reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JE¦LI KTO¦ CIÊ OBRA¯A LUB £AMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIÊ SPROWOKOWAÆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U¿ytkownicyU¿ytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ciZaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ci   

Super "samochód" 4x4
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna -> 4x4
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat  

Czym/kim lepiej wędrować?
Własnymi nogami (2x4 czasem nawet 4x4)
20%
 20%  [ 6 ]
Konno (4x4)
10%
 10%  [ 3 ]
Samochodem (4x4)
65%
 65%  [ 19 ]
Pojazdem latającym (?x?)
3%
 3%  [ 1 ]
Wszystkich G³osów : 29

Autor Wiadomo¶æ
WBR
Go¶æ
PostWys³any: 21 Wrz 2004, 12:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Napisałem co wiedziałem Smile Niestety kształcę się w innej dziedzinie, jestem zbyt młody by niektórych zjawisk doświadczyć osobiście (nie stać mnie na razie, żeby kupić Suzuki Samuraia i dłubać przy nim w garażu Very Happy Poza tym nie mam garażu Wink), więc sam mam więcej pytań niż potrafię udzielić odpowiedzi.

Ciekawy tekst na temat blokowania dyferencjałów osiowych w terenówce można znaleźć tutaj: http://daniels.lumena.com/suzuki/locker.htm. Gdyby jeszcze autor opisał wszystkie części pozaznaczane numerkami na rysunkach technicznych to w ogóle by było fajnie Smile

A co do silnika... W terenie zdecydowanie ważniejszy niż moc jest moment obrotowy, najlepiej przy jak najniższych obrotach - sporo ułatwia np. przy ruszaniu pod stromą górę. Diesel ma ten parametr dużo lepszy.
Powrót do góry
O.E.
Opiekun Forum
Do³±czy³: 03 Lut 2004
Sk±d: Pl. Od Słońca 3/Europa
PostWys³any: 21 Wrz 2004, 13:33    Temat postu: Re: diesel Odpowiedz z cytatem

einar napisa³:
Odżajerze...
Nie do końca jest tak, że podałem informację nieprawdziwą, tylko niepełną. Rozwinąłem potem swoją wypowiedź. Napisałem dokładnie to samo co Ty teraz.

Przepraszam, jakoś umknął mej uwadze twój drugi post zanim odpowiedziałem na pierwszy - najważniejsze, że sprawa się wyjaśniła... Smile
O.E.
Opiekun Forum
PostWys³any: 21 Wrz 2004, 13:43    Temat postu: Dlaczego? Odpowiedz z cytatem

Dlaczego akurat Suzuki Samurai tak przykuwa twoją uwagę? Zauważyłem już kiedyś, że cieszy się jakąś specjalną estymą wśród wielbicieli terenówek. Ja jednak wolę te większe i mocniejsze wozy, wręcz trucki typu Unimog Very Happy
Takim to można wjechać głęboko w pustynię na miesiąc z zapasami paliwa i jedzenia Smile
Bo te mniejsze są dobre na wypad za miasto, do lasu, w błoto, by potem wieczorem wrócić do domu, hotelu, schroniska...
WBR
Go¶æ
PostWys³any: 21 Wrz 2004, 22:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dałem tego linka, bo był ciekawy, a dlaczego akurat o Samuraiu to trzeba zapytać autora tamtej strony Smile

Ale masz rację... Suzuki Samurai jest traktowany szczególnie i ceniony w świecie off-road, bo to (wbrew pozorom) najprawdziwsza terenówka szlachetnej krwi. Skrzynka rozdzielcza, moment dzielony między osie 50:50, wszystko mechaniczne, żadnych elektronicznych udziwnień (Haldexów czy innego szmelcu). Dzięki temu tam nie ma się co zepsuć, zaszwankować, odebrać przekłamanego sygnału z elektronicznych sensorów czy cokolwiek w tym stylu. Niezawodna technika w najczystszej postaci. Takie autko jest naprawdę bardzo dzielne w terenie. Nie to co "bulwarówki" takie jak Mercedes ML, BMW X5, Honda CR-V czy Toyota RAV4, dla których zazwyczaj najambitniejszym wyzwaniem terenowym jest zjazd z krawężnika pod McDonald's Smile

Mam znajomego rajdowca, który dużo jeździł w Rajdowych Mistrzostwach Polski Samochodów Terenowych. Właśnie on mi mówił, że gdy mieszka się na odludziu, z którego ciężko wyjechać zimą, to najtańszym sposobem na zapewnienie sobie mobilności jest zakupienie Samuraia (kilka lat temu można było podobno trafić egzemplarze w świetnym stanie za 8 tys. zł) i zainwestowanie w dobre terenowe opony śniegowe. Takie auto radzi sobie podobno na śniegu niewiele gorzej od traktora Smile

Właśnie z tym znajomym wracałem kiedyś zimą późno do jego domu. Ma Isuzu Troopera, wtedy jeździł na terenowych oponach błotno-śniegowych. Pojechaliśmy do niego za dom, gdzie była dość stroma górka, po której dzieci cały dzień ujeżdżały na sankach. Zatrzymaliśmy się przed wzniesieniem, znajomy włączył reduktor i ruszyliśmy pod górę. Trooper wspiął się bez zająknięcia, tylko na końcu była jakaś poprzeczna dziura to trochę zatrzęsło Smile Podobno dzień wcześniej wciągnął tym samochodem pod tą górkę kulig z dzieciakami - siedem sanek lol
Powrót do góry
O.E.
Opiekun Forum
PostWys³any: 22 Wrz 2004, 1:14    Temat postu: Isuzu Odpowiedz z cytatem

Isuzu to rzeczywiście ładne i dobre auto do off-roadu. O mały włos to właśnie taki wóz byśmy zakupili na wyprawę, ale oferowany model miał jakieś uszkodzenia przy włączaniu napędu na 4 koła i ostatecznie mimo niskiej ceny i ogólnie dobrego wrażenia Trooper przegrał z Cherokeem Smile

Niestety Cherokee (w tej wersji) ma dołączany napęd 4x4 wraz ze "sztywną" blokadą mechanizmu różnicowego, co powoduje, że trzeba pamiętać o wyłączeniu 4x4 po wjechaniu na asfalt.

Tak z ciekawości się zapytam czy słowo "szper" to czysto polska konstrukcja off-roadowa, czy też raczej jakieś tłumaczenie z niemieckiego lub angielskiego? Słowo jest dość "malownicze" - wygląda na jedno z tych tajemniczych określeń, którymi posługują się wtajemniczeni off-roadowcy. Very Happy
Słowniczek takich "dziwnych" pojęć można znaleźć na stronie www.off-road.pl (polecam).
O.E.
Opiekun Forum
PostWys³any: 22 Wrz 2004, 3:32    Temat postu: Re: Isuzu Odpowiedz z cytatem

Odżajer napisa³:
(...) czy słowo "szper" to czysto polska konstrukcja off-roadowa, czy też raczej jakieś tłumaczenie z niemieckiego lub angielskiego?

Odpowiem sobie sam Smile Otóż jak podaje wspomniany słownik, szper, a właściwie szpera to słowo pochodzące z języka niemieckiego, gdzie wystepuje jako "sperre".
No i czar prysł Very Happy
WBR
Go¶æ
PostWys³any: 22 Wrz 2004, 17:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do pochodzenia tego słowa wypowiedzieć się nie potrafię, więc dobrze, że odpowiedziałeś sobie sam Smile Natomiast jak słusznie zauważyłeś, w polskim języku przyjęło się używać rodzaju żeńskiego ("szpera") i od siebie jeszcze dodam, że dyferencjały o zwiększonym tarciu mają ogromne znaczenie także poza światem terenówek. Ponieważ ja jestem o wiele bardziej związany z rajdami samochodowymi niż terenowymi, więc trochę mnie w oczy kłuje przypisywanie tego wynalazku i samego terminu tylko i wyłącznie off-roadowcom Wink Ale to tylko taka dygresja... Wink
Powrót do góry
einar

Do³±czy³: 06 Lut 2004
PostWys³any: 6 Maj 2005, 18:46    Temat postu: Czym/kim lepiej wędrować? Odpowiedz z cytatem

Znalazłem stronę firmy, która oferuje ciekawe możliwości przemierzania części Islandii. Specjalizują się w psich zaprzęgach ale mają chyba bardziej rozbudowaną ofertę.
dogsledding.is

Zwłaszcza to ostatnie robi wrażenie 8)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
O.E.
Opiekun Forum
PostWys³any: 30 Sty 2007, 12:15    Temat postu: Superwehikuły 4x4 Odpowiedz z cytatem

Oto link do filmiku, którego akcja rozgrywa się na Islandii.
Wehikuły na potężnych kołach nie tylko jeżdżą po prawie pionowych zboczach, ale również jeżdżą po wodzie! Smile
http://www.autokrata.pl/ogien/941/buggy/

Duże koła RULEZ! Smile
Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna -> 4x4 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do:  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chiñska, tajska, indyjska, japoñska, wietnamska itd.