Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Justyna
| Dołączył: 03 Wrz 2005 | Posty: 73 | |
|
Wysłany: 27 Wrz 2005, 21:55 Temat postu: |
|
|
Pracodawca poinformowaĹ mnie emailem Ĺźe moje aplikacje zostaĹy pozytywnie ropatrzone i mam przyjeĹźdĹźaÄ.
Jednak ja nie potrafie w peĹni cieszyÄ siÄ z tej wiadomoĹci...
CoĹ mi tu nie gra. CaĹy ten czas oczekiwania na wize spÄdziĹam na wyczekiwaniu pisemnego zawiadomienia z Biura do Spraw Imigracji. CzyĹź nie tak to powinno prawidĹowo siÄ rozegraÄ? Czy nie powinnam mieÄ NA PIĹMIE potwierdzenia Ĺźe dostaĹam tÄ
wize??
JakÄ
mam gwarancje Ĺźe rzeczywiĹcie jÄ
otrzymaĹam, Ĺźe goĹÄ jest w porzÄ
dku? A poza tym nie powinnam mieÄ wĹaĹnie takiego zaĹwiadczenia Ĺźeby okazaÄ je np. po przylocie - na lotnisku?
ZaĹwiadczenia nie mam - mam tylko ksero umowy - aĹź tak mam polegaÄ na uczciwoĹci tego czĹowieka? Strach mnie obleciaĹ. Na prawde myĹlaĹam Ĺźe dostane to na piĹmie...... Jak to jest?!!!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Lauraana Alpha Team
 | Dołączył: 16 Kwi 2004 | Posty: 136 | Skąd: Gdansk/101 Reykjavik |
|
Wysłany: 27 Wrz 2005, 23:45 Temat postu: |
|
|
ja swoja zgode na pobyt dostalam na pismie... tylko ze ja mialam studencka, to moze inaczej.
chociaz nie sadze... ja bym nie panikowala... po 1 on jest na miejscu wiec moze dostal informacje szybciej, a do ciebie list doleci za kilka dni, a po 2 - jak nie doleci to zadzwon do utlendingastofnum (www.utl.is) i zapytaj :) _________________ og ef þĂş vilt þĂĄ skal ĂŠg ljĂşga að þĂŠr... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 28 Wrz 2005, 3:32 Temat postu: |
|
|
Justyna napisał: |
Pracodawca poinformowaĹ mnie emailem Ĺźe moje aplikacje zostaĹy pozytywnie ropatrzone i mam przyjeĹźdĹźaÄ.
Jednak ja nie potrafie w peĹni cieszyÄ siÄ z tej wiadomoĹci...
CoĹ mi tu nie gra. CaĹy ten czas oczekiwania na wize spÄdziĹam na wyczekiwaniu pisemnego zawiadomienia z Biura do Spraw Imigracji. CzyĹź nie tak to powinno prawidĹowo siÄ rozegraÄ? Czy nie powinnam mieÄ NA PIĹMIE potwierdzenia Ĺźe dostaĹam tÄ
wize??
JakÄ
mam gwarancje Ĺźe rzeczywiĹcie jÄ
otrzymaĹam, Ĺźe goĹÄ jest w porzÄ
dku? A poza tym nie powinnam mieÄ wĹaĹnie takiego zaĹwiadczenia Ĺźeby okazaÄ je np. po przylocie - na lotnisku?
ZaĹwiadczenia nie mam - mam tylko ksero umowy - aĹź tak mam polegaÄ na uczciwoĹci tego czĹowieka? Strach mnie obleciaĹ. Na prawde myĹlaĹam Ĺźe dostane to na piĹmie...... Jak to jest?!!!  |
Tak. Ja mialem identycznÄ
sytuacjÄ. Po przyjeĹşdzie, po kilku dniach, pracodawca daĹ mi work permit, residence permit i wszystkie inne potrzebne papiery. Na lotnisku sprawdzajÄ
wĹaĹciwie tylko paszporty, a jeĹli lecisz z Kopenhagi to kontroli paszportowej nie ma w ogĂłle. W razie czego wystarczy, Ĺźe pokaĹźesz ksero umowy. W najgorszym wypadku celnik zadzwoni do twojego pracodawcy i wyjaĹni sprawÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 28 Wrz 2005, 3:36 Temat postu: |
|
|
Justyna bez paniki.
