reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

WYSYŁKA PACZEK
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Pozostałe tematy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hanka79

PostWysłany: 3 Lis 2009, 20:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak przywiozą ci paczkę znaczy że nie znaleźli nic do oclenia i nic nie płacisz a jak dostaniesz wezwanie to z reguły musisz coś zapłacić lub wyjaśnić. A ja mam pytanie, czy komuś z was zdarzyło się płacić za koszty przesyłki? Chodzi mi o to, że zamówiłam dwie gry na e-bay'u i całkowity koszt wraz z przesyłką wyniósł 56 $ i naliczyli mi podatek od tych 56 $. Wcześniej zawsze odliczali koszty przesyłki i naliczali podatek tylko od kwoty za dane artykuły. Czy ktoś wie jak to powinno wyglądać?
mjkl
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
PostWysłany: 3 Lis 2009, 21:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hanka79 napisał:
Jak przywiozą ci paczkę znaczy że nie znaleźli nic do oclenia i nic nie płacisz a jak dostaniesz wezwanie to z reguły musisz coś zapłacić lub wyjaśnić. A ja mam pytanie, czy komuś z was zdarzyło się płacić za koszty przesyłki? Chodzi mi o to, że zamówiłam dwie gry na e-bay'u i całkowity koszt wraz z przesyłką wyniósł 56 $ i naliczyli mi podatek od tych 56 $. Wcześniej zawsze odliczali koszty przesyłki i naliczali podatek tylko od kwoty za dane artykuły. Czy ktoś wie jak to powinno wyglądać?

za koszty wysylki tez vat placisz bo wysylajacy przerzuca ten koszt na ciebie - sam vatu nie placi. z tej okazji sama przesylka powinna byc tansza & warto na to zwrocic uwage przy zamawianiu czegokolwiek.
butterfly

PostWysłany: 10 Lis 2009, 9:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jejku! Jestem w szoku..... nie spodziewałam się tego, że jak się dostaję paczkę od rodziny to trzeba płacić cło.
Bo ja właśnie się szykowałam do zrobienia zamówienia, chciałam zamówić produkty do paznokci i później rodzice mieli mi to podesłać z resztą moich akcesorii do pazurków, które zostały w domku oraz jakieś tam jeszcze drobiazgi z domku, np. ciuszki czy coś do jedzonka.
I czy za to naliczą mi vat???? Paczka pewnie będzie ważyć ok 10kg, jeszcze nie wiem.
I zaczynam się zastanawiać czy będzie mi się opłacać zamawiać produkty z Polski, bo najpierw z necika zamówić i w domku w Polsce zapłacą jakieś 20zł za paczkę, później koszty wysłania paczki na Islandię i później jeszcze mam płacić za tę paczkę trzeci raz jakiś vat?
Koszmar.....czuję niesmak Crying or Very sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mikolaj

PostWysłany: 10 Lis 2009, 9:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

butterfly napisał:
Jejku! Jestem w szoku..... nie spodziewałam się tego, że jak się dostaję paczkę od rodziny to trzeba płacić cło.
Bo ja właśnie się szykowałam do zrobienia zamówienia, chciałam zamówić produkty do paznokci i później rodzice mieli mi to podesłać z resztą moich akcesorii do pazurków, które zostały w domku oraz jakieś tam jeszcze drobiazgi z domku, np. ciuszki czy coś do jedzonka.
I czy za to naliczą mi vat???? Paczka pewnie będzie ważyć ok 10kg, jeszcze nie wiem.
I zaczynam się zastanawiać czy będzie mi się opłacać zamawiać produkty z Polski, bo najpierw z necika zamówić i w domku w Polsce zapłacą jakieś 20zł za paczkę, później koszty wysłania paczki na Islandię i później jeszcze mam płacić za tę paczkę trzeci raz jakiś vat?
Koszmar.....czuję niesmak Crying or Very sad

Niekonecznie zaplacisz tu clo. Dla mnie wysylali w zeszlym roku z domu wozek dla malego i pare innych rzeczy paczka wazyla 20kg, w tym roku wysylalam sobie jak bylam w kraju obraz waga okolo 5kg. Tu dostalam list z urzedu celnego odisalam im ze jest to prezent i rachunku na to nie posiadam. i na drugi dzien przesylka przeszla do domu. Ja bym spróbowała. Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
butterfly

PostWysłany: 10 Lis 2009, 13:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No tak, tylko że to będą akcesoria do robienia paznokci, będzie tego dużo, tipsy, żele, akryl, duuuużo ozdób i wogóle dużo tego wszystkiego. Jak tak czytałam o tych paczkach to obawiam się, że mogą chcieć ode mnie ten vat. A i jeszcze będę chciała by mi mama wysłała jakieś kosmetyki, bo zostawiłam ich pełno w Polsce, dużo pootwieranych, a nie zmieściłam do bagażu na samolot i nie chce by straciły ważność, bo pewnie nieprędko na urlop polecę. Ale jeśli każdą tę rzecz opodatkuję to zapłacę sporo kasy.... już sama nie wiem Crying or Very sad
Powrót do góry
@ni@

PostWysłany: 10 Lis 2009, 22:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy wiecie gdzie jest możliwość sprawdzenia jakich rzeczy nie można przesłac na Islandię? Nie wiem czy zakazana jest tabaka miętowa? Wie ktoś może?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
mjkl
PostWysłany: 10 Lis 2009, 22:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

butterfly napisał:

mozesz wogole jej nie dostac: http://forum.iceland.pl/viewtopic.php?t=39447
ale potem pewnie do odkupienia tu bedzie: http://forum.iceland.pl/viewforum.php?f=28

;]
Hanka79

PostWysłany: 11 Lis 2009, 0:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

