reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Przepisy dotyczące przywozu (wwozu) żywności (jedzenia)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Turystyka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dark

Dołączył: 01 Wrz 2012
Posty: 4
PostWysłany: 25 Wrz 2012, 23:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Liofilizowane dania też polecę. Na wyjazd mieliśmy obkupione jakiejś niemieckiej firmy, kupione "hurtowo" z alledrogo. W sumie wyszło koło 20-25zł za obiad dla dwóch osób. Jednak warto brać jakieś sensowne, bogatsze w mięsa dania. Tym przynajmniej można się najeść. Wiem, że jest trochę w tym stylu dań "deserowych", ale te się zupełnie nie opłaca kupować.
Puree jest OK, ale takie z cebulką i ziołami. Można dorzucić do niego jakieś produkty.

Jeśli chodzi o produkty kupowane na miejscu. Chleb tostowy z masłem orzechowym. Tanio i niezły zastrzyk energii Wink

Co do baterii. Zestaw kilku akumulatorów Eneloop, ładowarka do sieci + samochodowa i niczym nie trzeba się martwić. Teraz na ładowarkach samochodowych można ładować laptopa, akumulatory w aparacie i paluchy. Tak więc w porównaniu z moją podróżą po Norwegii, gdzie ładowałem sprzęt w centrach informacji turystycznej, czy na stacjach benzynowych, na Islandii był zupełny luz.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jegelskerlivet

Dołączył: 23 Sty 2011
Posty: 14
Skąd: Les Houches, France
PostWysłany: 26 Wrz 2012, 0:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może nie dla każdego zabrzmi to ciekawie, ale na Islandii bardzo dobrze działa dumpster diving - "wyławianie" jedzenia, które w pełni nadaje się do spożycia, a z różnych powodów zostało przez supermarkety wyrzucone na śmietnik. Żywiąc się głównie w taki sposób przez 1,5 miesiąca na Islandii wydawałam średnio 2,50 euro na dzień, a jedzenie było pierwszorzędne. Temperatury całkowicie wykluczają możliwość zepsucia się produktów.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
waldekwi

Dołączył: 22 Sty 2013
Posty: 3
PostWysłany: 22 Sty 2013, 18:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

heheh popieram osobe wyzej Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
eldoka

Dołączył: 24 Sty 2013
Posty: 3
PostWysłany: 24 Sty 2013, 12:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hehehe język
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
DELETED
Gość
PostWysłany: 16 Lut 2013, 10:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

DELETED
Powrót do góry
marmina
UŻYTKOWNIK ZBANOWANY
Dołączył: 02 Lut 2013
Posty: 12
PostWysłany: 1 Mar 2013, 11:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a możesz coś więcej powiedzieć o tym wyławianym jedzeniu? co to takiego?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Foka

Dołączył: 09 Mar 2013
Posty: 1
PostWysłany: 9 Mar 2013, 23:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wybaczcie, jeżeli czegoś nie doczytałem, ale interesuje mnie w jaki sposób celnicy ustalają wagę wwożonej żywności. Czy ważą ją razem z opakowaniami np konserwy razem z puszkami, czy odczytują masę z etykiety?
Nie zamierzam zabierać żywności ponad limit, ale trochę jednak chcę zabrać
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
duatlyadundTc2

Dołączył: 20 Sty 2014
Posty: 5
PostWysłany: 20 Sty 2014, 12:15    Temat postu: JEDZENIE Odpowiedz z cytatem

DO 5KG
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
milucha

Dołączył: 13 Lut 2011
Posty: 37
PostWysłany: 30 Sty 2014, 23:05    Temat postu: Re: JEDZENIE Odpowiedz z cytatem

duatlyadundTc2 napisał:
DO 5KG
do 3kg/ osobę
_________________
milucha
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
massud

Dołączył: 08 Mar 2006
Posty: 5
PostWysłany: 10 Mar 2014, 21:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.
W związku z ponowna wizytą na wyspie , chciałbym odświeżyć nieco stan wiedzy n/t wwozu wędlin do Islandii.
Strona naszego msz-tu informuje ,że zabroniony jest wwóz surowego mięsa i wędlin.

Cytuję za stroną :
"Przedmioty, których wwóz jest zabroniony:
...
surowe produkty żywnościowe (np. surowe mięso i wędliny, nie przegotowane mleko, surowe jaja itp.; zakaz dotyczy również suszonego, wędzonego, solonego mięsa i innych suszonych produktów żywnościowych)
..."

Czyli jakichkolwiek wędlin?
Jeżeli tylko "surowych" - to konkretnie jakich ?
Czy przysłowiowe kabanosy , wawelska, toruńska ,itp jest zabroniona?
Jak traktowane są np. hermetycznie pakowane gotowe dania ,które wrzuca siue do mikrofalówki a'la liofilizaty?
Proszę o odpowiedź ,bo czas nagli i nie wiem ,czy ryzykować przywiezienie jakiś kiełbas - moje obawy są uzasadnione czy tylko na wyrost?
Każda "pewna" informacja jest dla mnie na wagę złota.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jar

Dołączył: 09 Lut 2010
Posty: 188
Skąd: Lublin
PostWysłany: 15 Mar 2014, 13:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj massud!
Kabanosów i toruńskiej nie wwieziesz legalnie na pewno. Celnicy podobno bardzo je lubią Twisted Evil Konserwy i liofilizaty są O.K. Podobno (wg. rodaków mieszkających na Islandii) przechodzą jeszcze tzw. parzone wędliny i mięso, ale co to za ustrojstwo jest nie mam zielnego pojęcia. Po prostu nie zetknąłem się z takimi wyrobami, niemniej odnotowuję fakt ich istnienia. Może ktoś kompetentny rozwinie temat, w szczególności poda przykłady konkretnych wyrobów, mnie też się kiedyś przyda ponownie (oby). Nie wiem też jak jest z tymi daniami do mikrofalówek, jeśli to faktycznie coś a la liofile, to może jest O.K., ale też tego na oczy nie widziałem.
Ja generalnie starałem się nie wwozić produktów zabronionych. Nie wiem, jak traktować suszone warzywa (mieszanka) w fabrycznych torebkach, brane jako przyprawa. Brałem, uznając zdroworozsądkowo, że to produkty fabrycznie pakowane/przetworzone.
Co do limitu wagowego, to jest on wg. mnie po prostu nierealistyczny i z konieczności trzeba olać. Szczególnie, jak ktoś się np. na dłużej w teren wybiera i potrzebuje dużo prowiantu.
Mnie osobiście nigdy nie kontrolowali (a byłem 3x), ale w razie czego (czytałem relacje) produktów zabronionych się na pewno czepią, w przypadku większej ich ilości nawet konsekwencje finansowe możliwe. Z drugiej strony relacje wskazują na dość liberalne traktowanie limitu wagowego, o ile ktoś nie wwozi artykułów z listy zakazów. Jak jechałem pierwszy raz, to jeden z dwóch pojemników z miodem miał etykietę z szamponu czy płynu do kąpieli (pasieka Johnson pH 5.5 ), ale potem się już tak nie wygłupiałem lol
Generalnie na wyjazdy (z wyjątkiem drugiego, czysto samochodowego), ponieważ byłem sam i dobytek musiałem taszczyć na grzbiecie, brałem wysokokaloryczne produkty łatwe w przygotowaniu. Obiadokolacje załatwiały wypełniacze makaron/błyskawiczne płatki ryżowe/kuskus, które w zasadzie są do kupienia na miejscu (płatki i kuskus brałem, by nie biegać po sklepach, ale są) oraz na przemian zupy/sosy w proszku czasem wzmocnione konserwą (brałem te małe plastikowe). Naprzemiennie stosowałem liofilizaty (gotowe dania obiadowe, te z mięsem, polecam porcje podwójne), w ilości nieco ograniczonej ze względu na koszty. Śniadania to głównie produkty miejscowe: najtańszy chleb, masło, ser, raz jakaś tania wedlina. Dodatkowo miód z kraju. Tu kwestia odpowiedniego pojemnika, większość fabrycznych (szkło lub plastik z kiepskim zamknięciem) się nie nadaje, polecam butelki po sokach Cappy z szerokim wlewem -szczelne, a da się wsadzić do środka nóż czy małą łyżeczkę. O ile tolerujesz mleko i pochodne polecam świetne uzupełnienie w postaci mleka w proszku plus musli owocowe, ewentualnie jakieś porcje owsianki w torebkach.
Nie wiem, jak są traktowane przez celników bakalie w torbkach, typu orzechy, migdały itp. -też zawsze mam jako uzupełnienie diety.
Wracając do tematu mięsa, to myślę, że przy 2-4 tygodniowym pobycie można bez problemu ograniczyć jego udział w diecie do minimum, na rzecz wysokokalorycznych i zajmujących niewiele miejsca produktów.
Pozdrawiam
-J.
P.S. Czy ja Twój nick pamiętam z travelbitu?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gisli74

Dołączył: 08 Lip 2011
Posty: 582
PostWysłany: 15 Mar 2014, 21:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jaja sobie robicie z tym wożenie żarcia. Przecież tu wszystko jest i ceny wcale nie odbiegają wiele od polskich. A celnik jak się uweźmie, to oprócz konfiskaty jeszcze grzywnę może kazać zapłacić. Zresztą nie lepiej próbować miejscowego jedzenia?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Mindziu

Dołączył: 23 Mar 2014
Posty: 2
PostWysłany: 23 Mar 2014, 19:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich Smile wybieram się do Islandii na pracę sezonową i wiem, że będę miał lokum w którym brakuje podstawowych rzeczy do kuchni, czy można ze sobą zabrać takie rzeczy jak np. mały garnek, patelnia, czajnik. Mam do wykorzystania 40kg i biorę takie rzeczy pod uwagę. A odnośnie jedzenia nie chcę brać za dużo, bo wiem, że wszystko jest dostępne w sklepach. chcę wziąć 6 paczek po 400gr płatków owsianych. Czytając wcześniejsze posty to rozumię, że "norma" to 3kg? Z góry dziękuję za pomoc
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lifaceeek

Dołączył: 17 Lut 2015
Posty: 1
PostWysłany: 17 Lut 2015, 17:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

osobiście uwielbiam dobre przepisy, często je brałem z xxxxxxxxxxxxxxx niesamowicie smaczne !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
93mloda93

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 1
PostWysłany: 23 Cze 2015, 16:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,
a jak jest w przypadku wwożenia np. tuńczyka w puszkach, można czy nie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gisli74

Dołączył: 08 Lip 2011
Posty: 582
PostWysłany: 24 Cze 2015, 20:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

93mloda93 napisał:
Witam,
a jak jest w przypadku wwożenia np. tuńczyka w puszkach, można czy nie?


Tuńczyk w puszkach tutaj jest tańszy niż w Polsce, no chyba że jedziesz z Tajlandii Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Turystyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6
Strona 6 z 6

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chińska, tajska, indyjska, japońska, wietnamska itd.
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Igloo Theme Version 1.0 :: Created By: Andrew Charron