reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna

ICELAND.PL :: Islandia - strona g艂贸wna portalu

ZANIM CO艢 NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEI KTO CI OBRA疉 LUB MIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U縴tkownicyU縴tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼i   

Por贸d na Islandii
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 181, 182, 183 ... 314, 315, 316  Nast阷ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat  
Autor Wiadomo舵
lampeczka

Do潮czy: 25 Sty 2009
PostWys砤ny: 21 Sty 2010, 12:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moze kt贸ra艣 z was wie gdzie i czy w og贸le na Islandii mog臋 kupi膰 os艂onk臋 na piekarnik przed dzieckiem??Tak膮 co si臋 przyczepia na t膮 szybk臋 i dziecko jak dotknie r臋k膮 to si臋 nie poparzy.Tak膮 偶eby nie otworzy艂a piekarnika to widzia艂am ale tej szukam i szukam.Przyda艂aby mi si臋 bo ma艂a lubi chodzi膰 za mn膮 a ja cz臋sto piek臋 w piekarniku.pozdrawiam
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
anio艂239

Do潮czy: 21 Gru 2009
PostWys砤ny: 22 Sty 2010, 11:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dziewczyny mo偶e kt贸ra艣 b臋dzie zainteresowana sprzedam 艂贸偶eczko bia艂e drewniane z regulacj膮 wysoko艣ci do tego jest przewijak nak艂adany na 艂贸偶eczko i karozela graj膮ca na bateriew komplecie jest jeszcze komoda bia艂a z trzema szufladami na ciuszki dla dzidzi. Wanienke z korkiem i wk艂adk膮 dla dzidzi koloru kremowego wk艂adke mo偶na wyjmowa膰 jest oddzielnie dokupywana ale taki sam kolor jak wanienka. Przewijak stoj膮cy rozk艂adany.Piszcie na priv zdj臋cia wy艣le na meila pozdrawiam Very Happy
Powr髏 do g髍y
DarkAngelKate

Do潮czy: 15 Lut 2009
Sk眃: K贸pavogur
PostWys砤ny: 22 Sty 2010, 22:14    Temat postu: Re: imi臋 w akcie urodzenia Odpowiedz z cytatem

lilianka napisa:
Witam mamu艣ki.
W tym kraju wszystko musi by膰 na opak,r臋ce opadaj膮 Evil or Very Mad
Czy kt贸ra艣 z Was mia艂a problem z imieniem w akcie urodzenia??
M贸j syn nie ma w akcie urodzenia imienia gdy偶 w thjodskra pytaj膮( w mail-u) czy dziecko jest ochrzczone lub czy wype艂nia艂am formularz 偶eby zarejestrowa膰 jego imi臋.
Z nazwiskiem te偶 by艂 problem,ale to ju偶 wiem jak za艂atwi膰, ale nie wiem sk膮d wzi膮膰 formularz i gdzie zarejestrowa膰 imi臋 dziecka.
Oczywi艣cie wszystkie te informacje w akcie urodzenia potrzebne s膮 do wyrobienia paszportu gdy偶 szykujemy sie powoli do odwiedzin i chrzcin w Posce.
Je艣li kt贸ra艣 mia艂a podobny problem lub wie sk膮d wzi膮膰 formularz o rejestracje imienia prosz臋 o namiary.
Pozdrawiamy

A zebys wiedziala ze opadaja. Moj synek sie urodzil w grudniu, w styczniu na Borgatuni zalatwilam wszystkie niezbedne papiery, od reki wszystko przyznali. Tak przynajmniej myslalam. po 3 miesiacach ide do urzedu wyrobic dziecku paszport, a co sie okazuje ze dziecko nie ma ani imienia ani nazwiska bo onizgubuli wszystkie papiery. i musialam jezdzic i zalatwiac wszystko na nowo.
lilianka

Do潮czy: 17 Cze 2009
PostWys砤ny: 22 Sty 2010, 22:39    Temat postu: ja tu widz臋 niezy bajzel siostry <lol> Odpowiedz z cytatem

Czasem my艣l臋,偶e w tym kraju ju偶 nic mnie nie zdziwi lol ale niestety mo偶liwo艣ci Islandczyk贸w mnie zabijaj膮.
Dzi艣 otrzyma艂am formularz do zarejestrowania imienia dziecka...
ale to dopiero pocz膮tek wypisywania papierk贸w.
Jedynie co mnie cieszy w tej "zakr臋conej" sytuacji, to,to 偶e w thjodskra maj膮 jeszcze cierpliwo艣膰 odpisywa膰 mi na mail-e Very Happy 偶e te偶 mnie jeszcze nie wysiedlili z Islandii za moj膮 upierdliwo艣膰.
A gdyby tak p艂acili mi od mail-a do thjodskra by艂a bym najbogatsz膮 osob膮 w Islandii Very Happy
Powr髏 do g髍y
martusia

