reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna

ICELAND.PL :: Islandia - strona g艂贸wna portalu

ZANIM CO艢 NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEI KTO CI OBRA疉 LUB MIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U縴tkownicyU縴tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼i   

Por贸d na Islandii
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 194, 195, 196 ... 314, 315, 316  Nast阷ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat  
Autor Wiadomo舵
kinia676

Do潮czy: 18 Sty 2010
Sk眃: Reykjavik
PostWys砤ny: 27 Lut 2010, 22:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kubutkowa dzi臋kuje Ci bardzo, 偶e mi to wyt艂umaczy艂a艣, teraz bynajmniej wiem co i jak Very Happy my艣l臋, 偶e i inni na tej informacji skorzystaj膮, jeszcze raz dzi臋kuje Very Happy
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
RainbowInTheDark

Do潮czy: 05 Pa 2009
PostWys砤ny: 28 Lut 2010, 0:14    Temat postu: badanie Odpowiedz z cytatem

beatka:) napisa:
Czesc Dziewczyny!
Dawno mnie tu nie bylo:) Przeczytalam Wasze posty i jestem zdumiona ile 'zachodu' (w pozytywnym znaczeniu) jest z tymi Naszymi Pociechami:) ale jednoczesnie nie moge sie doczekac 'zachodu' z Nasza Niunia:)

Dziewczyny w polowie marca mamy miec 1-wsze USG i pielegniarka wspominala cos o badaniu na zespol downa. Ale tak sobie przypominam, ze znajoma mowila cos o procentowym zagrozeniu dla dziecka.
Dlatego mam do Was pytanko czy te badanie jest obowiazkowe czy moge go odmowic?
Pozdrawiam

to badanie nie jest obowiazkowe, nie trzeba jego robic. ja tez nie podchodzilam do tego badania, ze wzgledu na to, ze w mojej rodzinie i w rodzinie mojego chlopaka nie bylo zadnej osoby, ktora chorowala na cos podobnego, poza tym jezeli jestes mloda tzn przed 30. to nie ma zadnego ryzyka, ze dziecko bedzie chore. aha, takie badanie jest bardzo drogie, nikt nie zwraca pozniej ani czesci pieniedzy. moim zdaniem to strata i czasu i pieniedzy. Gdyby moje dziecko okazalo sie chore juz w brzuchu napewno nie mialabym serca usunac itp, wiadomo, ze jezeli wynik badania jest pozytywny (chodzi mi o zespol downa) to lekarze i tak z tym nic nie zrobia, nie jest to choroba uleczalna no i wyjscia sa wtedy dwa, wiadomo jakie. Moim zdaniem takie badanie nie jest do niczego potrzebne i nie ma co sie na zapas martwic, wiec stanowczo odradzam! pozdrawiam!! Smile
I want out -- to live my life and to be free !!!
Powr髏 do g髍y
RainbowInTheDark

PostWys砤ny: 28 Lut 2010, 1:22    Temat postu: kolki Odpowiedz z cytatem

agnieszka33 napisa:
hej diewczyny czy ma kt贸ra艣 z was moze infacol odspszedac albo cos innego na kolki maluszkowi

niestety kolek niczym nie da sie usunac, jedyne co mozna to tylko i wylacznie zlagodzic ich przebieg. Sama wiem, bo moje dziecko bardzo bolesnie to przechodzilo. Nasza polozna polecila nam Minifoam-mozna to nabyc w kazdej aptece bez recepty, podaje sie 10 kropelek na lyzeczce przed kazdym karmieniem. Ten preparacik dzilala w taki sposob, ze likwiduje duze 'czasteczki' powietrza, ktore dziecko polyka przy lapczywym jedzeniu. ja natomiast nie polecam tego, zainteresowani powinni przeczytac ulotke!! Z mojego doswiadczenia polecalabym stare metody: jezeli dziecko ma nagly atak kolki trzeba wziac je na rece, przytulic i masowac po brzuszku, mozna tez przylozyc ciepla pieluszke do brzuszka. Poza tym mozna podawac herbatki z kopru wloskiego lekko oslodzone glukoza (nie uzywac cukru!!), ale bardzo cieplych. Koper wloski powoduje, ze maluch wydala duzo gazow z organizmu no i wiadomo jest mu lzej. Trzeba tez pamietac o mleku-musi byc cieple, od zimnego dziecko moze bolec brzuszek! Oprocz tego mozna podawac herbatki z rumianku, nie wolno z nim jednak przesadzac!! taka herbatka dziala w sposob rozkurczajacy jelitka, ale tez wysusza, wiec z tym ostroznie!! Dodam jeszcze, ze jezeli dziecko ma kolki to mleko i picie maluszka powinno podawac sie w malenkich porcyjkach ale czesto, nie poganiac przy jedzeniu, bo w tym momencie lyka duzo powietrza, ktore pozniej przeklada sie na kolki. No i na koniec codziennie wieczorem kapac dziecko w cieplutkiej wodzie, masowac brzuszek itp, wiadomo, ze dziecko relaksuje sie podczas kapieli i uspokaja, no i lepiej spi!

