Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
|
Wysłany: 10 Lut 2009, 21:07 Temat postu: rodzinne |
|
|
Mam pytanie????
otóş o rodzinne zĹoĹźyĹam w grudniu i dostaĹam rodzinne w lutym po 10 tys.na jednego rodzica teraz dostaniemy w maju po 10 tyĹ???? a co z wyrĂłwnaniem moje dziecko przebywa na islandi juz rok czasy?????Czy moze ktos wie jak to jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 10 Lut 2009, 21:24 Temat postu: |
|
|
Rozliczenie zrobili ci na podstwie twoich dochodow(prawdopodobnie twoich i ojca dziecka).Tyle samo wyplaca ci w maju a potem w sierpniu rozlicza.Im wiecej zarabiasz tym wiecej odcinaja chhyba ze dzieci maja mniej niz 7 lat to jest jakas kwota gwarantowana ,ktora nie ulega uszczupleniu.na stronie rsk.is sa kalkulatory mozna wyliczyc sobie rodzinne. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| owieczka.23
| Dołączył: 02 Cze 2007 | Posty: 94 | Skąd: KrakĂłw --> Reykjavik |
|
Wysłany: 6 Kwi 2009, 2:56 Temat postu: |
|
|
No waĹaĹnie... jak to jest z tym zwrotem????przez caĹy 2008 rok nie byĹo pobierane rodzinne na dziecko. W lutym zostaĹy zĹoĹźone papiero o rodzinne i wyrĂłwnanie go... pani w okienku powiedziĹa, Ĺźe ok bedzie wyrĂłwnane... przy rozliczeniu podatkowym teĹź dziecko zostaĹo uwzglÄdnione... ale na decyzji o przyznaniu rodzinnego widnieje zuma 70000 tysiecy, nic niestety nie piesz o zwrocie za tamten rok. DomyĹlam siÄ, Ĺźe to kwota 70 000 co 3 miesiÄ
ce ??? Czy sÄ
dzicie, ze trzeba jeszcze raz zĹoĹźyÄ popiery o wyrĂłwnanie??? _________________ Bo ja to taki wilk w owczej skĂłrze  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| victorka1
| Dołączył: 27 Wrz 2008 | Posty: 40 | Skąd: selfoss |
|
Wysłany: 6 Kwi 2009, 8:42 Temat postu: |
|
|
musisz sie mocniej starac,mialam taka sama sytuacje ,ale nie dawalam im spokoju co pare dni dzwonic trzeba i troche upierdliwym byc.Nam oddali nawet za 2007 rok w caloci. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| rafal26
| Dołączył: 29 Paź 2008 | Posty: 156 | Skąd: HafnarfjĂśrður |
|
Wysłany: 6 Kwi 2009, 13:03 Temat postu: |
|
|
A wiecie czy prawda jest ze pracodawca powinien wyplacac jakis dodatek na dzieci? _________________ gabeer |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 17 Kwi 2009, 22:14 Temat postu: rodzinneee |
|
|
sĹuchajcie ja to juz sama nie wiem ja dostaje na dziecko tylko po 10000 tys z mÄĹźem czyli w sumie 20000 co 3 miesiace i niewiem z kÄ
d ono to naliczajÄ
bo mĂłj mÄ
Ĺź zarabia najniĹźszÄ
krajowÄ
a ja jestem bezrobotna a za tamten rok zwrĂłcÄ
nam przy rozliczeniu podatkowym caĹe 160 tys za caĹy rok 2008 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 18 Kwi 2009, 15:13 Temat postu: |
|
|
Jesli dostajesz po 20 tys 4 X to na rok wychodzi 80 tys .Na jedno dziecko dostaje sie 152.331 rocznie.Skoro wyplaca ci 160 za zeszly to o co chodzi?To ze jestes bezrobotna nie ma wplywu bo bezrobocie to nawet wyzsze od najnizszej pensji.jesli przekroczycie razem 3.600.000 to zaczna odcinac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| zuzula666
| Dołączył: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Skąd: Reykjawik |
|
Wysłany: 18 Kwi 2009, 15:21 Temat postu: |
|
|
Istnieje takĹźe dodatek na dziecko do 7 roku Ĺźycia. Jest on automatycznie dodawany do rodzinnego tyle Ĺźe wypĹacany w sierpniu i listopadzie. Wiec wychodzi wiÄcej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dariuszr
| Dołączył: 22 Sty 2008 | Posty: 343 | |
|
Wysłany: 18 Kwi 2009, 16:49 Temat postu: Re: rodzinneee |
|
|
stokrotka28 napisał: | sĹuchajcie ja to juz sama nie wiem ja dostaje na dziecko tylko po 10000 tys z mÄĹźem czyli w sumie 20000 co 3 miesiace i niewiem z kÄ
d ono to naliczajÄ
bo mĂłj mÄ
Ĺź zarabia najniĹźszÄ
krajowÄ
a ja jestem bezrobotna a za tamten rok zwrĂłcÄ
nam przy rozliczeniu podatkowym caĹe 160 tys za caĹy rok 2008 |
Jako bezrobotna osoba moĹźesz w poĹredniaku wpisaÄ dziecko Ĺźe masz i dostaniesz teĹź zasiĹek rodzinny ktĂłry zostanie doliczony do kuroniĂłwki jeĹli jÄ
posiadasz  _________________ Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| piochu
| Dołączył: 18 Kwi 2009 | Posty: 11 | |
|
Wysłany: 23 Kwi 2009, 18:47 Temat postu: pytanie |
|
|
witam.mam dwoje dzieci w wieku 6 lat,sa one w Polsce.powiedzcie czy dostane zasiĹek rodzinny? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| hanuszka1305
| Dołączył: 15 Maj 2008 | Posty: 24 | Skąd: reykjavik |
|
Wysłany: 24 Kwi 2009, 13:49 Temat postu: Re: pytanie |
|
|
mam takie pytanie: razem z partnerem pracujemy tu od ubiegĹego roku, nasza cĂłreczka jest tu z nami, w rozliczeniu za zeszĹy rok wpisaliĹmy jÄ
i mam pytanie czy automatycznie zostanie nam przyznany zasiĹek na dziecko czy musimy zĹoĹźyÄ normalny wniosek? jeĹźeli tak to jakie mamy przynieĹÄ zaĹwiadczenia o dochodach?-mieliĹmy wszystko przekazywane drogÄ
elektronicznÄ
wiÄc nie posiadam Ĺźadnego "papierku" |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 1 Maj 2009, 18:39 Temat postu: rodzinne |
|
|
zostanie wam aĹtomatycznie przyznane |
|
Powrót do góry |
|
 |
| hanuszka1305
| Dołączył: 15 Maj 2008 | Posty: 24 | Skąd: reykjavik |
|
Wysłany: 2 Maj 2009, 0:33 Temat postu: Re: rodzinne |
|
|
stokrotka28 napisał: | zostanie wam aĹtomatycznie przyznane |
dziÄkuje za odpowiedĹş  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| LUCYNA86 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 15 Wrz 2008 | Posty: 104 | Skąd: Hafnariorður |
|
Wysłany: 2 Maj 2009, 22:02 Temat postu: pp |
|
|
urodzilam corke w listopadzie i jak sie rozliczalam za 2008rok to wyszlo mi zwrotu 300tys i dostane 150 w sierpniu i 250 w listopadzie i jestem jako samotna matka to ja nie wiem bo slyszalam ze powinni mi wyplacic za luty i za maj a ja nic nie dostalam i nie wiem jak to zalatwic czy moze ktos mi pomopc i pokierowac co zrobic??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
| Dołączył: 19 Lut 2007 | Posty: 542 | |
|
Wysłany: 2 Maj 2009, 22:21 Temat postu: hej |
|
|
