Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Jola
 | Dołączył: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wysłany: 26 Wrz 2004, 20:51 Temat postu: NorronÄ
zimÄ
|
|
|
Wszyscy wiemy, Ĺźe od stycznia 2004, prom Norrona, pĹywajÄ
cy na IslandiÄ kursuje przez caĹy rok. Wprawdzie zimy jeszcze nie ma, ale juz rozpoczÄĹa siÄ pora, w ktĂłrej Norrona dotÄ
d nie kursowaĹa. Ciekawa jestem jak pĹynie siÄ teraz promem: ilu pasaĹźerĂłw jest teraz chÄtnych do odwiedzenia Islandii tÄ
drogÄ
, jakie warunki panujÄ
na morzu (latem sa przeciez wichury nie do wytrzymania, czesto sa sztormy)... No dobra, zapytam wprost, nie bÄdÄ owijaĹa w baweĹnÄ - CZY JESZCZE BARDZIEJ KOĹYSZE??
JeĹli ktoĹ wrĂłciĹ, bÄ
dĹş wrĂłci dopiero z takiej podróşy, niech napisze nam o tym.. Najciekawsza bÄdzie relacja z w peĹni zimowego rejsu! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 10 Wrz 2005, 3:50 Temat postu: |
|
|
Ja osobiscie w zimie nie podróşowaĹem, ale rozmawiaĹem z zaĹogÄ
. Nie ma moĹźliwoĹci spaÄ na Ĺóşku, wszystko lata. PonoÄ w kuchni wiÄ
zali nawet widelce Ĺźeby im nie uciekaĹy.
W sezonie zimowym gĹĂłwnymi pasaĹźerami sÄ
kontenery z rybÄ
. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
 | Dołączył: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 15 Wrz 2005, 10:31 Temat postu: |
|
|
Plynelam zima, poczatek listopada. Nikomu nie polecam!!! 4 dni chodzenia po scianach. Nabawilam sie przy okazji urazu do wszelkich obiektow plywajacych, mdli mnie na sam ich widok. Plynela faktycznie tylko garstka ludzi, czesc z nich byla na wycieczce zorganizowanej - plyneli pelne kolo! No to musialy byc wakacje ich zycia! :-) Mozna pokazywac jako przyklad najglupszego wydania kasy, bo nawet widokiem sie nie pozachwycasz, toalety nie maja okien. Polska obsluga jest naprawde mila i tez dostawala niezle w kosc, ale oni sa juz przyzwyczajeni. Byli na tyle mili, ze zrobili mi upgrade z pokoju najgorszej klasy do kajuty z oknem. Poniewaz nikt nie plynal to takie cos bylo mozliwe. Co i tak generalnie nie poprawilo mojego stanu... Ze statku schodzily ludzkie cienie...
Ale najlepszych rzeczy dokonalam po zejsciu na lad - w ciagu kilku godzin oclilam auto, zrobilam przeglad, zarejestrowalam i ubezpieczylam i o 5 po poludniu, ciagle na nogach jak z waty, ruszylam do Reykjaviku. W gorach byl juz snieg, dogonilam jakies auto i tak sie slizgalismy w 2 samochody.... Jechalam niemal bez przerwy, ale za to o 3 w nocy zasypialm juz we wlasnym wygodnym lozku. To byl survival mojego zycia! I szkola radzenia sobie w pojedynke. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 9 Wrz 2007, 20:02 Temat postu: |
|
|
ojejku, ja bede wracal promem z IS do Danii w pazdzierniku i tak mi sie chce ze
Nigdy wiecej samochodem na IS |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mjkl ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 26 Paź 2006 | Posty: 2605 | |
|
Wysłany: 9 Wrz 2007, 20:05 Temat postu: |
|
|
se kajaki 2 kup i tratwe zrob ;] |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 9 Wrz 2007, 20:08 Temat postu: |
|
|
mjkl napisał: | se kajaki 2 kup i tratwe zrob ;] |
a Ty .t.u.l. dz.Ăł.b
a tak na serio to teraz pomysle nad przyplynieciem tutaj moja 190KM motorowka  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 9 Wrz 2007, 20:09 Temat postu: |
|
|
zagla nie zapomnij ;] |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 9 Wrz 2007, 20:10 Temat postu: |
|
|
mjkl napisał: | zagla nie zapomnij ;] |
zapomnij  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 9 Wrz 2007, 20:19 Temat postu: |
|
|
i gĂłwensa do palenia zeby sie czas nie dluzyl ;] |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 9 Wrz 2007, 20:26 Temat postu: |