chcialam tez przestrzec przed metodami islandzkich poloznych np:
*''jezeli dziecko placze, prezy sie z bolu z powodu kolek-nalezy podac mu minifoam i polozyc do lozeczka, troche poplacze i mu przejdzie!!''-kompletna bzdura! zreszta napisalam wyzej jak ja sobie z tym poradzilam;
*''nie nalezy kapac i zmieniac ubranka dziecka codziennie,-nie jest to potrzebne, bo jest male i sie nie brudzi, wystraczy raz lub 2 razy na tydzien, poza tym na jego skorze wytwarza sie warswta tluszczyku i bakterii, ktore swietnie chronia skore dziecka i uodparniaja na choroby skorne itp''- tutaj rowniez zaprzeczam, poniewaz dziecko codziennie sie poci, czesto ulewa mu sie mleko, herbatka, poza tym kapiel bardzo dobrze dziala na maluszka, o czym zreszta rowniez pisalam wyzej;
*''mozna wychodzic z dzieckiem tuz po urodzeniu na spacery, dziecko szybciej sie hartuje i lepiej toleruje temperature na dworze''-nic podobnego! dziecko po urodzeniu bardzo kocha ciepelko, nie ma jeszcze wystarczajacej tkanki tluszczowej, zeby bronic sie przed zimnem;
*''jezeli dziecko budzi sie w nocy do jedzenia co 2-3 godziny nie nalezy sie tym przejmowac, nie podawac mu mleka, tylko wode, wtedy szybciej nauczy sie , ze w nocy sie spi a nie je''-dziecko nie odroznia dnia od nocy, je tyle ile potrzebuje, ma jeszcze malutki zoladeczek, ktory nie jest w stanie pomiescic wystarczajacej ilosci pokarmu na cala noc...
no i moglabym tak wymieniac w nieskonczonosc i na kazdym kroku zaprzeczac ich wiedzy, niejednokrotnie zgasilam polozna moja wiedza-nie wiedziala jak zareagowac i nie potrafila zaprzeczyc, temu co jej przedstawilam, nie potrafila tez sie ''bronic''. nie mam pojecia, gdzie oni sie ksztalcili, jak widac te ich praktyki moglyby sie odbywac na zwierzetach, a nie na malych dzieciach. Aha, jeszcze jedna zabawna sytuacja mi sie przypominiala, podczas jednej z odwiedzin polozna zapytala sie mnie czy u nas w Polsce podaje sie dzieciom witamine D3 i czy w ogole mamy takie cos Very Happy -zabila mnie tym pytaniem, nawet nie wiedzialam jak powinnam jej odpowiedziec: zasmiac sie w twarz czy moze tak subtelnie opier.... Dlatego tez przestrzegam mlode mamy przed tutejszymi poloznymi i lekarzami, ja wychowuje dziecko na swoj wlasny sposob i poki co maly swietnie sie rozwija, nie ma kolek, ma dopiero 3 miesiace, a juz prawie sam siedzi... a wiec powodzenia i cierpliwosci zycze! Smile
Powr髏 do g髍y
norbi261107

Do潮czy: 16 Lut 2009
Sk眃: reykjavik
PostWys砤ny: 28 Lut 2010, 1:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hmmm cos w tym co mowia te polozne jest, moja niunia kolek nie miala ale czasem opierala sie przed snem i plakusiala, nie potrafilam jej zostawic tak w lozeczku, ja kiedy karmilam moja coreczke w nocy nigdy nie wlaczalam tv, palila sie tylko mala lampka, bylo w domu cichutko, w dzien wiadomo, brzdekanie garow, tv, dzwoniacy telefon i szybko nauczylam malutka odruzniac dzien od nocy, jak skonczyla 2 msc przesypiala mi od 8 do 10 godz w nocy, bez karmienia!!!! ta woda w nocy to wcale nie taka glupia, urodzilam duze dziecko, blyskawicznie brzybierala na wadze, miala problemy z kupka, zatwardzenia, w nocy organizm inaczej pracuje, inaczej trawi i jak moja corka (bardzo zadko) budzila sie w nocy to dawalam wlasnie wode, jesli dziecko ladnie przybiera na wadze to warto sprobowac z ta woda, co innego jesli maluch ma niedowage. Co do kapieli to sa dzieci ktorym sie nie ulewa, jesli ubrane nie jest za cieplo to sie nie spoci a nawet jesli to ten pot jest inny, nie tylko na islandii jest moda na zadkie kapiele, w Polsce jak bylam potrzebowalam lekarza dla malej, wezwalam prywatnie ordynator odzialu noworodkow i ona tez mi mowila ze zbyt czesto kapie dziecko przez co ma wysuszona skorke. Mojej corce sie ulewalo praktycznie po kazdym karmieniu, poza tym to dziewczynka, wszystko bylo takioe malutkie, jak kupke zrobila to sie obawialam ze moze nie wyczyscilam jej dokoladnie i kapalam codziennie ale nie uwazam ze jesli matki kapia dziecko zadziej to cos zlego. Co do spacerow to urodzilam w listopadzie, po 2 tych zaczelam werandowac mala, zaczelam od stania z nia w drzwiach balkonowych kilka minutek, potem wyszlam troszke na balkon, na pierwszy dlugi spacer poszlysmy w styczniu i od tamtej pory jesli byla ladna pogoda moja mala spala na balkonie na kazdej drzemce, ubieralam ja odpowiednio i nie marzla, tak to lubila ze w zla pogode w dmu nie dawala nam sie uspac. Nie chorowala!!! Teraz ma ponad 2 latka i czesciej choruje ale moim zdaniem ma na cos alergie, przy ostatnie wizycie u lekarza on potwierdzil moje obawy a 10 marca idziemy do alergologa. Moim zdaniem kazda matka ma intuicje, kazda zna swoje dziecko i wie co dla niego najlepsze, rad osob madrych tez warto wysluchac ale na wszystko naniesc poprawke, kazde dziecko tez ma swoje upodobania. Najtrudniej jest z pierwszym skarbem bo uczymy sie wszystkiego razem z nim i wiem po sobie ze z kolejnym malenstwem wiele rzeczy zrobie zupelnie inaczej, pierwsze dziecko moze pod tym katem ma troche przechlapane ale za to ma mame i tate tylko dla siebie:)
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Tlen
mikolaj