To zalezy co pisalo przy rozliczeniu, czy widnialo fyryframgreid barnabaetur, jesli nie to policzyli za caly rok, wtedy wyplaca w sierpniu |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 28 Maj 2009, 22:58 Temat postu: ?? |
|
|
Jesli ktos przebywa i pracuje na Islandii i ma dziecko w Polsce (13 lat) czy nalezy mu sie zasilek na to dziecko? jesli tak, jakie papiery sa potrzebne zeby to zalatwic i gdzie nalezy sie udac? Slyszalam ze gdzie kolo Kolaportu...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 30 Maj 2009, 8:23 Temat postu: Re: ?? |
|
|
anka napisał: | Jesli ktos przebywa i pracuje na Islandii i ma dziecko w Polsce (13 lat) czy nalezy mu sie zasilek na to dziecko? jesli tak, jakie papiery sa potrzebne zeby to zalatwic i gdzie nalezy sie udac? Slyszalam ze gdzie kolo Kolaportu...  |
???? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| migdaĹ
| Dołączył: 23 Kwi 2009 | Posty: 8 | Skąd: reykjavik |
|
Wysłany: 3 Cze 2009, 19:34 Temat postu: |
|
|
staraliĹmy siÄ z mÄĹźem o zasiĹek zalegĹy na dzieci za czas gdy ja byĹam z nimi w Polsce a mÄ
Ĺź na Islandii-konkretnie za okres od maja 2006 do czerwca 2007.wszystkie potrzebne papiery zĹoĹźyliĹmy(zaĹwiadczenie z OĹrodka Pomocy Sp .o wysokoĹci zasiĹkĂłw pobieranych w Polsce,kopie zeznania podatkowego-przetĹumaczone na angielski)w odpowiednim miejscu i po ok 2 miesiÄ
cach dostaliĹmy decyzjÄ odmownÄ
.Nic z tego nie rozumiem,znam ze sĹyszenia przypadki takie jak nasze,gdzie ludzie bez problemĂłw dostali wyrĂłwnanie-tj,zasiĹek islandzki minus to co dostaĹo siÄ w Polsce.Bardzo proszÄ o jakieĹ konkretne informacje-co moĹźemy jeszcze zrobiÄ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sylwiam
 | Dołączył: 25 Mar 2008 | Posty: 153 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 3 Cze 2009, 19:54 Temat postu: |
|
|
witam! a ja dostalam odmowna decyzje o przyznaniu zasilku rodzinnego z tego powodu ze moje dzieci sa w Polsce z moja mama a nie ich tata.pani powiedziala ze powinnam starac sie o rodzinne w Polsce, tylko z jakiej racji skoro ja pracuje na Islandii.nie jestem w stanie tego zrozumiec,moi znajomi maja zony z dziecmi w Polsce i zostal im przyznany zasilek na Islandii. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| migdaĹ
| Dołączył: 23 Kwi 2009 | Posty: 8 | Skąd: reykjavik |
|
Wysłany: 3 Cze 2009, 21:26 Temat postu: |
|
|
[quote="sylwiam"]witam! a ja dostalam odmowna decyzje o przyznaniu zasilku rodzinnego z tego powodu ze moje dzieci sa w Polsce z moja mama a nie ich tata.pani powiedziala ze powinnam starac sie o rodzinne w Polsce, tylko z jakiej racji skoro ja pracuje na Islandii.nie jestem w stanie tego zrozumiec,moi znajomi maja zony z dziecmi w Polsce i zostal im przyznany zasilek na Islandii.[/quote]
nie znam siÄ ale moĹźe potrzebne jest jakieĹ oĹwiadczenie,Ĺźe dzieci sÄ
na twoim utrzymaniu...i coĹ na temat ojca,Ĺźe np.nie pobiera w kraju zasiĹku na dzieci..pozdrawiam,albo jakiĹ dowĂłd na to,Ĺźe ojciec siÄ dzieÄmi nie zajmuje...pozdrawiam.nie poddawaj siÄ.powodzenia |
|
Powrót do góry |
|
 |
|