Do潮czy: 27 Lut 2007
PostWys砤ny: 23 Sty 2010, 13:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

do lampeczka : w Ikeii mo偶na kupi膰 akcesoria, kt贸ra maj膮 na celu ochron臋 maluch贸w. W sklepie le偶膮 one ko艂o maskotek i zabawek dla dzieci. Na stronie internetowej mo偶na obejrze膰 je w dziale Barna Ikea - Orygisvorur. Mo偶na tam znajdziesz to co Ci臋 interesuje.
Powr髏 do g髍y
lampeczka

PostWys砤ny: 23 Sty 2010, 14:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

martusia napisa:
do lampeczka : w Ikeii mo偶na kupi膰 akcesoria, kt贸ra maj膮 na celu ochron臋 maluch贸w. W sklepie le偶膮 one ko艂o maskotek i zabawek dla dzieci. Na stronie internetowej mo偶na obejrze膰 je w dziale Barna Ikea - Orygisvorur. Mo偶na tam znajdziesz to co Ci臋 interesuje.

dzi臋kuj臋 Ci bardzo:))pozdrawiamy
Powr髏 do g髍y
lampeczka

PostWys砤ny: 23 Sty 2010, 14:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to jeszcze raz ja Very Happy mam problem.
31maja planuje lecie膰 z c贸rci膮 na wakacje.4czerwca ko艅czy jej si臋 wa偶no艣膰 paszportu.zastanawiam si臋 czy wyrabia膰 jej przed wylotem nowy paszport czy ryzykowa膰 i po powrocie to za艂atwi膰.planujemy wr贸ci膰 20czerwca.moze przymkn膮 oko na lotnisku???czy kto艣 by艂 w takiej sytuacji?i ile trwa wyrobienie 2 paszportu??chyba nie musze czeka膰 a偶 do tej daty a偶 si臋 jej wa偶no艣膰 ko艅czy co??mog臋 jak ju偶 si臋 zdecyduje wyrobi膰 jej go wcze艣niej??ppozdrawiam
Powr髏 do g髍y
basia376

Do潮czy: 02 Lut 2008
PostWys砤ny: 23 Sty 2010, 17:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lampeczka napisa:
to jeszcze raz ja Very Happy mam problem.
31maja planuje lecie膰 z c贸rci膮 na wakacje.4czerwca ko艅czy jej si臋 wa偶no艣膰 paszportu.zastanawiam si臋 czy wyrabia膰 jej przed wylotem nowy paszport czy ryzykowa膰 i po powrocie to za艂atwi膰.planujemy wr贸ci膰 20czerwca.moze przymkn膮 oko na lotnisku???czy kto艣 by艂 w takiej sytuacji?i ile trwa wyrobienie 2 paszportu??chyba nie musze czeka膰 a偶 do tej daty a偶 si臋 jej wa偶no艣膰 ko艅czy co??mog臋 jak ju偶 si臋 zdecyduje wyrobi膰 jej go wcze艣niej??ppozdrawiam

Hej ..mo偶esz wyrobi膰 ma艂ej paszport wcze艣niej ..ja tak zrobi艂am bo okres oczekiwania na taki paszport 5 letni dla dziecka jest do 5 miesi臋cy wi臋c lepiej wczesniej z艂o偶y膰 papiery a po偶niej tylko czekac Smile
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Wy秎ij email WP Kontakt
zuzula666

Do潮czy: 05 Lut 2008
Sk眃: Reykjawik
PostWys砤ny: 23 Sty 2010, 18:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja w Polsce wyrobi艂am, tzn zmieni艂am na ten 5 letni, czas oczekaiwania trwa艂 ok 3 tygodni. Zawsze mozesz w swoim miescie sie zapytac ile by to trwa艂o, i wiem ze daja paszport wrecz w trybie natychmiastowym ale trzeba miec konkretne uzasadnienie. Nie bardzo chc膮 to robi膰 bo takich paszport贸w moga zrobic kilka w miesi膮cu, maja na to limity.
Powr髏 do g髍y
beatka:)

Do潮czy: 15 Lis 2008
Sk眃: Reykjavik
PostWys砤ny: 23 Sty 2010, 19:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej, Witam Wszystkich!!!
NARESCIE, wrescie Nam sie udalo! Po tylu miesiacach oczekiwan wrescie pojawily sie dwie kreseczki! Testu jestem pewna po sprawdzilismy w odstepach!
A teraz mamy do Was Drogie Mamy pytanko: jakie papiery mamy zabrac do lekarza? I wogule co i jak?
Bo to jest Nasza 1-wsza ciaza i to do tego na 'Wyspie'.
Dzieki za wszelkie info!
Powr髏 do g髍y
lampeczka

PostWys砤ny: 23 Sty 2010, 20:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gratulacje!!!!teraz bedziesz oczekiwa膰 narodzi膰 terrorysty Very Happy bo tak te nasze szkraby mo偶na nazwa膰 hihi.dbaj o siebie tzn.o was i nie wnikaj w kilogramy
a co do tego paszportu jeszcze.to czy w konsulacie mi go zrobi膮 5-letni??i te偶 w kr贸tkim czasie??skierowa艂am to pytanie te偶 do konsulatu ale nikt nie raczy mi odpisa膰.(dodam 偶e wiem ze dzi艣 sobota w mail by艂 wys艂any wczoraj)
Powr髏 do g髍y
nikita333

Do潮czy: 23 Sty 2010
Sk眃: NJARDVIK
PostWys砤ny: 23 Sty 2010, 21:07    Temat postu: paszport Odpowiedz z cytatem

to za strony konsulatu

...Zaleca si臋 sk艂adanie wniosk贸w o nowy paszport minimum 6 miesi臋cy przed up艂ywem terminu wa偶no艣ci dotychczas posiadanego. W przypadku, gdy okoliczno艣ci nie pozwalaj膮 na ubieganie si臋 o paszport z odpowiednim wyprzedzeniem, istnieje mo偶liwo艣膰 wyst膮pienia z dodatkowym wnioskiem o wydanie paszportu tymczasowego (art. 23, ust. 1, pkt. 3) na czas oczekiwania na paszport biometryczny. Dokument ten mo偶e by膰 wa偶ny do 12 miesi臋cy
Powr髏 do g髍y
lampeczka

PostWys砤ny: 23 Sty 2010, 21:42    Temat postu: Re: paszport Odpowiedz z cytatem

nikita333 napisa:
to za strony konsulatu

...Zaleca si臋 sk艂adanie wniosk贸w o nowy paszport minimum 6 miesi臋cy przed up艂ywem terminu wa偶no艣ci dotychczas posiadanego. W przypadku, gdy okoliczno艣ci nie pozwalaj膮 na ubieganie si臋 o paszport z odpowiednim wyprzedzeniem, istnieje mo偶liwo艣膰 wyst膮pienia z dodatkowym wnioskiem o wydanie paszportu tymczasowego (art. 23, ust. 1, pkt. 3) na czas oczekiwania na paszport biometryczny. Dokument ten mo偶e by膰 wa偶ny do 12 miesi臋cy

wiem ale dziecka to chyba nie dotyczy.w poniedzia艂ek zadzwoni臋 i zapytam
Powr髏 do g髍y
seasalt

Do潮czy: 15 Lis 2009
PostWys砤ny: 24 Sty 2010, 0:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mikolaj napisa:
kula napisa:
Witam.
Czy kt贸ras z was ma do sprzedania p艂yn do higieny intymnej Lactacyt? A moze ktos mi podpowie czy kupie tutaj jakis z zawartoscia kwasu mlekowego?

Jak sie nie myle to widzialam lactacyt w bonusie do kupienia. Popatrz dokladnie w sklepach.

Tak,jest w Bonusie
Powr髏 do g髍y
mikolaj

Do潮czy: 12 Kwi 2008
PostWys砤ny: 24 Sty 2010, 12:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lampeczka napisa:
gratulacje!!!!teraz bedziesz oczekiwa膰 narodzi膰 terrorysty Very Happy bo tak te nasze szkraby mo偶na nazwa膰 hihi.dbaj o siebie tzn.o was i nie wnikaj w kilogramy
a co do tego paszportu jeszcze.to czy w konsulacie mi go zrobi膮 5-letni??i te偶 w kr贸tkim czasie??skierowa艂am to pytanie te偶 do konsulatu ale nikt nie raczy mi odpisa膰.(dodam 偶e wiem ze dzi艣 sobota w mail by艂 wys艂any wczoraj)

Mojemu malemu termin waznosci paszportu konczy sie 28stycz. Juz wyrobilam nowy czeka do odbioru. Powod wymiany maz leci z malym do Pl w MARCU czekalam tydzien. Z tym ze to jest paszport na rok nie wydaje mi sie zeby dla niespelna rocznego dziecka wyrobili paszport na 5 lat. Przeciez dziecko za rok nie bedzie juz podobne do siebie na zdjeciu a co dopiero mowic za 5 lat.
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Wy秎ij email

PostWys砤ny: 24 Sty 2010, 14:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czesc MAmuski!
Prosze Was o pomoc!
Czy zeby potwierdzic ciaze mam sie udac do lekarza pierwszego kontaktu u siebie na dzielnicy? Przez 3-lata jak jestesmy tu to nie chodzilam do lekarza. Jak mam przygotowac sie do wizty?

