Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| owieczka.23
| Do潮czy: 02 Cze 2007 | Posty: 94 | Sk眃: Krak贸w --> Reykjavik |
|
Wys砤ny: 7 Mar 2009, 2:15 Temat postu: |
|
|
Hej dziewczyny...
Jak to jest z opiek膮 zdrowotn膮 w tych szpitalach itp..
Od jakiego艣 czasu cierpi臋 na bule w dole brzucha, czasami tak powa偶ne ze nie mog臋 spa膰. Nie raz jak z艂apie mnie skurcz to nie mog臋 si臋 wyprostowa膰. Dodam ze jestem w 3 miesi膮cu ci膮偶y, ale za ka偶dym razem, jak jad臋 do szpitala to co艣 mnie trafia. W szpitalu na usg by艂am 4 razy i za ka偶dym razem mi m贸wi膮, 偶e wszystko jest ok, a podczas ci膮偶y bole膰 powinno... i 偶e najlepiej jak bym bra艂a paracetamol... czy oni znaj膮 tu co艣 innego ni偶 to ??? w sobot臋 pojad臋 jeszcze raz do szpitala, ale boje si臋 , 偶e powiedz膮 mi to samo... czy macie mo偶e pomys艂 gdzie jecha膰 aby dali mi jakie艣 艣rodki rozkurczowe ??? Bo mi ju偶 r臋ce opadaj膮... _________________ Bo ja to taki wilk w owczej sk贸rze  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| DarkAngelKate
 | Do潮czy: 15 Lut 2009 | Posty: 186 | Sk眃: K贸pavogur |
|
Wys砤ny: 7 Mar 2009, 8:38 Temat postu: |
|
|
panodil uleczalnym lekiem na wszystko, motto tutejszych lekarzy. od nich nic nie wyciagniesz, nawet jak bys tam padla to stwietrdza ze to tez w ciazy normalne wiec powiem ci tak, albo zrobisz im taka awanture w szpitalu ze bede chodzic jak na twoje zawolanie i w koncu ci pomoga, albo jedz do prywatnej przychodni i powiedz jaka jest sytuacja. oni powiini ci pomoc i cie wysluchac. _________________ Nie bierz zycia na serio.
I tak nie wyjdziesz z niego zywy. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| owieczka.23
|
Wys砤ny: 7 Mar 2009, 14:22 Temat postu: |
|
|
A czy masz mo偶e adres jakiej艣 prywatnej przychodni ??? bo mi ju偶 r臋ce opadaj膮 !!!! _________________ Bo ja to taki wilk w owczej sk贸rze  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| DarkAngelKate
|
Wys砤ny: 7 Mar 2009, 22:16 Temat postu: |
|
|
przychodnia Glaesibae ul.脕lfsheimum 74 104 Rvk. _________________ Nie bierz zycia na serio.
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| owieczka.23
|
Wys砤ny: 8 Mar 2009, 12:51 Temat postu: |
|
|
A wiesz moze czy w niedziele jest tam otwarte ??? _________________ Bo ja to taki wilk w owczej sk贸rze  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 8 Mar 2009, 13:59 Temat postu: |
|
|
Owieczka w niedziel臋 jest niestety zamkni臋te. Jesli jest to nag艂y przypadek to tylko Landspitali ci zostaje. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Halszunia
| Do潮czy: 14 Lis 2008 | Posty: 11 | |
|
Wys砤ny: 9 Mar 2009, 9:29 Temat postu: |
|
|
witam dziewczyny. jestem w szostym miesiacu ciazy i mam kilka pytam slyszalam niedawno ze jesli nie jestem jeszcze roku na islandii to nie przysluguje mi ani jeden dzien macierzynskiego urlopu tylko mojemu mezowi bo jest tu 3 lata. dodam ze pracuje na islandii 8 miesiecy. jeszcze chcialam zapytac czy wy tez macie mialyscie w ciazy problemy z kregoslupem bo mi tak daje sie we znaki ze nie wiem co robic mowilam o tym poloznej zapisala sobie i tyle. pozdrawiam i dziekuje za odp |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
|
Wys砤ny: 9 Mar 2009, 10:18 Temat postu: |
|
|
Ale kto艣 ci g艂upot naopowiada艂 z tym macierzynskim. Jest to kompletna nieprawda. Oczywi艣cie 偶e ci si臋 nale偶y. U mnie te偶 nie by艂o pe艂nego roku kiedy sk艂ada艂am dokumenty na maciewrzy艅skie i nie ma to znaczenia.
Z kr臋gos艂upem to ro偶nie bywa艂o, mnie tak偶e bola艂 bo przyty艂am 24 kilo. Na necie mozesz poszuka膰 moze jakichs cwiczen na rozluznienie a poza tym proponuje duzo ruchu i spacerkow  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| DarkAngelKate
|
Wys砤ny: 9 Mar 2009, 11:19 Temat postu: |
|
|
ja tez mialam straszne bole kregoslupa, lekarz powiedzial ze tak jest podczas ciazy i trzeba po prostu przez to przejsc. Tak jak napisala zuzula666 jakies cwiczenia, spacerki itp powinny troszke zlagodzic bol, oczywiscie co za duzo to tez nie zdrowo pozdrawiam _________________ Nie bierz zycia na serio.
