze daltego ze drugi raz alogowalam sie dopiero jakis czas temu, bo rowniez nikt mnie nie poinformowal o ponownym logowaniu, dopieroz tego forum sie dowiedzielam ;(
Pozdrawiam  | czesc, napisze Ci jak bylo w moim przypadku-dostalem dzisiaj okolo 15 bardzo mala sumke, pozniej dzieki pomocy na forum dowiedzialem sie ze trzeba 2raz sie logowac, zrobilem to i w minute po tym dostalem kwote 100tys (to taka moja przewidziana kwota zasilku)
drugi raz logowalem sie okolo 16.30
w przypadku adka bylo tak samo z tego co wiem |
dzieki za odpowiedz! czyli bede musiala isc to wyjasnic jutro! tylko ciekawe czemu ja kompletnie nic nie dostalam, ani korony! drugi raz logowalam sie dosc pozno, ok 17, mam nadzieje ze w urzedzie pracy beda umieli to wyjasnic jutro  | hehe napewno cos wymysla mysle ze jutrzejszy dzien ciezkim bedzie w urzedzie pracy, sam mam zamiar sie pojawic zapytac o to i owo  _________________ i'm2good2be4go10 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| wielkopolanka
| Dołączył: 20 Mar 2008 | Posty: 159 | |
|
Wysłany: 2 Lut 2009, 20:15 Temat postu: Hej |
|
|
mam nadzieje ze to wlasnie dlatego ale dziwne ze kazdy pisze ze chociaz mala czesc ale jednak dostal  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| afganskibicz ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 01 Gru 2008 | Posty: 148 | |
|
Wysłany: 2 Lut 2009, 21:07 Temat postu: |
|
|
adek85 napisał: | o ELI to nawet nie mozna powiedziec ze tam siedzi Ĺźeby Ĺadnie wyglÄ
daÄ, co za baba WiÄc gdzie tu iĹÄ Ĺźeby sie prawdziwej prawdy dowiedziec  |
do dyrektora jutro. zajrzyjcie tam.
karuta napisał: | 10. O czym naleĹźy pamiÄtaÄ? ObowiÄ
zki bezrobotnego.
• Bezrobotny obowiÄ
zany jest rejestrowaÄ siÄ miÄdzy 20 a 25 dniem kaĹźdego miesiÄ
ca.( zgĹaszajÄ
c siÄ osobiĹcie w urzÄdzie, dzwoniÄ
c do urzÄdu lub drogÄ
elektronicznÄ
) Rejestracja niezbÄdna jest dla otrzymania wypĹaty zasiĹku z pierwszym dniem nastÄpnego miesiÄ
ca.
• Bezrobotny obowiÄ
zany jest zgĹaszaÄ siÄ na rozmowÄ z doradcÄ
ds. zatrudnienia- zazwyczaj raz w miesiÄ
cu.
• Osoba ubiegajÄ
ca siÄ o zasiĹek dla bezrobotnych zobowiÄ
zana jest do zĹoĹźenia oĹwiadczenia o wszystkich przewidywanych dochodach w okresie pobierania zasiĹku np.
o Dochodach z pracy na niepeĹny etat
o Dochodach z pracy dorywczej
o Dochodach kapitaĹowych ( np.z tytuĹu wynajmu, odsetki w banku, zyski finansowe)
• Osoba posiadajÄ
ca prawo do zasiĹku i pracujÄ
ca dorywczo lub na niepeĹny etat obowiÄ
zana jest przekazaÄ kserokopie odcinkĂłw wypĹat z pracy zarobkowej, do 19 dnia kaĹźdego miesiÄ
ca . Nieprzekazanie odcinkĂłw wypĹat powoduje zawieszenie wypĹaty zasiĹku.
• Bezrobotny obowiÄ
zany jest powiadomiÄ UrzÄ
d Pracy o wyjeĹşdzie za granicÄ lub innej okolicznoĹci powodujÄ
cej brak gotowoĹci do pracy np. choroba (przekazaÄ naleĹźy zwolnienie lekarskie)
Bezrobotny obowiÄ
zany jest powiadomiÄ Rejonowy UrzÄ
d Pracy o podjÄciu zatrudnienia lub przerwaniu poszukiwania pracy, formularz –Tilkynning um að atvinnuleit sĂŠ hætt
z broszury ze strony vinnumalastofnun
http://www.vinnumalastofnun.is/svmvf/thydingar-a-polsku/ |
a co jak bezrobotny znajdzie prace w kraju EU ale etat , 25% ??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| afganskibicz ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 01 Gru 2008 | Posty: 148 | |
|
Wysłany: 2 Lut 2009, 21:09 Temat postu: |
|
|
a zreszta dowiem sie prawdy jutro  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jacek123456
| Dołączył: 01 Lut 2008 | Posty: 5 | |
|
Wysłany: 2 Lut 2009, 21:37 Temat postu: przykre |
|
|
zastanawiam sie tylko czy nie mozna bylo uniknac tego calego zamieszania w prosty sposob, skoro wszystko tu jest skomputeryzowane i wszyscy maja komorki albo maile ktore zreszta byly wpisywane w formularz rejestracyjny w urzedzie pracy przy rejestracji, jednym kliknieciem taka OSOBA ODPOWIEDZIALNA, mogla poinformowac bardzo duza grupe ludzi a dalej poszloby juz poczta pantoflowa, albo moze NIELEZALO KOMUS na tym zeby ci ludzie zostali poinformowani i jestem niemal tego pewny, przykre zwlaszcza ze wszyscy przybyli tu wlozyli duzy wklad w rozwoj tego kraju.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mstefa ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 22 Maj 2008 | Posty: 413 | Skąd: reykjavik- |
|
Wysłany: 2 Lut 2009, 23:05 Temat postu: Re: przykre |
|
|
jacek123456 napisał: | zastanawiam sie tylko czy nie mozna bylo uniknac tego calego zamieszania w prosty sposob, skoro wszystko tu jest skomputeryzowane i wszyscy maja komorki albo maile ktore zreszta byly wpisywane w formularz rejestracyjny w urzedzie pracy przy rejestracji, jednym kliknieciem taka OSOBA ODPOWIEDZIALNA, mogla poinformowac bardzo duza grupe ludzi a dalej poszloby juz poczta pantoflowa, albo moze NIELEZALO KOMUS na tym zeby ci ludzie zostali poinformowani i jestem niemal tego pewny, przykre zwlaszcza ze wszyscy przybyli tu wlozyli duzy wklad w rozwoj tego kraju.... |
powiem ci e tez mysle o tym ze to celowo nie bylo podane do wiadomosci.wyslali malutka czesc kazdemu na konto,a te osoby ktore zmyly sie do kraju nie wiedza nic,bo kto ma je poinformowac.skoro wystarczylo raz na miesiac kliknac! ja tez jak zalogowalam mojego chlopaka,to w moment byly pieniadze!! czy to nie dziwne! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mkwr45
|
Wysłany: 2 Lut 2009, 23:14 Temat postu: |
|
|
wszyscy krecimy sie wokol prawdy,tylko jakos nikt niechce jej dotkanac...dzis rano bylem obuzony, teraz wyglada to na zwykly trik majacy na celu 'zaoszczedzenie' na niewiedzy obcokrajowcow. zastanowmy sie dlaczego nie zostalismy poinformowani, byc moze ktos nie chcial abysmy byli...wazne ze ktos tam w tym urzedzie pracuje i ktos za to jest odpowiedzialny...ciekawe czy za to beknie. _________________ i'm2good2be4go10 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| BASAJEW
 | Dołączył: 12 Lis 2008 | Posty: 74 | |
|
Wysłany: 2 Lut 2009, 23:32 Temat postu: Re: przykre |
|
|
mstefa napisał: | jacek123456 napisał: | zastanawiam sie tylko czy nie mozna bylo uniknac tego calego zamieszania w prosty sposob, skoro wszystko tu jest skomputeryzowane i wszyscy maja komorki albo maile ktore zreszta byly wpisywane w formularz rejestracyjny w urzedzie pracy przy rejestracji, jednym kliknieciem taka OSOBA ODPOWIEDZIALNA, mogla poinformowac bardzo duza grupe ludzi a dalej poszloby juz poczta pantoflowa, albo moze NIELEZALO KOMUS na tym zeby ci ludzie zostali poinformowani i jestem niemal tego pewny, przykre zwlaszcza ze wszyscy przybyli tu wlozyli duzy wklad w rozwoj tego kraju.... |
powiem ci e tez mysle o tym ze to celowo nie bylo podane do wiadomosci.wyslali malutka czesc kazdemu na konto,a te osoby ktore zmyly sie do kraju nie wiedza nic,bo kto ma je poinformowac.skoro wystarczylo raz na miesiac kliknac! ja tez jak zalogowalam mojego chlopaka,to w moment byly pieniadze!! czy to nie dziwne! |
Swiadczenia z tytulu bezrobocia w coraz bardziej znaczacy sposob zaczynaja uszczuplac islandzki budzet, trzeba byc wiec czujnym bardziej niz do tej pory.