Do潮czy: 12 Kwi 2008
PostWys砤ny: 28 Lut 2010, 9:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

norbi261107 napisa:
hmmm cos w tym co mowia te polozne jest, moja niunia kolek nie miala ale czasem opierala sie przed snem i plakusiala, nie potrafilam jej zostawic tak w lozeczku, ja kiedy karmilam moja coreczke w nocy nigdy nie wlaczalam tv, palila sie tylko mala lampka, bylo w domu cichutko, w dzien wiadomo, brzdekanie garow, tv, dzwoniacy telefon i szybko nauczylam malutka odruzniac dzien od nocy, jak skonczyla 2 msc przesypiala mi od 8 do 10 godz w nocy, bez karmienia!!!! ta woda w nocy to wcale nie taka glupia, urodzilam duze dziecko, blyskawicznie brzybierala na wadze, miala problemy z kupka, zatwardzenia, w nocy organizm inaczej pracuje, inaczej trawi i jak moja corka (bardzo zadko) budzila sie w nocy to dawalam wlasnie wode, jesli dziecko ladnie przybiera na wadze to warto sprobowac z ta woda, co innego jesli maluch ma niedowage. Co do kapieli to sa dzieci ktorym sie nie ulewa, jesli ubrane nie jest za cieplo to sie nie spoci a nawet jesli to ten pot jest inny, nie tylko na islandii jest moda na zadkie kapiele, w Polsce jak bylam potrzebowalam lekarza dla malej, wezwalam prywatnie ordynator odzialu noworodkow i ona tez mi mowila ze zbyt czesto kapie dziecko przez co ma wysuszona skorke. Mojej corce sie ulewalo praktycznie po kazdym karmieniu, poza tym to dziewczynka, wszystko bylo takioe malutkie, jak kupke zrobila to sie obawialam ze moze nie wyczyscilam jej dokoladnie i kapalam codziennie ale nie uwazam ze jesli matki kapia dziecko zadziej to cos zlego. Co do spacerow to urodzilam w listopadzie, po 2 tych zaczelam werandowac mala, zaczelam od stania z nia w drzwiach balkonowych kilka minutek, potem wyszlam troszke na balkon, na pierwszy dlugi spacer poszlysmy w styczniu i od tamtej pory jesli byla ladna pogoda moja mala spala na balkonie na kazdej drzemce, ubieralam ja odpowiednio i nie marzla, tak to lubila ze w zla pogode w dmu nie dawala nam sie uspac. Nie chorowala!!! Teraz ma ponad 2 latka i czesciej choruje ale moim zdaniem ma na cos alergie, przy ostatnie wizycie u lekarza on potwierdzil moje obawy a 10 marca idziemy do alergologa. Moim zdaniem kazda matka ma intuicje, kazda zna swoje dziecko i wie co dla niego najlepsze, rad osob madrych tez warto wysluchac ale na wszystko naniesc poprawke, kazde dziecko tez ma swoje upodobania. Najtrudniej jest z pierwszym skarbem bo uczymy sie wszystkiego razem z nim i wiem po sobie ze z kolejnym malenstwem wiele rzeczy zrobie zupelnie inaczej, pierwsze dziecko moze pod tym katem ma troche przechlapane ale za to ma mame i tate tylko dla siebie:)

Zgadzam sie z toba, niektore ich metody sa dziwne ale tak jak napisalas mamy swoj rozom i mozna naniesc poprawki, znowu niektore sa calkiem fajne.np spanie dziecka na dworze. Moj synek nie spi na dworze bo nie mam odpowiedniego wozka ale za to codziennie jest na spacerze. Latwo lapie zapalenie ucha i napewno nie przez spacery.
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Wy秎ij email
lampeczka

Do潮czy: 25 Sty 2009
PostWys砤ny: 28 Lut 2010, 14:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mikolaj napisa:
norbi261107 napisa:

Zgadzam sie z toba, niektore ich metody sa dziwne ale tak jak napisalas mamy swoj rozom i mozna naniesc poprawki, znowu niektore sa calkiem fajne.np spanie dziecka na dworze. Moj synek nie spi na dworze bo nie mam odpowiedniego wozka ale za to codziennie jest na spacerze. Latwo lapie zapalenie ucha i napewno nie przez spacery.

nie rozumiem....to jaki jest odpowiedni w贸zek 偶eby dziecko w nim spa艂o???na podw贸rku??moja przez ca艂y czas spa艂a na podw贸rku po 3h nawet na balkonie teraz snieg i zimno to jej nie po艂o偶e.kocyk gruby pod pleckami kombinezon i czasami kocyk do przykrycia.
aaaa kiedy艣 pisa艂am o jej policzkach.cz臋sto my艂am jej buzke chusteczkami pampesa po jedzonku.teraz przesta艂am i na policzkach ani 艣ladu.buzka czysta
Powr髏 do g髍y
lampeczka

PostWys砤ny: 28 Lut 2010, 14:06    Temat postu: Re: badanie Odpowiedz z cytatem

RainbowInTheDark napisa:
Czesc Dziewczyny!
Dawno mnie tu nie bylo:) Przeczytalam Wasze posty i jestem zdumiona ile 'zachodu' (w pozytywnym znaczeniu) jest z tymi Naszymi Pociechami:) ale jednoczesnie nie moge sie doczekac 'zachodu' z Nasza Niunia:)

Dziewczyny w polowie marca mamy miec 1-wsze USG i pielegniarka wspominala cos o badaniu na zespol downa. Ale tak sobie przypominam, ze znajoma mowila cos o procentowym zagrozeniu dla dziecka.
Pozdrawiam

to badanie nie jest obowiazkowe, nie trzeba jego robic. ja tez nie podchodzilam do tego badania, ze wzgledu na to, ze w mojej rodzinie i w rodzinie mojego chlopaka nie bylo zadnej osoby, ktora chorowala na cos podobnego, poza tym jezeli jestes mloda tzn przed 30. to nie ma zadnego ryzyka, ze dziecko bedzie chore. aha, takie badanie jest bardzo drogie, nikt nie zwraca pozniej ani czesci pieniedzy. moim zdaniem to strata i czasu i pieniedzy. Gdyby moje dziecko okazalo sie chore juz w brzuchu napewno nie mialabym serca usunac itp, wiadomo, ze jezeli wynik badania jest pozytywny (chodzi mi o zespol downa) to lekarze i tak z tym nic nie zrobia, nie jest to choroba uleczalna no i wyjscia sa wtedy dwa, wiadomo jakie. Moim zdaniem takie badanie nie jest do niczego potrzebne i nie ma co sie na zapas martwic, wiec stanowczo odradzam! pozdrawiam!! Smile

cyt. poza tym jezeli jestes mloda tzn przed 30. to nie ma zadnego ryzyka, ze dziecko bedzie chore.
to jest nieprawda.istnieje ryzyko.zawsze.sama znam tak膮 kobiet臋 kt贸ra mino m艂odego wieku i 偶adnych podobnych chor贸b w rodznie z jednej strony i drugiej nie by艂o urodzi艂a dziecko z zespo艂em downa.i na pewno jest wiele takich przypadk贸w
ale je偶eli kobieta nie chce robi膰 takiego badania to niech nie robi.a 偶e drogie to wiem bo zap艂aci艂am za nie 18.000masakra.
Powr髏 do g髍y
nikita333

Do潮czy: 23 Sty 2010
Sk眃: NJARDVIK
PostWys砤ny: 28 Lut 2010, 15:00    Temat postu: Re: badanie Odpowiedz z cytatem

RainbowInTheDark napisa:
Czesc Dziewczyny!

