Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| DarkAngelKate
 | Do潮czy: 15 Lut 2009 | Posty: 186 | Sk眃: K贸pavogur |
|
Wys砤ny: 25 Mar 2009, 22:19 Temat postu: |
|
|
troche duzo tego, gdybys tak bardzo chciala to bys poczytala w tym dziale i znalazlabys nawet wiecej niz chcesz wiedziec. dokumenty na macierzynskie sklada sie 2 miesiace przed porodem, o wszystkim powinna cie poinformowac polozna, (co gdzie jak i kiedy ). po porodzie dostaje sie oczywiscie pieniadze z macierzynskiego i rodzinne. a co do zwolnienia to mowisz cala sytuacje lekarzowi czy poloznej i w twoim wypadku jesli masz ciezka prace musi dac ci zwolnienie lekarskie, jesli nie to zmien lekarza. zycze powodzenia _________________ Nie bierz zycia na serio.
I tak nie wyjdziesz z niego zywy. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| askonka123
| Do潮czy: 30 Pa 2008 | Posty: 22 | |
|
Wys砤ny: 25 Mar 2009, 22:34 Temat postu: |
|
|
mam pytanko jesli nie urodz臋 w przewidzianym terminie tylko po nim to kto mi p艂aci za te dni |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lenka087
| Do潮czy: 12 Mar 2009 | Posty: 34 | Sk眃: Keflavik/ 脕sbr煤 |
|
Wys砤ny: 25 Mar 2009, 22:57 Temat postu: |
|
|
Je艣li sk艂adasz papiery na macierzy艅ski to podajesz przecie偶 termin porodu kt贸ry wyznacza Ci po艂o偶na. I od tego dnia jest juz liczone, wiec bez znaczenia czy urodzisz p贸偶niej jak wskazuje ci termin. Albo miesi膮c wcze艣niej jes艂i chcesz i艣膰 na wcze艣niejszy macierzy艅ski ale to te偶 musisz w papierach uwzgl臋dni膰! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| pazura0311
| Do潮czy: 13 Kwi 2008 | Posty: 33 | Sk眃: Bia艂ystok |
|
Wys砤ny: 25 Mar 2009, 23:36 Temat postu: |
|
|
witam was wszystkie!!!widze ze sa tutaj osoby ktore przede wszystkim chca i potrafia pomoc...jestem obecnie w 25tyg ciazy.jest to moja pierwsza ciaza i troche mnie to juz zaczyna przerazac,te wszystkie formalnosci i w ogole...przede wszystkim u mnie barjera jest jezyk,a ludzie z mojej miejscowosci nie sa tak wylewni zeby cokolwiek pomoc.wiec 艂apie sie kazdej mozliwosci zeby czegokolwiek sie dowiedziec i trafilam na to forum ciesze sie ze jestescie i chcecie pomagac .... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| pazura0311
|
Wys砤ny: 25 Mar 2009, 23:41 Temat postu: |
|
|
jestem z malej miejscowsci,do rejkiaviku mam prawie 400km i planuje porod w rejkiaviku,termin mam na polowe lipca,chcialabym dowiedziec sie czegos wiecej na temat porod贸w w landspitali bo tam sie wlasnie wybieram,chodzi mi o opieke i o to co musze ze soba zabrac na porod,czy potrzeba cos dla dziecka???jak dlugo trzymaja w szpitalu po porodzie??jesli ktoras z was tam rodzi艂a bardzo chetnie wyslucham opinii i porad
z gory bardzo dziekuje za pomoc |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| DarkAngelKate
|
Wys砤ny: 25 Mar 2009, 23:47 Temat postu: |
|
|
jak dla mnie opieka fantastyczna, po porodzie przywiezli od razu caly wozek jedzenia i picia, kiedy chcialam moglam isc do kuchni i wziasc to na co mialam ochote. co chwila sie pytali czy nic mi nie potrzeba. po porodzie nawet jak bedziesz miala swoje rzeczy to ubiora cie w szpitalne, dzidziusia tez. tak bylo w moim przypadku mimo ze mialam swoje rzeczy. tak wiec wystarczy ze bedziesz miala rzeczy na wyjscie ze szpitala, jakis kombinezonik czy cos dla swojej pociechy. jesli nie ma komplikacji zadnych to po 24 godzinach juz wypuszczaja. _________________ Nie bierz zycia na serio.
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| pazura0311
|
Wys砤ny: 25 Mar 2009, 23:56 Temat postu: |
|
|
chcialabym sie jeszcze dowiedziec jak to jest z tymi dokumentami na urlop macierzynski,kiedy i gdzie to wszystko trzeba zaczac skladac???co z tytulu urodzenia dziecka mi sie nalezy?slyszalam ze mozna starac sie o jakis jednorazowy dodatek pieniezny ze zwiazkow??ale nie wiem czy to prawda?mam tez jeszcze pytanie czy jesli obecnie pracuje(ponad 2 lata) w fabryce i chcialabym wykorzystac tylko 3 m-ce mojego urlopu macierzynskiego,czy moge potem przejsc na jakis bezplatny urlop lub jakos zrezygnowac z pracy- czy wobec tego moj maz moze na siebie wziasc reszte tzn 6m-cy urlopu macierzynskiego,tylko w terminie pozniejszym???a ja siedzialabym w tym czasie z malenstwem w domu, bo o powrocie do pracy raczej nie mysle poki nasz maluch nie podrosnie...czy ktos mi moze pomoc??? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| pazura0311
|
Wys砤ny: 26 Mar 2009, 0:02 Temat postu: |
|
|
a jak w ogole wspominasz porod???i jak jest z tlumaczami?kiedy mi przysluguje taki tlumacz?jeszcze jesli mozesz napisz mi ile razy w ciagu calej ciazy mialas robione usg?dla mnie powiedzieli ze juz nie bede miala zadnego,dopiero jak pojade do porodu.a jestem dopiero w 26tyg,pierwsze mialam robione w 20 tyg |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| DarkAngelKate
|
Wys砤ny: 26 Mar 2009, 0:07 Temat postu: |
|
|
dokumenty bierze sie z budynku gdzie sklada sie macierzynskie w rvk. nie wiem jak to bedzie w twoim przypadku, ale jesli mieszkasz tak daleko to moga ci to wydrukowac nawet w przychodni i wypelnione wyslesz to glownej siedziby. co do tego jednorazowego datku to nie wiem co masz na mysli, macierzynskie dostaniesz i rodzinne. jesli chcesz wykorzystac tylko 3 miesiace a potem odejsc z pracy to te pieniadze ktore bedziesz dostawala przez 3 miesiace mozesz sobie rozlozyc na 6 czy nawet na rok, ale wiadomo ze bedziesz dostawala mniej na miesiac. macierzynskie mozna wykozystac w przeciagu poltora roku po urodzeniu, tak mi sie wydaje, ale na pewno nie mniej niz rok _________________ Nie bierz zycia na serio.
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| pazura0311
|
Wys砤ny: 26 Mar 2009, 0:09 Temat postu: |
|
|
dziekuje bardzo za pomoc DarkAngelKate |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| DarkAngelKate
|
Wys砤ny: 26 Mar 2009, 0:10 Temat postu: |
|
|
porod mialam ciezki, bardzo ciezki, bo mialam bole krzyzowe, ktore znieczulali mi akupunktura. lecz samo wyjscie naq swiat dzidziusia nawet calkiem milo wspominam, nie bylo tak zle  co do tlumaczy to w tym ci niestety nie pomoge bo ja dogadywalam sie sama. usg mialam robione 3 razy podczas ciazy. 1 jak bylam w polsce, 2 na islandii w 4 mieciacu a potem chyba w 7 bo mialam male komplikacje i bylo mi to potrzebne. _________________ Nie bierz zycia na serio.
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| pazura0311
|
Wys砤ny: 26 Mar 2009, 0:15 Temat postu: |
|
|
to moze i faktycznie jest niepotrzebne...ale z tego co slysze i czytam rzadko zdarza sie zeby dziewczyny mialy tylko 1usg podczas calej ciazy |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| DarkAngelKate
|
Wys砤ny: 26 Mar 2009, 0:19 Temat postu: |
|
|
na pewno maja co najmniej 2, moze mi tez jakos wypadalo znowu usg ale ze zrobilam je z przymusu troszke wczesniej to juz wiecej nie robili _________________ Nie bierz zycia na serio.
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| pazura0311
|
Wys砤ny: 26 Mar 2009, 0:26 Temat postu: |
|
|
dzieki wielkie za rady...widze ze troche orientujesz sie w takich sprawach,dlugo jestes juz na Islandii???jak w ogole twoje male艅stwo sie chowa???ch艂opiec czy dziewczynka??? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| DarkAngelKate
|
Wys砤ny: 26 Mar 2009, 0:36 Temat postu: |
|
|
jak urodzisz, zalatwisz wszystkie sprawy to tez bedziesz sie orientowala i pomozesz kolejnej potrzebujacej osobie nom juz pare latek tutaj jestem. mam 15 miesiecznego synka, rozbojnika strasznego, ale bardzo kochanego mam male problemy z nim, od paru miesiecy juz chodze po lekarzach, ostatnia wizyte mialam wczoraj i dalej lekarze nie potrafia stwierdzic co jest mojemu synkowi. _________________ Nie bierz zycia na serio.
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| czita Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
| Do潮czy: 24 Mar 2009 | Posty: 130 | |
|
Wys砤ny: 26 Mar 2009, 1:13 Temat postu: |
|
|
askonka123 napisa: | mam pytanko jesli nie urodz臋 w przewidzianym terminie tylko po nim to kto mi p艂aci za te dni |
Jesli masz termin np na 20 czerwca a urodzisz 30 czerwca to do tego dnia placi ci zaklad lub zwiazki jesli bedziesz na zwolniniu lekarskim,od dnia urodzenia dziecka szpital wysyla papier o dacie urodzenia i od tego dnia zaczna ci naliczac macierzynski,jelsi jednak idziesz na macierzynski wczesnije to wiadomo ze zaczna naliczac od tego dnia jak zglosilas w papierach.Ja bylam 2 miesiace przed porodem na zwolnieniu lekarskim i moj zaklad pracy mi placil, teramin mialam na 20 marca a urodzilam 1 kwietnia i macierzynski zaczeli mi naliczac od 1 kwietnia. _________________ "Nie mo偶emy utrzyma膰 偶adnego dnia, ale mo偶emy go nie straci膰" |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| DarkAngelKate
|
Wys砤ny: 26 Mar 2009, 8:54 Temat postu: |
|
|
ja mialam termin na 31grudnia a urodzilam 25. ale macirzynskie mialam naliczane od 1 stycznia,bo tak chcialam. tak jak napisala askonka123 tak jak zaznaczysz w papierach tak bedziesz miala. _________________ Nie bierz zycia na serio.
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 27 Mar 2009, 10:59 Temat postu: |
|
|
Hej dziewczyny mam pytanie. Moi znajomi mysla nad przyjazdem na Islandi臋. Znajoma jest w ci膮偶y. Kiedy by tu przylecieli by艂aby w okolo7 miesi膮cu ci膮zy i pewnie nie znalaz艂aby juz pracy przed porodem. Czy b臋dzie jej przys艂ugiwa艂o prawo do macierzy艅skiego czy tez nie?? Dodam jeszcze 偶e ubezpieczenie by mia艂a z Polski tak偶e by艂aby ubezpieczona. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| dorcia_4
| Do潮czy: 24 Cze 2007 | Posty: 117 | Sk眃: ... |
|
Wys砤ny: 27 Mar 2009, 13:06 Temat postu: |
|
|
Z tego co ja wiem to raczej nie przys艂uguje jej tutaj bo musi przepracowa膰 6 miesi臋cy ale nie jestem pewna... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Buszmenka
| Do潮czy: 26 Wrz 2008 | Posty: 56 | |
|
Wys砤ny: 27 Mar 2009, 19:05 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny moze ktoras z was,miala takie doleglwosci ja zgaga i skucze nog w nocy,jak cos macie zeby temu zapobiec to napiszcie,bede bardzo wdzieczna.Prosze o kometarze tych ktore chca pomoc a nie o takie jak ostatnio jak bys poczytala,to bys sie wiecej dowiedziala,wydaje mi sie ze po to jest forum,zeby pisac i czegos sie dowiedziec.Z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam przyszle mamy i juz mamuski. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|