Pozorne zaniedbania, niedoinformowanie, problemy techniczne, niedokladnosci tlumaczenia, bledy interpretacji przepisow - to w 80 %
zamierzone dzialania w celu wygenerowania dodatkowych oszczednosci.
Na takim zabiegu jaki mial miejsce dzisiaj mozna bez trudu wygenerowac oszczednosc rzedu 7-15 % wydatkow z tytulu naleznych swiadczen, a dodatkowe 10 % przesunac w czasie. Nie musze chyba nikomu mowic ze w gre wchodza grube miliony. Ludzie ponarzekaja, pofatyguja sie do urzedu, popyskuja, generalnie atmosfera sie popsuje, ale pieniazki w kasie zostana
Na miejscu naszych polskich pracownikow Vinnumalastofnun wzialbym na jutrzejszy dzien veikur, bo to oni beda musieli sie jutro z nami zmierzyc bez wzgledu na to ile faktycznie ich winy w tym wszystkim. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| darek 13 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 10 Kwi 2008 | Posty: 682 | Skąd: Z nie nacka |
|
Wysłany: 3 Lut 2009, 0:24 Temat postu: |
|
|
To moĹźe zaĹóşmy Ĺźe winy polskich pracownikĂłw w tej sytuacji nie ma i zachowajmy umiar. KorzyĹci bÄdÄ
obopĂłlne bo szybciej zaĹatwiÄ
nasze sprawy  _________________ ZrĂłwnowaĹźona kobieta to wspaniaĹy przyjaciel czĹowieka. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jacek123456
| Dołączył: 01 Lut 2008 | Posty: 5 | |
|
Wysłany: 3 Lut 2009, 1:00 Temat postu: |
|
|
[quote="darek 13"]To moĹźe zaĹóşmy Ĺźe winy polskich pracownikĂłw w tej sytuacji nie ma i zachowajmy umiar. KorzyĹci bÄdÄ
nasze sprawy :)[/quote]
+
panie darek 13 "zalozmy" to dobre okreslenie a moje to takie "narazie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mkwr45
|
Wysłany: 3 Lut 2009, 1:05 Temat postu: |
|
|
darek 13 napisał: | To moĹźe zaĹóşmy Ĺźe winy polskich pracownikĂłw w tej sytuacji nie ma i zachowajmy umiar. KorzyĹci bÄdÄ
nasze sprawy  | a pewnie!!nikt nic niewie a winy nie ma!!ciebie moze nie oszukali to spoko ale co z oszukanymi??powiedz to im  _________________ i'm2good2be4go10 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 3 Lut 2009, 2:32 Temat postu: ... |
|
|
poza tym to definitywny koniec dla polskich oszustĂłw wyciÄ
gajÄ
cych zasiĹek bedonc w kraju PL podobno powstaĹa baza danych monitorujÄ
ca wylatujÄ
cych polakĂłw na lotnisku w keflawiku
brzmi groĹşnie ale ile tym prawdy nie wiem moĹźe to BLEF |
|
Powrót do góry |
|
 |
| BASAJEW
 | Dołączył: 12 Lis 2008 | Posty: 74 | |
|
Wysłany: 3 Lut 2009, 2:44 Temat postu: Re: ... |
|
|
lotoma napisał: | poza tym to definitywny koniec dla polskich oszustĂłw wyciÄ
gajÄ
ca wylatujÄ
[/b]lotoma z calym szacunkiem jezeli - jak sam piszesz - nie wiesz ile w tym prawdy to po jaki ..uj zamieszczasz taka informacje. Nikomu w ten sposob nie pomozesz ani nikogo nie wystraszysz. Wprowadzisz tylko zamieszanie. Przespij sie lepiej. Pozdrawiami i dobranoc.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| moniamin
| Dołączył: 05 Sie 2008 | Posty: 42 | Skąd: KĂłp/Pol |
|
Wysłany: 3 Lut 2009, 3:37 Temat postu: |
|
|
afganskibicz napisał: | adek85 napisał: | o ELI to nawet nie mozna powiedziec ze tam siedzi Ĺźeby Ĺadnie wyglÄ
daÄ, co za baba WiÄc gdzie tu iĹÄ Ĺźeby sie prawdziwej prawdy dowiedziec  |
do dyrektora jutro. zajrzyjcie tam.
karuta napisał: | 10. O czym naleĹźy pamiÄtaÄ? ObowiÄ
zki bezrobotnego.
• Bezrobotny obowiÄ
zany jest rejestrowaÄ siÄ miÄdzy 20 a 25 dniem kaĹźdego miesiÄ
ca.( zgĹaszajÄ
c siÄ osobiĹcie w urzÄdzie, dzwoniÄ
c do urzÄdu lub drogÄ
elektronicznÄ
) Rejestracja niezbÄdna jest dla otrzymania wypĹaty zasiĹku z pierwszym dniem nastÄpnego miesiÄ
ca.
• Bezrobotny obowiÄ
zany jest zgĹaszaÄ siÄ na rozmowÄ z doradcÄ
ds. zatrudnienia- zazwyczaj raz w miesiÄ
cu.
• Osoba ubiegajÄ
ca siÄ o zasiĹek dla bezrobotnych zobowiÄ
zana jest do zĹoĹźenia oĹwiadczenia o wszystkich przewidywanych dochodach w okresie pobierania zasiĹku np.
o Dochodach z pracy na niepeĹny etat
o Dochodach z pracy dorywczej
o Dochodach kapitaĹowych ( np.z tytuĹu wynajmu, odsetki w banku, zyski finansowe)
• Osoba posiadajÄ
ca prawo do zasiĹku i pracujÄ
ca dorywczo lub na niepeĹny etat obowiÄ
zana jest przekazaÄ kserokopie odcinkĂłw wypĹat z pracy zarobkowej, do 19 dnia kaĹźdego miesiÄ
ca . Nieprzekazanie odcinkĂłw wypĹat powoduje zawieszenie wypĹaty zasiĹku.
• Bezrobotny obowiÄ
zany jest powiadomiÄ UrzÄ
d Pracy o wyjeĹşdzie za granicÄ lub innej okolicznoĹci powodujÄ
cej brak gotowoĹci do pracy np. choroba (przekazaÄ naleĹźy zwolnienie lekarskie)
Bezrobotny obowiÄ
zany jest powiadomiÄ Rejonowy UrzÄ
d Pracy o podjÄciu zatrudnienia lub przerwaniu poszukiwania pracy, formularz –Tilkynning um að atvinnuleit sĂŠ hætt
z broszury ze strony vinnumalastofnun
http://www.vinnumalastofnun.is/svmvf/thydingar-a-polsku/ |
a co jak bezrobotny znajdzie prace w kraju EU ale etat , 25% ??? |
to jajco tÄpaku |
|
Powrót do góry |
|
 |
| moniamin
|
Wysłany: 3 Lut 2009, 3:42 Temat postu: |
|
|
mkwr45 napisał: | wszyscy krecimy sie wokol prawdy,tylko jakos nikt niechce jej dotkanac...dzis rano bylem obuzony, teraz wyglada to na zwykly trik majacy na celu 'zaoszczedzenie' na niewiedzy obcokrajowcow. zastanowmy sie dlaczego nie zostalismy poinformowani, byc moze ktos nie chcial abysmy byli...wazne ze ktos tam w tym urzedzie pracuje i ktos za to jest odpowiedzialny...ciekawe czy za to beknie. |
jasne,Ĺźe bekniecie w nie dĹĂłgo,zasiĹek ma byÄ wycofany od maja dla obcokrajowcĂłw bÄdÄ
cych mniej niĹź 3 lata |
|
Powrót do góry |
|
 |
| moniamin
|
Wysłany: 3 Lut 2009, 3:44 Temat postu: Re: ... |
|
|
BASAJEW napisał: | lotoma napisał: | poza tym to definitywny koniec dla polskich oszustĂłw wyciÄ
gajÄ
ca wylatujÄ
[/b]lotoma z calym szacunkiem jezeli - jak sam piszesz - nie wiesz ile w tym prawdy to po jaki ..uj zamieszczasz taka informacje. Nikomu w ten sposob nie pomozesz ani nikogo nie wystraszysz. Wprowadzisz tylko zamieszanie. Przespij sie lepiej. Pozdrawiami i dobranoc.
|
he he he... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| moniamin
|
Wysłany: 3 Lut 2009, 3:50 Temat postu: Re: przykre |
|
|
BASAJEW napisał: | mstefa napisał: | jacek123456 napisał: | zastanawiam sie tylko czy nie mozna bylo uniknac tego calego zamieszania w prosty sposob, skoro wszystko tu jest skomputeryzowane i wszyscy maja komorki albo maile ktore zreszta byly wpisywane w formularz rejestracyjny w urzedzie pracy przy rejestracji, jednym kliknieciem taka OSOBA ODPOWIEDZIALNA, mogla poinformowac bardzo duza grupe ludzi a dalej poszloby juz poczta pantoflowa, albo moze NIELEZALO KOMUS na tym zeby ci ludzie zostali poinformowani i jestem niemal tego pewny, przykre zwlaszcza ze wszyscy przybyli tu wlozyli duzy wklad w rozwoj tego kraju.... |
Swiadczenia z tytulu bezrobocia w coraz bardziej znaczacy sposob zaczynaja uszczuplac islandzki budzet, trzeba byc wiec czujnym bardziej niz do tej pory.
Pozorne zaniedbania, niedoinformowanie, problemy techniczne, niedokladnosci tlumaczenia, bledy interpretacji przepisow - to w 80 %
zamierzone dzialania w celu wygenerowania dodatkowych oszczednosci.
Na takim zabiegu jaki mial miejsce dzisiaj mozna bez trudu wygenerowac oszczednosc rzedu 7-15 % wydatkow z tytulu naleznych swiadczen, a dodatkowe 10 % przesunac w czasie. Nie musze chyba nikomu mowic ze w gre wchodza grube miliony. Ludzie ponarzekaja, pofatyguja sie do urzedu, popyskuja, generalnie atmosfera sie popsuje, ale pieniazki w kasie zostana
Na miejscu naszych polskich pracownikow Vinnumalastofnun wzialbym na jutrzejszy dzien veikur, bo to oni beda musieli sie jutro z nami zmierzyc bez wzgledu na to ile faktycznie ich winy w tym wszystkim. |
owszem my siÄ jutro z wami zmierzymy ale za te chamstwo...to na szczÄĹcie ustawa zarzÄ
dziĹa... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 3 Lut 2009, 4:00 Temat postu: Re: ... |
|
|
BASAJEW napisał: | lotoma napisał: | poza tym to definitywny koniec dla polskich oszustĂłw wyciÄ
gajÄ
ca wylatujÄ
|
a ty popracuj nad ortografia !!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| moniamin
|
Wysłany: 3 Lut 2009, 4:11 Temat postu: |
|
|