Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| svavec OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 02 Lis 2008 | Posty: 532 | Skąd: Gdynia |
|
Wysłany: 10 Lis 2009, 7:54 Temat postu: Re: RRRRRRRRRRRRR |
|
|
edzia napisał: | CZY KTOS Z WAS TEZ DOSTAĹ WEZWANIE DO URZEDU PRACY ......Z DATA I GODZINA .... ZEBY SIE WSTAWIC ....JESTEM JUZ ROK NA ZASIĹKU CIEKAWE CA CHCA...... |
Juz rok... pewnie chca dac Ci podwyzke  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mjkl ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 26 Paź 2006 | Posty: 2605 | |
|
Wysłany: 10 Lis 2009, 8:11 Temat postu: Re: RRRRRRRRRRRRR |
|
|
svavec napisał: | edzia napisał: | CZY KTOS Z WAS TEZ DOSTAĹ WEZWANIE DO URZEDU PRACY ......Z DATA I GODZINA .... ZEBY SIE WSTAWIC ....JESTEM JUZ ROK NA ZASIĹKU CIEKAWE CA CHCA...... |
Juz rok... pewnie chca dac Ci podwyzke  |
czynastkie ;] _________________ "It's nice to be important, but it's more important to be nice", HFV, 1980-2011 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| AcidBurn
 | Dołączył: 09 Paź 2009 | Posty: 426 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 10 Lis 2009, 11:10 Temat postu: |
|
|
i medal za wytrwaĹoĹÄ  _________________ 10.04.2010 - dla mnie najszczÄĹliwszy dzieĹ mojego Ĺźycia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ratownik73
| Dołączył: 29 Wrz 2009 | Posty: 1 | Skąd: Hafnarfjordur |
|
Wysłany: 10 Lis 2009, 20:32 Temat postu: |
|
|
Moze mi ktos pomoc???? Pracuje na Islandii juz ponad rok. Musze zjechac do kraju i zastanawiam sie nad zasilkiem. Do konca roku chce sie zwolnic i pobrac zasilek w Polsce. Czy jest to mozliwe ?? Jezeli tak to w jaki sposob??  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 10 Lis 2009, 21:50 Temat postu: |
|
|
to musisz zwolnic sie juz bo jeden miesiac pobierasz zasilek tutaj, pozniej dopiero transfer zasilku do Polski. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Hanka79
| Dołączył: 14 Lip 2008 | Posty: 106 | Skąd: Kopavogur |
|
Wysłany: 11 Lis 2009, 0:14 Temat postu: |
|
|
Jak siÄ sam zwolnisz to pamiÄtaj o 40 dniach bez zasiĹku, oczywiĹcie 40 dniach roboczych co daje w sumie 2 miesiÄ
ce. Później musisz pobieraÄ zasiĹek przez minimum 1 miesiÄ
c i dopiero moĹźesz zgĹosiÄ Ĺźe chcesz wyjechaÄ. Na dokument potrzebny do transferu zasiĹku do innego paĹstwa czekasz ok. 3 tygodnie. I jeszcze jedno, zwalniajÄ
c siÄ sam nie masz prawa do zasiĹku obliczanego na podstawie dochodĂłw. JeĹźeli pracujesz w tej firmie juĹź dĹuĹźszy okres czasu i Twoje wypowiedzenie wynosi 1 miesiÄ
c to skutkuje ono dopiero na koniec miesiÄ
ca, czyli w tym przypadku na 30. listopada. Pzdr _________________ BudzÄ
c siÄ rano, pomyĹl jaki to wspaniaĹy skarb ĹźyÄ, oddychaÄ i mĂłc siÄ radowaÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 11 Lis 2009, 0:21 Temat postu: |
|
|
Nic dodac, nic ujac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| piotr13
| Dołączył: 30 Mar 2009 | Posty: 39 | |
|
Wysłany: 12 Lis 2009, 20:43 Temat postu: |
|
|
Witam,mam pytanko. Z tego co wiem na zasiĹku moĹźna dorobiÄ 57000,zasiĹek wynosi 150000,zarobiĹem 270000 wiadomo Ĺźe zasiĹku nie dostane,ale czy ta kwota ktĂłra jeszcze zostaĹa czyli 63000 bÄdzie jeszcze potrÄ
cana w przyszĹych miesiÄ
cach,czy zostanie to juĹź zamkniÄte. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| bolek
| Dołączył: 22 Sty 2009 | Posty: 12 | Skąd: universe |
|
Wysłany: 12 Lis 2009, 22:33 Temat postu: ZasiĹek |
|
|
Oczywiscie mowa o 150.000 brutto i nie zawsze,jezeli chodzi o dorobienie tych 57.000 to jest tak, Ĺźejesli juz dorobisz to dostaniesz zasilek pomniejszony o tÄ
kwote,czyli 150.000 - 57.000,nasuwa sie pytanie po co dorabiac skoro i tak na to samo wychodzi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 12 Lis 2009, 23:01 Temat postu: Re: ZasiĹek |
|
|
bolek napisał: | Oczywiscie mowa o 150.000 brutto i nie zawsze,jezeli chodzi o dorobienie tych 57.000 to jest tak, Ĺźejesli juz dorobisz to dostaniesz zasilek pomniejszony o tÄ
kwote,czyli 150.000 - 57.000,nasuwa sie pytanie po co dorabiac skoro i tak na to samo wychodzi. | Dla Ciebie to samo, ale dla panstwa ( i podatnika ktory na to placi) to duza roznica  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| foo
 | Dołączył: 21 Paź 2008 | Posty: 659 | |
|
Wysłany: 12 Lis 2009, 23:15 Temat postu: Re: ZasiĹek |
|
|
bolek napisał: | Oczywiscie mowa o 150.000 brutto i nie zawsze,jezeli chodzi o dorobienie tych 57.000 to jest tak, Ĺźejesli juz dorobisz to dostaniesz zasilek pomniejszony o tÄ
kwote,czyli 150.000 - 57.000,nasuwa sie pytanie po co dorabiac skoro i tak na to samo wychodzi. |
PracujÄ od 10lat, raz w Ĺźyciu byĹem bezrobotny, po dwĂłch tygodniach myĹlaĹem, Ĺźe wylÄ
duje w wariatkowie :-)
WiÄc nasuwa siÄ odpowiedĹş: Ĺźeby mieÄ zajÄcie :-]
(oczywiĹcie jak ktoĹ lubi)
pozdro |
|
Powrót do góry |
|
 |
| AcidBurn
|
Wysłany: 12 Lis 2009, 23:51 Temat postu: Re: ZasiĹek |
|
|
foo napisał: | po dwĂłch tygodniach myĹlaĹem, Ĺźe wylÄ
duje w wariatkowie :-) |
widzÄ, sama nie jestem szkoda, Ĺźe tak maĹo podobnie myĹlÄ
cych osĂłb...
PRACA WZBOGACA... i nie chodzi gĹĂłwnie o stronÄ materialnÄ
 _________________ 10.04.2010 - dla mnie najszczÄĹliwszy dzieĹ mojego Ĺźycia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| seljahverfi ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 12 Lip 2009 | Posty: 187 | Skąd: z KÄ
dĹ |
|
Wysłany: 13 Lis 2009, 1:10 Temat postu: ... |
|
|
Zacznijmy najpierw od tego ze skonczyĹy sie czasy ze mozna se dorobic,teraz wyglada to tak ze mozna miec powiedzmy 3 fuchy w miesiacu (dorywczo) i koniec ,a to nie bedzie podliczane przez urzad ,ale jesli bedzie wiecej takiej roboty to wtedy urzad wezmie to pod uwage.I jak ktos teraz tu napisze ze to nie prawda to niech sie przejdzie do urzedu i zapyta. _________________ MĂŠr er alvara ™ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Hegemon UĹťYTKOWNIK ZBANOWANY
| Dołączył: 27 Paź 2009 | Posty: 38 | |
|
Wysłany: 13 Lis 2009, 11:06 Temat postu: Zasilek |
|
|
Tylko nie rozumiem dlaczego ktos ma tracic skoro siedzÄ
c w domu dostaje sie zasilek,oczywiscie raz na jakis czas trzeba sie podpisac w urzedzie,w przypadku pracy dorywczej do tej pracy trzeba dojechac czyli dochodza koszty.Ja tez pracowalem tutaj przez 5 lat i na wlasne zyczenia na zasilku nie wyladowalem,wszyscy tu sÄ
dla pieniedzy a jezeli nie to po co bylo tu przyjezdzac?Bo ciekawy i piekny kraj?A jeĹźeli cieszy was praca za friko to zapraszam do mnie ,jest mieszkanie do pomalowania  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| foo
 | Dołączył: 21 Paź 2008 | Posty: 659 | |
|
Wysłany: 13 Lis 2009, 12:00 Temat postu: Re: Zasilek |
|
|
Hegemon napisał: | Tylko nie rozumiem dlaczego ktos ma tracic skoro siedzÄ
c w domu dostaje sie zasilek,oczywiscie raz na jakis czas trzeba sie podpisac w urzedzie,w przypadku pracy dorywczej do tej pracy trzeba dojechac czyli dochodza koszty.Ja tez pracowalem tutaj przez 5 lat i na wlasne zyczenia na zasilku nie wyladowalem,wszyscy tu sÄ
dla pieniedzy a jezeli nie to po co bylo tu przyjezdzac?Bo ciekawy i piekny kraj?A jeĹźeli cieszy was praca za friko to zapraszam do mnie ,jest mieszkanie do pomalowania  |
Co niby tracisz? StraciÄ to moĹźesz coĹ swojego, a zasiĹek to nie jest "prawo do Ĺźycia". KaĹźdy pracujÄ
cy ma takie koszty, kto Ci powiedziaĹ, Ĺźe ty masz nie mieÄ?