@ni@ napisał:
Czy wiecie gdzie jest możliwość sprawdzenia jakich rzeczy nie można przesłac na Islandię? Nie wiem czy zakazana jest tabaka miętowa? Wie ktoś może?

http://www.tollur.is/displayer.asp?cat_id=413
butterfly

PostWysłany: 12 Lis 2009, 0:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To jak myślicie, że naliczą mi vat za te akcesoria do paznokci? Niektóre rzeczu będą nowe, ale i używane też. Bo już nie wiem czy to brać z Polski, czy sie opłaca.... Sad
Powrót do góry
svavec
Ogłoszeniodawca zweryfikowany
PostWysłany: 12 Lis 2009, 8:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nikt Ci nie odpowie na takie pytanie pozytywnie,nawet na poczcie sie nie dowiesz .
Zasada jest taka ,ze za wszystko powinnas zaplacic podatek ,tym bardziej ze uzyjesz tego do uzyskania profitu finansowego ,byc moze ze celnicy puszcza paczke przez przypadek ,jak trafisz na ich "slabosc" i "rozkojarzenie" to moze sie uda .
Moim zdaniem narzuca na ta paczke ,przynajmniej ,VAT.
Policz sobie dokladnie co i ile i napewno stwierdzisz ,ze bardziej Ci sie oplaca sprowadzac towar niz kupowac tutaj w sklepie ..omijasz narzut cenowy sklepu Wink.
Na pewno bledem jest ludzic sie ,ze paczka przeslizgnie sie niezauwazona ,nastaw sie od razu na podatek ,wtedy mniej zaboli ,a i mila niespodzianka moze Cie spotkac. Very Happy
Powrót do góry
svavec
PostWysłany: 12 Lis 2009, 8:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I nie zda egzaminu ,ze rzeczy sa uzywane .... tez beda opodatkowane !!!
Powrót do góry
patryk23l
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1 (dublowanie ogłoszeń)
PostWysłany: 12 Lis 2009, 8:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jakim prawem mam placic za rzeczy uzywane he??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
svavec
PostWysłany: 12 Lis 2009, 13:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sprowadz uzywane ferrari ,uzywany 3 kg zloty lancuch dla byka ..... heee
Nie ma znaczenia czy uzywane czy nie ,moga na to przymknac oko ,ale uzywana rzecz moze kosztowac fortune i dlaczego mialbys nie placic za to podatku heeee ?
Powrót do góry
butterfly

PostWysłany: 12 Lis 2009, 14:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No samochód to rozumiem jeszcze, albo 3 kg złota, też się da zrozumieć.
Ale jak mi matka wyśle np perfum już używany, czy jakieś kosmetyki pootwierane typu balsam czy maseczka np. to mam za to podatek płacić? bez sensu
Powrót do góry
svavec
PostWysłany: 12 Lis 2009, 15:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jest roznica pomiedzy " podarunkiem " a rzeczami "uzywanymi".

Napisalem ,ze "moga przymknac oko " ,ale jak sie upra to i te perfumy Ci opodatkuja i nie bedziesz mial nic do gadania niestety .... Wink

Nie ma ogolnych prawidel co ,ile i za ile miesci sie w granicach "podarunku" ,np od rodziny .

Jak celnik ma zly dzien to placisz podatek ( nie bierzcie tego doslownie ) , tak po krotce bo pewnie wiele spraw moglo byc wygranych przez prawnika ,ale nie warto sie z "systemem" spierac zbyt mocno Wink
Powrót do góry
limba

PostWysłany: 12 Lis 2009, 20:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poza tym jest roznica miedzy dwoma balsamami, czy kremami (nwet nowymi, fabrycznie zamknietymi),a 20 opakowaniami. Wiadomo, ze 2,3 to na wlasny uzytek, a 30 na handel. Do tej pory za kosmetyki, perfumy, bizuterie, ksiazki i ubrania nie placilam nic bo wysylano mi je w malych ilosciach... Co wiecej: kolega dla hecy wyslal mi JEDNA paczke papierosow, dostalam pismo z prosba o zgode na otwarcie paczki (zgodzilam sie), a po trzech dniach paczka przyjechala do mnie i nie musialam zaplacic nic. Tylko jednego papierosa brakowalo - moze wypalili zeby sprawdzic czy to nie maryska????
Powrót do góry
seljahverfi
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
PostWysłany: 14 Lis 2009, 0:27    Temat postu: Paczka Odpowiedz z cytatem

Na której poczcie mogę spr.czy otrzymałem paczke wysłaną mi z Polski ? rejony Reykiaviku itd.są jakos podzielone i mają swoje urzędy pocztowe czy jest tylko jedna poczta konkretnie dla Reykiaviku,wie ktoś ? dodam ze chodzi o rejon Reykiavik 109.
mjkl
PostWysłany: 14 Lis 2009, 0:34    Temat postu: Re: Paczka Odpowiedz z cytatem

seljahverfi napisał:
Na której poczcie mogę spr.czy otrzymałem paczke wysłaną mi z Polski ? rejony Reykiaviku itd.są jakos podzielone i mają swoje urzędy pocztowe czy jest tylko jedna poczta konkretnie dla Reykiaviku,wie ktoś ? dodam ze chodzi o rejon Reykiavik 109.

http://www.postur.is/desktopdefault.aspx/tabid-127/
seljahverfi
PostWysłany: 14 Lis 2009, 0:37    Temat postu: :) Odpowiedz z cytatem

Dzięki mjkl
seljahverfi
PostWysłany: 19 Lis 2009, 12:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wie ktoś może ile idzie paczka z Polski wysłana pocztą ekonomiczną? ,wysłana 14 pazdziernika i ani widu ani słychu Sad ( ok.20 kg. )
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Pozostałe tematy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następny
Strona 13 z 17

Skocz do: