Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
| seljahverfi ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
| Doczy: 12 Lip 2009 | Posty: 187 | Skd: z Kądś |
|
Wysany: 25 Sty 2010, 22:49 Temat postu: |
|
|
Moze zapomniano o kredycie samochodowym  _________________ Mér er alvara ™ |
|
Powrt do gry |
|
 |
| 79 ehf
| Doczy: 08 Maj 2009 | Posty: 153 | |
|
Wysany: 25 Sty 2010, 22:52 Temat postu: |
|
|
2 dzieci jada śniadanie i kolacje - reszta w przedszkolu.
Pieczywo - poniżej 100 ISK za bochenek 600g jeżeli się samemu upiecze.
Wedlina na śniadanie lub płatki od 100-200 ISK.
Obiad/kolacja dla siebie i dzieci.
Np.:
mięso około 700 ISK / ziemniaki 200 ISK coś na surówkę/owoc 300 ISK
Suma 1500
i 500 ISK zostaje na ( sól,pieprz , olej , masło itp podzielone dzień/potrawę )
I na jakiś łakoć zostanie.
Jeżeli ugotujesz np.: fasolkę po bretońsku na 2-3 dni to koszt wyjdzie niższy. To tylko przykłady.
Czy ktoś się zastnawił dwa razy nad tym co pisze ?
Przez pewien czas można zacisnąć pasa. Przez pewnien czas jak się jest na zasiłku. Ale jak widac nie każdy może. Ja osobiście nazywam to żebraniem, a do poziomu żebrania to przy 185 000 ISK !!!! na miesiąc to trochę daleko.
Nie trzeba mieć samochodu, Cyfry+ pełen pakiet , komórki. Nie wspomnę o używkach ( tytoń, alkohol , kawa ). Bez tego się nie umrze.
Daleko mi do oszczedzania. Miałem pewnien czas kryzysu ale udało się go przetrwać, a co ciekawsze nauczyłem się, że mając cały dzień dla siebie można nieźle się zorganizować.
P.S. Jak któryś tych "prawych" nie zauwazył to napisałem, że zdarzają sie wyjątki. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| monika32
| Doczy: 21 Wrz 2009 | Posty: 25 | Skd: Keflavik |
|
Wysany: 25 Sty 2010, 23:24 Temat postu: ... |
|
|
po 1 nie wiesz czy ta osoba,która potrzebuje pomocy ma 100 procent zasiłku,po drugie wszystko jest pięknie ładnie do momentu gdy ktoś z rodziny się nie pochoruje,po trzecie kurcze człowieku czy to idzie z twojej kieszeni.Jak czytam to co piszesz to od razu przed oczami mam pania z urzedu pracy -zwolnili mnie z pracy w międzyczasie okazało się,że jestem w ciąży poszłam zarejstrować się do UP i mówię że jestem w ciąży czy mam to zaznaczyć w papierach a baaaardzo miła pani do mnie z pretensjami dlaczego ja nie wracam do Polski skoro jestem w ciąży i jeszcze pare innych miłych słówek więc jej powiedziałam że przez ostatni dość długi czas TU pracowałam TU płaciłam podatki -ona tak jak ty płakała jakby to szło z jej kieszeni.A co do biedy to uwierz nie miałeś jej jeszcze tak naprawdę bo wtedy byś wiedział jak ważna jest pomoc i jak ciężko o tym mówić a tym bardziej poprosić o jedzenie |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Magdam
| Doczy: 21 Maj 2007 | Posty: 103 | Skd: Reyjanesbaer |
|
Wysany: 26 Sty 2010, 0:15 Temat postu: |
|
|
Nawet kolegę rozumiem....
skąd jednak pewność, że mama otrzymuje alimenty na dzieci...
Po co komu kogoś osądzać?
Ludzie...! |
|
Powrt do gry |
|
 |
| annapl1990
| Doczy: 16 Lis 2009 | Posty: 6 | |
|
Wysany: 26 Sty 2010, 1:55 Temat postu: |
|
|
79 ehf napisa: | sunrise07 napisa: | Witam. Mam pytanie? czy ktoś wie może gdzie i czy wogóle dają paczki z żywnością dla bezrobotnych? |
Dostajesz zasiłek?
To może wystarczy? 120 czy ile tam jest ze spokojem wystarczy aby zapłącić za pokój a nawet studio jeszcze się ubrac i wyżywić.
Cholera mnie bierze jak to widze. | Koles ty jakis nienormalny jestes!!! Czy pieniądze z urzędu idą z twojej kieszeni?Co Ciebie interesuje kto co ma i ile!?Mnie nie obchodzisz TY, ani to co jesz i jak jesz!Pracuja na IS odprowadzasz podatki które ida na takie cele. Dam Tobie przykład....Pracujac od 2005 do 2009 (czyli 4 lata) zarabiając przeciętynie 250 tys netto odprowadziłam tyle kasy do skarbu państwa poprzez odprowadzenie podatku, ze teraz przez 3 lata płacąc zasiłek tego nie wrócą A wiesz ile jest takich osób co zarabiało duzo koronek na budowach i jak sie zrobił BUM w 2008 wrócili do kraju bez żadnych świadczeń socjalnych!Sorry koleś ale przesadziłeś tym postem!Wsadziłeś kij w mrowisko!!! |
|
Powrt do gry |
|
 |
| nikita333
| Doczy: 23 Sty 2010 | Posty: 86 | Skd: NJARDVIK |
|
Wysany: 26 Sty 2010, 13:57 Temat postu: ... |
|
|
annapl1990 napisa: | 79 ehf napisa: | sunrise07 napisa: | Witam. Mam pytanie? czy ktoś wie może gdzie i czy wogóle dają paczki z żywnością dla bezrobotnych? |
Dostajesz zasiłek?
To może wystarczy? 120 czy ile tam jest ze spokojem wystarczy aby zapłącić za pokój a nawet studio jeszcze się ubrac i wyżywić.
Cholera mnie bierze jak to widze. | Koles ty jakis nienormalny jestes!!! Czy pieniądze z urzędu idą z twojej kieszeni?Co Ciebie interesuje kto co ma i ile!?Mnie nie obchodzisz TY, ani to co jesz i jak jesz!Pracuja na IS odprowadzasz podatki które ida na takie cele. Dam Tobie przykład....Pracujac od 2005 do 2009 (czyli 4 lata) zarabiając przeciętynie 250 tys netto odprowadziłam tyle kasy do skarbu państwa poprzez odprowadzenie podatku, ze teraz przez 3 lata płacąc zasiłek tego nie wrócą A wiesz ile jest takich osób co zarabiało duzo koronek na budowach i jak sie zrobił BUM w 2008 wrócili do kraju bez żadnych świadczeń socjalnych!Sorry koleś ale przesadziłeś tym postem!Wsadziłeś kij w mrowisko!!! |
Popieram,dziwię się ,że jeszcze nie napisał że branie zasiłku dla bezrobotnych jest żebraniem.Co z tego ,że jesteśmy w nie swoim kraju.Czy to ma znaczyć,że nie mamy żadnych praw,że oprócz powiększania budżetu Islandii nic innego nie mamy robić? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| wronski
 | Doczy: 12 Pa 2008 | Posty: 36 | |
|
Wysany: 26 Sty 2010, 14:28 Temat postu: |
|
|
ale kurna bzdury koles wypisuje a wy sie denerwujecie olac kurna takie posty |
|
Powrt do gry |
|
 |
| AcidBurn
 | Doczy: 09 Pa 2009 | Posty: 426 | Skd: Reykjavik |
|
Wysany: 26 Sty 2010, 16:02 Temat postu: |
|
|
79 ehf... po pierwsze, jak uważasz, że 3 osoby w studiu za 50-60 tys to spoko sytuacja, to weź się zastanów. Poza tym, znajdź mi takie studio ;] Zdolności piekarskich gratuluję, ale wątpię, żeby matka chciała oszczędzać na jedzeniu dla dzieci ;] nie wiem, czy jakiś ojciec też by chciał... może się zdarzają.. nie wnikam...
jest różnica między byciem na zasiłku z lenistwa a z przymusu. Coraz ciężej o pracę, chociaż niedługo zacznie się sezon. Matki z małymi dziećmi mają trudniej, bo muszą tak zorganizować sobie czas, aby dzieci nie były same, no i muszą kombinować, żeby na niańki fortuny nie wydawać, bo to się mija z celem.
może faktycznie dziewczyna mogłaby zjechać do Polski na 2 miechy z przeniesieniem zasiłku, odpocząć, nabrać energii i jakoś normalnie pożyć? zawsze jakaś opcja... w kraju jest z reguły rodzina i zawsze ktoś może pomóc przy dzieciach...
mnie dziwią niektóre osoby, które będąc na zasiłku, nie mają perspektyw na znalezienie pracy, nie oszczędzają i mimo to nadal siedzą na zasiłku. To jest chore... to jest DOPIERO chore...! i tutaj można porównać sytuację do wędki i rybki
pozdrawiam... _________________ 10.04.2010 - dla mnie najszczęśliwszy dzień mojego życia  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| acdc ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
| Doczy: 26 Sty 2010 | Posty: 21 | |
|
Wysany: 26 Sty 2010, 22:36 Temat postu: |
|
|
sunrise07 napisa: | Witam. Mam pytanie? czy ktoś wie może gdzie i czy wogóle dają paczki z żywnością dla bezrobotnych? |
Paczki te nie są dla bezrobotnych tylko potrzebujących a że każdy bezrobotny w potrzebie i prawie każdy wie gdzie, a nie powie, JA TO WYKRZYCZĘ
Pierwsze miejsce to
http://ja.is/kort/#x=359127&y=407637&z=10&q=h%C3%A1t%C3%BAn
to adres w środy od 15tej juz mozna stac w kolejce!!!
A drugie miejsce to
http://ja.is/kort/#x=357786&y=406903&z=10&q=sk%C3%B3garhli%C3%B0
budynek wyglada jak bardzo staro bedzie duzo samochodów i ludzi.
Paczki są dla potrzebujących ale pewnie znajda sie tez chytrzy.Trzeba mieć ze soba dokument tożsamości i launa ostatniej wypłaty. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| acdc ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
| Doczy: 26 Sty 2010 | Posty: 21 | |
|
Wysany: 26 Sty 2010, 22:45 Temat postu: |
|
|
79 ehf napisa: | 2 dzieci jada śniadanie i kolacje - reszta w przedszkolu.
Pieczywo - poniżej 100 ISK za bochenek 600g jeżeli się samemu upiecze.
Wedlina na śniadanie lub płatki od 100-200 ISK.
Obiad/kolacja dla siebie i dzieci.
Np.:
mięso około 700 ISK / ziemniaki 200 ISK coś na surówkę/owoc 300 ISK
Suma 1500
i 500 ISK zostaje na ( sól,pieprz , olej , masło itp podzielone dzień/potrawę )
I na jakiś łakoć zostanie.
Jeżeli ugotujesz np.: fasolkę po bretońsku na 2-3 dni to koszt wyjdzie niższy. To tylko przykłady.
Czy ktoś się zastnawił dwa razy nad tym co pisze ?
Przez pewien czas można zacisnąć pasa. Przez pewnien czas jak się jest na zasiłku. Ale jak widac nie każdy może. Ja osobiście nazywam to żebraniem, a do poziomu żebrania to przy 185 000 ISK !!!! na miesiąc to trochę daleko.
Nie trzeba mieć samochodu, Cyfry+ pełen pakiet , komórki. Nie wspomnę o używkach ( tytoń, alkohol , kawa ). Bez tego się nie umrze.
Daleko mi do oszczedzania. Miałem pewnien czas kryzysu ale udało się go przetrwać, a co ciekawsze nauczyłem się, że mając cały dzień dla siebie można nieźle się zorganizować.
P.S. Jak któryś tych "prawych" nie zauwazył to napisałem, że zdarzają sie wyjątki. |
A tobie kolego zyczę kiedyś musiec za śmierdzące grosze wykarmic swoją rodzinke choć musze przyznac że masz troszke racji samotne matki z dziecmi wcale tu nie maja tak zle spotykaja na swojej drodze tylko nieodpowiednich ludzi którzy nie potrafia niczego podpowiedzieć lub same sa nieporadne.Znam wiele rodzin islandzkich o fikcyjnych rozwodach tylko po to aby matka była samotna i mogła liczyc na wieksze socjale!!! Nie mam na mysli oczywiście tego że kazda matka samotna jest samotna z wyboru.
