reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Zasiłek dla bezrobotnych na Islandii
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 46, 47, 48 ... 93, 94, 95  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
svavec
Ogłoszeniodawca zweryfikowany
PostWysłany: 10 Lis 2009, 7:54    Temat postu: Re: RRRRRRRRRRRRR Odpowiedz z cytatem

edzia napisał:
CZY KTOS Z WAS TEZ DOSTAŁ WEZWANIE DO URZEDU PRACY ......Z DATA I GODZINA .... ZEBY SIE WSTAWIC ....JESTEM JUZ ROK NA ZASIŁKU CIEKAWE CA CHCA......

Juz rok... pewnie chca dac Ci podwyzke Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mjkl
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
PostWysłany: 10 Lis 2009, 8:11    Temat postu: Re: RRRRRRRRRRRRR Odpowiedz z cytatem

svavec napisał:
edzia napisał:
CZY KTOS Z WAS TEZ DOSTAŁ WEZWANIE DO URZEDU PRACY ......Z DATA I GODZINA .... ZEBY SIE WSTAWIC ....JESTEM JUZ ROK NA ZASIŁKU CIEKAWE CA CHCA......

Juz rok... pewnie chca dac Ci podwyzke Wink

czynastkie ;]
AcidBurn

PostWysłany: 10 Lis 2009, 11:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

i medal za wytrwałość Twisted Evil
ratownik73

PostWysłany: 10 Lis 2009, 20:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moze mi ktos pomoc???? Pracuje na Islandii juz ponad rok. Musze zjechac do kraju i zastanawiam sie nad zasilkiem. Do konca roku chce sie zwolnic i pobrac zasilek w Polsce. Czy jest to mozliwe ?? Jezeli tak to w jaki sposob?? Neutral
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
patryk23l
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1 (dublowanie ogłoszeń)
PostWysłany: 10 Lis 2009, 21:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to musisz zwolnic sie juz bo jeden miesiac pobierasz zasilek tutaj, pozniej dopiero transfer zasilku do Polski.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Hanka79

PostWysłany: 11 Lis 2009, 0:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak się sam zwolnisz to pamiętaj o 40 dniach bez zasiłku, oczywiście 40 dniach roboczych co daje w sumie 2 miesiące. Później musisz pobierać zasiłek przez minimum 1 miesiąc i dopiero możesz zgłosić że chcesz wyjechać. Na dokument potrzebny do transferu zasiłku do innego państwa czekasz ok. 3 tygodnie. I jeszcze jedno, zwalniając się sam nie masz prawa do zasiłku obliczanego na podstawie dochodów. Jeżeli pracujesz w tej firmie już dłuższy okres czasu i Twoje wypowiedzenie wynosi 1 miesiąc to skutkuje ono dopiero na koniec miesiąca, czyli w tym przypadku na 30. listopada. Pzdr
patryk23l
PostWysłany: 11 Lis 2009, 0:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nic dodac, nic ujac.
Powrót do góry
piotr13

PostWysłany: 12 Lis 2009, 20:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,mam pytanko. Z tego co wiem na zasiłku można dorobić 57000,zasiłek wynosi 150000,zarobiłem 270000 wiadomo że zasiłku nie dostane,ale czy ta kwota która jeszcze została czyli 63000 będzie jeszcze potrącana w przyszłych miesiącach,czy zostanie to już zamknięte.
Powrót do góry
bolek

PostWysłany: 12 Lis 2009, 22:33    Temat postu: Zasiłek Odpowiedz z cytatem

Oczywiscie mowa o 150.000 brutto i nie zawsze,jezeli chodzi o dorobienie tych 57.000 to jest tak, żejesli juz dorobisz to dostaniesz zasilek pomniejszony o tą kwote,czyli 150.000 - 57.000,nasuwa sie pytanie po co dorabiac skoro i tak na to samo wychodzi.
Powrót do góry
stalin
Gość
PostWysłany: 12 Lis 2009, 23:01    Temat postu: Re: Zasiłek Odpowiedz z cytatem

bolek napisał:
Oczywiscie mowa o 150.000 brutto i nie zawsze,jezeli chodzi o dorobienie tych 57.000 to jest tak, żejesli juz dorobisz to dostaniesz zasilek pomniejszony o tą kwote,czyli 150.000 - 57.000,nasuwa sie pytanie po co dorabiac skoro i tak na to samo wychodzi.
Dla Ciebie to samo, ale dla panstwa ( i podatnika ktory na to placi) to duza roznica Smile
Powrót do góry
foo

PostWysłany: 12 Lis 2009, 23:15    Temat postu: Re: Zasiłek Odpowiedz z cytatem

bolek napisał:

Pracuję od 10lat, raz w życiu byłem bezrobotny, po dwóch tygodniach myślałem, że wyląduje w wariatkowie :-)
Więc nasuwa się odpowiedź: żeby mieć zajęcie :-]
(oczywiście jak ktoś lubi)

pozdro
Powrót do góry
AcidBurn

PostWysłany: 12 Lis 2009, 23:51    Temat postu: Re: Zasiłek Odpowiedz z cytatem

foo napisał:
po dwóch tygodniach myślałem, że wyląduje w wariatkowie :-)

widzę, sama nie jestem Smile szkoda, że tak mało podobnie myślących osób...