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Halszunia
| Do潮czy: 14 Lis 2008 | Posty: 11 | |
|
Wys砤ny: 10 Mar 2009, 9:45 Temat postu: |
|
|
dziekuje slicznie musze sie dowiedziec dokladnie jak to jest z tym macierzynskim. a cwiczenia znalazlam juz jakies i zabieram sie za cwiczanka bo bol jest nie do zniesienia |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| miluska123
| Do潮czy: 26 Kwi 2008 | Posty: 3 | |
|
Wys砤ny: 10 Mar 2009, 12:35 Temat postu: |
|
|
Jesli chodzi o bole kregoslupa to jak najbardziej jest to normalne w ciazy. Staraj sie duzo chodzic i odpoczywac. Najlepiej na jakims twardszym materacu. A w nocy wkladaj sobie poduszke miedzy nogi i spij na boku,ja to przerabialam i naprawde pomaga. Albo z nogami uniesionymi troszke do gory. Dodam jeszcze ze jesl dostaniesz przy porodzie EBIDURAL (zastrzyk znieczulajacy w plecy) jeszcze dlugo po porodzie mozesz czuc bol plecow. Ja to przerabialam. A jesli chodzi o macierzynski to jest to niestety prawda. Osoba,ktora nie przebywa roku na Islandii nie ma prawa do macierzynskiego. Ale jesli pracowalas 6miesiecy przed zlozeniem papierow to oni z tego okresu nalicza Ci macierzynski. Troche to jest skomplikowane i nie trzyma sie kupy ale tak wlasnie jest... Pozdrawiam i zycze szczeslwego rozwiazania |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lucia22
| Do潮czy: 10 Mar 2009 | Posty: 7 | Sk眃: kopavogur |
|
Wys砤ny: 11 Mar 2009, 1:07 Temat postu: |
|
|
Hej dziewczyny, dwa tyg temu powinnam dosta膰 @, zrobi艂am te艣cik i jest pozytywny:) ale pomimo wszystko my艣l臋, 偶e dostane bo czuje si臋 tak jak zawsze. A przeczyta艂am, 偶e mo偶na zrobi膰 badanie z krwi, kt贸re daje sto procent pewno艣ci czy jestem w ci膮偶y, tylko nie wiem gdzie, je偶eli mo偶ecie to napiszcie mi dok艂adny adres gdzie si臋 robi takie badanie. Z g贸ry dzi臋kuje buziaki |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
|
Wys砤ny: 11 Mar 2009, 9:48 Temat postu: |
|
|
Ja nie s艂ysza艂am o tym 偶eby tu robili badanie krwi na potwierdzenie ci膮偶y. Krew pobieraj膮 tylko w 12tc a teraz mo偶esz spr贸bowa膰 i艣膰 do ginekologa np do Domus Medica albo te偶 mo偶esz spr贸bowa膰 p贸j艣c do przychodni w Glisaebae w reykjavik 104, przyjmuje tam mi艂y starszy pan. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| DarkAngelKate
|
Wys砤ny: 11 Mar 2009, 10:01 Temat postu: |
|
|
nom, najlepiej jest isc do lekarza i porozmawiac z nim, powinien cie wyslac na badania jesli nie jestes pewna. _________________ Nie bierz zycia na serio.
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 11 Mar 2009, 10:22 Temat postu: |
|
|
CZY KTOS Z WAS ZNA NUMER DO KSIEGOWOSCI TAM GDZIE NALICZAJA MACIERZYNSKIE ...  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| DarkAngelKate
|
Wys砤ny: 11 Mar 2009, 10:31 Temat postu: |
|
|
podania sklada sie w rvk ale wszystkie papiery zostaja wysylane, ksiegowane i naliczane w Hvammstangi. nr 5824840 _________________ Nie bierz zycia na serio.
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lucia22
| Do潮czy: 10 Mar 2009 | Posty: 7 | Sk眃: kopavogur |
|
Wys砤ny: 11 Mar 2009, 13:43 Temat postu: |
|
|
Dzi臋kuje Wam 艣licznie |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| askonka123
| Do潮czy: 30 Pa 2008 | Posty: 22 | |
|
Wys砤ny: 11 Mar 2009, 18:51 Temat postu: |
|
|
hej dziewczyny
w ostatnim miesiacu ciazy chcia艂abym isc na zwolnienie, moze orientujecie sie ile moge wykorzystac dni chorobowych zeby zaplacil mi za nie pracodawca a nie zalatwiac przedmacierzynskiego |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| DarkAngelKate
|
Wys砤ny: 11 Mar 2009, 21:12 Temat postu: |
|
|
moja znajoma poszla na zwolnienie 2 miesiace wczesniej, pracodawca zaplacil jej za 1 miesiac a co z drugim? zwiazki wyplacaja ten drugi miesiac. tak wiec jak pracodawca nie pokryje pelnych kosztow, zrobia to zwiazki. _________________ Nie bierz zycia na serio.
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 12 Mar 2009, 10:26 Temat postu: :) |
|
|
hej dziewczyny!!!! chcia艂am si臋 pochwali膰 偶e we wtorek nad ranem urodzi艂am wspania艂膮 c贸reczk臋 a przy okazjii chcia艂abym powiedzie膰 偶e opieka naprawd臋 艣wietna!!!! pozdrawiam wszystkie mamy jak r贸wnie偶 te kt贸re jeszcze oczekuj膮 na swoje pociechy  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|