Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| wielkopolanka
| Dołączył: 20 Mar 2008 | Posty: 159 | |
|
Wysłany: 23 Mar 2009, 23:26 Temat postu: Re: ubezpieczenia |
|
|
rafal26 napisał: | zuzula666 napisał: | W tym roku trzeba wydac na lekarza 25 tys, na dziecko 8100 Ĺźeby starac sie o karte znizkowÄ
. |
A to trzeba sie ubiegac o ta karte?I gdzie to sie zalatwia? |
Mi przyslai sami ta karte, nie musialm sie o nic ubiegac! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| rafal26
| Dołączył: 29 Paź 2008 | Posty: 156 | Skąd: HafnarfjĂśrður |
|
Wysłany: 24 Mar 2009, 7:01 Temat postu: ubezpieczenie |
|
|
no tak na doroslego to oni wiedza ile sie wydaje na lekarza bo wizyty platne sa ale dzieci nie placa za wizyty wiec na dziecko to pewnie trzeba sie samemu ubiegac o ta znizkowa karte?! _________________ gabeer |
|
Powrót do góry |
|
 |
| zuzula666
| Dołączył: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Skąd: Reykjawik |
|
Wysłany: 24 Mar 2009, 12:32 Temat postu: |
|
|
Medyczna karta zniĹźkowa
*
Osoby ubezpieczone, po przekroczeniu okreĹlonej kwoty za korzystanie z opieki zdrowotnej w jednym roku kalendarzowym (od stycznia do grudnia), sÄ
uprawnione do ubiegania siÄ o kartÄ zniĹźkowÄ
z Tryggingastofnun (ZakĹad UbezpieczeĹ SpoĹecznych). Karta upowaĹźnia do opĹat zniĹźkowych za usĹugi medyczne.
Aktualna kwota uprawniajÄ
ca do zniĹźek:
*
Osoby od 18 do 70 roku Ĺźycia – 25000 kr.
*
Emeryci i renciĹci 6100 kr.
*
Wszystkie dzieci poniĹźej 18 roku Ĺźycia z jednej rodziny- 8100 kr. rocznie
OpĹaty za poniĹźsze usĹugi naliczane sÄ
do karty zniĹźkowej:
*
wizyty w przychodni zdrowia lub u lekarza domowego
*
wizyty domowe
*
wizyty na pogotowiu
*
wizyty u specjalistĂłw
*
wizyty u specjalistĂłw na oddziale zabiegowym szpitala
*
badania labolatoryjne
*
badania rentgenowskie oraz badania gÄstoĹci koĹci
*
konsultacje w Heyrnar- og talmeinastĂśð Ăslands (Islandzkiej Poradni Specjalistycznej Wad Mowy i SĹuchu).
Dotyczy rĂłwnieĹź rachunkĂłw od kardiologĂłw, ale wyĹÄ
cznie jeĹźeli pacjent zostaĹ skierowany do specjalisty przez lekarza domowego.