PRACA WZBOGACA... i nie chodzi głównie o stronę materialną Twisted Evil
seljahverfi
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
PostWysłany: 13 Lis 2009, 1:10    Temat postu: ... Odpowiedz z cytatem

Zacznijmy najpierw od tego ze skonczyły sie czasy ze mozna se dorobic,teraz wyglada to tak ze mozna miec powiedzmy 3 fuchy w miesiacu (dorywczo) i koniec ,a to nie bedzie podliczane przez urzad ,ale jesli bedzie wiecej takiej roboty to wtedy urzad wezmie to pod uwage.I jak ktos teraz tu napisze ze to nie prawda to niech sie przejdzie do urzedu i zapyta.
Hegemon
UĹťYTKOWNIK ZBANOWANY
PostWysłany: 13 Lis 2009, 11:06    Temat postu: Zasilek Odpowiedz z cytatem

Tylko nie rozumiem dlaczego ktos ma tracic skoro siedząc w domu dostaje sie zasilek,oczywiscie raz na jakis czas trzeba sie podpisac w urzedzie,w przypadku pracy dorywczej do tej pracy trzeba dojechac czyli dochodza koszty.Ja tez pracowalem tutaj przez 5 lat i na wlasne zyczenia na zasilku nie wyladowalem,wszyscy tu są dla pieniedzy a jezeli nie to po co bylo tu przyjezdzac?Bo ciekawy i piekny kraj?A jeżeli cieszy was praca za friko to zapraszam do mnie ,jest mieszkanie do pomalowania Very Happy
Powrót do góry
foo

PostWysłany: 13 Lis 2009, 12:00    Temat postu: Re: Zasilek Odpowiedz z cytatem

Hegemon napisał:
Tylko nie rozumiem dlaczego ktos ma tracic skoro siedząc w domu dostaje sie zasilek,oczywiscie raz na jakis czas trzeba sie podpisac w urzedzie,w przypadku pracy dorywczej do tej pracy trzeba dojechac czyli dochodza koszty.Ja tez pracowalem tutaj przez 5 lat i na wlasne zyczenia na zasilku nie wyladowalem,wszyscy tu są dla pieniedzy a jezeli nie to po co bylo tu przyjezdzac?Bo ciekawy i piekny kraj?A jeżeli cieszy was praca za friko to zapraszam do mnie ,jest mieszkanie do pomalowania Very Happy

Co niby tracisz? Stracić to możesz coś swojego, a zasiłek to nie jest "prawo do życia". Każdy pracujący ma takie koszty, kto Ci powiedział, że ty masz nie mieć?
Zasiłek to powinno być coś co pomaga przetrwać miedzy jedną pracą a drugą i motywuje do poszukiwania. Dlatego powinien być niższy. Inaczej ludzie zaczynają myśleć strasznie roszczeniowo.

Oczywiście to tylko moje zdanie, wcale nie bronię Ci myśleć, "że Ci się należy" i możesz sobie tupnąć, obrazić się i siedzieć w domu, w końcu nie chcesz "tracić". To "siedzenie w domu" to chyba wziąłeś strasznie dosłownie, skoro nawet nie chce Ci się pomalować mieszkania :-)

Pozdro.
Powrót do góry
AcidBurn

PostWysłany: 13 Lis 2009, 13:13    Temat postu: Re: Zasilek Odpowiedz z cytatem

foo napisał:
Co niby tracisz? Stracić to możesz coś swojego, a zasiłek to nie jest "prawo do życia". Każdy pracujący ma takie koszty, kto Ci powiedział, że ty masz nie mieć?
Zasiłek to powinno być coś co pomaga przetrwać miedzy jedną pracą a drugą i motywuje do poszukiwania. Dlatego powinien być niższy. Inaczej ludzie zaczynają myśleć strasznie roszczeniowo.

Oczywiście to tylko moje zdanie, wcale nie bronię Ci myśleć, "że Ci się należy" i możesz sobie tupnąć, obrazić się i siedzieć w domu, w końcu nie chcesz "tracić". To "siedzenie w domu" to chyba wziąłeś strasznie dosłownie, skoro nawet nie chce Ci się pomalować mieszkania :-)

Pozdro.

brawa brawa brawa brawa brawa brawa
stalin
Gość
PostWysłany: 13 Lis 2009, 13:48    Temat postu: Re: Zasilek Odpowiedz z cytatem

Hegemon napisał:
Lepiej pozostawic to bez komentarza Sad
Powrót do góry
stan

PostWysłany: 13 Lis 2009, 20:06    Temat postu: Re: Zasilek Odpowiedz z cytatem

Hegemon napisał:
wszyscy tu są dla pieniedzy a jezeli nie to po co bylo tu przyjezdzac?Bo ciekawy i piekny kraj?

każdy mierzy swoja miarą

NSK
Powrót do góry
patryk23l
PostWysłany: 13 Lis 2009, 22:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Racja, nie oplaca sie dorabiac legalnie na zasilku. Taka jest prawda.
Powrót do góry
3KO27
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
PostWysłany: 16 Lis 2009, 16:30    Temat postu: Re: Zasiłek Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Pracuję od 10lat, raz w życiu byłem bezrobotny, po dwóch tygodniach myślałem, że wyląduje w wariatkowie :-)
Więc nasuwa się odpowiedź: żeby mieć zajęcie :-]
(oczywiście jak ktoś lubi)

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 46, 47, 48 ... 93, 94, 95  Następny
Strona 47 z 95

Skocz do: