Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Hanka79
| Dołączył: 14 Lip 2008 | Posty: 106 | Skąd: Kopavogur |
|
Wysłany: 3 Lis 2009, 20:47 Temat postu: |
|
|
Jak przywiozÄ
ci paczkÄ znaczy Ĺźe nie znaleĹşli nic do oclenia i nic nie pĹacisz a jak dostaniesz wezwanie to z reguĹy musisz coĹ zapĹaciÄ lub wyjaĹniÄ. A ja mam pytanie, czy komuĹ z was zdarzyĹo siÄ pĹaciÄ za koszty przesyĹki? Chodzi mi o to, Ĺźe zamĂłwiĹam dwie gry na e-bay'u i caĹkowity koszt wraz z przesyĹkÄ
wyniĂłsĹ 56 $ i naliczyli mi podatek od tych 56 $. WczeĹniej zawsze odliczali koszty przesyĹki i naliczali podatek tylko od kwoty za dane artykuĹy. Czy ktoĹ wie jak to powinno wyglÄ
daÄ? _________________ BudzÄ
c siÄ rano, pomyĹl jaki to wspaniaĹy skarb ĹźyÄ, oddychaÄ i mĂłc siÄ radowaÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mjkl ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 26 Paź 2006 | Posty: 2605 | |
|
Wysłany: 3 Lis 2009, 21:47 Temat postu: |
|
|
Hanka79 napisał: | Jak przywiozÄ
ci paczkÄ znaczy Ĺźe nie znaleĹşli nic do oclenia i nic nie pĹacisz a jak dostaniesz wezwanie to z reguĹy musisz coĹ zapĹaciÄ lub wyjaĹniÄ. A ja mam pytanie, czy komuĹ z was zdarzyĹo siÄ pĹaciÄ za koszty przesyĹki? Chodzi mi o to, Ĺźe zamĂłwiĹam dwie gry na e-bay'u i caĹkowity koszt wraz z przesyĹkÄ
wyniĂłsĹ 56 $ i naliczyli mi podatek od tych 56 $. WczeĹniej zawsze odliczali koszty przesyĹki i naliczali podatek tylko od kwoty za dane artykuĹy. Czy ktoĹ wie jak to powinno wyglÄ
daÄ? |
za koszty wysylki tez vat placisz bo wysylajacy przerzuca ten koszt na ciebie - sam vatu nie placi. z tej okazji sama przesylka powinna byc tansza & warto na to zwrocic uwage przy zamawianiu czegokolwiek. _________________ "It's nice to be important, but it's more important to be nice", HFV, 1980-2011 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| butterfly
| Dołączył: 04 Lis 2009 | Posty: 39 | Skąd: Sel |
|
Wysłany: 10 Lis 2009, 9:09 Temat postu: |
|
|
Jejku! Jestem w szoku..... nie spodziewaĹam siÄ tego, Ĺźe jak siÄ dostajÄ paczkÄ od rodziny to trzeba pĹaciÄ cĹo.
Bo ja wĹaĹnie siÄ szykowaĹam do zrobienia zamĂłwienia, chciaĹam zamĂłwiÄ produkty do paznokci i później rodzice mieli mi to podesĹaÄ z resztÄ
moich akcesorii do pazurkĂłw, ktĂłre zostaĹy w domku oraz jakieĹ tam jeszcze drobiazgi z domku, np. ciuszki czy coĹ do jedzonka.
I czy za to naliczÄ
mi vat???? Paczka pewnie bÄdzie waĹźyÄ ok 10kg, jeszcze nie wiem.
I zaczynam siÄ zastanawiaÄ czy bÄdzie mi siÄ opĹacaÄ zamawiaÄ produkty z Polski, bo najpierw z necika zamĂłwiÄ i w domku w Polsce zapĹacÄ
jakieĹ 20zĹ za paczkÄ, później koszty wysĹania paczki na IslandiÄ i później jeszcze mam pĹaciÄ za tÄ paczkÄ trzeci raz jakiĹ vat?
Koszmar.....czujÄ niesmak  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mikolaj
| Dołączył: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 10 Lis 2009, 9:39 Temat postu: |
|
|
butterfly napisał: | Jejku! Jestem w szoku..... nie spodziewaĹam siÄ tego, Ĺźe jak siÄ dostajÄ paczkÄ od rodziny to trzeba pĹaciÄ cĹo.
Bo ja wĹaĹnie siÄ szykowaĹam do zrobienia zamĂłwienia, chciaĹam zamĂłwiÄ produkty do paznokci i później rodzice mieli mi to podesĹaÄ z resztÄ
moich akcesorii do pazurkĂłw, ktĂłre zostaĹy w domku oraz jakieĹ tam jeszcze drobiazgi z domku, np. ciuszki czy coĹ do jedzonka.
I czy za to naliczÄ
mi vat???? Paczka pewnie bÄdzie waĹźyÄ ok 10kg, jeszcze nie wiem.
I zaczynam siÄ zastanawiaÄ czy bÄdzie mi siÄ opĹacaÄ zamawiaÄ produkty z Polski, bo najpierw z necika zamĂłwiÄ i w domku w Polsce zapĹacÄ
jakieĹ 20zĹ za paczkÄ, później koszty wysĹania paczki na IslandiÄ i później jeszcze mam pĹaciÄ za tÄ paczkÄ trzeci raz jakiĹ vat?
Koszmar.....czujÄ niesmak  |
Niekonecznie zaplacisz tu clo. Dla mnie wysylali w zeszlym roku z domu wozek dla malego i pare innych rzeczy paczka wazyla 20kg, w tym roku wysylalam sobie jak bylam w kraju obraz waga okolo 5kg. Tu dostalam list z urzedu celnego odisalam im ze jest to prezent i rachunku na to nie posiadam. i na drugi dzien przesylka przeszla do domu. Ja bym sprĂłbowaĹa. Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| butterfly
|
Wysłany: 10 Lis 2009, 13:53 Temat postu: |
|
|
No tak, tylko Ĺźe to bÄdÄ
akcesoria do robienia paznokci, bÄdzie tego duĹźo, tipsy, Ĺźele, akryl, duuuuĹźo ozdĂłb i wogĂłle duĹźo tego wszystkiego. Jak tak czytaĹam o tych paczkach to obawiam siÄ, Ĺźe mogÄ
chcieÄ ode mnie ten vat. A i jeszcze bÄdÄ chciaĹa by mi mama wysĹaĹa jakieĹ kosmetyki, bo zostawiĹam ich peĹno w Polsce, duĹźo pootwieranych, a nie zmieĹciĹam do bagaĹźu na samolot i nie chce by straciĹy waĹźnoĹÄ, bo pewnie nieprÄdko na urlop polecÄ. Ale jeĹli kaĹźdÄ
tÄ rzecz opodatkujÄ to zapĹacÄ sporo kasy.... juĹź sama nie wiem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| @ni@
| Dołączył: 16 Sie 2008 | Posty: 326 | |
|
Wysłany: 10 Lis 2009, 22:16 Temat postu: |
|
|
Czy wiecie gdzie jest moĹźliwoĹÄ sprawdzenia jakich rzeczy nie moĹźna przesĹac na IslandiÄ? Nie wiem czy zakazana jest tabaka miÄtowa? Wie ktoĹ moĹźe? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| Hanka79
| Dołączył: 14 Lip 2008 | Posty: 106 | Skąd: Kopavogur |
|
Wysłany: 11 Lis 2009, 0:19 Temat postu: |
|
|
@ni@ napisał: | Czy wiecie gdzie jest moĹźliwoĹÄ sprawdzenia jakich rzeczy nie moĹźna przesĹac na IslandiÄ? Nie wiem czy zakazana jest tabaka miÄtowa? Wie ktoĹ moĹźe? |
http://www.tollur.is/displayer.asp?cat_id=413 _________________ BudzÄ
c siÄ rano, pomyĹl jaki to wspaniaĹy skarb ĹźyÄ, oddychaÄ i mĂłc siÄ radowaÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| butterfly
|
Wysłany: 12 Lis 2009, 0:57 Temat postu: |
|
|
To jak myĹlicie, Ĺźe naliczÄ
mi vat za te akcesoria do paznokci? NiektĂłre rzeczu bÄdÄ
nowe, ale i uĹźywane teĹź. Bo juĹź nie wiem czy to braÄ z Polski, czy sie opĹaca....  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| svavec OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 02 Lis 2008 | Posty: 532 | Skąd: Gdynia |
|
Wysłany: 12 Lis 2009, 8:09 Temat postu: |
|
|
Nikt Ci nie odpowie na takie pytanie pozytywnie,nawet na poczcie sie nie dowiesz .
Zasada jest taka ,ze za wszystko powinnas zaplacic podatek ,tym bardziej ze uzyjesz tego do uzyskania profitu finansowego ,byc moze ze celnicy puszcza paczke przez przypadek ,jak trafisz na ich "slabosc" i "rozkojarzenie" to moze sie uda .
Moim zdaniem narzuca na ta paczke ,przynajmniej ,VAT.
Policz sobie dokladnie co i ile i napewno stwierdzisz ,ze bardziej Ci sie oplaca sprowadzac towar niz kupowac tutaj w sklepie ..omijasz narzut cenowy sklepu .
Na pewno bledem jest ludzic sie ,ze paczka przeslizgnie sie niezauwazona ,nastaw sie od razu na podatek ,wtedy mniej zaboli ,a i mila niespodzianka moze Cie spotkac.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 12 Lis 2009, 8:10 Temat postu: |
|
|
I nie zda egzaminu ,ze rzeczy sa uzywane .... tez beda opodatkowane !!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 12 Lis 2009, 8:47 Temat postu: |
|
|
Jakim prawem mam placic za rzeczy uzywane he?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 12 Lis 2009, 13:23 Temat postu: |
|
|
Sprowadz uzywane ferrari ,uzywany 3 kg zloty lancuch dla byka ..... heee
Nie ma znaczenia czy uzywane czy nie ,moga na to przymknac oko ,ale uzywana rzecz moze kosztowac fortune i dlaczego mialbys nie placic za to podatku heeee ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| butterfly
|
Wysłany: 12 Lis 2009, 14:50 Temat postu: |
|
|
No samochĂłd to rozumiem jeszcze, albo 3 kg zĹota, teĹź siÄ da zrozumieÄ.
Ale jak mi matka wyĹle np perfum juĹź uĹźywany, czy jakieĹ kosmetyki pootwierane typu balsam czy maseczka np. to mam za to podatek pĹaciÄ? bez sensu |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 12 Lis 2009, 15:09 Temat postu: |
|
|
Jest roznica pomiedzy " podarunkiem " a rzeczami "uzywanymi".
Napisalem ,ze "moga przymknac oko " ,ale jak sie upra to i te perfumy Ci opodatkuja i nie bedziesz mial nic do gadania niestety ....
Nie ma ogolnych prawidel co ,ile i za ile miesci sie w granicach "podarunku" ,np od rodziny .
Jak celnik ma zly dzien to placisz podatek ( nie bierzcie tego doslownie ) , tak po krotce bo pewnie wiele spraw moglo byc wygranych przez prawnika ,ale nie warto sie z "systemem" spierac zbyt mocno  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| limba
| Dołączył: 05 Gru 2008 | Posty: 47 | |
|
Wysłany: 12 Lis 2009, 20:52 Temat postu: |
|
|
Poza tym jest roznica miedzy dwoma balsamami, czy kremami (nwet nowymi, fabrycznie zamknietymi),a 20 opakowaniami. Wiadomo, ze 2,3 to na wlasny uzytek, a 30 na handel. Do tej pory za kosmetyki, perfumy, bizuterie, ksiazki i ubrania nie placilam nic bo wysylano mi je w malych ilosciach... Co wiecej: kolega dla hecy wyslal mi JEDNA paczke papierosow, dostalam pismo z prosba o zgode na otwarcie paczki (zgodzilam sie), a po trzech dniach paczka przyjechala do mnie i nie musialam zaplacic nic. Tylko jednego papierosa brakowalo - moze wypalili zeby sprawdzic czy to nie maryska???? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| seljahverfi ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 12 Lip 2009 | Posty: 187 | Skąd: z KÄ
dĹ |
|
Wysłany: 14 Lis 2009, 0:27 Temat postu: Paczka |
|
|
Na ktĂłrej poczcie mogÄ spr.czy otrzymaĹem paczke wysĹanÄ
mi z Polski ? rejony Reykiaviku itd.sÄ
jakos podzielone i majÄ
swoje urzÄdy pocztowe czy jest tylko jedna poczta konkretnie dla Reykiaviku,wie ktoĹ ? dodam ze chodzi o rejon Reykiavik 109. _________________ MĂŠr er alvara ™ |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 14 Lis 2009, 0:34 Temat postu: Re: Paczka |
|
|
seljahverfi napisał: | Na ktĂłrej poczcie mogÄ spr.czy otrzymaĹem paczke wysĹanÄ
mi z Polski ? rejony Reykiaviku itd.sÄ
jakos podzielone i majÄ
swoje urzÄdy pocztowe czy jest tylko jedna poczta konkretnie dla Reykiaviku,wie ktoĹ ? dodam ze chodzi o rejon Reykiavik 109. |
http://www.postur.is/desktopdefault.aspx/tabid-127/ _________________ "It's nice to be important, but it's more important to be nice", HFV, 1980-2011 |
|
Powrót do góry |
|
 |
dĹ |
|
Wysłany: 14 Lis 2009, 0:37 Temat postu: :) |
|
|
DziÄki mjkl _________________ MĂŠr er alvara ™ |
|
Powrót do góry |
|
 |
dĹ |
|
Wysłany: 19 Lis 2009, 12:02 Temat postu: |
|
|
Wie ktoĹ moĹźe ile idzie paczka z Polski wysĹana pocztÄ
ekonomicznÄ
? ,wysĹana 14 pazdziernika i ani widu ani sĹychu ( ok.20 kg. ) _________________ MĂŠr er alvara ™ |
|
Powrót do góry |
|
 |
|