ZasiĹek to powinno byÄ coĹ co pomaga przetrwaÄ miedzy jednÄ
pracÄ
a drugÄ
i motywuje do poszukiwania. Dlatego powinien byÄ niĹźszy. Inaczej ludzie zaczynajÄ
myĹleÄ strasznie roszczeniowo.
OczywiĹcie to tylko moje zdanie, wcale nie broniÄ Ci myĹleÄ, "Ĺźe Ci siÄ naleĹźy" i moĹźesz sobie tupnÄ
Ä, obraziÄ siÄ i siedzieÄ w domu, w koĹcu nie chcesz "traciÄ". To "siedzenie w domu" to chyba wziÄ
ĹeĹ strasznie dosĹownie, skoro nawet nie chce Ci siÄ pomalowaÄ mieszkania :-)
Pozdro. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| AcidBurn
|
Wysłany: 13 Lis 2009, 13:13 Temat postu: Re: Zasilek |
|
|
foo napisał: | Co niby tracisz? StraciÄ to moĹźesz coĹ swojego, a zasiĹek to nie jest "prawo do Ĺźycia". KaĹźdy pracujÄ
cy ma takie koszty, kto Ci powiedziaĹ, Ĺźe ty masz nie mieÄ?
ZasiĹek to powinno byÄ coĹ co pomaga przetrwaÄ miedzy jednÄ
pracÄ
a drugÄ
i motywuje do poszukiwania. Dlatego powinien byÄ niĹźszy. Inaczej ludzie zaczynajÄ
myĹleÄ strasznie roszczeniowo.
OczywiĹcie to tylko moje zdanie, wcale nie broniÄ Ci myĹleÄ, "Ĺźe Ci siÄ naleĹźy" i moĹźesz sobie tupnÄ
Ä, obraziÄ siÄ i siedzieÄ w domu, w koĹcu nie chcesz "traciÄ". To "siedzenie w domu" to chyba wziÄ
ĹeĹ strasznie dosĹownie, skoro nawet nie chce Ci siÄ pomalowaÄ mieszkania :-)
Pozdro. |
 _________________ 10.04.2010 - dla mnie najszczÄĹliwszy dzieĹ mojego Ĺźycia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 13 Lis 2009, 13:48 Temat postu: Re: Zasilek |
|
|
Hegemon napisał: | Tylko nie rozumiem dlaczego ktos ma tracic skoro siedzÄ
dla pieniedzy a jezeli nie to po co bylo tu przyjezdzac?Bo ciekawy i piekny kraj?A jeĹźeli cieszy was praca za friko to zapraszam do mnie ,jest mieszkanie do pomalowania  | Lepiej pozostawic to bez komentarza  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| stan
 | Dołączył: 12 Sie 2007 | Posty: 689 | |
|
Wysłany: 13 Lis 2009, 20:06 Temat postu: Re: Zasilek |
|
|
Hegemon napisał: | wszyscy tu sÄ
dla pieniedzy a jezeli nie to po co bylo tu przyjezdzac?Bo ciekawy i piekny kraj? |
kaĹźdy mierzy swoja miarÄ
_________________ Divided We Stand, United We Fall!
NSK |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 13 Lis 2009, 22:10 Temat postu: |
|
|
Racja, nie oplaca sie dorabiac legalnie na zasilku. Taka jest prawda. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| 3KO27 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 21 Lis 2008 | Posty: 537 | Skąd: z tamtÄ
d |
|
Wysłany: 16 Lis 2009, 16:30 Temat postu: Re: ZasiĹek |
|
|
Cytat: | PracujÄ od 10lat, raz w Ĺźyciu byĹem bezrobotny, po dwĂłch tygodniach myĹlaĹem, Ĺźe wylÄ
duje w wariatkowie :-)
WiÄc nasuwa siÄ odpowiedĹş: Ĺźeby mieÄ zajÄcie :-]
(oczywiĹcie jak ktoĹ lubi) |
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|