Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| paulina ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 2
| Do潮czy: 10 Sty 2009 | Posty: 12 | |
|
Wys砤ny: 5 Lut 2009, 17:01 Temat postu: .. |
|
|
hej dziweczyny mam pytanko czy by艂yscie w czerwonym krzy偶u w Reykjaviku na Laugavegur?podobno jest w ka偶da 艣rode |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| angela1114
| Do潮czy: 26 Sty 2009 | Posty: 5 | Sk眃: REYKJAVIK |
|
Wys砤ny: 5 Lut 2009, 17:18 Temat postu: |
|
|
hej!witam wszystkie doszle mamy te jeszcze nie.ja wkoncu mam sliczna coreczke.rodzilam w Reykjaviku.ogolnie cala ciaze musialam brac tabletki ze wzglad na moje nadcisnienie,wiec moj porod odbyl sie,zeby nie przesadzic.wspaniale;)mialam baaardzo dobra opieke.ale mam takie jedno pytanko.ogolnie pozalatwialam wszystkie formalnosci zwiazane z dzieckiem.rozchodzi mi sie o becikowe.czy ktos moze wie czy to jeszcze tu jest,czy mi sie nazely?dziekuje z gor i pozdrawiam wszystkich!!! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| faket
| Do潮czy: 13 Gru 2008 | Posty: 43 | |
|
Wys砤ny: 5 Lut 2009, 17:25 Temat postu: Re: .. |
|
|
Paulina,ja chce sie tam wybrac ale nie wiem dokladnie gdzie to jest mozesz napisac dokladnie gdzie znajduje sie ten budynek.Slyszalam ze raz w miesiacu mozna za darmo zabrac sobie ciuchy,trzeba tylko dac kenitala aby wiedzieli ze nie bierzesz kilka razy.
Jeszcze jedno pytanie mam,chodzi mi o ten dodatek"becikowe"czy oni to napewno daja,my bylismy sie pytac jak nasza corka sie urodzila bylo to w kwietniu ale powiedzieli ze juz tego nie ma ze juz nie dostaje sie tych pieniedzy.Wiec jak to jest dokladnie i gdzie trzeba sie o to pyatac?Dzieki za odp.Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 5 Lut 2009, 17:39 Temat postu: ... |
|
|
w budynku Czerwonego Krzy偶a przy Laugavegur 116 w Reykjaviku we 艣rody w godz. 10:00-14:00. Wej艣cie z parkingu od strony Gretissgata tylko ja osobiscie jeszcze tam nie by艂am tak s艂ysza艂am na ile to jest prawda to niewiem.. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 5 Lut 2009, 17:57 Temat postu: .. |
|
|
lub na Gj贸tuhraun 7 w Hafnarfj枚rður w艂asnie niewiem czy na lougaverur czy tu.. jesli kto艣 by艂 to mo偶e wie  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Paula
| Do潮czy: 28 Mar 2008 | Posty: 82 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 5 Lut 2009, 19:31 Temat postu: |
|
|
szoszo, zale偶y ile 艂膮cznie pracujesz u tego pracodawcy i ile verkur贸w wykorzysta艂a艣. S膮 to 2 dnia na ka偶dy miesi膮c. Je艣li jeste艣 w 8 miesi膮cu ci膮偶y to nie s膮dz臋, 偶eby starczy艂o Ci ich do porodu. B臋dziesz musia艂a uda膰 si臋 do Faedingarorlof, tam gdzie si臋 sk艂ada wniosek o macierzy艅skie. Tam trzeba z艂o偶y膰 wniosek o dodatkowy miesi膮c macierzy艅skiego do wykorzystania przed porodem. B臋dzie potrzebny specjalny druczek od lekarza uzasadniaj膮cy dlaczego musisz i艣膰 na zwolnienie. Pani z Faedingarorlof wszystko Ci wyt艂umaczy. Ja w艂a艣nie jestem na tym dodatkowym macierzy艅skim. Tylko radz臋 i艣膰 jak najszybciej bo si臋 czeka na decyzje. Aha, jutro pracuj膮 tylko do 12  _________________ Even the stars look brighter tonight
Nothing's impossible
I still believe in love at first sight
Nothing's impossible (DM) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 5 Lut 2009, 20:22 Temat postu: |
|
|
PAULA..pracuj臋 trzy lata prawie...i ja wnioski sk艂ada艂am w vinnumalastofnun...tak mnie pokierowa艂 znajomy....czyli potrzebuje jakis kwitek od lekarza??i musze go zanie艣膰 tam gdzie pisa艂a艣 tak?? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 5 Lut 2009, 20:27 Temat postu: |
|
|
Nie rozumiem po co za艂atwia膰 wczesniejsze macierzy艅skie. Przecie偶 na zwolnieniu lekarskim ma si臋 normalnie kas臋. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| faket
| Do潮czy: 13 Gru 2008 | Posty: 43 | |
|
Wys砤ny: 5 Lut 2009, 20:42 Temat postu: |
|
|
Jesli pracujesz 3 lata w tej samej firmie i nie krzystalas ze wszytskich tych dnico mozna wykorzystac w miesiacu to napewno masz uzbierane duzo dni, jesli dostaniesz teraz od lekarza zwolnienie to zanosisz do pracy i dostajesz 100% zaplacone za chorobowe.Podam ci przyklad jak to bylo u mnie,ja poszlam na zwolnienie 2 miesiace przed porodem i mialam platne 100%.Zanim staralam sie o chorobowe poszlam do pracy i zapytalam sie ile mam dni platnych chorobowych,pracowalam tam 2 lata i mialam tam ponad 120 dni po roku bylo tego mniej.Idz moze do ksiegowej i zapytaj sie ile mozesz wykorzystac dni chorobowych ona ci powie ile masz nazbierane albo ile jest tych dni po 3 latach. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 5 Lut 2009, 20:44 Temat postu: |
|
|
DZIEKUJE BARDZO ZA WIADOMO艢膯....USPOKOI艁A艢 MNIE TROSZKE P脫JD臉 NA DNIACH DO KSI臉GOWEJ I SI臉 DOWIEM CO MUSZ臉 ZROBI膯!!! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| askonka123
| Do潮czy: 30 Pa 2008 | Posty: 22 | |
|
Wys砤ny: 5 Lut 2009, 21:12 Temat postu: |
|
|
no to ile jest w koncu tych dni chorobowych jesli "faket" pisze ze po 2 latach pracy miala 120 dni |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
|
Wys砤ny: 5 Lut 2009, 21:23 Temat postu: |
|
|
Ale wy mylicie poj臋cia. Veikur to dni chorobowe. A te 120 dni to normalny urlop p艂atny. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| dorcia_4
| Do潮czy: 24 Cze 2007 | Posty: 117 | Sk眃: ... |
|
Wys砤ny: 5 Lut 2009, 22:50 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny a czy ktora艣 z Was mia艂a tak膮 sytuacje: pracuje na Islandii od ponad dw贸ch lat, w zesz艂ym roku mia艂am przerwy 5-6 miesi臋cy, przez kt贸re by艂am w polsce ze wzgl臋du na chorobe w mojej rodzinie. Wr贸ci艂am i zacze艂am prace w innym miejscu. Jestem w ci膮zy w 19 tygodniu i od 21 grudnia jestem na zwolnieniu. Niby powinny mi p艂aci膰 za to zwi膮zki ale: powiedzieli, 偶e nie nale偶膮 mi si臋 偶adne pieni膮dze ze wzgl臋du na to, 偶e nie mam przepracowanych 3 miesi臋cy . Czy to nie jest wa偶ne, 偶e pracowa艂am wcze艣niej i czy to si臋 nie liczy? I jeszcze jedno pytanie czy kt贸ra艣 z Was dostawa艂a pieni膮dze z Trygginga b臋d膮c na zwolnieniu? Je艣li tak to ile mnie wi臋cej tego wychodzi? Z艂o偶y艂am tam papiery mo偶e chocia偶 stamt膮d co艣 dostane bo jak narazie od stycznia nie dosta艂am kasy z 偶adnego miejsca  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Paula
|
Wys砤ny: 6 Lut 2009, 12:49 Temat postu: |
|
|
zuzula, to nie jest wcze艣niejsze macierzy艅skie- tylko dodatkowe. Ja mia艂am tylko dwa tygodnie verkur贸w. Wi臋c zosta艂abym przez pozosta艂e 1,5 miesi膮ca bez kasy.. _________________ Even the stars look brighter tonight
Nothing's impossible
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
|
Wys砤ny: 6 Lut 2009, 14:17 Temat postu: |
|
|
Tak, ja by艂am na tym macierzynskim 2 miesiace i jest ono wczesniejsze bo po porodzie nie mozesz ich wykozystac. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| angela1114
| Do潮czy: 26 Sty 2009 | Posty: 5 | Sk眃: REYKJAVIK |
|
Wys砤ny: 6 Lut 2009, 16:59 Temat postu: |
|
|
mam pytanie.czy jest jeszcze to becikowe?jak ktos wie cokolwiek prosze napisac na m贸j pw.dziekuje.pozdrawiam wszystkich. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mgj
| Do潮czy: 25 Wrz 2007 | Posty: 58 | Sk眃: Kopavogur |
|
Wys砤ny: 6 Lut 2009, 18:07 Temat postu: ... |
|
|
dorcia_4
jesli nie masz przepracowanych 3 miesiecy to chyba powinni Ci wyplacic za 30 dni, tak przynajmniej bylo w mojej sytuacji. Na te pieniadze z TR to nie licz bardzo, bo to jest kwota rzedu ok. 30 tys miesiecznie. Na dwa miesiace przed planowanym terminem pojdziesz na wczesniejsze maciezynskie- papiery skladasz tam gdzie o normalny urlop mac.Potrzebne Ci bedzie zwolnienie od lekarza na ich druku, 3 ostatnie launy, potwierdzenie od poloznej o planowanym terminie porodu i wypelniony druk z maciezynskiego do tego wczesniejszego. Mozesz od razu dolozyc te druki, ktore sie wypelnia do maciezynskiego zwyklego, bedziesz miala z glowy. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Paula
|
Wys砤ny: 6 Lut 2009, 19:06 Temat postu: |
|
|
dorcia-4, i koniecznie do tego do艂膮cz tax-kart臋, bo Ci ca艂y podatek odbior膮 z tego macierzy艅skiego. _________________ Even the stars look brighter tonight
Nothing's impossible
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kasia11
| Do潮czy: 20 Sty 2009 | Posty: 40 | |
|
Wys砤ny: 7 Lut 2009, 10:21 Temat postu: |
|
|
witam mam pytanie niedawno dowiedzialam sie ze jestem w ciazy jest to 6 tydz.duzo wczesniej kupilam juz bilet do polski na wakacje chcialabym z niego skorzystac w 5 miesiacu lecialabym czy ktos moze lecial w tak wysokiej ciazy i czy pod koniec czerwca moglabym isc juz na zwolnienie chorobowe i jak to wplynie na pozniejszy zasilek macierzynski jak on jest obliczany z gory dziekuje pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
|
Wys砤ny: 7 Lut 2009, 10:42 Temat postu: |
|
|
Kasiu przede wszystkim gratulacje Piaty miesi膮c to nie jest zaawansowana ci膮偶a, mo偶esz lata膰 do 36 tyg (w Icelandexpress). Spokojnie mozesz lecie膰. Nie s膮dz臋 偶eby jakikolwiek lekarz da艂 ci zwolnienie lekarskie od 5 miesi膮ca, chyba ze ci膮偶a by艂aby zagro偶ona.Tutaj pracujemy do konca  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|