Pozdrawiam

nie zgodz臋 si臋 z tob膮 tu nie tylko chodzi o zesp贸艂 downa a tak偶e o to ile przysz艂a mama ma lat ,ni偶ej masz choroby kt贸re mo偶na wykry膰 dzi臋ki temu badaniu

Zespo艂y wad przebiegaj膮ce ze zwi臋kszeniem NT

Niekt贸re zespo艂y wad, w kt贸rych obserwuje si臋 zwi臋kszenie przezierno艣ci karkowej:

* trisomia 10
* zesp贸艂 P盲taua
* trisomia 15
* trisomia 16
* zesp贸艂 Edwardsa
* zesp贸艂 Downa
* trisomia 22
* trisomia X
* tetrasomia 12p
* zesp贸艂 Cornelii de Lange
* zesp贸艂 Noonan
* zesp贸艂 Turnera
* zesp贸艂 Smitha-Lemliego-Opitza
* zesp贸艂 Jouberta
* zesp贸艂 ektrodaktylii-dysplazji ektodermalnej
* zesp贸艂 mnogich p艂etwisto艣ci
* zesp贸艂 Frynsa
Powr髏 do g髍y
nikita333

PostWys砤ny: 28 Lut 2010, 15:05    Temat postu: Re: badanie Odpowiedz z cytatem

lampeczka napisa:
RainbowInTheDark napisa:
Czesc Dziewczyny!

Pozdrawiam

cyt. poza tym jezeli jestes mloda tzn przed 30. to nie ma zadnego ryzyka, ze dziecko bedzie chore.
to jest nieprawda.istnieje ryzyko.zawsze.sama znam tak膮 kobiet臋 kt贸ra mino m艂odego wieku i 偶adnych podobnych chor贸b w rodznie z jednej strony i drugiej nie by艂o urodzi艂a dziecko z zespo艂em downa.i na pewno jest wiele takich przypadk贸w
ale je偶eli kobieta nie chce robi膰 takiego badania to niech nie robi.a 偶e drogie to wiem bo zap艂aci艂am za nie 18.000masakra.

Lampeczka ma racj臋 nie wiek 艣wiadczy o wyst臋powaniu choroby

Ryzyko wyst膮pienia zespo艂u Downa

Zestawienie pokazuje wiek i szans臋 wyst膮pienia ci膮偶y z zespo艂em Downa:

20 lat – 1/1667 ci膮偶

22 lata – 1/1429 ci膮偶

24 lata – 1/1250 ci膮偶

26 lat – 1/1176 ci膮偶

28 lat – 1/1111 ci膮偶

30 lat – 1/952 ci膮偶e

31 lat – 1/909 ci膮偶

32 lata – 1/769 ci膮偶

33 lata – 1/602 ci膮偶e

34 lata – 1/485 ci膮偶

35 lat – 1/387 ci膮偶

36 lat – 1/289 ci膮偶

37 lat – 1/224 ci膮偶e

38 lat – 1/173 ci膮偶e

39 lat – 1/136 ci膮偶

40 lat – 1/106 ci膮偶

41 lat – 1/82 ci膮偶e

42 lata – 1/63 ci膮偶e

43 lata – 1/49 ci膮偶

44 lata – 1/38 ci膮偶

45 lat – 1/30 ci膮偶

46 lat – 1/23 ci膮偶e

47 lat – 1/18 ci膮偶

48 lat – 1/14 ci膮偶

49 lat – 1/11 ci膮偶

Lampeczko strasznie du偶o zap艂aci艂a艣 za to badanie ,mnie w zesz艂ym roku kosztowa艂o ono 5 ty艣 ,mo偶e nie mia艂a艣 ubezpieczenia 偶e tyle zap艂aci艂a艣?
Powr髏 do g髍y
jenny83

Do潮czy: 04 Cze 2009
PostWys砤ny: 28 Lut 2010, 15:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lampeczka 18 tys zapalcilas za to usg!!!Dziwne ja 5 tygodni temu zapalcilam 8,5 tys az takie rozbiarznosci!!!szok
Powr髏 do g髍y
nikita333

PostWys砤ny: 28 Lut 2010, 15:19    Temat postu: Re: kolki Odpowiedz z cytatem

RainbowInTheDark napisa:
agnieszka33 napisa:
hej diewczyny czy ma kt贸ra艣 z was moze infacol odspszedac albo cos innego na kolki maluszkowi

niestety kolek niczym nie da sie usunac, jedyne co mozna to tylko i wylacznie zlagodzic ich przebieg. Sama wiem, bo moje dziecko bardzo bolesnie to przechodzilo. Nasza polozna polecila nam Minifoam-mozna to nabyc w kazdej aptece bez recepty, podaje sie 10 kropelek na lyzeczce przed kazdym karmieniem. Ten preparacik dzilala w taki sposob, ze likwiduje duze 'czasteczki' powietrza, ktore dziecko polyka przy lapczywym jedzeniu. ja natomiast nie polecam tego, zainteresowani powinni przeczytac ulotke!! Z mojego doswiadczenia polecalabym stare metody: jezeli dziecko ma nagly atak kolki trzeba wziac je na rece, przytulic i masowac po brzuszku, mozna tez przylozyc ciepla pieluszke do brzuszka. Poza tym mozna podawac herbatki z kopru wloskiego lekko oslodzone glukoza (nie uzywac cukru!!), ale bardzo cieplych. Koper wloski powoduje, ze maluch wydala duzo gazow z organizmu no i wiadomo jest mu lzej. Trzeba tez pamietac o mleku-musi byc cieple, od zimnego dziecko moze bolec brzuszek! Oprocz tego mozna podawac herbatki z rumianku, nie wolno z nim jednak przesadzac!! taka herbatka dziala w sposob rozkurczajacy jelitka, ale tez wysusza, wiec z tym ostroznie!! Dodam jeszcze, ze jezeli dziecko ma kolki to mleko i picie maluszka powinno podawac sie w malenkich porcyjkach ale czesto, nie poganiac przy jedzeniu, bo w tym momencie lyka duzo powietrza, ktore pozniej przeklada sie na kolki. No i na koniec codziennie wieczorem kapac dziecko w cieplutkiej wodzie, masowac brzuszek itp, wiadomo, ze dziecko relaksuje sie podczas kapieli i uspokaja, no i lepiej spi!

chcialam tez przestrzec przed metodami islandzkich poloznych np:
*''jezeli dziecko placze, prezy sie z bolu z powodu kolek-nalezy podac mu minifoam i polozyc do lozeczka, troche poplacze i mu przejdzie!!''-kompletna bzdura! zreszta napisalam wyzej jak ja sobie z tym poradzilam;
*''nie nalezy kapac i zmieniac ubranka dziecka codziennie,-nie jest to potrzebne, bo jest male i sie nie brudzi, wystraczy raz lub 2 razy na tydzien, poza tym na jego skorze wytwarza sie warswta tluszczyku i bakterii, ktore swietnie chronia skore dziecka i uodparniaja na choroby skorne itp''- tutaj rowniez zaprzeczam, poniewaz dziecko codziennie sie poci, czesto ulewa mu sie mleko, herbatka, poza tym kapiel bardzo dobrze dziala na maluszka, o czym zreszta rowniez pisalam wyzej;
*''mozna wychodzic z dzieckiem tuz po urodzeniu na spacery, dziecko szybciej sie hartuje i lepiej toleruje temperature na dworze''-nic podobnego! dziecko po urodzeniu bardzo kocha ciepelko, nie ma jeszcze wystarczajacej tkanki tluszczowej, zeby bronic sie przed zimnem;
*''jezeli dziecko budzi sie w nocy do jedzenia co 2-3 godziny nie nalezy sie tym przejmowac, nie podawac mu mleka, tylko wode, wtedy szybciej nauczy sie , ze w nocy sie spi a nie je''-dziecko nie odroznia dnia od nocy, je tyle ile potrzebuje, ma jeszcze malutki zoladeczek, ktory nie jest w stanie pomiescic wystarczajacej ilosci pokarmu na cala noc...
no i moglabym tak wymieniac w nieskonczonosc i na kazdym kroku zaprzeczac ich wiedzy, niejednokrotnie zgasilam polozna moja wiedza-nie wiedziala jak zareagowac i nie potrafila zaprzeczyc, temu co jej przedstawilam, nie potrafila tez sie ''bronic''. nie mam pojecia, gdzie oni sie ksztalcili, jak widac te ich praktyki moglyby sie odbywac na zwierzetach, a nie na malych dzieciach. Aha, jeszcze jedna zabawna sytuacja mi sie przypominiala, podczas jednej z odwiedzin polozna zapytala sie mnie czy u nas w Polsce podaje sie dzieciom witamine D3 i czy w ogole mamy takie cos Very Happy -zabila mnie tym pytaniem, nawet nie wiedzialam jak powinnam jej odpowiedziec: zasmiac sie w twarz czy moze tak subtelnie opier.... Dlatego tez przestrzegam mlode mamy przed tutejszymi poloznymi i lekarzami, ja wychowuje dziecko na swoj wlasny sposob i poki co maly swietnie sie rozwija, nie ma kolek, ma dopiero 3 miesiace, a juz prawie sam siedzi... a wiec powodzenia i cierpliwosci zycze! Smile

Nie wiem co za po艂o偶n膮 mia艂a艣 ale moja nigdy mi takich rad nie dawa艂a.Mimo 偶e urodzi艂am grubo przed terminem to po 2 tyg.by艂o ju偶 balkonowanie a po miesi膮cu ju偶 wychodzili艣my na spacery pocz膮tkowo kr贸tkie po jakim艣 czasie godzinne i wi臋cej -jako艣 moje dziecko nie choruje.Mi na kolki po艂o偶na poleci艂a masa偶e brzuszka,kt贸re skutkowa艂y a do tego poleci艂a w艂膮czy膰 suszark臋 lub odkurzacz -uspokaja艂o to dziecko.By艂o jeszcze wiele rad z wi臋kszej cz臋艣ci z nich skorzysta艂am i jestem zadowolona z wynik贸w.A niekt贸re z nich poprostu olewa艂am.
Powr髏 do g髍y
beatka:)

Do潮czy: 15 Lis 2008
PostWys砤ny: 28 Lut 2010, 16:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No wlasnie o to mi chodzilo. Zebym nie byla pewna tego co pisze to bym nie pisala. Wiem, ze te badanie wykonuja z wlasnego otoczenia. Ale chodzilo mi tylko czy ta pukcja jest obowiazkowa czy mozna odmowic.
Ale teraz juz wiem i dzieki za info.

Juz nie moge sie doczekac kiedy zobacze Nasza Kruszynke:)
Powr髏 do g髍y
RainbowInTheDark

PostWys砤ny: 28 Lut 2010, 17:27    Temat postu: Re: badanie Odpowiedz z cytatem

nikita333 napisa:
Czesc Dziewczyny!

Pozdrawiam

ale je偶eli kobieta nie chce robi膰 takiego badania to niech nie robi.a 偶e drogie to wiem bo zap艂aci艂am za nie 18.000masakra.[/quote]

Lampeczka ma racj臋 nie wiek 艣wiadczy o wyst臋powaniu choroby

Ryzyko wyst膮pienia zespo艂u Downa

Zestawienie pokazuje wiek i szans臋 wyst膮pienia ci膮偶y z zespo艂em Downa:

20 lat – 1/1667 ci膮偶

22 lata – 1/1429 ci膮偶

24 lata – 1/1250 ci膮偶

26 lat – 1/1176 ci膮偶

28 lat – 1/1111 ci膮偶

30 lat – 1/952 ci膮偶e

31 lat – 1/909 ci膮偶

32 lata – 1/769 ci膮偶

33 lata – 1/602 ci膮偶e

34 lata – 1/485 ci膮偶

35 lat – 1/387 ci膮偶

36 lat – 1/289 ci膮偶

37 lat – 1/224 ci膮偶e

38 lat – 1/173 ci膮偶e

39 lat – 1/136 ci膮偶

40 lat – 1/106 ci膮偶

41 lat – 1/82 ci膮偶e

42 lata – 1/63 ci膮偶e

43 lata – 1/49 ci膮偶

44 lata – 1/38 ci膮偶

45 lat – 1/30 ci膮偶

46 lat – 1/23 ci膮偶e

47 lat – 1/18 ci膮偶

48 lat – 1/14 ci膮偶

49 lat – 1/11 ci膮偶

Lampeczko strasznie du偶o zap艂aci艂a艣 za to badanie ,mnie w zesz艂ym roku kosztowa艂o ono 5 ty艣 ,mo偶e nie mia艂a艣 ubezpieczenia 偶e tyle zap艂aci艂a艣?[/quote]

Pozwolilam sobie poszukac informacji na ten temat w internecie i w kazdym jednym artykule wychodzi na to, ze wiek matki ma wielkie znaczenie, czy dziecko urodzi sie z zespolem downa:

''Przyczyny zespo艂u Downa

Przyczyny, kt贸re doprowadzaj膮 do nierozdzielenia sie chromosom贸w pary 21 podczas podzia艂u kom贸rek rozrodczych, nie s膮 jeszcze poznane. Jak dot膮d jedynym udowodnionym czynnikiem, kt贸ry jest silnie zwi膮zany z prawdopodobienstwem posiadania dziecka z zespo艂em Downa jest wiek matki.
Wiek matki
(w latach)* Szacowane ryzyko Wiek matki
(w latach)* Szacowane ryzyko
20 1/1231 35 1/274
21 1/1145 36 1/213
22 1/1065 37 1/166
23 1/1000 38 1/129
24 1/942 39 1/100
25 1/887 40 1/78
26 1/842 41 1/61
27 1/798 42 1/47
28 1/755 43 1/37
29 1/721 44 1/29
30 1/685 45 1/22
31 1/650 46 1/17
32 1/563 47 1/13
33 1/452 48 1/10
34 1/352 49 1/8

* Dane te przedstawiaj膮 tylko przybli偶on膮 cz臋sto艣膰 urodze艅 dzieci z zespo艂em Downa w zale偶no艣ci od wieku matki przy porodzie. (E.B. Hook, P.K.Cross, D.M. Schreinemachers, 1993)
Dziedziczenie zespo艂u Downa
Bardzo sporadycznie, a tylko czasami rodzinnie i stanowi on okolo 2% przypadk贸w. Aby ustali膰, w kt贸rych rodzinach zesp贸艂 Downa jest odziedziczony, konieczne jest okre艣lenie formy nieprawid艂owego kariotypu u dziecka. Je艣li kariotyp dziecka ma form臋 translokacyjn膮 trisomii 21, nale偶y wykona膰 kariotypy rodzic贸w. Cz臋艣膰 z nich mo偶e by膰 nosicielem translokacji i w贸wczas istnieje zwi臋kszone prawdopodobie艅stwo powt贸rzenia si臋 zespo艂u Downa w kolejnej ci膮偶y, bo u nosiciela translokacji, niezale偶nie, czy to jest mama czy tato, stale produkowane sa niezr贸wnowa偶one genetycznie gamety z dodatkowym chromosomem 21, kt贸re po zap艂odnieniu mog膮 da膰 pocz膮tek kolejnemu dziecku z zespo艂em Downa. W贸wczas m贸wimy o dziedziczeniu zespo艂u Downa. S膮 to jednak sytuacje wyj膮tkowe i ograniczone do form translokacyjnych zdrowych rodzic贸w, czyli samych nie b臋d膮cych z zespo艂em Downa. Istniej膮 ostatnio poznane bardzo rzadkie formy przegrupowa艅 materia艂u chromosomu 21 prowadz膮ce do xxxx krytycznego regionu ma艂ej cz臋艣ci samego chromosomu 21 i odziedziczalno艣膰 tej zmiany mo偶e by膰 wysoka''

''Kobiety w ci膮偶y mog膮 by膰 poddane skriningowi pod k膮tem ewentualnych nieprawid艂owo艣ci ci膮偶y. Szereg standardowych bada艅 prenatalnych mo偶e doprowadzi膰 do wczesnego rozpoznania zespo艂u Downa. Konsultacja genetyczna po艂膮czona z testami genetycznymi, takimi jak amniocenteza, biopsja kosm贸wki (CVS) lub przezsk贸rne pobranie krwi p臋powinowej (percutaneous umbilical blood sampling, PUBS) mog膮 by膰 oferowane kobietom, u kt贸rych ryzyko urodzenia dziecka z zespo艂em Downa jest wysokie ze wzgl臋du na wiek, lub u kt贸rych standardowe badanie prenatalne wskazuje na tak膮 mo偶liwo艣膰. Za granic臋 wieku, powy偶ej kt贸rej za wskazane uwa偶a si臋 wykonanie takich test贸w, uwa偶a si臋 30–35 lat (powy偶ej tej granicy ryzyko urodzenia dziecka z zespo艂em Downa przewy偶sza ryzyko ewentualnych powik艂a艅 inwazyjnego badania prenatalnego).

Amniocenteza i CVS s膮 inwazyjnymi procedurami i wi膮偶膮 si臋 z ryzykiem uszkodzenia p艂odu i wywo艂ania poronienia (ryzyko wynosi 0,5-1%, a je艣li przeprowadzane jest w odpowiednich warunkach, jest praktycznie r贸wne 0). Badania nie przeprowadza si臋, je艣li ryzyko powik艂a艅 wynikaj膮cych z przeprowadzenia badania inwazyjnego przekracza ryzyko choroby p艂odu.

Obok tych dw贸ch bada艅 s膮 dost臋pne tak偶e inne, nieinwazyjne techniki pozwalaj膮ce rozpozna膰 zesp贸艂 Downa w okresie prenatalnym. Ka偶dy test daje okre艣lony procent wynik贸w fa艂szywie dodatnich, czyli przypadk贸w, w kt贸rych test wskazuje na rozpoznanie zespo艂u Downa u p艂odu, kt贸ry w rzeczywisto艣ci nie posiada tego typu nieprawid艂owo艣ci genetycznej. Powszechnie stosowane metody bada艅 przesiewowych zosta艂y przedstawione w tabeli.
Powszechnie stosowane badania przesiewowe w kierunku zespo艂u Downa w pierwszym i drugim trymestrze ci膮偶y Badanie Czas wykonywania (Hbd) Skuteczno艣膰 Wyniki fa艂szywie dodatnie Opis
Test potr贸jny 15–20 75% 8,5% W tym te艣cie mierzy si臋 poziom osoczowej alfa-fetoproteiny u matki (p艂odowe bia艂ko w膮troby), estriolu (hormon ci膮偶owy) i ludzkiej gonadotropiny kosm贸wowej (hCG, hormon ci膮偶owy).
Test poczw贸rny 15–20 79% 7,5% W tym te艣cie mierzy si臋 poziom osoczowej alfa-fetoproteiny u matki (p艂odowe bia艂ko w膮troby), estriolu (hormon ci膮偶owy), ludzkiej gonadotropiny kosm贸wowej (hCG, hormon ci膮偶owy) i wysokiej alfa-inhibiny (INHA).
AFP/badanie wolnej beta hCG 13–22 80% 2,8% W tym te艣cie mierzy si臋 poziom alfa-fetoproteiny produkowanej przez p艂贸d oraz wolnej beta hCG, produkowanej przez 艂o偶ysko.
Przezierno艣膰 karkowa/badanie wolnej jednostki beta hCG/PAPPA 10–13,5 91% 5% W badaniu wykorzystuje si臋 technik臋 ultrasonografii do zmierzenia przezierno艣ci karkowej w po艂膮czeniu z badaniem wolnej beta hCG i PAPPA (ang. pregnancy-associated plasma protein A). Ameryka艅skie National Institutes of Health potwierdzi艂o, 偶e to badanie w pierwszym trymestrze ci膮偶y jest bardziej dok艂adne ni偶 metody przesiewowe w drugim trymestrze.

Nawet przy u偶yciu najlepszych nieinwazyjnych metod bada艅 przesiewowych stopie艅 wykrywalno艣ci wynosi 90%–95%, a wyniki fa艂szywie dodatnie stanowi膮 2%–5%. Wyniki fa艂szywie dodatnie mog膮 by膰 spowodowane obecno艣ci膮 ci膮偶y mnogiej (bardzo rzadko niewykrywanej przy zastosowaniu USG), nieprawid艂owo ustalonym dniem ci膮偶y lub poziomem bia艂ek, kt贸ry jest w rzeczywisto艣ci w normie.

Wyniki dodatnie potwierdza si臋 amniopunkcj膮 lub wykonaniem biopsji kosm贸wkowej. Amniopunkcja jest metod膮 inwazyjn膮 polegaj膮c膮 na pobraniu p艂ynu owodniowego od matki i identyfikacji kom贸rek p艂odu. Badanie w laboratorium mo偶e trwa膰 kilka tygodni, ale wykrywa ponad 99,8% wszystkich zaburze艅 liczby chromosom贸w przy bardzo rzadkich wynikach fa艂szywie dodatnich.
Kwestie etyczne

Przewa偶aj膮ca wi臋kszo艣膰 wynik贸w wczesnych bada艅 przesiewowych jest ujemna z powodu rzadkiego wyst臋powania zespo艂u Downa. Wyniki (w tym fa艂szywie dodatnie) potwierdza si臋 zwykle wykonaniem amniocentezy, a poniewa偶 amniocenteza niesie ze sob膮 ma艂e ryzyko wywo艂ania poronienia, to istnieje niewielkie ryzyko poronienia zdrowego p艂odu. Ryzyko utraty ci膮偶y w wyniku amniocentezy podaje si臋 tradycyjnie w 藕r贸d艂ach na 0,5%, ale niedawne wyniki bada艅 wskazuj膮, 偶e jest ono znacznie ni偶sze.

W przegl膮dzie literatury dotycz膮cej wybi贸rczych aborcji z 2002 wykazano, 偶e 91–93% ci膮偶 z rozpoznaniem zespo艂u Downa zostaje przerwane. Lekarze i etycy s膮 zaniepokojeni etycznymi implikacjami takiego stanu. Konserwatywny reporter George Will nazwa艂 to "eugenik膮 przez aborcj臋"...'' ...
Powr髏 do g髍y
nikita333

PostWys砤ny: 28 Lut 2010, 17:35    Temat postu: do RainbowInTheDark Odpowiedz z cytatem

ok wiek ma znaczenie ale nie mo偶esz m贸wi膰 偶e kobiety przed 30 zdrowe i u kt贸rych w rodzinie nie wyst臋powa艂y choroby genetyczne nie musz膮 si臋 obawia膰 bo to,偶e w艣r贸d 20 -latek ryzyko wynosi 1 do 1700 i to jest du偶o
Powr髏 do g髍y
mikolaj

