Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Mariusz_Pabianice
| Dołączył: 21 Lut 2006 | Posty: 472 | Skąd: Reykjanesbaer |
|
Wysłany: 28 Kwi 2009, 23:31 Temat postu: |
|
|
KtoĹ wie, skÄ
d moĹźna sciÄ
gnÄ
Ä punkty POI z fotoradarami na Islandii? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mkwr45
 | Dołączył: 10 Gru 2008 | Posty: 330 | Skąd: RKV |
|
Wysłany: 16 Sie 2009, 14:06 Temat postu: |
|
|
wie ktoĹ coĹ na temat zmiany polskiego prawa jazdy na islandzkie??jak to siÄ odbywa...dziĹ zatrzymali mnie mundurowi, na rutynowÄ
kontrolÄ i stwierdzili Ĺźe przydaĹo by mi siÄ wymieniÄ prawko na islandzkie poniewaĹź siÄdzÄ juĹź dĹuĹźej niĹź 6miesiÄcy na islandii.czy wy teĹź wymienialiĹcie??  _________________ i'm2good2be4go10 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 16 Sie 2009, 14:12 Temat postu: |
|
|
musisz wypelnic wniosek u Syslumadurina, dostac potwierdzenie z Polski i uiscic odpowiednia oplate. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mkwr45
|
Wysłany: 16 Sie 2009, 14:16 Temat postu: |
|
|
Sxxxxn napisał: | musisz wypelnic wniosek u Syslumadurina, dostac potwierdzenie z Polski i uiscic odpowiednia oplate. | hola, hola...u jakiego syslumadurina a jakim cudem mam dostaÄ potwierdzenie z polski a z tÄ
opĹatÄ
...Sxxxxn jaĹniej proszÄ jeĹli moĹźesz  _________________ i'm2good2be4go10 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 16 Sie 2009, 14:22 Temat postu: |
|
|
np. w Kopavogur wymieniasz prawko w siedzibie wojewoty tam gdzie sie wyrabia paszporty, tam otrzymujes wniosek, nastepnie urzad w Polsce ktory wydal Ci prawko musi przyslac faxem bezposrednio na numer urzedu na Islandi potwierdzenie ze takie prawko bylo wydane, z tym moze byc problem bo jak powiedzialem w Moragu o co mi chodzi to pan urzednik malo z krzesla nie spadl tak byl w szoku ze sam ma cos wyslac, oswiadczyl wiec ze wysle odpowiedz jezeli przyjdzie zapytanie z Islandii. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mkwr45
|
Wysłany: 16 Sie 2009, 14:27 Temat postu: |
|
|
Sxxxxn napisał: | np. w Kopavogur wymieniasz prawko w siedzibie wojewoty tam gdzie sie wyrabia paszporty, tam otrzymujes wniosek, nastepnie urzad w Polsce ktory wydal Ci prawko musi przyslac faxem bezposrednio na numer urzedu na Islandi potwierdzenie ze takie prawko bylo wydane, z tym moze byc problem bo jak powiedzialem w Moragu o co mi chodzi to pan urzednik malo z krzesla nie spadl tak byl w szoku ze sam ma cos wyslac, oswiadczyl wiec ze wysle odpowiedz jezeli przyjdzie zapytanie z Islandii. | to znaczy, ze ja wypeĹniam wniosek, a oni o te potwierdzenie martwiÄ
siÄ sami, a kiedy juĹź je dostanÄ
....to opĹata w jakiej kwocie, wiesz moĹźe mi policjantka powiedziala Ĺźeby siÄ zgĹosiÄ na komisariat w sprawie prawa jazdy  _________________ i'm2good2be4go10 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 16 Sie 2009, 14:55 Temat postu: |
|
|
wiec sluchaj sie lepiej jej, ja moge sie mylic  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| 79 ehf
| Dołączył: 08 Maj 2009 | Posty: 153 | |
|
Wysłany: 16 Sie 2009, 16:00 Temat postu: |
|
|
ByÄ moĹźe siÄ cos zmieniĹo ale dokĹÄ
dnie rok temu poszedĹem na policjÄ zapytaÄ sie jak jest z wymianÄ
prawa jazdy na islandzkie ( zgubiĹem dokument z Polski ) . Powiedziano mi, Ĺźe nie ma obowiÄ
zku wymiany i moĹźna caĹy czas uĹźywac polskiego.
Potwierdzenie z polskiego urzÄdu musiaĹem dodatkowo tĹumaczyÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mkwr45
|
Wysłany: 16 Sie 2009, 16:35 Temat postu: |
|
|
79 ehf napisał: | ByÄ moĹźe siÄ cos zmieniĹo ale dokĹÄ
dnie rok temu poszedĹem na policjÄ zapytaÄ sie jak jest z wymianÄ
prawa jazdy na islandzkie ( zgubiĹem dokument z Polski ) . Powiedziano mi, Ĺźe nie ma obowiÄ
zku wymiany i moĹźna caĹy czas uĹźywac polskiego.
