reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JELI KTO CI OBRAA LUB AMIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UytkownicyUytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomociZaloguj si, by sprawdzi wiadomoci   

Zasiłek dla bezrobotnych na Islandii
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 48, 49, 50 ... 93, 94, 95  Nastpny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna -> Życie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat  
Autor Wiadomo
seljahverfi
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
Doczy: 12 Lip 2009
Skd: z Kądś
PostWysany: 25 Sty 2010, 22:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moze zapomniano o kredycie samochodowym Shocked
79 ehf

Doczy: 08 Maj 2009
PostWysany: 25 Sty 2010, 22:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

2 dzieci jada śniadanie i kolacje - reszta w przedszkolu.

Pieczywo - poniżej 100 ISK za bochenek 600g jeżeli się samemu upiecze.
Wedlina na śniadanie lub płatki od 100-200 ISK.

Obiad/kolacja dla siebie i dzieci.
Np.:
mięso około 700 ISK / ziemniaki 200 ISK coś na surówkę/owoc 300 ISK

Suma 1500

i 500 ISK zostaje na ( sól,pieprz , olej , masło itp podzielone dzień/potrawę )
I na jakiś łakoć zostanie.

Jeżeli ugotujesz np.: fasolkę po bretońsku na 2-3 dni to koszt wyjdzie niższy. To tylko przykłady.

Czy ktoś się zastnawił dwa razy nad tym co pisze ?

Przez pewien czas można zacisnąć pasa. Przez pewnien czas jak się jest na zasiłku. Ale jak widac nie każdy może. Ja osobiście nazywam to żebraniem, a do poziomu żebrania to przy 185 000 ISK !!!! na miesiąc to trochę daleko.

Nie trzeba mieć samochodu, Cyfry+ pełen pakiet , komórki. Nie wspomnę o używkach ( tytoń, alkohol , kawa ). Bez tego się nie umrze.

Daleko mi do oszczedzania. Miałem pewnien czas kryzysu ale udało się go przetrwać, a co ciekawsze nauczyłem się, że mając cały dzień dla siebie można nieźle się zorganizować.

P.S. Jak któryś tych "prawych" nie zauwazył to napisałem, że zdarzają sie wyjątki.
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
monika32

Doczy: 21 Wrz 2009
Skd: Keflavik
PostWysany: 25 Sty 2010, 23:24    Temat postu: ... Odpowiedz z cytatem

po 1 nie wiesz czy ta osoba,która potrzebuje pomocy ma 100 procent zasiłku,po drugie wszystko jest pięknie ładnie do momentu gdy ktoś z rodziny się nie pochoruje,po trzecie kurcze człowieku czy to idzie z twojej kieszeni.Jak czytam to co piszesz to od razu przed oczami mam pania z urzedu pracy -zwolnili mnie z pracy w międzyczasie okazało się,że jestem w ciąży poszłam zarejstrować się do UP i mówię że jestem w ciąży czy mam to zaznaczyć w papierach a baaaardzo miła pani do mnie z pretensjami dlaczego ja nie wracam do Polski skoro jestem w ciąży i jeszcze pare innych miłych słówek więc jej powiedziałam że przez ostatni dość długi czas TU pracowałam TU płaciłam podatki -ona tak jak ty płakała jakby to szło z jej kieszeni.A co do biedy to uwierz nie miałeś jej jeszcze tak naprawdę bo wtedy byś wiedział jak ważna jest pomoc i jak ciężko o tym mówić a tym bardziej poprosić o jedzenie
Powrt do gry
Magdam

Doczy: 21 Maj 2007
Skd: Reyjanesbaer
PostWysany: 26 Sty 2010, 0:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nawet kolegę rozumiem....
skąd jednak pewność, że mama otrzymuje alimenty na dzieci...

Po co komu kogoś osądzać?
Ludzie...!
Powrt do gry
annapl1990

Doczy: 16 Lis 2009
PostWysany: 26 Sty 2010, 1:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

79 ehf napisa:
sunrise07 napisa:
Witam. Mam pytanie? czy ktoś wie może gdzie i czy wogóle dają paczki z żywnością dla bezrobotnych?

Dostajesz zasiłek?

To może wystarczy? 120 czy ile tam jest ze spokojem wystarczy aby zapłącić za pokój a nawet studio jeszcze się ubrac i wyżywić.