Musisz powoli zachowywac sie jak islandczycy.
Znam przypadki kiedy ktos przyjezdzal na Islandie i tutaj otrzymywal papiery. Najczesciej jest tak jak pracodawca sklada wniosek o pozwolenie na prace.
Z drugiej strony facet by cie nie sciagal tutaj jak by tego pozwolenia nie bylo. W przypadku braku tych papierow podajesz namiary na goscia i mowisz ze ci kazal przyjechac. Nie sadze zeby bylo mu na reke sie tlumaczyc.
Glowa do gory, pakuj cieple ubrania zegnaj sie z rodzina i przylatuj. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Eliszeba
| Dołączył: 29 Mar 2005 | Posty: 128 | Skąd: BiaĹystok/Akranes |
|
Wysłany: 28 Wrz 2005, 10:54 Temat postu: |
|
|
Justynko bÄdzie dobrze....na lotnisku nie sprawdzajÄ
Ĺźadnych kontraktĂłw, przecieĹź na IslandiÄ moĹźna normalnie lecieÄ na 3 miesiÄ
ce ze tak powiem turystycznie. Mam tylko jedno istotne pytanie...czy Tobie rĂłwnieĹź pracodawca funduje bilet? JeĹli chodzi o mego mÄĹźa.....juĹź by byĹo wszystko oki....ale okazaĹo siÄ, Ĺźe ma paszport waĹźny do grudnia tego roku, wiÄc teraz na biegu wyrabia nowy, potem faks do nich...i potem to ja juĹź sama nie wiem. Moze bÄdzie dobrze ??? JesteĹmy juĹź z mÄĹźem w ciÄĹźkiej desperacji.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Justyna
|
Wysłany: 28 Wrz 2005, 12:36 Temat postu: |
|
|
DziÄkuje Wszystkim za pocieszajÄ
ce odpowiedzi :-)
Eliszeba - za bilet lotniczy muszÄ zapĹaciÄ sama. BÄdzie mnie to kosztowaĹo 3115zĹ. Wiem, Ĺźe moĹźna pokombinowaÄ z poĹÄ
czeniami i polecieÄ taniej, ale poniewaĹź lecÄ pierwszy raz wybraĹam najbardziej proste poĹÄ
czenie, z 2 godzinnÄ
przesiadkÄ
w Kopenhadze.
Jak to siÄ staĹo Ĺźe zapomnieliĹcie z mÄĹźem o paszporcie? Ja na wyrobienie nowego czekaĹam prawie miesiÄ
c! Oby daĹo siÄ to zrobiÄ ekspresowo - ĹźyczÄ powodzenia i pozdrawiam serdecznie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Eliszeba
|
Wysłany: 29 Wrz 2005, 7:41 Temat postu: |
|
|
Ech Justynko, jeĹli chodzi o paszport to trochÄ niedbaĹoĹÄ...masz racjÄ pierwszy raz lepiej nie kombinowaÄ i lecieÄ przez KopenhagÄ. NiektĂłrzy majÄ
szczÄĹcie i pracodawca funduje im bilet....np.Corel:) to jednak duĹźy wydatek. To kiedy planujesz odlecieÄ ku lepszej przyszĹoĹci ?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Justyna
|
Wysłany: 29 Wrz 2005, 12:11 Temat postu: |
|
|
Hey Eliszeba. KupiĹam bilet na 7 paĹşdziernika. ZapĹaciĹam taniej niĹź myĹlaĹam - bo "tylko" 2400zĹ. Teraz mam tydzieĹ spokoju.
Pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 29 Wrz 2005, 13:19 Temat postu: |
|
|
Eliszeba
Pracodawca kupuje bilet i w wiekszosci przypadkow okazuje sie na miejscu, ze przez pol roku bedzie ci potracal z pensji.