Koszty wynikajÄ
ce z fizjoterapii, lekĂłw, usĹug dentystycznych i innych nie uprawniajÄ
do karty zniĹźkowej. BliĹźsze informacje na stronie Tryggingastofnun (ZakĹad UbezpieczeĹ SpoĹecznych) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| 3KO27 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 21 Lis 2008 | Posty: 537 | Skąd: z tamtÄ
d |
|
Wysłany: 9 Kwi 2009, 12:57 Temat postu: |
|
|
Witam!!! ChciaĹem ubezpieczyÄ samochĂłd. Czy mĂłgĹbymi ktoĹ poleciÄ dobra (czytaj: taniÄ
) firmÄ ubezpieczeniowÄ
???wszystko tylko nie ViS, Po roku ubezpieczenia wystawili mi za nastÄpny takÄ
sumÄ,Ĺźe Ĺciany sie musiaĹem trzymaÄ  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 10 Kwi 2009, 13:52 Temat postu: |
|
|
najtansza to elisabeth. Jednak nic o niej nie moge powiedziec. Odnosnie innych firm to wystarczy przejsc sie po biurach i zapytac co moga zaproponowac. Przewaznie schodza z ceny, np u mnie Vis zszedl 20 tys kr. |
|
Powrót do góry |
|
 |
d |
|
Wysłany: 10 Kwi 2009, 14:39 Temat postu: |
|
|
...ja sĹyszaĹem o vordur,TM i wĹaĹnie elisabeth czy ktos zna wiÄcej ubezpieczalni samochodu???? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 10 Kwi 2009, 15:05 Temat postu: |
|
|
Sjova jeszcze jest. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Tomek M
| Dołączył: 10 Kwi 2009 | Posty: 48 | Skąd: LUBLIN - HAFNARFJORDUR |
|
Wysłany: 16 Kwi 2009, 19:49 Temat postu: Re: ubezpieczenie |
|
|
rafal26 napisał: | no tak na doroslego to oni wiedza ile sie wydaje na lekarza bo wizyty platne sa ale dzieci nie placa za wizyty wiec na dziecko to pewnie trzeba sie samemu ubiegac o ta znizkowa karte?! |
A ja w poniedzialek bylem u lekarza z dzieckiem po tym jak mi w domu zemdlalo i... > za podstawowe przebadanie tzn. monitor, cukier i rozmowa - musze teraz zaplacic prawie 40.000 KR ISL !!! Dodam ze P. doktor nic nie znalazla i powiedziala zebym podal dziecku do picia napoj energetyczny rozrzedzony 50/50% z woda. Idzie naprawde zwariowac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Tomek M
| Dołączył: 10 Kwi 2009 | Posty: 48 | Skąd: LUBLIN - HAFNARFJORDUR |
|
Wysłany: 16 Kwi 2009, 19:56 Temat postu: Ubezpieczenia |
|
|
A tak przy okazji - Moglby mi ktos wytlumaczyc jakie znizki mam prz Yellow Card (zolta karta) z TRYGGINGASTOFNUN RIKISINS. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| victorka1
| Dołączył: 27 Wrz 2008 | Posty: 40 | Skąd: selfoss |
|
Wysłany: 6 Maj 2009, 9:14 Temat postu: |
|
|
Czy orientuje sie ktos jakie koszty sa zwiazane z zalozeniem ubezpieczenia na zycie???? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| bodzio7
| Dołączył: 21 Sty 2008 | Posty: 85 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 6 Maj 2009, 10:06 Temat postu: |
|
|
SĹyszaĹem , Ĺźe nawet gdy masz wykupione ubezpieczenie to w razie stĹuczki i tak musisz pĹaciÄ coĹ okoĹo 40 - 50 tyĹ. i dotyczy to wszystkie firmy prĂłcz VIS, czy moĹźe siÄ ktoĹ konkretnie orientujÄ poproszÄ o wypowiedzi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
d |
|
Wysłany: 6 Maj 2009, 11:47 Temat postu: |
|
|
bodzio7 napisał: | SĹyszaĹem , Ĺźe nawet gdy masz wykupione ubezpieczenie to w razie stĹuczki i tak musisz pĹaciÄ coĹ okoĹo 40 - 50 tyĹ. i dotyczy to wszystkie firmy prĂłcz VIS, czy moĹźe siÄ ktoĹ konkretnie orientujÄ poproszÄ o wypowiedzi. |
rĂłwnieĹź to sĹyszaĹem od babki w VIS-ie,powiedziaĹa,Ĺźe jesli sie jest sprawcÄ
wypadku to 10-20% pokrywamy ze swojej kieszeni |
|
Powrót do góry |
|
 |
| soley
| Dołączył: 16 Kwi 2005 | Posty: 226 | Skąd: HFJ |
|
Wysłany: 30 Maj 2009, 0:34 Temat postu: |
|
|
W Visie jezeli mamy kasko pokrywamy pierwsze 50.000kr sami, reszte oni placa. Zreszta to zalezy tez na jaka kwote ubezpieczylismy auto. Im jest tansze ubezpieczenie tym ta kwota przez nas wylozona jest wieksza. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| soley
| Dołączył: 16 Kwi 2005 | Posty: 226 | Skąd: HFJ |
|
Wysłany: 30 Maj 2009, 0:41 Temat postu: |
|
|
victorka1 napisał: | Czy orientuje sie ktos jakie koszty sa zwiazane z zalozeniem ubezpieczenia na zycie???? |
Samo ubezpieczenie na zycie moze byc stosunkowo niedrogie, ale jest to tylko i wylacznie polisa od smierci. Ubezpieczenia od wypadkow sa o wiele drozsze a cena zalezy od wykonywanego zawodu czyli od stopnia ryzyka, 17.000-45000kr a czasem i wiecej jesli mamy ryzykowne hobby. Co sie najbardziej oplaca to pakiety rodzinne, kosztuja tyle samo a czasem mniej i wiecej rzeczy podlega ubezpieczeniu w tym rowniez odwypadkowe.