Cholera mnie bierze jak to widze.
Koles ty jakis nienormalny jestes!!! Czy pieniądze z urzędu idą z twojej kieszeni?Co Ciebie interesuje kto co ma i ile!?Mnie nie obchodzisz TY, ani to co jesz i jak jesz!Pracuja na IS odprowadzasz podatki które ida na takie cele. Dam Tobie przykład....Pracujac od 2005 do 2009 (czyli 4 lata) zarabiając przeciętynie 250 tys netto odprowadziłam tyle kasy do skarbu państwa poprzez odprowadzenie podatku, ze teraz przez 3 lata płacąc zasiłek tego nie wrócą A wiesz ile jest takich osób co zarabiało duzo koronek na budowach i jak sie zrobił BUM w 2008 wrócili do kraju bez żadnych świadczeń socjalnych!Sorry koleś ale przesadziłeś tym postem!Wsadziłeś kij w mrowisko!!!
Powrt do gry
nikita333

Doczy: 23 Sty 2010
Skd: NJARDVIK
PostWysany: 26 Sty 2010, 13:57    Temat postu: ... Odpowiedz z cytatem

annapl1990 napisa:
79 ehf napisa:
sunrise07 napisa:
Witam. Mam pytanie? czy ktoś wie może gdzie i czy wogóle dają paczki z żywnością dla bezrobotnych?

Dostajesz zasiłek?

To może wystarczy? 120 czy ile tam jest ze spokojem wystarczy aby zapłącić za pokój a nawet studio jeszcze się ubrac i wyżywić.

Cholera mnie bierze jak to widze.
Koles ty jakis nienormalny jestes!!! Czy pieniądze z urzędu idą z twojej kieszeni?Co Ciebie interesuje kto co ma i ile!?Mnie nie obchodzisz TY, ani to co jesz i jak jesz!Pracuja na IS odprowadzasz podatki które ida na takie cele. Dam Tobie przykład....Pracujac od 2005 do 2009 (czyli 4 lata) zarabiając przeciętynie 250 tys netto odprowadziłam tyle kasy do skarbu państwa poprzez odprowadzenie podatku, ze teraz przez 3 lata płacąc zasiłek tego nie wrócą A wiesz ile jest takich osób co zarabiało duzo koronek na budowach i jak sie zrobił BUM w 2008 wrócili do kraju bez żadnych świadczeń socjalnych!Sorry koleś ale przesadziłeś tym postem!Wsadziłeś kij w mrowisko!!!

Popieram,dziwię się ,że jeszcze nie napisał że branie zasiłku dla bezrobotnych jest żebraniem.Co z tego ,że jesteśmy w nie swoim kraju.Czy to ma znaczyć,że nie mamy żadnych praw,że oprócz powiększania budżetu Islandii nic innego nie mamy robić?
Powrt do gry
wronski

Doczy: 12 Pa 2008
PostWysany: 26 Sty 2010, 14:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ale kurna bzdury koles wypisuje a wy sie denerwujecie olac kurna takie posty
Powrt do gry
AcidBurn

Doczy: 09 Pa 2009
Skd: Reykjavik
PostWysany: 26 Sty 2010, 16:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

79 ehf... po pierwsze, jak uważasz, że 3 osoby w studiu za 50-60 tys to spoko sytuacja, to weź się zastanów. Poza tym, znajdź mi takie studio ;] Zdolności piekarskich gratuluję, ale wątpię, żeby matka chciała oszczędzać na jedzeniu dla dzieci ;] nie wiem, czy jakiś ojciec też by chciał... może się zdarzają.. nie wnikam...

jest różnica między byciem na zasiłku z lenistwa a z przymusu. Coraz ciężej o pracę, chociaż niedługo zacznie się sezon. Matki z małymi dziećmi mają trudniej, bo muszą tak zorganizować sobie czas, aby dzieci nie były same, no i muszą kombinować, żeby na niańki fortuny nie wydawać, bo to się mija z celem.

może faktycznie dziewczyna mogłaby zjechać do Polski na 2 miechy z przeniesieniem zasiłku, odpocząć, nabrać energii i jakoś normalnie pożyć? zawsze jakaś opcja... w kraju jest z reguły rodzina i zawsze ktoś może pomóc przy dzieciach...

mnie dziwią niektóre osoby, które będąc na zasiłku, nie mają perspektyw na znalezienie pracy, nie oszczędzają i mimo to nadal siedzą na zasiłku. To jest chore... to jest DOPIERO chore...! i tutaj można porównać sytuację do wędki i rybki

pozdrawiam...
acdc
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
Doczy: 26 Sty 2010
PostWysany: 26 Sty 2010, 22:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sunrise07 napisa:

Paczki te nie są dla bezrobotnych tylko potrzebujących a że każdy bezrobotny w potrzebie i prawie każdy wie gdzie, a nie powie, JA TO WYKRZYCZĘ

Pierwsze miejsce to
http://ja.is/kort/#x=359127&y=407637&z=10&q=h%C3%A1t%C3%BAn
to adres w środy od 15tej juz mozna stac w kolejce!!!
A drugie miejsce to
http://ja.is/kort/#x=357786&y=406903&z=10&q=sk%C3%B3garhli%C3%B0
budynek wyglada jak bardzo staro bedzie duzo samochodów i ludzi.

Paczki są dla potrzebujących ale pewnie znajda sie tez chytrzy.Trzeba mieć ze soba dokument tożsamości i launa ostatniej wypłaty.
Powrt do gry
acdc
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
Doczy: 26 Sty 2010
PostWysany: 26 Sty 2010, 22:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

79 ehf napisa:
2 dzieci jada śniadanie i kolacje - reszta w przedszkolu.

Pieczywo - poniżej 100 ISK za bochenek 600g jeżeli się samemu upiecze.
Wedlina na śniadanie lub płatki od 100-200 ISK.

Obiad/kolacja dla siebie i dzieci.
Np.:
mięso około 700 ISK / ziemniaki 200 ISK coś na surówkę/owoc 300 ISK

Suma 1500

i 500 ISK zostaje na ( sól,pieprz , olej , masło itp podzielone dzień/potrawę )
I na jakiś łakoć zostanie.

Jeżeli ugotujesz np.: fasolkę po bretońsku na 2-3 dni to koszt wyjdzie niższy. To tylko przykłady.

Czy ktoś się zastnawił dwa razy nad tym co pisze ?

Przez pewien czas można zacisnąć pasa. Przez pewnien czas jak się jest na zasiłku. Ale jak widac nie każdy może. Ja osobiście nazywam to żebraniem, a do poziomu żebrania to przy 185 000 ISK !!!! na miesiąc to trochę daleko.

Nie trzeba mieć samochodu, Cyfry+ pełen pakiet , komórki. Nie wspomnę o używkach ( tytoń, alkohol , kawa ). Bez tego się nie umrze.

Daleko mi do oszczedzania. Miałem pewnien czas kryzysu ale udało się go przetrwać, a co ciekawsze nauczyłem się, że mając cały dzień dla siebie można nieźle się zorganizować.

P.S. Jak któryś tych "prawych" nie zauwazył to napisałem, że zdarzają sie wyjątki.

A tobie kolego zyczę kiedyś musiec za śmierdzące grosze wykarmic swoją rodzinke choć musze przyznac że masz troszke racji samotne matki z dziecmi wcale tu nie maja tak zle spotykaja na swojej drodze tylko nieodpowiednich ludzi którzy nie potrafia niczego podpowiedzieć lub same sa nieporadne.Znam wiele rodzin islandzkich o fikcyjnych rozwodach tylko po to aby matka była samotna i mogła liczyc na wieksze socjale!!! Nie mam na mysli oczywiście tego że kazda matka samotna jest samotna z wyboru.
A w swojej kalkulacji zapomniałeś o rodzinnym co 3 mieś jakieś 35 tyś na dziecko!
Powrt do gry
Mariusz_Pabianice

Doczy: 21 Lut 2006
Skd: Reykjanesbaer
PostWysany: 26 Sty 2010, 23:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

acdc napisa:
sunrise07 napisa:

Paczki te nie są dla bezrobotnych tylko potrzebujących a że każdy bezrobotny w potrzebie i prawie każdy wie gdzie, a nie powie, JA TO WYKRZYCZĘ

Jak to te same paczki co chodzą później po 6000, to polecam. Bardzo smaczne.

annapl1990 napisa:
Czy pieniądze z urzędu idą z twojej kieszeni?Co Ciebie interesuje kto co ma i ile!?Mnie nie obchodzisz TY, ani to co jesz i jak jesz!Pracuja na IS odprowadzasz podatki które ida na takie cele. Dam Tobie przykład....Pracujac od 2005 do 2009 (czyli 4 lata) zarabiając przeciętynie 250 tys netto odprowadziłam tyle kasy do skarbu państwa poprzez odprowadzenie podatku, ze teraz przez 3 lata płacąc zasiłek tego nie wrócą

Jeżeli wszyscy uważają, że zasiłek im się należy, bo płacili podatki, to po co ten zasiłek? Można go zlikwidować, obniżyć odpowiednio podatki i każdy będzie sobie zbierał na swój własny "zasiłek" w razie utraty pracy.
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Numer GG
stan

Doczy: 12 Sie 2007
PostWysany: 26 Sty 2010, 23:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mariusz_Pabianice napisa:

Jeżeli wszyscy uważają, że zasiłek im się należy, bo płacili podatki, to po co ten zasiłek? Można go zlikwidować, obniżyć odpowiednio podatki i każdy będzie sobie zbierał na swój własny "zasiłek" w razie utraty pracy.

taaaaa, na pewno popra cie wszyscy ci, ktorzy zwiali na poczatku kryzysu, a teraz sciagaja na islandie po roku nieobecnosci bo sie dowiedzieli na forum ze maja prawo do pobierania zasilku.

NSK
Powrt do gry
Mariusz_Pabianice

PostWysany: 26 Sty 2010, 23:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

stan napisa:

taaaaa, na pewno popra cie wszyscy ci, ktorzy zwiali na poczatku kryzysu, a teraz sciagaja na islandie po roku nieobecnosci bo sie dowiedzieli na forum ze maja prawo do pobierania zasilku.

Prawo nie działa wstecz. Jak państwo coś obiecało, to musi dotrzymać słowa. Tylko po co każdy idiotyczny pomysł państwa (obowiązkowe składki na zasiłki/emerytury) ciągnąć w nieskończoność. Jak ktoś zaczyna pracę, powinien mieć wybór.
Powrt do gry
annapl1990

PostWysany: 26 Sty 2010, 23:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

acdc napisa:
sunrise07 napisa:

annapl1990 napisa:
Czy pieniądze z urzędu idą z twojej kieszeni?Co Ciebie interesuje kto co ma i ile!?Mnie nie obchodzisz TY, ani to co jesz i jak jesz!Pracuja na IS odprowadzasz podatki które ida na takie cele. Dam Tobie przykład....Pracujac od 2005 do 2009 (czyli 4 lata) zarabiając przeciętynie 250 tys netto odprowadziłam tyle kasy do skarbu państwa poprzez odprowadzenie podatku, ze teraz przez 3 lata płacąc zasiłek tego nie wrócą

Twój tok myślenia i to co napisałeś jest dobre na hasło wyborcze!
Powrt do gry
Mariusz_Pabianice

PostWysany: 26 Sty 2010, 23:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

annapl1990 napisa:

To nie są żadne hasła wyborcze. Z Twoich podatków za 2005r nic nie zostało, poszły m.in. na tych, którzy byli wtedy bezrobotni. Teraz Twój zasiłek pochodzi m.in. z kieszeni 79 ehf, czy to Ci się podoba, czy nie.
Powrt do gry
annapl1990

PostWysany: 27 Sty 2010, 1:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

annapl1990 napisa:

To nie są żadne hasła wyborcze. Z Twoich podatków za 2005r nic nie zostało, poszły m.in. na tych, którzy byli wtedy bezrobotni. Teraz Twój zasiłek pochodzi m.in. z kieszeni 79 ehf, czy to Ci się podoba, czy nie.
Pierwsza sprawa to nigdzie nie jest napisane ,że jestem bezrobotna i to są tylko twoje domysły(widocznie masz zmysł przewidywania).Następna sprawa to każdy bezrobotny dostając zasiłek tez odprowadza podatek .Nie chce tu wchodzic w przepychanki słowne z Toba, ale zasiłiłki nie idą z kieszeni 79 ehf, jak to napisałeś bo on nie jest instytucja powołaną do tego.
Powrt do gry
3KO27
Doczy: 21 Lis 2008
Skd: z tamtąd
PostWysany: 27 Sty 2010, 12:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:

....nie te chodzą po 8.000 a te za 6.000 są tańsze bo po terminie lub z odpadów Wink
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Odwied stron autora
walle1977

Doczy: 05 Mar 2009
Skd: reykjavik
PostWysany: 27 Sty 2010, 18:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a te paczki są rozdawane w obu miejscach jednocześnie tzn. w środy po 15?
Powrt do gry
lampeczka

Doczy: 25 Sty 2009
PostWysany: 30 Sty 2010, 15:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam pytanko do tych nowych bezrobotnych Very Happy rejestrowałam się przed 1stycznia na bezrobotne przez internet.i tam jest coś takiego
2010-2009-2008 te daty.wchodzę w 2010 i pokazuje mi chyba ile naliczyli mi zasiłku tak??ile mam się spodziewać czy jak to jest??dzięki i pozdrawiam
Powrt do gry
seljahverfi
Doczy: 12 Lip 2009
Skd: z Kądś
PostWysany: 30 Sty 2010, 15:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lampeczka napisa:
mam pytanko do tych nowych bezrobotnych Very Happy rejestrowałam się przed 1stycznia na bezrobotne przez internet.i tam jest coś takiego
2010-2009-2008 te daty.wchodzę w 2010 i pokazuje mi chyba ile naliczyli mi zasiłku tak??ile mam się spodziewać czy jak to jest??dzięki i pozdrawiam
Na pytanie raczej odpowiedza ci którzy sa dłuzej na zasiłku a rejestracja powinna odbyc sie miedzy 20 a 25 dniem kazdego miesiąca ,bylem na zasiłku długi czas ale pierwsze słysze zeby był wgląd na necie ile dostaniesz czy ile ci naliczyli Shocked to juz musisz zapytać tych starszych stopniem zasiłkowiczów.
Wywietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna -> Życie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 48, 49, 50 ... 93, 94, 95  Nastpny
Strona 49 z 95

Skocz do:  
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chiska, tajska, indyjska, japoska, wietnamska itd.