A w swojej kalkulacji zapomniałeś o rodzinnym co 3 mieś jakieś 35 tyś na dziecko! |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Mariusz_Pabianice
| Doczy: 21 Lut 2006 | Posty: 472 | Skd: Reykjanesbaer |
|
Wysany: 26 Sty 2010, 23:21 Temat postu: |
|
|
acdc napisa: | sunrise07 napisa: | Witam. Mam pytanie? czy ktoś wie może gdzie i czy wogóle dają paczki z żywnością dla bezrobotnych? |
Paczki te nie są dla bezrobotnych tylko potrzebujących a że każdy bezrobotny w potrzebie i prawie każdy wie gdzie, a nie powie, JA TO WYKRZYCZĘ |
Jak to te same paczki co chodzą później po 6000, to polecam. Bardzo smaczne.
annapl1990 napisa: | Czy pieniądze z urzędu idą z twojej kieszeni?Co Ciebie interesuje kto co ma i ile!?Mnie nie obchodzisz TY, ani to co jesz i jak jesz!Pracuja na IS odprowadzasz podatki które ida na takie cele. Dam Tobie przykład....Pracujac od 2005 do 2009 (czyli 4 lata) zarabiając przeciętynie 250 tys netto odprowadziłam tyle kasy do skarbu państwa poprzez odprowadzenie podatku, ze teraz przez 3 lata płacąc zasiłek tego nie wrócą |
Jeżeli wszyscy uważają, że zasiłek im się należy, bo płacili podatki, to po co ten zasiłek? Można go zlikwidować, obniżyć odpowiednio podatki i każdy będzie sobie zbierał na swój własny "zasiłek" w razie utraty pracy. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| stan
 | Doczy: 12 Sie 2007 | Posty: 689 | |
|
Wysany: 26 Sty 2010, 23:29 Temat postu: |
|
|
Mariusz_Pabianice napisa: |
Jeżeli wszyscy uważają, że zasiłek im się należy, bo płacili podatki, to po co ten zasiłek? Można go zlikwidować, obniżyć odpowiednio podatki i każdy będzie sobie zbierał na swój własny "zasiłek" w razie utraty pracy. |
taaaaa, na pewno popra cie wszyscy ci, ktorzy zwiali na poczatku kryzysu, a teraz sciagaja na islandie po roku nieobecnosci bo sie dowiedzieli na forum ze maja prawo do pobierania zasilku. _________________ Divided We Stand, United We Fall!
NSK |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Mariusz_Pabianice
|
Wysany: 26 Sty 2010, 23:41 Temat postu: |
|
|
stan napisa: | Mariusz_Pabianice napisa: |
taaaaa, na pewno popra cie wszyscy ci, ktorzy zwiali na poczatku kryzysu, a teraz sciagaja na islandie po roku nieobecnosci bo sie dowiedzieli na forum ze maja prawo do pobierania zasilku. |
Prawo nie działa wstecz. Jak państwo coś obiecało, to musi dotrzymać słowa. Tylko po co każdy idiotyczny pomysł państwa (obowiązkowe składki na zasiłki/emerytury) ciągnąć w nieskończoność. Jak ktoś zaczyna pracę, powinien mieć wybór. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| annapl1990
|
Wysany: 26 Sty 2010, 23:41 Temat postu: |
|
|
Mariusz_Pabianice napisa: | acdc napisa: | sunrise07 napisa: | Witam. Mam pytanie? czy ktoś wie może gdzie i czy wogóle dają paczki z żywnością dla bezrobotnych? |
Paczki te nie są dla bezrobotnych tylko potrzebujących a że każdy bezrobotny w potrzebie i prawie każdy wie gdzie, a nie powie, JA TO WYKRZYCZĘ |
Jak to te same paczki co chodzą później po 6000, to polecam. Bardzo smaczne.
annapl1990 napisa: | Czy pieniądze z urzędu idą z twojej kieszeni?Co Ciebie interesuje kto co ma i ile!?Mnie nie obchodzisz TY, ani to co jesz i jak jesz!Pracuja na IS odprowadzasz podatki które ida na takie cele. Dam Tobie przykład....Pracujac od 2005 do 2009 (czyli 4 lata) zarabiając przeciętynie 250 tys netto odprowadziłam tyle kasy do skarbu państwa poprzez odprowadzenie podatku, ze teraz przez 3 lata płacąc zasiłek tego nie wrócą |
Jeżeli wszyscy uważają, że zasiłek im się należy, bo płacili podatki, to po co ten zasiłek? Można go zlikwidować, obniżyć odpowiednio podatki i każdy będzie sobie zbierał na swój własny "zasiłek" w razie utraty pracy. | Twój tok myślenia i to co napisałeś jest dobre na hasło wyborcze! |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Mariusz_Pabianice
|
Wysany: 26 Sty 2010, 23:56 Temat postu: |
|
|
annapl1990 napisa: | Twój tok myślenia i to co napisałeś jest dobre na hasło wyborcze! |
To nie są żadne hasła wyborcze. Z Twoich podatków za 2005r nic nie zostało, poszły m.in. na tych, którzy byli wtedy bezrobotni. Teraz Twój zasiłek pochodzi m.in. z kieszeni 79 ehf, czy to Ci się podoba, czy nie. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| annapl1990
|
Wysany: 27 Sty 2010, 1:26 Temat postu: |
|
|
Mariusz_Pabianice napisa: | annapl1990 napisa: | Twój tok myślenia i to co napisałeś jest dobre na hasło wyborcze! |
To nie są żadne hasła wyborcze. Z Twoich podatków za 2005r nic nie zostało, poszły m.in. na tych, którzy byli wtedy bezrobotni. Teraz Twój zasiłek pochodzi m.in. z kieszeni 79 ehf, czy to Ci się podoba, czy nie. | Pierwsza sprawa to nigdzie nie jest napisane ,że jestem bezrobotna i to są tylko twoje domysły(widocznie masz zmysł przewidywania).Następna sprawa to każdy bezrobotny dostając zasiłek tez odprowadza podatek .Nie chce tu wchodzic w przepychanki słowne z Toba, ale zasiłiłki nie idą z kieszeni 79 ehf, jak to napisałeś bo on nie jest instytucja powołaną do tego. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| 3KO27 ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
| Doczy: 21 Lis 2008 | Posty: 537 | Skd: z tamtąd |
|
Wysany: 27 Sty 2010, 12:31 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Jak to te same paczki co chodzą później po 6000, to polecam. Bardzo smaczne.
|
....nie te chodzą po 8.000 a te za 6.000 są tańsze bo po terminie lub z odpadów  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| walle1977
| Doczy: 05 Mar 2009 | Posty: 6 | Skd: reykjavik |
|
Wysany: 27 Sty 2010, 18:12 Temat postu: |
|
|
a te paczki są rozdawane w obu miejscach jednocześnie tzn. w środy po 15? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| lampeczka
 | Doczy: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
Wysany: 30 Sty 2010, 15:07 Temat postu: |
|
|
mam pytanko do tych nowych bezrobotnych rejestrowałam się przed 1stycznia na bezrobotne przez internet.i tam jest coś takiego
2010-2009-2008 te daty.wchodzę w 2010 i pokazuje mi chyba ile naliczyli mi zasiłku tak??ile mam się spodziewać czy jak to jest??dzięki i pozdrawiam |
|
Powrt do gry |
|
 |
| seljahverfi ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
| Doczy: 12 Lip 2009 | Posty: 187 | Skd: z Kądś |
|
Wysany: 30 Sty 2010, 15:36 Temat postu: |
|
|
lampeczka napisa: | mam pytanko do tych nowych bezrobotnych rejestrowałam się przed 1stycznia na bezrobotne przez internet.i tam jest coś takiego
2010-2009-2008 te daty.wchodzę w 2010 i pokazuje mi chyba ile naliczyli mi zasiłku tak??ile mam się spodziewać czy jak to jest??dzięki i pozdrawiam | Na pytanie raczej odpowiedza ci którzy sa dłuzej na zasiłku a rejestracja powinna odbyc sie miedzy 20 a 25 dniem kazdego miesiąca ,bylem na zasiłku długi czas ale pierwsze słysze zeby był wgląd na necie ile dostaniesz czy ile ci naliczyli to juz musisz zapytać tych starszych stopniem zasiłkowiczów. _________________ Mér er alvara ™ |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
|
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach
|
|