Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 17 Lut 2009, 18:20 Temat postu: |
|
|
Nina napisa: | zuzula666 napisa: | Hej dziewczyny mam pytanie bardzo wa偶ne. Moja bratowa podejrzewa 偶e jest w ci膮zy i chcia艂aby 偶eby j膮 przebada艂 lekarz i potwierdzi艂 jej podejrzenia. Nie wiem jak mamy to zrobi膰 bo ona jest tu od 4 miesi臋cy wi臋c jeszcze nie ma ubezpieczenia. Napiszcie gdzie mamy poj艣膰 do lekarza i jakie s膮 koszty wizyty prywatnej?? Mysla艂am o Domus Medica ale ja tam nigdy nie by艂am i nie wiem co i jak. Prosz臋 o podpowiedz |
w Domus Medica koszt wizyty wynosi ok 4000 ISK , mnie bardzo odpowiada Audolfur, kompetentny , doswiadczony no i mily ...a to robi roznice tel.5631061 |
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 18 Lut 2009, 19:12 Temat postu: |
|
|
A WIEC TWOJA BRATOWA NIECH IDZIE NAJPIERW PRYWATNIE DO GINEKOLOGA W SUMIE I TAK ON ZAWSZE PRZYJMUJE PRWATNIE,, PO 6 MIESIACACH JAK JUZ BEDZIE MIALA PELNE UBEZPIECZENIE KTORE JEJ SIE NALEZY TO W TEDY NIECH SIE UDA DO SWOJEJ PRZYCHODNI I ZAPISZE SIE NA WIZYTE U POLOZNEJ KTORA JEST BEZPLATNA , POLOZNA I TAK OBEJMUJE POIEKE NAD KOBIETA CIEZARNA W 10 TYG CIAZY WIEM BO SAMA SIE TAK ZAPISYWALAM , A TERAZ MAM 4 MIESIECZNA SLODZIUTKA CORECZKE POZDRAWIAM ZYCZE POWODZENIA  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
|
Wys砤ny: 18 Lut 2009, 19:21 Temat postu: |
|
|
Edzia to by艂 cytat sprzed kilku miesi臋cy. Teraz bratowa ma juz 2-tygodniow膮 c贸rci臋. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| dorcia_4
| Do潮czy: 24 Cze 2007 | Posty: 117 | Sk眃: ... |
|
Wys砤ny: 18 Lut 2009, 19:47 Temat postu: |
|
|
A ja by艂am dzisiaj u ginekologa. Masakra to ma艂o powiedziane
Babka nie mia艂a narz臋dzi, bada艂a mnie na zwyk艂ym 艂贸偶ku a co najlepsze powiedzia艂a, 偶e nie pracuje z kobietami w ci膮偶y i 偶e nie wie co mo偶e by膰 przyczyn膮 tych moich skurcz贸w ale mo偶e to chlamydia bo 10% kobiet teraz to ma i moze ja te偶 Na pytanie o 艂o偶ysko czy si臋 nie obni偶y艂o powiedzia艂a, 偶e w wynikach z usg z pi膮tku ma napisane, 偶e wszystko w porz膮dku. A czy ja chcia艂am us艂ysze膰 wynik usg czy mia艂a mnie zbada膰 Jestem w szoku po tej wizycie. Chyba czeka mnie telefon do mojej ginekolog w Polsce i wizyta prywatnie w domus medica  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| natalia
| Do潮czy: 18 Lut 2009 | Posty: 34 | Sk眃: islandia |
|
Wys砤ny: 19 Lut 2009, 0:29 Temat postu: witam wszystkich |
|
|
mam takie pytanie czy jak z艂o偶e papiery o macierzy艅ski to musz臋 tu rodzic 偶eby je dosta膰 czy mog臋 w Polsce _________________ cze艣膰! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| natalia
|
Wys砤ny: 19 Lut 2009, 0:34 Temat postu: witam jeszcze raz |
|
|
mo偶e kto艣 wie gdzie jest jaki艣 dobry ginekolog albo kto艣 ma numer do dobrej polskiej po艂o偶nej jestem w ci膮偶y i musz臋 i艣膰 na badania a nie znam j臋zyka i to jest ten problem pozdrawiam wszystkich _________________ cze艣膰! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
|
Wys砤ny: 19 Lut 2009, 10:52 Temat postu: |
|
|
Natalia jesli jestes ubezpieczona mozesz zam贸wic t艂umacza na wizyte. T艂umacz nic cie nie bedzie kosztowa艂. Moze to g艂upio brzmi zeby isc z t艂umaczem do gina ale jak mus to mus, albo popros jakas kolezanke ktora by z toba posz艂a. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| DarkAngelKate
 | Do潮czy: 15 Lut 2009 | Posty: 186 | Sk眃: K贸pavogur |
|
Wys砤ny: 19 Lut 2009, 11:11 Temat postu: |
|
|
jesli urodzisz w polsce to nie przysluguje ci tutaj maciezynskie, dowiadywalam sie o to dla znajomych co dziecko urodzilo sie w polsce i przylecieli z nim tutaj. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| DarkAngelKate
|
Wys砤ny: 19 Lut 2009, 11:23 Temat postu: |
|
|
a co do tych lekarzy co dorcia4 napisala to ja mialam podobny przypadek. bylam juz w 7 miesiacu i dostalam strasznych boli brzucha i wystapilo krwawienie. przestraszylam sie i czym predzej pojechalam z tym prosto do szpitala i wyobrazcie sobie posadzili mnie na fotel, zbadali czy serduszko dziecka bije, zmiezyli mi temprerature i cisnienie. mial mnie zbadac lekarz na ktorego czekalam 3 godziny. bylam w szpitalu a oni mi mowia ze jest tylko jeden lekarz ktory moze do mnie przyjsc ale obecnie jest zajety. po 3 godzinach ustal mi bol i wszystko. oczywiscie nie doczekalam sie lekarza i wrocilam do domu :/ wprost wspaniale |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| miska123102
| Do潮czy: 11 Sty 2009 | Posty: 125 | |
|
Wys砤ny: 19 Lut 2009, 11:49 Temat postu: witam |
|
|
ja tez jestem w ciazy i nie znam jezyka ale jestem przerazona tym co piszecie na temat lekarzy i opieki podczas ciazy. mam juz jedno dziecko z ktorym mialam problemy jak bylam w ciazy wiekszosc czasu przelezalam w szpitalu i zaczynam sie zastanawiac czy nie wrocic do polski. dobrze ze jest taka stronka ze mozna czegos dowiedziec sie na takie tematy |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| DarkAngelKate
|
Wys砤ny: 19 Lut 2009, 12:05 Temat postu: |
|
|
podczas porodu opieka jest wspaniala, naprawde zachwalam ale jak lekarze prowadza ciaze i wogole jak patrza na rozne choroby jest wprost przerazajace. dla nich wszystko jest zawsze w porzadku, a o jakiekolwiek badanie to trzeba sie prosic tygodniami |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
 | Do潮czy: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
Wys砤ny: 19 Lut 2009, 14:13 Temat postu: |
|
|
w艂a艣nie! i ja si臋 zastanawiam czy to tylko nas POLKI tak traktuj膮 czy te偶 ISLANDKI maj膮 ten sam problem?mo偶e kto艣 ma znajom膮 Islandk臋 i wie o co tu chodzi?bo to jest 偶enuj膮ce. jakby mieli nas gdzie艣... pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| faket
| Do潮czy: 13 Gru 2008 | Posty: 43 | |
|
Wys砤ny: 19 Lut 2009, 14:28 Temat postu: |
|
|
Witajcie,Ja jestem zadowolona z opieki przy porodzie i w czasie ciazy,moja polozna byla bardzo mila i nigdy bez badania nie powiedizala ze to normalne jesli cos mi bylo ,pod konic ciazy mialam lekkie krawienie i odrazu dala mi skierowanie na USG zeby sprawdzic czy z lozyskiem jest wszystko dobrze.Zanim zaszlam w ciaze ,ta droga ,to wczesniej poronilam,3 miesiace wczesniej,zaczelam plamic pojechalismy do szpotala,nie rozmawialam z lekarzem ale z jakas chyba polozna zobaczyla moja wkladke i powiedizala ze na poczatku ciazy moze sie zdazyc ze sie plami i powiedziala ze niemam sie martwic,po 2 godz juz zaczelam krwawic pojechalismy znowu do szpitala i juz rozmawialam z kims innym i tez powiedzieli ze czasami tak jest,ze miesiaczka moze wystapic do 3 miesiecy itd,nastepnego dnia(to byly siwta Wielkanocne) strasznie bolal mnie brzuch nie moglam wytrzymas poszlam do lazienki i i doslownie wypadly zemnie dwa wielkie skrzepy,wiedzialam ze to wloasnie to (bo wygladaly troche inaczej jak przy miesiaczce),ze to moja dzidzi zabralam to i pojechalismy prywatnie do lekarza tam przy smaralidzie,kuzynka tam wczesniej dzwonila i jej powiedzieli ze mnie zbadaja,ale jak przyjechalismy to lekarz tylko obejzal to moje skrzepy i powiedizal ze to jest jakas membrana i ze to sie odrywa czy cos tam takiego,powoedzial ze tak czasami jest ze nie mam sie martwic.To nie wszystko ,natsepnego dnia jechalam do szpitala,to juz bylo pos siwtach,wtorek i dopiero wtedy mnie zabadali lekarz zrobil mi USG i niestety bylo juz po ,czyli to co zemnie wypadlo to byla moja dzidzia,to byl 8 tyd.Lekarz od samego poczatku byl bardzo mily,to byl wlasnie ten jeden raz gdzie bardzo zle zdanie mialam o lekarzach i juz teraz mam dystans do nich.To byly swieta,i czasami sobie mysle ze moza jakby to sie zacezlo w tyg to moze by bylo inaczej.Ale niema co sie zastanawiac stalo sie i konic teraz mam sliczna corcie i niedlugo skonczy roczek,o moim pierwszym maluszku nigdy nie zapomne.Wiecie dziewczyny mysle ze to zalerzy na kogo traficie bo niektore polozne sa mile a inne troche mniej.Ale sie rozpisalam Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| faket
|
Wys砤ny: 19 Lut 2009, 14:34 Temat postu: |
|
|
Aha,jesli chcecie isc prywatnie do lekarza to indzie wlasnie tam w szpitalu na dole zaraz jak sie whodzi do szpitala polozniczego na lewo tam jest lekarz ktory przyjmuje tak jak w przychodni,ja bylam i dr Hojkura nazwiska nie pamietam juz ale to taki lekarz w wieku ok 35 lat,bardzo mily i sympatyczny.Jesli chcecie aby lekarz was zobaczyl a wasza polozna mowi ze jest ok i lekarz jest nie potrzebny to odrazu mowcie ze zle sie czujeci i troche nasciemniajcie a jelsi to nic nie da to idziec wlasnie tam do szpitala albo postawcie sprawe jaso ze chcesz zeby cie zobaczyl gin i koniec. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| dorcia_4
|
Wys砤ny: 19 Lut 2009, 15:08 Temat postu: |
|
|
faket bardzo Ci wsp贸艂czuje A偶 mi 艂ezki w oczach stan臋艂y po tym co przeczyta艂am
Ja nie powiem moja po艂o偶na jest bardzo dobra, reaguje na wszystkie moje objawy ale mi chodzi bardziej o lekarzy. Zawsze wszystkie objawy normalne i wszystko w porz膮dku. Oni my艣l膮, 偶e ka偶da kobieta tak samo przechodzi ci膮偶e i 偶e ka偶da czuje si臋 wprost wy艣mienicie. Ja z ka偶d膮 wizyt膮 przekonuje si臋, 偶e opieka na kobietami ci臋偶arnymi wymaga tutaj wielkiej poprawki. By膰 mo偶e czasami kobiety panikuj膮 bo martwi膮 si臋 bardzo o swoj膮 dzidzie ale lekarz jest po to 偶eby wszystko sprawdzi膰 i utwierdzi膰 j膮 w przekonaniu, 偶e wszystko jest ok.
Ja postanowi艂am, 偶e poczekam na te wyniki z moczu i p贸jde prywatnie do gina bo nie moge ju偶 na to patrze膰. Za 1,5 miesi膮ca wracam do Polski i to jest to co mnie najbardziej cieszy. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| faket
|
Wys砤ny: 19 Lut 2009, 16:22 Temat postu: |
|
|
Dorcia a ty bedziesz rodzic w Polsce czy urodzisz tu.Wiecie moja corka byla na poczatku stycznia chora mala kaszel i katar ale lekarze nic nie dali zadnego syropu nic nic nic,powiedzial ze to przeziebienie i ze samo minie do 4,5 dni,tylko moja corka musiala sie meczyc z kaszlem i tym katarem chociaz on byl wodnisy i mogla oddychac przez nosek ale kaszel byl okropny wymiotowala mi i wieczorami zawsze musialam zmieniac jej posciel,kaszel minol po tyg a katar miala tak do dwoch tyg,sama zrobila syrop z czosnku i daje jej teraz tez aby nie zlapala niczego,czosnek jest bardzo dobry.Jesli macie juz dzieci ktore nie karmicie piersia ale nawet jesli karmicie to sobie kupicie syrop w polsce. )) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| miska123102
|
Wys砤ny: 19 Lut 2009, 16:26 Temat postu: witam |
|
|
faket. wiem co przeszlas ja tez pierwsza ciaze poronilam w 16 tyg wtedy bylam w polsce z opieki ktor膮 mnie objeto uznaje za bardzo dobr膮 gdyz w szpitalu spedzilam caly tydzien w ciagu ktorego wywolywali mi porod mieli troche problemu gdzyz dziecko bylo silne i serduszko bilo ale niestety wylecialy mi cale wody plodowe i dziecko nie mialo jak dalej sie rozwijac a ze bylam mloda lekarze powiedzieli ze przyjdzie jeszcze czas na drugie dziecko zostawienie tego dzidziusia przy zyci moglo skonczyc sie zle dla mnie bardzo zle a dziecko moglo by urodzic sie niepelnosprawne dzidziusa rodzi艂am sama gdyz bylo to juz dziecko i nie mogli mi zrobic skrobanki nigdy tego nie zapomne. z druga ciaza mialam tez problemy jak juz pisalam przelezalam w szpitalu prawie cala ciaze. ale mam slicznego zdrowego synka teraz no i spodziewam sie kolejnego dzidzisia i mam nadzieje ze zaopiekuja sie mna dobrze bo nie chcialbym wracac do polski. pozdrawiam [/b] |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| miska123102
|
Wys砤ny: 19 Lut 2009, 16:35 Temat postu: witam |
|
|
gdy moj synek zachorowl i poszlam do lekarza gdyz meczyl go silny kaszel niestety nie zostalam przyjeta przez lekarza tylko pielegniarke ktora zadzwonilam do lekarz opisujac mu objawy lekarz kazal zbadac krew i to wszystko synek nie zostal nawe osluchany nie zajrzano mu do gardla nic wystarczylo im badanie krwi po ktorym stwierdzili ze to tylko wirus no i nawet syropku nie przepisal, zaplacilam za wizyte 5 tys gdyz maly nie mial jeszcze kenitala i nic sie nie dowiedzialam. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| natalia
|
Wys砤ny: 19 Lut 2009, 17:45 Temat postu: witam |
|
|
ma kt贸ra艣 z was numer do polskiej po艂o偶nej _________________ cze艣膰! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| dorcia_4
|
Wys砤ny: 19 Lut 2009, 19:21 Temat postu: |
|
|
Ja b臋de rodzi膰 w Polsce. Wyje偶d偶am st膮d na stale Czeka mnie cesarka z czego lekarze tutaj stwierdzili, 偶e nie potrzebnie ale s艂ucham si臋 lekarzy z Polski. Nadal martwie si臋 tymi skurczami spojenia 艂onowego czy 偶adna z Was tego nie mia艂a? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|