|
|
mjkl napisał: | i gĂłwensa do palenia zeby sie czas nie dluzyl ;] |
marna Twoja prowokacja
skoncz juz wstydu se oszczÄdz :p
over |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 9 Wrz 2007, 20:34 Temat postu: |
|
|
i zapalki ;] |
|
Powrót do góry |
|
 |
| delfin
| Dołączył: 24 Gru 2006 | Posty: 48 | Skąd: Reydarfjordur |
|
Wysłany: 9 Wrz 2007, 20:45 Temat postu: |
|
|
zyzak napisał: | ojejku, ja bede wracal promem z IS do Danii w pazdzierniku i tak mi sie chce ze
Nigdy wiecej samochodem na IS |
Tak? KtĂłrego pĹyniesz? Ja tez sie wybieram , chyba kupie bilet na 17 pazdziernika , bo wtedy jest ostatni prom, czy moze kupic tydzieĹ wczeĹniej, by byĹo bezpieczniej, Ĺźeby np. nie odwoĹali promu 17tego
Bo wtedy musiaĹbym auto zostawic na IS , a bÄdzie mi potrzebne w polsce na te kilka miesiÄcy. Podobno trzeba zaĹźyÄ dzieĹ lub dwa dni przed wypĹyniÄciem tabletki na chorobe morskÄ
, i wciÄ
gu podróşy teĹź , i podobno bÄdzie ok. W czerwcu Dani do Wysp Owczych naszczÄscie pĹynÄ
Ĺem w kabinie z ĹźonkÄ
i bylo gites, ale z Owczych na Is (to byĹa jedna noc) spaliĹmy w kuszecie, bo nie byĹo juĹź miejsc w kabinie, a to juĹź byĹa masakra!!! Nigdy w Ĺźyciu! Ludzie sie tam sĹaniali po Ĺcianach, byĹy kolejki do toalety, ja naszczeĹcie siÄ trzymaĹem , wmiare
Kuszety byĹy na koĹcu, a wiadomo Ĺźe na koĹcu i na poczÄ
tku najbardziej buja, i jeszcze na dodatek oderzenia fal w Ĺciane 6cio osobowego podpokĹadowego pokoiku
Nie ma to jak kabina na 5pietrze na Ĺrodku promu, z oknem , bo wtedy lepiej sie czujesz, masz punkt odniesienia, jest TV itd.  _________________ "malo jest takich chwil ktore mam tylko dla siebie,bo wciaz poswiecam sie innym"
"nigdy nie jest tak zebys nie mogl wiecej niz myslisz" |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 9 Wrz 2007, 20:57 Temat postu: |
|
|
ja bede plynaĹ 27-28 wrzesnia, to tak wstepnie, wchodzi jeszcze w gre pierwe dni pazdziernika, ale mam nadzieje ,ze nie
PS.
plynac tutaj w kuszetach podobnie jak TY do wysp owczych spoko, ale potem to masakra.
Wiesz cos o tych tabletkach na chorobe morska? nazwa itp?
slyszalem tez o jakis plastrach za uszy.
Teraz zamierzam sie wyposazyc, nie chce przezywac zgonu raz jeszcze  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| delfin
| Dołączył: 24 Gru 2006 | Posty: 48 | Skąd: Reydarfjordur |
|
Wysłany: 9 Wrz 2007, 21:11 Temat postu: |
|
|
Nie wiem ale sie coĹ dowiem, moĹźe coĹ majÄ
w aptece. Na promie sÄ
tabletli, ale to juĹź za pĂłzno, bo trzeba je poĹknÄ
Ä wczeĹniej  _________________ "malo jest takich chwil ktore mam tylko dla siebie,bo wciaz poswiecam sie innym"
"nigdy nie jest tak zebys nie mogl wiecej niz myslisz" |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 11 Wrz 2007, 17:17 Temat postu: |
|
|
delfin, spiesz sie z rezerwacja promu bo najwczesniejszy gdzie zapakujesz fure jest 03.pazdziernika 2007
cena za 2 osoby plus car w kuszetach 29.700 ISK |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 11 Wrz 2007, 18:02 Temat postu: |
|
|
zyzak napisał: |
a pazerstwo z petpoloni chca za bilet ok 559 Euro
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 11 Wrz 2007, 18:04 Temat postu: |
|
|
zyzak napisał: | zyzak napisał: |
a pazerstwo z petpoloni chca za bilet ok 559 Euro
 |
sory pomylilem sie 566 EURO !!!!!!
tak czy siak pazerstwo zerujace na ludzkiej glupocie lub niewiedzy |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Dołączył: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skąd: Pl. Od SĹoĹca 3/Europa |
|
Wysłany: 11 Wrz 2007, 18:09 Temat postu: |
|
|
Nie piszmy "pazerstwo". Mamy kapitalizm i kaĹźdy sobie zarabia ile uwaĹźa.
A to, Ĺźe gĹupi ludzie zwykle tracÄ
na swej gĹupocie, no to cuĹź - to normalne prawo przyrody.
Petopolonia musi zapĹaciÄ podatki, ZUSy, a sprzeda moĹźe 100 biletĂłw rocznie. To sÄ
duĹźe pieniÄ
dze dla pojedynczego czĹowieka, ale dla firmy, to sÄ
grosze...
Poza tym róşnice cenowe mogÄ
wynikac z polityki cenowej firmy Smyril Line. WiÄc nie moĹźna oskarĹźaÄ Petpolonii o jakieĹ zĹo.
Jedyne co ja mogÄ i zarzucaĹem tej firmie, to maĹa wiedza na temat oferowanych usĹug, baĹagan i sĹaby support dla klientĂłw. Ale tak ma wiÄkszoĹÄ firm, ktĂłre interesujÄ
tylko pieniÄ
dze klientĂłw, a nie budowanie prestizowej marki. _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 11 Wrz 2007, 19:23 Temat postu: |
|
|
owszem piszmy
nazywajmy rzeczy po imieniu
Byc moze ktos przeczyta ten watek i nie da sie wowczas oskubac
ceny zaporowe.
Pomyslmy troche
Przedstawiciel handlowy powinien miec takie rabaty, aby oplacalo mu sie zbywac dane uslugi.Tak zapewne jest z petpolonia.
Skoro ja moge kupic taki bilet za ok 1250zl a petpolonia, ktora zapewne ma taki bilet taniej, a serwuje go dla koncowego klienta za 2150pln to jest to pazerstwo i glupie ze strony petpoloni.
Bo gdy sprzeda petpolonia tych biletow 100 szt za cene 2150 pln to ma zysk 215.000pln ale gdyby serwowala bilety niewiele drozej niz armator, powiedzmy za 1500pln ale np. w ilosci 500szt co da 750.000 pln
jest roznica ???
starczy na oplaty zusy i srusy....
jestem pewien ,ze gdyby petpolonia serwowala bilety za 1500pln w stosunku do biletu w smyril-line za 1250pln wiekszosci polskich turystow zakupilaby bilet w polsce.
I nie czekala tydzien az przyjdzie faktura do oplacenia promu z smyr-linu.
Podobnie bylo z akcyza na alko serwowana przez polski rzad.
Kiedy zniesli akcyze do znosnej, jak wzrosla sprzedaz alko ? no jak ??
pozdro |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 11 Wrz 2007, 19:47 Temat postu: |
|
|
OdĹźajer Egzegeta napisał: | Nie piszmy "pazerstwo". Mamy kapitalizm i kaĹźdy sobie zarabia ile uwaĹźa.
A to, Ĺźe gĹupi ludzie zwykle tracÄ
na swej gĹupocie, no to cuĹź - to normalne prawo przyrody.
Petopolonia musi zapĹaciÄ podatki, ZUSy, a sprzeda moĹźe 100 biletĂłw rocznie. To sÄ
duĹźe pieniÄ
dze dla pojedynczego czĹowieka, ale dla firmy, to sÄ
grosze...
Poza tym róşnice cenowe mogÄ
wynikac z polityki cenowej firmy Smyril Line. WiÄc nie moĹźna oskarĹźaÄ Petpolonii o jakieĹ zĹo. |
kogo obchodzi co tam petpolonia zaplacic musi? jak sie czegos nie potrafi albo cos sie niby nie oplaca, to sie tego nie robi. ;] petpolonia to bardzo slaba, zle zarzadzana, firma - niska jakosc za wysoka cene.
OdĹźajer Egzegeta napisał: | Jedyne co ja mogÄ i zarzucaĹem tej firmie, to maĹa wiedza na temat oferowanych usĹug, baĹagan i sĹaby support dla klientĂłw. Ale tak ma wiÄkszoĹÄ firm, ktĂłre interesujÄ
tylko pieniÄ
dze klientĂłw, a nie budowanie prestizowej marki. |
j.w. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|