Potwierdzenie z polskiego urzÄdu musiaĹem dodatkowo tĹumaczyÄ. | WTF byÄ moĹźe coĹ siÄ zmieniĹo, duĹźo wymiana CiÄ kosztowaĹa  _________________ i'm2good2be4go10 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| szczepan
| Dołączył: 07 Sty 2009 | Posty: 134 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 16 Sie 2009, 17:23 Temat postu: prawko |
|
|
BaĹagan tu maja. Kazda instytucja inaczej mowi odnosnie wymiany prawka. Jak im powiesz ze cos to wielkie zdziwienie i morde rozdziawi. Podobno teraz nie trzeba wymieniac, wystarczy ze masz prawko ze znaczkiem uni, ale tez sĹyszaĹem ze mozesz jak chcesz z tym, ze musisz poswiadczyc ze jestes tu na staĹe. Ogolnie to burdel maja. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mkwr45
|
Wysłany: 16 Sie 2009, 19:40 Temat postu: |
|
|
no widaÄ straszny burdel  _________________ i'm2good2be4go10 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 16 Sie 2009, 20:55 Temat postu: |
|
|
a pokazcie mi gdzies idealna administracje a dopiero potem psioczcie na Islandie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| svavec OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 02 Lis 2008 | Posty: 532 | Skąd: Gdynia |
|
Wysłany: 16 Sie 2009, 22:58 Temat postu: |
|
|
Jest tylko jedna instytucja ,ktora wydaje prawa jazdy ,wiec gdzie tu jest burdel ,trzeba tylko trafic w odpowiednie miejsce a nie pytac po kosciolach.
Z tego co pamietam ,a bylo to dawno , w Reykjaviku tez trzeba podejsc do biura paszportowego ,tak jak mowil Sxxxxn ,ale tez moge sie mylic
Poloz im dokument na biurku i spytaj co z tym fantem zrobic .
Szukajac informacji na forum,takich jak moja , mozna sie latwo pogubic |
|
Powrót do góry |
|
 |
| 79 ehf
| Dołączył: 08 Maj 2009 | Posty: 153 | |
|
Wysłany: 16 Sie 2009, 23:11 Temat postu: |
|
|
Przynajmniej rok temu w urzedzie przy Borgatun 7 ( obecnie tam jest zatrudniak ) rozmawiaĹem z trzema osobami i kaĹźda miaĹa inne zdanie.
Biurokracja jest wszÄdzie ale porĂłwnujÄ
Ä kompetencje urzednikĂłw to jak na razie Islandczycy sÄ
na ostatnim miejscu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 16 Sie 2009, 23:28 Temat postu: |
|
|
pomysl co by sie dzialo w polskich urzedach gdyby nagle pojawilo sie z milion przybyszow z kilku panstw bez znajomosci jezyka i zwyczajow oj bylby cyrk , a Islandczycy sobie nie radza z tej prostej przyczyny ze maja z taka sytuacja po raz pierwszy do czynienia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ciasta Iwony OgĹoszeniodawca zweryfikowany
 | Dołączył: 03 Lip 2009 | Posty: 28 | Skąd: Rvk/Kop/Hfn/Mos |
|
Wysłany: 16 Sie 2009, 23:35 Temat postu: |
|
|
nawet jeĹli ktoĹ mieszka tutaj 5lat a ma ciÄ
gle POLSKI paszport to prawka nie musi zmieniaÄ, ale moĹźe. JeĹli tutaj mieszkasz caĹy czas i masz POLSKIE prawko, a nie daj BoĹźe je zgubisz to najbliĹźszym urzÄdem gdzie dostaniesz nowe prawko jest Twoje Starostwo w Polsce...
Ĺťeby wymieniÄ musisz mieÄ teraz zaĹwiadczenie z Polski ze swojego urzÄdu komunikacji, Ĺźe masz aktualne i waĹźne prawko i tyle.
OpĹata w Pl 17zĹ, opĹata w Is ~4500isk, ja zaĹwiadczenia z Pl nie tĹumaczyĹam- daĹam w oryginale i teĹź przeszĹo, wiÄc pĹaciÄ za tĹumasza 5000isk nie trzeba  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mstefa ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 22 Maj 2008 | Posty: 413 | Skąd: reykjavik- |
|
Wysłany: 17 Sie 2009, 0:26 Temat postu: |
|
|
a ja mam troszku inne pytanko. jaki mandat i co grozi za zlapanie bez prawka??pytam z ciekawosci? co moze sie stac jak nie majac prawka (wogole)wyjedzie sie na miasto.pozdrwki |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mkwr45
|
Wysłany: 17 Sie 2009, 17:13 Temat postu: |
|
|
mstefa napisał: | a ja mam troszku inne pytanko. jaki mandat i co grozi za zlapanie bez prawka??pytam z ciekawosci? co moze sie stac jak nie majac prawka (wogole)wyjedzie sie na miasto.pozdrwki | juĹź wiem syslumadus na kopavogi, potrzebne prawo jazdy + zdjÄcie, koszt 5000isk  _________________ i'm2good2be4go10 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| szczepan
| Dołączył: 07 Sty 2009 | Posty: 134 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 17 Sie 2009, 18:21 Temat postu: p |
|
|
na wymiane? |
|