A tak wogule to nie czuje sie na silach zeby o tak waznych sprawach rozmawiac po angielsku; czytalam wczesniej o poloznej z Polski - gdzie mozna je znalesc?
Powr髏 do g髍y
mikolaj

Do潮czy: 12 Kwi 2008
PostWys砤ny: 24 Sty 2010, 15:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

beatka:) napisa:
Czesc MAmuski!
Prosze Was o pomoc!
Czy zeby potwierdzic ciaze mam sie udac do lekarza pierwszego kontaktu u siebie na dzielnicy? Przez 3-lata jak jestesmy tu to nie chodzilam do lekarza. Jak mam przygotowac sie do wizty?

A tak wogule to nie czuje sie na silach zeby o tak waznych sprawach rozmawiac po angielsku; czytalam wczesniej o poloznej z Polski - gdzie mozna je znalesc?

Ja nigdzie nie potwierdzalam tylko zadzwonilam do przychodni i powiedzialam ze chcialam sie zapisac na wizyte z polozna. Wczesniej bylam w 5 tc bo w nocy 3razy pod rzad mdlalam jak szlam do ubikacji. Rozmawialam z pielegniarka i powiedziala mi ze pewnie jestem w ciazy i zebym sie umowila w okolicach 9 tyg. na wizyte z polozna wczesniej nie umawiaja jak cos sie dzieje bo do 12 tc nie ingeruja takie maja regulacje. I tyle ani razu nie bylam u ginekologa w trakcie ciazy moja siostra zreszto tez nie. Mam teraz slicznego zdrowego synka. Wg mnie bes sensu jest isc do ginekologa zeby uslyszec tak jest pani w ciazy i wywalic 7tys. zeby uslyszec cos co juz i tak wiem. No dobra zobaczy na usg. W 12 tyg. za te same pieniadze mozesz zrobic sobie badanie prenatalne. Na tym badaniu zobaczysz dodatkowo juz swoje malenstwo glowke raczki nozki bijace serduszko i bedziesz wiedziala czy nic mu nie zagraza.
Pozdrawiam serdecznie i gratuluje piekne dni przed Toba
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Wy秎ij email
basia376

Do潮czy: 02 Lut 2008
PostWys砤ny: 24 Sty 2010, 15:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mikolaj napisa:
lampeczka napisa:

Mojemu malemu termin waznosci paszportu konczy sie 28stycz. Juz wyrobilam nowy czeka do odbioru. Powod wymiany maz leci z malym do Pl w MARCU czekalam tydzien. Z tym ze to jest paszport na rok nie wydaje mi sie zeby dla niespelna rocznego dziecka wyrobili paszport na 5 lat. Przeciez dziecko za rok nie bedzie juz podobne do siebie na zdjeciu a co dopiero mowic za 5 lat.

Ja wyrabia艂am mojej c贸rce pierwszy paszport na rok a drugi juz na 5 lat ...gdy wyrabia艂am jej drugi paszport to mia艂a 1 rok i 2 miesiace wiec wyrabiaja ten dokument takim maluchom..
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Wy秎ij email WP Kontakt

PostWys砤ny: 24 Sty 2010, 15:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiecie dla mnie to nie pojete. ze dopiero w 12tc interesuja sie ciaza!?
Przeciez nie kazdy rodzi dzieci co dziennie.
Przeciez taka kobieta jak sie staje Mama to ma wiele pytan, obaw- a dotego jest tu sama!
Jak dla mnie to straszne!
Powr髏 do g髍y
kula

Do潮czy: 23 Pa 2008
Sk眃: Keflavik
PostWys砤ny: 24 Sty 2010, 16:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lampeczka.
s艂ysza艂am ze do 5 lat dla dziecka trzeba wyrabiac paszport tymczasowy , co rok to nowy. t膮 wiadomosc slyszalam rok temu. czyzby cos sie zmienilo? moja corcia tez ma ponad rok czyzbym mogla jej wyrobic nastepny paszport juz na 5 lat?
Powr髏 do g髍y
Wy秝ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 181, 182, 183 ... 314, 315, 316  Nast阷ny
Strona 182 z 316

Skocz do:  
Nie mo縠sz pisa nowych temat體
Nie mo縠sz odpowiada w tematach
Nie mo縠sz zmienia swoich post體
Nie mo縠sz usuwa swoich post體
Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chi駍ka, tajska, indyjska, japo駍ka, wietnamska itd.