Ceny wachaja sie w granicach 15.000-35.000kr na rok. W zaleznosci od wartosci ubezpieczenia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 30 Maj 2009, 5:14 Temat postu: |
|
|
soley napisał: | W Visie jezeli mamy kasko pokrywamy pierwsze 50.000kr sami, reszte oni placa. Zreszta to zalezy tez na jaka kwote ubezpieczylismy auto. Im jest tansze ubezpieczenie tym ta kwota przez nas wylozona jest wieksza. |
Ja nie polecam VIS. Po kilku latach przeniosĹem siÄ w tym roku do SjĂłva. Za ten sam pakiet pĹacÄ okoĹo 70 tyĹ. mniej na rok. W TM wychodziĹo okoĹo 50 tyĹ. taniej. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 30 Maj 2009, 8:29 Temat postu: |
|
|
zuzula666 napisał: | Medyczna karta zniĹźkowa
*
Osoby ubezpieczone, po przekroczeniu okreĹlonej kwoty za korzystanie z opieki zdrowotnej w jednym roku kalendarzowym (od stycznia do grudnia), sÄ
z Tryggingastofnun (ZakĹad UbezpieczeĹ SpoĹecznych). Karta upowaĹźnia do opĹat zniĹźkowych za usĹugi medyczne.
ca do zniĹźek:
*
*
|
ja zaplacilm za szpital 26.500 , moge sie ubiegacv o karte...tylko to bylo baardzo dawno temu, nie wiem czy nie przekroczylam jakigos okresu.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 30 Maj 2009, 14:43 Temat postu: |
|
|
anka napisał: | zuzula666 napisał: | Medyczna karta zniĹźkowa
*
ca do zniĹźek:
*
*
|
ja zaplacilm za szpital 26.500 , moge sie ubiegacv o karte...tylko to bylo baardzo dawno temu, nie wiem czy nie przekroczylam jakigos okresu.... |
JeĹźeli to byĹo w tym roku to tak. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 30 Maj 2009, 16:56 Temat postu: |
|
|
viking napisał: | anka napisał: | zuzula666 napisał: | Medyczna karta zniĹźkowa
*
ca do zniĹźek:
*
*
|
JeĹźeli to byĹo w tym roku to tak. |
No to znaczy, ze nie....  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| rainehf ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 11 Kwi 2009 | Posty: 7 | |
|
Wysłany: 16 Sie 2009, 2:28 Temat postu: oc i kasko |
|
|
Ubezpieczenia samochodowe OC i Kasko,tez ubezpieczenia komunikacyjne,rodzinne,nieruchomosci. ATRAKCYJNE CENY!JeĹźeli chcesz zaoszczÄdzic realne kwoty na skladkach ubezpieczeniowych to ci pomoĹźe doradca do spraw ubezpieczen.Raimund 8929295 Gwarantujemy Panstwu obnizenie skladek ubezpieczeniowych w ponad 80% przypadkow. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| spinacz User VIP
| Dołączył: 22 Paź 2007 | Posty: 101 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 24 Lut 2010, 21:36 Temat postu: |
|
|
Witam, Czy ktos z Was korzystal z uslug rainehf? Jesli tak, to z jakims skutkiem? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|