Justynie napewno by tez kupil gdyby o to poprosila. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Justyna
|
Wysłany: 30 Wrz 2005, 14:04 Temat postu: |
|
|
Czy to rzeczywiĹcie poniĹźajÄ
ce, jeĹli czĹowiek po studiach wyjeĹźdĹźa do pracy w przetwĂłrstwie
Z takÄ
opiniÄ
spotykam siÄ wĹrĂłd moich znajomych i coraz mniej ciesze siÄ z tego wyjazdu.
A jak Wy sÄ
dzicie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 30 Wrz 2005, 16:55 Temat postu: |
|
|
A skÄ
d taki pomysĹ? Jestem po studiach i pracujÄ jako operator Ĺźurawia, bo mi to sprawia przyjemnoĹÄ i zarabiam mnĂłstwo kasy.
MĂłj ojciec jest profesorem, a przez caĹe lata za komuny pracowaĹ jako robotnik na kolei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 1 Paź 2005, 3:13 Temat postu: |
|
|
Justyna zadna praca nie haĹbi  _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Justyna
|
Wysłany: 1 Paź 2005, 8:27 Temat postu: |
|
|
No tak. TeĹź jestem tego zdania.
Nie potrafie tylko zrozumieÄ ludzi ktĂłrzy radzÄ
mi, Ĺźe lepiej juĹź nic nie robiÄ niĹź traciÄ zdrowie przy ciÄĹźkiej pracy.
Dobrze Ĺźe piÄ
tek juĹź niedaleko i zostawie to leniwe Ĺrodowisko
Pozdrowionka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Eliszeba
|
Wysłany: 1 Paź 2005, 12:31 Temat postu: |
|
|
Justyna ja teĹź jestem po studiach i zarabiam w Polsce 1100 zĹ netto + czasami jakaĹ premia w firmie gdzie pracujÄ od 6 lat i to jest dopiero poniĹźajÄ
ce !!!! PoniewaĹź mĂłj czynsz wynosi 650 zĹ, to nie byĹabym w stanie nawet siÄ utrzymaÄ za te pieniÄ
dze...Justynko pakuj siÄ i uciekaj , moĹźe z czasem znajdziesz coĹ innnego, albo jak Ci siÄ nie spodoba to zaoszczÄdzisz trochÄ i wrĂłcisz. Nie sĹuchaj w ogĂłle takich opinnii. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 1 Paź 2005, 13:58 Temat postu: |
|
|
Justynko ja na poczatku mylem kible i sprzatalem brudy po innych. W ten sposob zarabialem na mieszkanie, rate na samochod utrzymywalem rodzine i co roku jezdzilem do cieplych krajow.
A w Polsce mialem wlasna firme /nie duza 9 osob/ i nie bylo mnie stac na nic /nie zylem jak biedak, ale co roku nie jezdzilem do cieplych krajow/ _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Justyna
|
Wysłany: 1 Paź 2005, 21:03 Temat postu: |
|
|
PodbudowaĹam siÄ wystarczajÄ
co. DziÄkuje :-) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| corel
| Dołączył: 01 Sie 2005 | Posty: 44 | Skąd: KĂłpavogur |
|
Wysłany: 2 Paź 2005, 15:20 Temat postu: |
|
|
Witam
Ano jestem jestem
Praca jak sie marzy
Pogoda na razie odpukac wporzo
Czekamy na Was rodacy jest super i tyle
powodzonka |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 6 Paź 2005, 19:58 Temat postu: |
|
|
usuniÄto
Ostatnio zmieniony przez yiraki dnia 16 Kwi 2006, 0:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Justyna
|
Wysłany: 29 Paź 2005, 15:53 Temat postu: |
|
|
hej hej. jestem juz tutaj trzy tygodnie. jestem zachwcona! czuje sie swietnie, ludzie sa wspaniali. pogoda nie najgorsza, bo mrozow na razie nie ma a ze sniegiem to ladniej nawet, przyjemniej. pamietacie jak pytalam czy na wiosce bede miala doste do komputera a wiec nie mam. teraz pisze bo jeden z polakow ma laptopika i mam taka okazje. kontakty sa takie same. pozdrawiam wszystkich serdeczne!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 29 Paź 2005, 18:56 Temat postu: |
|
|
Justyno witamy na Islandii. To dobrze Ĺźe jesteĹ zadowolona.
Za pierwsza wypĹate zakup komputera  _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|