Do潮czy: 12 Kwi 2008
PostWys砤ny: 28 Lut 2010, 17:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lampeczka napisa:

nie rozumiem....to jaki jest odpowiedni w贸zek 偶eby dziecko w nim spa艂o???na podw贸rku??moja przez ca艂y czas spa艂a na podw贸rku po 3h nawet na balkonie teraz snieg i zimno to jej nie po艂o偶e.kocyk gruby pod pleckami kombinezon i czasami kocyk do przykrycia.
aaaa kiedy艣 pisa艂am o jej policzkach.cz臋sto my艂am jej buzke chusteczkami pampesa po jedzonku.teraz przesta艂am i na policzkach ani 艣ladu.buzka czysta

Gleboki , Ja kupilam X-landera spacerowego i nie mialam glebokiego wozka, dlatego nie wychodzilam z nim zbyt czesto na spacery czasami tylko balkonowalam. a pozniej to nie bylo mowy o spaniu w wozku jak juz go w nim kladlam to spal mi 30min do godziny i ciagle byl zmeczony, w lozeczku spal 1,5godz czasem nawet dluzej. Dlatego tak jak juz wczesniej pisalam w tym watku jakbym miala znowu kupowac wozek to kupowalabym gleboki z mozliwoscia przerobienia na spacerowy.
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Wy秎ij email
lampeczka

PostWys砤ny: 28 Lut 2010, 18:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja tak du偶o zap艂aci艂am za to usg bo tak jak piszecie nie mia艂am ubezpieczenia.m膮偶 oczy wywali艂 no ale i ja chcia艂am i on 偶ebym posz艂a na to badanie.
Powr髏 do g髍y
lampeczka

PostWys砤ny: 28 Lut 2010, 18:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mikolaj napisa:
lampeczka napisa:

Gleboki , Ja kupilam X-landera spacerowego i nie mialam glebokiego wozka, dlatego nie wychodzilam z nim zbyt czesto na spacery czasami tylko balkonowalam. a pozniej to nie bylo mowy o spaniu w wozku jak juz go w nim kladlam to spal mi 30min do godziny i ciagle byl zmeczony, w lozeczku spal 1,5godz czasem nawet dluzej. Dlatego tak jak juz wczesniej pisalam w tym watku jakbym miala znowu kupowac wozek to kupowalabym gleboki z mozliwoscia przerobienia na spacerowy.

moja w 艂贸偶eczku 艣pi a偶 ca艂e 20min.tak sie przyzwyczai艂a do spania w wozku na dworze a wieczorem to zasypia przy muzyce Very Happy
Powr髏 do g髍y
kubutkowa
ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1 (dublowanie og艂osze艅)
Do潮czy: 13 Gru 2008
Sk眃: Rvk
PostWys砤ny: 28 Lut 2010, 19:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Badanie w 12 tyg kosztowa艂o w pa偶dzierniku 8tys koron.Nie sadze zeby teraz kosztowa艂o wiele wiecej teraz.
M艂ody wiek absolutnie nie wyklucza wystapienia chorob genetycznych u p艂odu, tak samo jak fakt braku takich przypadk贸w w rodzinie.Moze sie to przydarzy膰 ka偶demu.
Poza tym abstrahuj膮c od wartosci diagnostycznych ,jest to pierwsza okazja 偶eby zobaczy膰 swoje dziecko,pos艂ucha膰 serduszka. Potem jest dopiero w 20 tyg i nie ma wiecej.
Ja uwazam ,ze warto to badanie przeprowadzi膰.Za bardziej absurdalne uwazam usg 4d za 17tys ,ktore diagnostycznie nic nie wnosi,sluzy tylko zaspokojeniu ciekawosci rodzicow.Ale to oczywiscie osobista sprawa kazdego rodzica.
Powr髏 do g髍y
beatka:)

Do潮czy: 15 Lis 2008
PostWys砤ny: 28 Lut 2010, 19:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi.
Macie racje, ja mam USG w marcu i tez place 8tys.
PZDR
Powr髏 do g髍y
lampeczka

PostWys砤ny: 28 Lut 2010, 22:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kubutkowa napisa:
Badanie w 12 tyg kosztowa艂o w pa偶dzierniku 8tys koron.Nie sadze zeby teraz kosztowa艂o wiele wiecej teraz.
M艂ody wiek absolutnie nie wyklucza wystapienia chorob genetycznych u p艂odu, tak samo jak fakt braku takich przypadk贸w w rodzinie.Moze sie to przydarzy膰 ka偶demu.
Poza tym xxxx膮c od wartosci diagnostycznych ,jest to pierwsza okazja 偶eby zobaczy膰 swoje dziecko,pos艂ucha膰 serduszka. Potem jest dopiero w 20 tyg i nie ma wiecej.
Ja uwazam ,ze warto to badanie przeprowadzi膰.Za bardziej absurdalne uwazam usg 4d za 17tys ,ktore diagnostycznie nic nie wnosi,sluzy tylko zaspokojeniu ciekawosci rodzicow.Ale to oczywiscie osobista sprawa kazdego rodzica.

ja je robi艂am rok temu w pa藕dzierniku i bez ubezpieczenia jeszcze wtedy.wiec dlatego tyle zap艂aci艂am.jak chcia艂am uzyska膰 zwrot to mi powiedzieli 偶e nie mog臋 bo nie by艂am ubezpieczona.rachunek do tej pory gdzie艣 le偶y.na pami膮tk臋.b臋dzie mi przypomina艂o Very Happy Very Happy jak pyta艂am po艂o偶n膮 ile zap艂ac臋 to powiedzia艂a 7ty艣 z czym艣 ju偶 nie pami臋tam juz dok艂adnie.za艣piewali 18.000by艂o po badaniu wiec nie by艂o wyjscia musia艂am zap艂aci膰.
dobrze 偶e do porodu naby艂am praw do ubezpieczenia.Very Happy wtedy bym dopiero zaplaci艂a
Powr髏 do g髍y
Wy秝ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 194, 195, 196 ... 314, 315, 316  Nast阷ny
Strona 195 z 316

Skocz do:  
Nie mo縠sz pisa nowych temat體
Nie mo縠sz odpowiada w tematach
Nie mo縠sz zmienia swoich post體
Nie mo縠sz usuwa swoich post體
Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chi駍ka, tajska, indyjska, japo駍ka, wietnamska itd.