Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| wojtek
| Dołączył: 30 Gru 2007 | Posty: 13 | Skąd: Polska |
|
Wysłany: 25 Sie 2008, 21:46 Temat postu: |
|
|
Witam wybieram siÄ na IslandiÄ popracowaÄ, znam j. angielski w stopniu komunikatywnym, mam kurs na wĂłzki widĹowe i niewielkie doĹwiadczenie w pracach wykoĹczeniowych -malowanie, kafelki. Niestety nie poparte Ĺźadnym papierem odpiszcie mi proszÄ czy mam szansÄ na pracÄ i czy bÄdÄ w stanie siÄ utrzymaÄ no wiecie jakiĹ pokĂłj, Ĺźarcie czasami jakaĹ rozrywka, zakup ciucha no tak normalne Ĺźycie.
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Magdam
| Dołączył: 21 Maj 2007 | Posty: 103 | Skąd: Reyjanesbaer |
|
Wysłany: 26 Sie 2008, 0:25 Temat postu: |
|
|
w tej chwili wesolo nie jest.
Paliwo i ogolnie ceny poszly w gore, a w budownictwie sporo zwolnien bylo. Wiec...Ameryki nie ma |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Mariusz_Pabianice
| Dołączył: 21 Lut 2006 | Posty: 472 | Skąd: Reykjanesbaer |
|
Wysłany: 26 Sie 2008, 8:00 Temat postu: |
|
|
Wg. mnie, Ĺźeby utrzymaÄ 2 dorosĹych i 2 dzieci, potrzeba obecnie przynajmniej 500k na rÄkÄ miesiÄcznie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| wojtek
|
Wysłany: 26 Sie 2008, 9:51 Temat postu: |
|
|
Teraz wszÄdzie siÄ pogorszyĹo taka sytuacja nic na to nie poradzimy ale nie zupeĹnie o to pytam. chciaĹbym wiedzieÄ czy za ĹredniÄ
pensjÄ na jakÄ
moĹźe liczyÄ przyjezdny z Polski moĹźna prowadziÄ normalne Ĺźycie bez ekstrawagancji ale teĹź bez przeliczania kaĹźdego zakupu i martwienia siÄ czy wystarczy na opĹaty.
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 26 Sie 2008, 11:42 Temat postu: |
|
|
To wyglÄ
da mniej wiÄcej tak ,Ĺźe jesli mieszka siÄ w Reykjaviku to pĹacisz wysoki czy nsz za mieszkanie, a na samym poczÄ
tku nawet moĹźesz mieÄ kĹopoty z zapĹaceniem kaucji, obecnie prywatni wĹaĹciciele ĹźÄ
dajÄ
czasami zawrotnych sum.Czasami zdarza siÄ Ĺźe poza stolicÄ
moĹźesz taniej wynajÄ
Ä mieszkanie, ale wtedy z drugiej strony tanie sklepy np. Bonus sÄ
wĹaĹciwie niedostÄpne dla czĹowieka, jeĹli nie ma wĹasnego samochodu. Zakup samochodu teĹź jest wydatkiem, oczywiĹcie ceny aut sÄ
róşne. WiÄc przybywajÄ
c na IslandiÄ z rodzinÄ
, radziĹabym mieÄ wiÄksza sumÄ pieniÄdzy, albo mieÄ moĹźliwoĹÄ zatrzymania siÄ na pewien czas u jakiejĹ rodziny lub znajomych. Zarobki teraz zwĹaszcza w budownictwie nie sÄ
rewelacyjne, a i ze znaleziem pracy nie jest tak jak kiedyĹ przed pewnym majem. Czyli lecÄ
c na IlsandiÄ trzeba mieÄ raczej zaklepanÄ
pracÄ i mieszkanie , chociaĹź na pewien czas. To tylko mĂłj punkt widzenia. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| wojtek
|
Wysłany: 26 Sie 2008, 11:53 Temat postu: |
|
|
A nie ma tam czegoĹ w rodzaju hoteli robotniczych jak u nas gdzie moĹźna by na poczÄ
tku przyĹoĹźyÄ gĹowÄ i siÄ rozglÄ
daÄ za czymĹ innym? Niestety nie mam nikogo znajomego ani tym bardziej rodziny na Islandii wiÄc muszÄ coĹ znaleĹşÄ zaraz po przylocie.
Na razie mam zamiar sam przylecieÄ i siÄ rozejrzeÄ, rodzinkÄ bym ĹciÄ
gaĹ jak siÄ okaĹźe, Ĺźe jest ok.
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 26 Sie 2008, 11:57 Temat postu: |
|
|
Wiem ,Ĺźe sÄ
hotele robotnicze, ale ja wiÄcej nic nie wiem na ten temat. Jak moĹźe poszukasz na forum przez wyszukiwarkÄ , to wiÄcej siÄ dowiesz na ten temat, wiem Ĺźe parÄ osĂłb z forum korzysta z takich hoteli, ale ja wiÄcej nic nie wiem w tym temacie niestety. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 26 Sie 2008, 14:20 Temat postu: |
|
|
To zaleĹźy gdzie trafisz. MĂłj facet (szef zalatwil wszystkim pracownikom) na poczatku mieszkal w takim "hotelu" gdzie nic sie nie placilo za wynajem. Czasem tak jest. Potem zmienil prace i przeprowadzil sie do hotelu ale juz warunki byly inne i musial doplacac mala czesc (wiekszosc oplacal boss). To byĹo pare mscy temu wiec sytuacja raczej sie nie zmienila. Wszystko zalezy gdzie trafisz. A co do papierow na jakies wozki czy cos to dobrze ze masz bo na pewno zatrudniajac Cie beda pytac czy posiadasz no i jak trafisz to placa inna. Mam nadzieje ze sie uda. Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Mariusz_Pabianice
| Dołączył: 21 Lut 2006 | Posty: 472 | Skąd: Reykjanesbaer |
|
Wysłany: 26 Sie 2008, 15:23 Temat postu: |
|
|
wojtek napisał: | chciaĹbym wiedzieÄ czy za ĹredniÄ
pensjÄ na jakÄ
moĹźe liczyÄ przyjezdny z Polski moĹźna prowadziÄ normalne Ĺźycie bez ekstrawagancji ale teĹź bez przeliczania kaĹźdego zakupu i martwienia siÄ czy wystarczy na opĹaty.
pozdrawiam |
W Keflaviku, jak mieszkasz we dwĂłjkÄ i kaĹźde z Was zarabia po 150k na rÄkÄ, masz dokĹadnie takie Ĺźycie o jakim mĂłwisz. Nie wiem jaka kwota wystarcza w Reykjaviku, ale na pewno jest wyĹźsza. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 26 Sie 2008, 18:36 Temat postu: |
|
|
dla mnie idzie okolo 200 tys na wszystko .zony wyplata zostaje.
wydatki sa na 3 tel,neta ,auto.mieszkanie,oc,sorpa,wszystkie rachunki i na jedzeniu sie nie oszczedza,wiec jak ktos ma 2 pensje po 150 tys to spokojnie wystarczy
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| yasminum OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 11 Paź 2006 | Posty: 322 | |
|
Wysłany: 26 Sie 2008, 18:48 Temat postu: |
|
|
olow, a ile macie dzieci i w jakim wieku? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ski_ania
| Dołączył: 19 Mar 2009 | Posty: 6 | |
|
Wysłany: 19 Mar 2009, 21:53 Temat postu: |
|
|
Witam,
czy ok. 1000 euro (wg obecnego kursu to chyba 150 000 koron) wystarczy na utrzymanie 1 osoby (student)? Akademik to koszt ok. 30-40 tys. Czy reszta starczy na w miarÄ swobodne Ĺźycie?
dodam, Ĺźe kocham narty i chciaĹabym mĂłc jeĹşdziÄ tak czÄsto jak to tylko moĹźliwe - czy wygeneruje to duĹźe dodatkowe koszty?
pzdr |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 19 Mar 2009, 21:55 Temat postu: |
|
|
spoko  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ski_ania
|
Wysłany: 19 Mar 2009, 22:04 Temat postu: |
|
|
Sxxxxn napisał: | spoko  |
Brzmi optymistycznie, czy starczy teĹź na narty?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ski_ania
|
Wysłany: 19 Mar 2009, 22:05 Temat postu: |
|
|
Dodam tylko jeszcze, Ĺźe miaĹabym mieszkaÄ w Akureyri - jeĹli ma to znaczenie w kwestiach cenowych. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| stan
 | Dołączył: 12 Sie 2007 | Posty: 689 | |
|
Wysłany: 20 Mar 2009, 0:29 Temat postu: |
|
|
starczy i na piwo i na narty jesli to 150 000 na reke to niektorzy tu tyle zarabiaja i jeszcze do polski cos wysylaja  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| yourbrotherthebeer
| Dołączył: 15 Lis 2008 | Posty: 198 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 20 Mar 2009, 9:58 Temat postu: |
|
|
mi sie wydaje, ze jesli potrafisz gotowac, to na jedzenie spoko powinno wystarczyc 40 tys., na mieszkanie nastepne tyle no i zostaje 70 tys.
karnet na narty na caly dzien to ponizej 3tys, jesli masz wlasny sprzet
wiec chyba biedy nie ma, co? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| rafal26
| Dołączył: 29 Paź 2008 | Posty: 156 | Skąd: HafnarfjĂśrður |
|
Wysłany: 20 Mar 2009, 10:09 Temat postu: zycie |
|
|
Mariusz_Pabianice napisał: | Wg. mnie, Ĺźeby utrzymaÄ 2 dorosĹych i 2 dzieci, potrzeba obecnie przynajmniej 500k na rÄkÄ miesiÄcznie. |
Za 500 tys to jest juz zycie w luksusie praktycznie-mi wystarcza 250 tys spokojnie bez zadnych wyzeczen-4 osobowa rodzina _________________ gabeer |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ski_ania
|
Wysłany: 20 Mar 2009, 16:04 Temat postu: |
|
|
DziÄki za informacje.
A jak w praktyce wyglÄ
da islandzki kryzys? Jest wysoka inflacja? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| stan
 | Dołączył: 12 Sie 2007 | Posty: 689 | |
|
Wysłany: 20 Mar 2009, 16:07 Temat postu: |
|
|
ski_ania napisał: | DziÄki za informacje.
A jak w praktyce wyglÄ
da islandzki kryzys? Jest wysoka inflacja? |
byĹa, ale sie zatrzymaĹa. z tym ze wszystko moze sie zmienic jak w kalejdoskopie gdy przyjedziesz. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|